Overslaan en naar de inhoud gaan

In het rijtje hippe citytrips staat naast Berlijn, Stockholm en Istanbul ook Tel Aviv. Deze trendy stad wordt wel eens het New York van het Midden-Oosten genoemd. Wie al zin heeft in een reis naar deze moderne stad in een boeiend land, lees best eerst even deze tips.

Een city that never sleeps, dat is Tel Aviv met haar bruisend nachtleven en 24/7 shops in elk geval. Urban art en jongerencultuur zijn evengoed aanwezig! In Tel Aviv krijg je eveneens de wereld op je bord: gezellige bars en resto’s zijn er te over in de steegjes, pleinen en boulevards. Alsof dat nog niet genoeg is, is Tel Aviv gezegend met het hoogste goed: water!

Lees in dit artikel reistips over Tel Aviv, getest en goedgekeurd door Joker-medewerkers Ine, Isabel en Sara. Zo haal je nóg meer uit je reis naar Tel Aviv.
 

Duid deze straten aan op je stadsplan

Ga te voet op verkenning door Tel Aviv. Deze straten mag je alvast niet overslaan:

  • Hacarmel Street en Nachalat Bin Yamin Street: dit zijn 2 straten waar het dagelijks markt is, waar alle geuren en kleuren van het Midden-Oosten samenkomen.

  • Rothschild Boulevard : een aangename straat met mooie architectuur (Bauhaus paradise!)

  • Neve Tzedek Street (en de straatjes errond) : dit was destijds de allereerste Joodse wijk van Tel Aviv en is nu een artiestenbuurt met gezellige restaurants. Het Soho van Tel Aviv!

Genieten langs het water

Op en rond het strand zie je veel sportievelingen. Snelwandelen lijkt er de populairste sport te zijn. De zonsondergangen zijn er subliem en worden al dan niet vergezeld door gezangen van hippies en Hare Krishna-aanhangers.

Tip voor een avondwandeling: wandel richting Jaffa. Start iets vóór zonsondergang op het strand van Tel Aviv en wandel via een kleine haven en aangelegde dijk (incl. groen rustpunt met keuvelende vrouwen en vliegerende kinderen) naar het oude Jaffa. Trakteer jezelf op een rijk gevulde visschotel in één van de talrijke visrestaurants.

Het oude Jaffa is ook overdag de moeite waard. Het is een klein paradijs waar de tijd wat bleef stilstaan terwijl het langzaamaan omgeven wordt door de bouwwoede van het moderne Tel Aviv. Jaffa is een oud havenstadje met pittoreske steegjes waar je thee drinkt met zicht op zee. Er zijn kunstgalerijen, theaters, musea en –natuurlijk- winkeltjes en antiekmarkten. Van op de heuvel heb je een prachtig zicht op de Middellandse Zee en het moderne Tel Aviv.

Falafel en andere culinaire tips

In Tel Aviv wonen Joden van over heel de wereld. Sommigen beginnen hun eigen restaurant of bar en brengen de typische keuken van hun land mee. Van Ethiopië tot Frankrijk, van een American burger tot een heerlijke falafel, een reis naar Tev Aviv is bijna een culinaire wereldreis! Deze adresjes, ons toegefluisterd door onze Joker-medewerkers die al naar Tel Aviv reisden, zijn zeker aan te raden!

  • Verfrissing nodig? IJsjes die je wandeling nog aangenamer maken, koop je bij Glida Saket aan het rondpunt bij de oude haven. Cheesecake-smaak past blijkbaar perfect bij de zonsondergang!

  • Honger? Jaffa Dar/Nirzook, 1 Rivka Veschlomo Aboulafafia is een gezellig, hip en smaakvol ingericht restaurant in een oude loods waar je heerlijk kan eten.

  • Fresh Kitchen, Dizengoff street 149 (ligt tussen de Ben Gurion Boulevard en Gordon street): voor een vers, lekker, aantrekkelijk ontbijt of lunch. Vriendelijke bediening!

Sabbat beleven in het moderne Tev Aviv

De sabbat begint op vrijdagavond en eindigt zaterdagavond. Dat gaat ook voor niet-joden niet onopgemerkt voorbij. Joden mogen op sabbat geen inspanningen  doen, geen elektriciteit n aan- of uitschakelen, geen eten  bereiden, zich niet met voertuigen verplaatsen enz. In je hotel werken de liftknoppen daarom niet meer en stopt de lift automatisch op elke verdieping. Ontbijt zal koud zijn.

Treinen en bussen stoppen met rijden tegen zonsondergang op vrijdag tot zaterdagavond. Als je daardoor een taxi moet nemen van op de luchthaven, probeer die dan te delen met andere passagiers die ook naar het centrum moeten om de prijs te drukken.

De sabbat meemaken is altijd een beetje bijzonder en erg leerrijk. Probeer je trip zo te regelen dat je een vrijdagavond en/of zaterdag in Tel Aviv bent.

Excursies vanuit Tel Aviv

Vanuit Tel Aviv kan je gemakkelijk met de bus naar Jeruzalem. Op een uur sta je aan de grenspost en gaat er een nieuwe, of eigenlijk net heel oude, wereld voor je open.

Ook een modderbad of eventjes drijven in de Dode Zee zijn aanraders voor een uitstap vanuit Tel Aviv.

Klimaat tijdens je citytrip

In de zomer kan het tot 40°C worden, maar van oktober tot april is het weer er heerlijk zacht. Dat maakt het hippe Tel Aviv de ideale bestemming  voor een zonnige citytrip als de zonnestralen in België schaars beginnen te worden.

Veiligheid in Israël

De veiligheidscontroles voor wie naar Tev Aviv reist zijn erg streng. Zorg er dus voor dat je ruim op voorhand op de luchthaven bent,  zodat je tijd genoeg hebt om je vlucht te halen. Twijfel je of Tel Aviv een veilige bestemming is? Raadpleeg dan de website van Buitenlandse Zaken voor actueel reisadvies.

Zelf op reis naar Tel Aviv, Israel?

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Tel Aviv

Tel Aviv Brussel Brussels Airlines 01/01/21 - 30/06/21
01/09/21 - 31/10/21
Boek tot 01/04/21 vanaf € 181 Boek of kies andere reisdata

Tel Aviv

Tel Aviv Brussel Turkish Airlines 01/01/21 - 17/06/21

Boek tot 28/02/21 vanaf € 215 Boek of kies andere reisdata

Tel Aviv

Tel Aviv Brussel Lufthansa 04/01/21 - 30/11/21

Boek tot 01/03/21 vanaf € 360 Boek of kies andere reisdata

Misschien is dit ook interessant voor jou?