Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier dagen lang doorkruiste Kristien, USA-expert bij Joker, het echte wilde westen van Amerika. Off the beaten track doorheen het zuiden van de staat Idaho. Na het lezen van haar fantastische ervaringen, komt dit onbekende stukje Amerika vast ook op jouw bucketlist.

Kristien vertelt over haar reis naar Idaho 

Kristien: "Tussen het pacifische en het vulkanische noordwesten van de Verenigde Staten ligt de ongerepte staat Idaho. Ik zal er reizen langs vier eindeloos mooie scenic byways. Verlaten ghost towns, oude goudzoekersstadjes, echte ranches, verhalen van native Americans en veel wildlife maken de rit door een ondoorbroken panorama van hooggebergte en prairies heel speciaal.

Fenomenale uitzichten en goudzoekersstadjes uit het wilde westen: rit van Boise naar Stanley

Na een bruisende avond in het trendy downtown van Boise, hoppen we ’s morgens de auto in en plaatsen we onze speld meteen op de eerste byway. De mooie Ponderosa Pines scenic byway trekt onze slaperige ogen open en slingert ons langs wijde heuvels en diepe bossen naar Idaho City. Ooit was dit de grootste stad van het noordwesten van de Verenigde Staten, toen het de nummer één goudzoekersstad was. We wandelen langs de scheefgetrokken houten shacks met diners en winkeltjes. De imperfectie van de straten en gebouwen geven een perfect beeld van het echte Wilde Westen.

Na ons bezoek aan Idaho City sluimert de scenic byway verder langs enkele fenomenale uitzichtpunten. Diep weggedoken tussen immense gebieden van absolute wildernis en de pieken van de Rocky Mountains, ligt het stadje Stanley. In de lente is dit nog een kleine stad met dezelfde rust, uitzichten én koelte als in Alaska. In de zomer is Stanley één grote speeltuin voor outdoor liefhebbers.

We genieten van een prachtige zonsondergang vanop de porch van onze cabin en wachten geduldig op het spektakel van miljoenen sterren en de Melkweg.

Roadtrip langs de Salmon River Scenic Byway, van Stanley naar Salmon

De hele dag lang flirt de Salmon River met haar gelijknamige scenic byway. Na een korte rit zien we heel wat stoom uit de bergflanken rijzen. We stoppen aan de warmwaterbronnen van de Sunbeam Hot Springs, trappen onze schoenen uit en dompelen onze voeten onder in het heerlijk warme water. Na een swingende rit door de bergen brengt de Salmon River Scenic Byway ons weer naar lager gelegen oorden. Reuzen van rotsige kliffen rijzen naast ons op. Roestige bruggen over de Salmon River en oude ranches poseren in het wilde landschap, terwijl de American Eagle ons nauwlettend in het oog houdt vanuit de toppen van de bomen. Tussen Sunbeam en Challis volgen we een zandweg en ontdekken we enkele echte ghost towns en graveyards uit het einde van de 19e eeuw, toen het gebied massaal bewoond werd door goudzoekers uit het hele land.

In de namiddag komen we aan in de stad Salmon. We stoppen in het Sacajawea Center en verliezen onszelf in de verhalen van de lokale First Nation tribes en de avonturen van de Lewis & Clark expeditie die hier ooit passeerde. ’s Avonds mengen we ons tussen de locals in de Highlander Beer Brewery en gaan we helemaal op in de small town vibe met live muziek in The Night Owl.

Uitgestrekte prairie en een buitenaards maanlandschap onderweg van Salmon naar Twin Falls

Vandaag verandert het landschap van de pieken van de Continental Divide naar een uitgestrekte prairie waar eenzame wegen zich tot mijlenver achter de horizon lijken uit te strekken. Steeds vaker zien we pikzwarte rotsen uit de prairiegrassen steken, tot we uiteindelijk aankomen aan het buitenaardse Craters of the Moon. De hele namiddag verkennen we de vele wandelpaden en spelonken in het donkere maanlandschap. De overblijvende sneeuwvelden op de zwarte lava geven een extra black & white effect aan onze foto’s.

De avond speelt zich af in de stad Twin Falls. Voor we het hippe downtown in trekken, kuieren we nog langs de rand van de Snake River Canyon, een immens brede en diepe kloof die wordt overbrugd door de iconische Perrine Memorial Bridge.

Een hoogtepunt in Idaho: de Shoshone watervallen tijdens de rit van Twin Falls naar Wyoming

Onze laatste ochtend in Idaho verrijken we met een bezoek aan de wonderlijke Shoshone Falls. Even buiten de stad Twin Falls stort het water van de Snake River diep in de canyon over een spectaculaire 65 meter hoge waterval.

Terwijl andere toeristen druk bezig zijn met het verzamelen van het beste Instagram materiaal, staan wij mijmerend aan de rand van de kloof te kijken naar het kunstwerk van de natuur.

Onze trip langs de scenic byways van zuidelijk Idaho eindigt hier. Nu mogen we onze gedachten beginnen te verwarmen met onze volgende bestemming, het vulkanische Yellowstone National Park."

Lunch en dineer in klassieke Amerikaanse diners en saloons:

Dit zijn de tips van Kristien:

 • Boise: diner in Bardenay
 • Idaho City: lunch Trudy’s Kitchen
 • Stanley: diner in het restaurant van Mountain Village Resort
 • Salmon: diner in Shady Nook
 • Arco: lunch in Pickle’s Place
 • Twin Falls: diner in Milner’s Gate

Leuke weetjes over Idaho:

 • Vanaf de lente kan het al heerlijk zonnig zijn in Idaho. Toch kan er in de lente nog wat sneeuw liggen. Een wandeling in T-shirt tussen de sneeuw geeft een extra leuke twist aan je reis.
 • Idaho is de Potato State, en de aardappel is overal. Je ziet zeker potato signs, potato nummerplaten, potato gerechten en natuurlijk potato velden.
 • In de maand mei komt het meeste smeltwater uit de hogere gelegen gebieden langs de rivieren voorbij. De Shoshone Falls zijn dan dubbel zo breed en dubbel zo mooi.
 • In Idaho ben je een pionier als Europese reiziger. De locals in de small towns zijn erg geïnteresseerd in wie je bent en waar je vandaan komt. Heel leuk, en een compleet ander gevoel dan in de meer toeristische staten. 
 • In Idaho zijn de prijzen doorgaans lager dan in andere staten. Profiteer ervan in de lokale bars en restaurants, of voorzie wat winkeltijd in Boise of Twin Falls.

Zelf op reis naar Idaho?

Deze korte trip langs de scenic byways van Idaho kan je best combineren met een uitgebreidere rondreis in de regio. We stellen je drie veelgekozen opties voor:

 1. Integreer Idaho in een roadtrip van van de westkust naar het binnenland. Vertrek bijvoorbeeld vanuit de staat Washington (Seattle) of Oregon (Portland) en reis door naar Montana (Bozeman) of Utah (Salt Lake City).
 2. Kies één van onze populaire reisroutes in het noordwesten van de USA. We kunnen de scenic byways van Idaho gemakkelijk toevoegen aan de reizen ‘Discover the Great American West’, 'Great Parks of the Northwest’ of ‘Yellowstone & the Rockies’.
 3. Combineer Idaho met Yellowstone en Grand Teton National Park en laat ons een trip op maat uitwerken. Een huurwagen ophalen kan op de luchthaven van het nabijgelegen Boise.

 Je kan deze regio ook met een camper ontdekken, er zijn veel campgrounds. Je kan je camper niet huren in Idaho, wel in Billings, Bozeman, Portland, Seattle of Salt Lake City. In die steden kan je overigens ook een auto huren.

Misschien is dit ook interessant voor jou?