Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Israël

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Tel Aviv

Tel Aviv Brussel Brussels Airlines 01/01/21 - 30/06/21
01/09/21 - 31/10/21
Boek tot 30/01/21 vanaf € 181 Boek of kies andere reisdata

Tel Aviv

Tel Aviv Brussel Turkish Airlines 01/01/21 - 17/06/21

Boek tot 22/01/21 vanaf € 255 Boek of kies andere reisdata

Tel Aviv

Tel Aviv Brussel Lufthansa 04/01/21 - 30/11/21

Boek tot 01/02/21 vanaf € 299 Boek of kies andere reisdata

Partners

Over  Israël

Geografie

Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, de Westelijke Jordaanoever, Egypte en aan de Gazastrook en ligt geklemd tussen de Middellandse Zee en de Arabische woestijnen. Het is een langgerekt land: het zuiden wordt ingenomen door de Negevwoestijn wat meteen ongeveer de helft van het land is. De kustlijn is een vruchtbare vlakte waar onder meer Tel Aviv zich bevindt, richting Sinaï wordt de vlakte steeds droger. De bergen zijn maximaal 1.200m hoog met de hoogste toppen in de Negev, het laagste punt ligt uiteraard aan de Dode Zee; lager dan -400 meter. De enige grote rivier is de Jordaan, deels grensrivier met Jordanië. In de Jordaanvallei vind je naast de Dode Zee ook het meer van Galilea, het laagste zoetwatermeer ter wereld.

Wie aan Israël denkt, denkt ongetwijfeld ook aan de bezette gebieden en het getouwtrek over wie Jeruzalem toebehoort. Jeruzalem kan je indelen in Oost en West. Oost-Jeruzalem vormt al tientallen jaren een heet hangijzer binnen het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zowel voor het jodendom, het christendom, als de islam wordt Jeruzalem als heilig aanschouwd.

Uitweiden over deze boeiende materie zou ons te ver brengen. In Jeruzalem wordt echter uitgebreid stilgestaan bij het conflict en werken we zowel met Palestijnse als Israëlische gidsen.

Fauna en flora

Het westen van Israël kent nog een mediterrane plantengroei met een groene regio als gevolg. In de bergen langs de kust groeit de Aleppo-den en eiken. Meer landinwaarts heerst het struikgewas. Aan de oever van de Jordaan vindt men amper vegetatie. En in de woestijn valt zo weinig regen in de zomer dat alles dor lijkt, in de winter ziet dit echter groen en in het voorjaar durven tal van wilde bloemen in bloei staan. Er zijn ook een aantal natuurreservaten die talrijke plantensoorten herbergen waarvan er zelfs een aantal enkel in Israël voorkomt.

Een diverse dierenwereld vind je in Israël niet. We tellen zo een 200 zoogdieren: de panter en bruine beer komen nog amper voor. Je hebt wel meer kans om egels, dassen en muizen te zien. In de lucht tref je raven, uilen, meeuwen, gieren en zelfs pelikanen.

Staatsvorm

Israël is een parlementaire democratie wat het in zijn regio meteen uniek maakt aangezien rondom alleen maar sterk autoritair bestuurde landen liggen. Israël is ook het enige land ter wereld met een Joodse bevolkingsmeerderheid.

Het staatshoofd is de president Reuven Rivlin maar die heeft bijna geen macht. De premier Benjamin Netanyahu vormde de regering en heeft de uitvoerende macht. De wetgevende macht (het parlement) ligt bij de Knesset.

Israël is een land zonder geschreven grondwet.

Bevolking

Israël telt iets minder dan 8 miljoen inwoners. Leuk detail: vrouwen zijn er in de meerderheid en de bevolking is met een gemiddelde van 28 jaar bijzonder jong. Meer dan 90% woont in steden. Slechts 2% woont nog in een kibboets.

De jaarlijks bevolkingsgroei is mede te wijten aan de positieve immigratiebalans. Heel veel joden komen zich permanent in Israël settelen.

Voornaamste bevolkingsgroepen zijn Joden en Arabieren.

Afkomst van de joden die in Israël wonen: Europees, Amerikaans (met meer dan een 4de een grote meerderheid (de helft is van Israëlische origine)), Afrikaans en Aziatisch (bedragen ongeveer 10%).

Deze immigratiestromen zorgen er voor dat je vooral in Tel Aviv verschillende keukens vindt waar je van kan proeven.

Economie

Israël is afhankelijk van de import van ruwe olie en grondstoffen, granen en water. Belangrijkste exportproduct is de diamant.

Israël kampt met omvangrijke begrotingstekorten en overheidsschulden ten opzichte van de Verenigde Staten.

Tot 1995 was de handel van Israël met de omliggende Arabische wereld vrijwel nihil, als gevolg van de boycot van de Arabische Liga. Sinds 1945 weigerden Arabische landen niet alleen om rechtstreekse handel met Israël te hebben, maar ook om zaken te doen met bedrijven met vestigingen in Israël en zelfs met bedrijven die zaken deden met Israël. De internationale gemeenschap vraagt echter om dit beleid op te heffen, wat reeds deels gebeurde.

Religie

De grote meerderheid in Israël houdt het joodse geloof aan, een klein aantal volgt de islam en het christendom.

De joodse godsdienst is gebaseerd op het geloof in één God. Alle aspecten van het jodendom vinden hun oorsprong in de Thora die de inspiratiebron van het gedachtegoed en de gebruiken van alle joodse gemeenschappen vormt.

De talmoed is een verzameling van gedrags,- gebods,- en verbodsregels. Het hele maatschappelijke leven wordt gedomineerd door dit geloof, zelfs de sabbat op zaterdag werd opgenomen in de wet.

Het jodendom kent ook tal van feestdagen waarvan hun Nieuwjaar, Yom Kippoer, ongetwijfeld de bekendste is.

Binnen de islam is de meerderheid aanhanger van het soennisme.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • In Israël met uitzondering van trendy Tel Aviv is het absoluut noodzakelijk dat je gepaste kledij draagt, zeker bij een bezoek aan een tempel, moskee of een godsdienstige plaats (wat in Jeruzalem veel gebeurt). Draag nooit een korte broek of rok, of iets met korte mouwen (zorg dat je schouders bedekt zijn).

  • Roken doe je niet op straat, elkaars handen vasthouden ook niet.

  • Best raak je nooit standbeelden van een god aan. In een moskee zal gevraagd worden je hoofd te bedekken. Iemand aanraken aan het hoofd is not done! Iemand aanwijzen met de voet evenmin.

  • Fotograferen is misschien iets minder evident in Israël en vooral Jeruzalem. Vrouwen zien het vaak als een bedreiging. In Jeruzalem is het leger sterk aanwezig, ook van hen neem je geen foto's.

  • Eet alleen met je rechterhand.

  • Het kan voorkomen dat je in Jeruzalem soms het gevoel krijgt dat je niet welkom bent. Dit kan bijvoorbeeld in een situatie waar een Palestijnse gids je rondleidt in stadsdelen waar veel joden wonen. Of wanneer een militair vraagt je te identificiëren.

Tijdsverschil

Het tijdverschil bedraagt 1 uur in de winter.

Elektriciteit

De netspanning in Israël bedraagt 230 Volt. Soms zijn de stopcontacten dezelfde als in België maar er zijn ook 3-punt aansluitingen. Neem dus best een verloopstekker mee.

Veiligheid

De veiligheidstoestand in Israël is relatief goed, hoewel men altijd wel waakzaam moet zijn zeker op openbare plaatsen. Men dient een zekere waakzaamheid aan de dag te leggen in de grensgebieden (Gaza, Egypte, Libanon en Syrië).

In Jeruzalem wordt aangeraden om demonstraties en samenscholingen te vermijden. Op vrijdag is het altijd wat meer uitkijken, maar ook dan is er een grotere aanwezigheid van het leger.

De gidsen waar we in Jeruzalem mee samenwerken kennen de buurten waar we beter niet vertoeven en we houden, samen met onze begeleider, de situatie in het oog.

De veiligheidssituatie wordt voor elke reis door Joker in het oog gehouden.