Overslaan en naar de inhoud gaan

Aan Australië heb je een stevige kluif wat bezienswaardigheden betreft. Een reis plannen naar dit fantastische land is dan ook moeilijke keuzes maken. Maar geen nood, wij willen je daarbij helpen en proberen je stap voor stap wegwijs te maken in de wereld Down Under. We geven je dan ook de beste tips voor een rondreis door Zuid-Australië. Joker-medewerkster Griet trok in december 2011 met de camper rond in Australië en ging tussen glooiende wijngaarden omhoog naar Mount Gambier, en Zuid-Australië. 

Wijn proeven in Zuid-Australie

Een superplekje om je eerste tent op te zetten en Port Augusta in je op te nemen is Hancock Lookout. Van hieruit kan je de weg beginnen die leidt tot prachtige vergezichten tussen de graanvelden. Wat later maken de graanvelden plaats voor druivelaars en kom je in de wijnstreek terecht. De Barossa Vallei is één van de bekendste wijnstreken in Australië met zijn Jacobs Creek. De wijnvelden zijn enorm en we stoppen dan ook graag onderweg om enkele gratis wijntjes te proeven tot we de perfecte smaak gevonden hebben. Omdat de wijn snel naar ons hoofd stijgt (en de koopprijs toch vrij hoog ligt), besluiten we niet te stoppen aan elke wijnkelder die op ons pad komt. Australische wijn smaakt minstens zo lekker als Franse, dus geniet zeker van een paar glazen wijn tijdens je rondreis in Australië met de camper.

Fietsen en cruisen tijdens je rondreis in Australië

We rijden verder door de Adelaide hills, een populaire fietsroute. Wie niet zo van fietsen houdt kan de camper even aan de kant laten staan en door het betoverende landschap cruisen in een oldtimer cabrio, met een sjaaltje tegen de wind en een oversized zonnebril. Helaas is de realiteit anders en heeft onze minder elegante oldtimer het wat lastig om de steile hellingen te overwinnen. Toch genieten we van het golvende Australische landschap met de vele bossen.
 

Stadsdrukte en strandwandeling: de steden in Australië

Diep in het dal duikt plots de grote stad Adelaide op. Met zijn miljoen inwoners is het hier behoorlijk druk, maar toch heeft de stad door de vele parken ook voldoende groen te bieden. Een stad bezoeken is geen probleem als je met de camper rondreist door Australië, je zoekt gewoon een camping net buiten de stad. Onze camping, West End Beach Caravan park, ligt op een prachtige locatie. We ontvluchten de drukte van de stad naar het mooie kustplaatsje Glenelg voor een relaxte wandeling op het strand. Met de voeten in poederzacht zand en de blik op het heldere water in de zon wandelen we voorbij spelende kinderen in The Beach House, een gigantische speelhal met lunapark, minigolf en waterglijbanen.

Pinguïns op Granite Island

De weg leidt ons verder zuidwaarts naar de Fleurieu Peninsula. We maken de afslag naar Waitpinga beach, de Aboriginal naam van Windy Beach, waar het inderdaad behoorlijk waait. Onze volgende stop op deze boeiende reis door Australië is Victor Harbor, vooral bekend voor het Granite Island. Dit eiland is miljoenen jaren geleden afgescheurd van het vasteland en is nu netjes verbonden door een ’causeway’. Je kan de oversteek te voet doen of met een tram voortgetrokken door een paard. Op Granite Island genieten we van het uitzicht en proberen we pinguïns te spotten, die helaas enkel bij schemering op het eiland komen.

Pelikanen in de lagune van Coorong N.P.

Op naar het Coorong National Park, een grote lagune die afgeschermd is van de zee door de Younghusband Peninsula, een lange uitgestrekte duin. De lagune biedt de ideale broedplaats voor de 200 verschillende vogelsoorten die hier wonen. We spotten met gemak vele pelikanen, zowel op de grond als in de lucht. Een stop die je zeker niet mag missen tijdens je Australië-reis!
 

De natuur aan het werk op Mount Gambier

Tot slot staat Mount Gambier op het programma. We bezoeken eerst de Umpherston sinkhole, een immens gat dat gevormd is toen het plafond van een ondergrondse kalkstenen grot naar beneden gevallen is. Nu vormt het de ideale locatie voor een idyllische botanische tuin, die in de gietende regen wel iets weg heeft van een tropisch regenwoud. Mount Gambier is vooral bekend voor zijn Blue Lake, een meer dat gevormd is in een vulkaankrater en de hele stad voorziet van drinkwater. Elk jaar, in de maand november, verandert het meer op enkele dagen tijd van een grijze tint naar een helderblauwe tint. Wetenschappers hebben nog steeds geen eenduidige verklaring gevonden voor dit fenomeen. Later op de dag komen we nog langs de Caves Gardens, een waterval pal in het centrum die in de ondergrondse kalkstenen grotten stort.

Reizen naar Australië met de camper: praktische tips

  • Een zeer gebruikelijke manier van reizen voor backpackers die met een beperkt budget reizen is een camper huren of kopen. Zo ben je volledig zelfvoorzienend en kan je stoppen waar en wanneer je wil. Bovendien ben je niet afhankelijk van de vaak dure hotels en het openbaar vervoer. Wij vonden een 4×4 de meest efficiënte manier om ook off road te reizen en het echte Australië te zien.

  • Gratis wifi is beschikbaar in bijna elke Mc Donalds, Hungry Jacks of de plaatselijke bibliotheek (al met je hier wel veel geduld hebben met de trage internetconnectie).

  • Op restaurant gaan is behoorlijk duur in Australië. Wij kozen ervoor om eten te kopen in de supermarkt en dit klaar te maken op een gasvuurtje. De grootste supermarktketens zijn Woolworths en Coles, waar je bij aankoop van 30 AUD 4 cent per liter korting krijgt bij bepaalde benzinestations. Maar het blijft een feit: reizen is Australië is niet zo goedkoop, dus let goed op je uitgaven.

  • Hou er rekening mee dat je aan de andere kant van de evenaar zit en veel dingen dus omgekeerd lopen. De zon komt er bijvoorbeeld nooit in het zuiden en de zomervakantie voor kinderen loopt van midden december tot midden februari.

Deze tips voor een rondreis in Australië krijg je van Australië-kenner Griet Meersschaut (Joker-reiskantoor Brussel).

Zelf op reis naar Australië?

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?