Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Australië

Geografie

Australië, groter als het continent Europa, is een immens uitgestrekt land met verschillende landschappen en klimaatzones. Tropische stranden, regenwoud, woestijn, miljoenensteden,...de Aussies hebben het allemaal!

Australië grenst enkel aan zee, namelijk aan de Koraalzee, Tasmaanzee, Indische en Stille Oceaan. Het land heeft als gevolg een kustlijn van 50.000 km en staat bekend voor zijn paradijselijke stranden en duikplekken zoals het Great Barrier Reef nabij Cairns. Australië telt duizenden eilandjes, de bekendste zijn de Whitsundays (74 eilanden), Fraser Island en Kangaroo Island. Tasmanië is het groote eiland dat bij Australië hoort.

De grootste Australische steden zijn Sydney, Melbourne, Perth, Canberra, Darwin, Adelaide en Brisbane. Deze liggen allemaal aan de kust want het binnenland bestaat voor het grootste deel uit woestijn, met in het midden de befaamde Outback (regio van Alice Springs en Uluru aka Ayers Rock ook wel bekend als the Red Centre).

Australië is heel vlak en heeft weinig bergen. De hoogste berg is Mount Kosciuszko (2228 m) in het zuidoosten van het land.

Omdat Australië zo groot is, bestaan er verschillende klimaatzones. De seizoenen zijn er omgekeerd. De zomer loopt van december tot februari. Op sommige plaatsen kan het broeiend heet worden en bosbranden zijn geen zeldzaam fenomeen. Van maart tot mei heb je de Australische herfst. Tijdens de Australische winter, van juni tot augustus, kan je skiën in de Australische Alpen. De lente, van september tot november, staat garant voor (meestal) heldere blauwe luchten en zonnige dagen.

Fauna en flora

De fauna en flora van Australië is zeer rijk aan verscheidenheid.

In het noorden vind je regenwouden zoals Kakadu National (beschermd door UNESCO) Park waar je watervallen, krokodillen, koala's,...kan spotten.

Een andere bekend natuurfenomeen is het Great Barrier Reef, met 2500 km het grootste koraalrifstelsel en werelderfgoedgebied ter wereld. Het bestaat uit meer dan koraalriffen en eilanden. Hier leven meer dan 1500 vissoorten, een derde van 's werelds zachte koraalsoorten, 600 soorten zeesterren en zee-egels, zes bedreigde soorten zeeschildpadden en meer dan 30 soorten walvissen en dolfijnen.

In de Blue Mountains, niet ver van Sydney, vind je dan weer meer dan 400 verschillende dieren, zoals de gevlekte buidelmarter, de grote suikereekhoorn en de langneuspotoroe.

Ook mogen we Uluru (Ayers Rock) niet vergeten. Deze immense rots in de Outback is beroemd omwille van zijn Aboriginalverleden en rotstekeningen, voor de Aboriginals is dit een heilige plek. Daarom beklimmen we uit respect voor hun cultuur en traditie Ayers Rock ook niet.

Staatsvorm

Australië is een parlementaire democratie. Het telt zes staten en twee territoria elk met hun eigen bestuur: New South Wales, Queensland, Northern Territory, Australia Capital Territory, Victoria, South Australia, Western Australia en Tasmania.

De koningin van Engeland is van oudsher het staatshoofd van Australië. Ze benoemt een gouverneur-generaal die namens haar het land leidt, sinds maart 2014 Sir Peter Cosgrove. Dat is ook de reden waarom de nationale vlag, naast de Ster van het Gemenebest en het Zuiderkruis, de Union Jack omvat. Het parlement wordt sinds augustus 2018 geleid door de minister-president, Scott Morrison.

De regering, zowel het federale bestuur als de staten, wordt in het algemeen gevormd door twee belangrijke politieke groeperingen: de Australian Labor Party en de coalitie van de Liberal Party en de kleinere National Party.

Bevolking

Er wonen bijna 23 miljoen mensen in Australië, meestal in de grote steden zoals Sydney (4,5 miljoen), Melbourne (4 miljoen) en Brisbane (2 miljoen). In de hoofdstad Canberra wonen minder dan een half miljoen mensen.

De eerste Australiërs waren de Aboriginals, (=zij die er oorspronkelijk woonden), die uit Zuidoost-Azië kwamen. Ze hadden hun eigen taal, kunst (dotpainting), wetten, instrumenten (didgeridoo), godsdienst (geloof in DreamTime) en verhalen.

De komst van de Britten vanaf 1778 die Australië als strafkolonie gebruikten en veroordeelden naar hier verscheepten, betekende een radicale ommekeer voor de Aboriginals. Ze werden verdreven van hun land naar bepaalde gebieden (reservaten) en vielen ten prooi aan ziektes die de Britten hadden meegenomen. Nadat de Engelse criminelen hun straf hadden uitgezeten, kregen ze land van de Engelse regering. Toen sommigen hoorden dat er in Australië goedkope grond en veel werk te rapen viel, kwamen vele Engelsen hun geluk in de nieuwe wereld beproeven. Met als gevolg dat sommige kolonisten of ‘squatters’ met geweld grond van de Aboriginals afnamen.

Sommige Aboriginals wonen nu nog steeds in deze beschermde reservaten. De laatste jaren hebben de Aboriginals steeds meer land teruggekregen. Vele Aboriginals komen werk zoeken in de grote steden. Er is een groot armoede- en alcoholismegraad bij deze bevolking.

Economie

Australië is een zeer welvarend land. Je betaalt er met de Australische dollar. Op de munt staat koningin Elisabeth II en op de andere kant een typisch wezen van Australië zoals de vliegende eekhoorn, kraaghagedis, mierenegel (5 cent), liervogel (10 cent), vogelbekdier (20 cent), emoe, kangoeroe (1 dollar) en een Aboriginal (2 dollar).

1 AUD komt overeen met 0.63 euro volgens de wisselkoers van 8 november 2018.

De grootste handelspartners van Australië zijn Japan, EU, Zuidoost-Azië, VS, Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong en China.

De veeteelt, en vooral de schapenteelt, neemt een belangrijke plaats in. Australië is de grootste wolproducent ter wereld. Ook is Australië een belangrijke exporteur van vleesproducten. De regio van Queensland staat dan weer bekend voor zijn suikerriet. Het land beschikt over grote voorraden aardolie, uranium en ijzererts.

Religie

Ongeveer driekwart van de Australiërs is christen. De rest is katholiek, methodist, Grieks-orhodox, baptist of lutheraans. Verder zijn er nog kleine groeiende gemeenschappen zoals Moslims, Hindoes, Sikhs en Boeddhisten. Ook de Aboriginals hebben hun eigen geloof.

Lokale gebruiken en gewoonten

Australiërs zijn dol op barbecue, in de volksmond " barbie" genoemd. Ook ontbijt, "brekkie", kunnn ze fel smaken. Australiërs zijn koffiedrinkers, in Sydney alleen al vind je 100-en koffiezaken. Australië kent net zoals de U.K. ook een echte pubcultuur. In Australische resto's kan je je eigen wijn meebrengen (Bring your Own), om de fles te ontkurken vragen ze een "corkage fee" die schommelt tussen de 2 en 15 dollar.

Australiërs hebben de neiging veel woorden af te korten. "Goodday" wordt uitsgesproken als “G’day” en als alles goed is zeggen ze “No Worries”.

Sport is zeer populair in Australië: tennis (Lleyton Hewitt, Pat Cash, Pat Rafter), golfsurfen, zwemmen (Ian Thorpe) hockeyen, cricket, Australian football zijn geliefde sporten.

Op 26/1 is het Australia Day, een dag waarop Australiërs alles vieren wat het geweldig maakt om een Australiër te zijn.

Tijdsverschil
  • Australisch Hoofdstedelijk Territorium: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
  • Nieuw-Zuid-Wales: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
  • Noordelijk Territorium: 8,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd)
  • Queensland: 9 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
  • Tasmanië: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
  • Victoria: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd)
  • West-Australië: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd)
  • Zuid-Australië: 9,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd
Elektriciteit

Omdat ze er andere stekkers gebruiken, neem je best een wereldstekker mee. In Australië gebruiken ze stekkers van het type 'I'.

Veiligheid

Over het algemeen kan men zonder veel problemen in Australië rondreizen.

Terreurdaden kunnen niet uitgesloten worden en de terreurdreiging in Australië is de laatste jaren (zoals in veel andere Westerse landen) toegenomen, in het bijzonder sinds Australië aan de internationale coalitie tegen ISIS/Daesch in Irak en Syrië deelneemt. Een belangrijke terroristische daad is echter voorlopig echter altijd uitgebleven in Australië. Alhoewel er gedurende de twee laatste jaren verschillende kleine terreuraanslagen tegen politiekantoren waren, plus een gijzelingsactie in Café Lindt in Sydney en verschillende verijdelde aanslagen. Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en strikt de inlichtingen en instructies van de Australische overheid op te volgen.

De volgende voorzorgen verdienen aanbeveling indien men niet het slachtoffer wil worden van criminelen:
- Persoonlijke bezittingen en reisdocumenten moeten goed in het oog gehouden worden, vooral in luchthavens, op het openbaar vervoer en druk bezochte toeristische plaatsen;
- Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen vooral in de grote steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth, maar ook in kleinere toeristische oorden zoals Cairns en de aanpalende kuststreken van New South Wales en de Gold Coast;
- Rugzaktoeristen die alleen reizen, zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. We raden u af te liften alsook ’s nachts alleen te reizen.

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Australië

Bestemming Vertrek Maatschappij Reis van Boek tot Prijs

Adelaide

Adelaide Brussel Swiss International Airlines 01/09/19 - 15/12/19
10/01/20 - 25/03/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 823 Boek of kies andere reisdata

Adelaide

Adelaide Amsterdam China Southern 14/08/19 - 14/12/20
01/03/20 - 03/07/20
Boek tot 09/10/19 vanaf € 1.038 Boek of kies andere reisdata

Adelaide

Adelaide Brussel Malaysia Airlines 18/09/19 - 11/12/19
24/12/2019 - 31/12/19
01/01/20 - 06/07/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.081 Boek of kies andere reisdata

Adelaide

Adelaide Brussel Cathay Pacific 13/08/19 - 11/12/19
24/12/19 - 26/06/20
Boek tot 17/11/19 vanaf € 1.277 Boek of kies andere reisdata

Adelaide

Adelaide Brussel Qatar Airways 10/09/19 - 17/12/19
28/12/19 - 26/03/20
13/04/20 - 26/06/20
Boek tot 30/09/19 vanaf € 1.282 Boek of kies andere reisdata

Adelaide

Adelaide Brussel Qantas Airways 04/09/19 - 13/12/19
28/12/19 - 26/06/20
Boek tot 04/10/19 vanaf € 1.284 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Brussel Swiss International Airlines 01/09/19 - 15/12/19
10/01/20 - 25/03/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 823 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Brussel Thai Airways International 13/08/19 - 24/10/19
27/10/19 - 13/12/19
07/01/20 - 23/03/20
Boek tot 18/10/19 vanaf € 894 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Amsterdam Korean Air 11/08/19 - 12/12/19
24/12/19 - 31/03/20
Boek tot 04/10/19 vanaf € 944 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Amsterdam Etihad Airways 09/09/19 - 13/12/19
31/12/19 - 16/04/20
28/04/20 - 25/06/20
Boek tot 30/09/19 vanaf € 946 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Amsterdam China Airlines 01/11/19 - 10/12/19
01/02/20 - 29/02/20
01/11/20 - 10/12/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.015 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Amsterdam China Southern 14/08/19 - 14/12/20
01/03/20 - 03/07/20
Boek tot 09/10/19 vanaf € 1.050 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Amsterdam EVA Airways 01/09/19 - 14/12/19
26/12/19 - 05/07/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.066 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Brussel Malaysia Airlines 18/09/19 - 11/12/19
25/12/2019 - 31/12/19
01/01/20 - 17/07/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.161 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Brussel Qantas Airways 04/09/19 - 13/12/19
28/12/19 - 26/06/20
Boek tot 04/10/19 vanaf € 1.182 Boek of kies andere reisdata

Brisbane

Brisbane Brussel Cathay Pacific 13/08/19 - 11/12/19
24/12/19 - 26/06/20
Boek tot 17/11/19 vanaf € 1.240 Boek of kies andere reisdata

Cairns

Cairns Brussel Swiss International Airlines 01/09/19 - 15/12/19
10/01/20 - 25/03/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 839 Boek of kies andere reisdata

Cairns

Cairns Brussel Cathay Pacific 13/08/19 - 11/12/19
24/12/19 - 26/06/20
Boek tot 17/11/19 vanaf € 1.054 Boek of kies andere reisdata

Cairns

Cairns Amsterdam China Southern 14/08/19 - 14/12/20
01/03/20 - 03/07/20
Boek tot 09/10/19 vanaf € 1.266 Boek of kies andere reisdata

Canberra

Canberra Brussel Qatar Airways 10/09/19 - 17/12/19
28/12/19 - 26/03/20
13/04/20 - 26/06/20
Boek tot 30/09/19 vanaf € 1.011 Boek of kies andere reisdata

Darwin

Darwin Brussel Swiss International Airlines 01/09/19 - 15/12/19
10/01/20 - 25/03/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 826 Boek of kies andere reisdata

Hobart

Hobart Brussel Qantas Airways 04/09/19 - 13/12/19
28/12/19 - 26/06/20
Boek tot 04/10/19 vanaf € 1.146 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Brussel Swiss International Airlines 01/09/19 - 15/12/19
10/01/20 - 25/03/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 824 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Brussel Thai Airways International 13/08/19 - 24/10/19
27/10/19 - 13/12/19
07/01/20 - 23/03/20
Boek tot 18/10/19 vanaf € 859 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Amsterdam Etihad Airways 09/09/19 - 13/12/19
31/12/19 - 16/04/20
28/04/20 - 25/06/20
Boek tot 30/09/19 vanaf € 894 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Brussel Qantas Airways 04/09/19 - 13/12/19
28/12/19 - 26/06/20
Boek tot 04/10/19 vanaf € 947 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Amsterdam China Southern 14/08/19 - 14/12/20
01/03/20 - 03/07/20
Boek tot 09/10/19 vanaf € 979 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Brussel Cathay Pacific 13/08/19 - 11/12/19
24/12/19 - 26/06/20
Boek tot 17/11/19 vanaf € 996 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Brussel Qatar Airways 10/09/19 - 17/12/19
28/12/19 - 26/03/20
13/04/20 - 26/06/20
Boek tot 30/09/19 vanaf € 997 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Brussel Malaysia Airlines 18/09/19 - 11/12/19
24/12/2019 - 31/12/19
01/01/20 - 06/07/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.011 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Amsterdam Garuda Indonesia 26/08/19 - 19/12/19
02/01/20 - 07/07/20
Boek tot 26/09/19 vanaf € 1.057 Boek of kies andere reisdata

Melbourne

Melbourne Brussels Midi Station Vietnam Airlines 02/09/19 - 18/12/19
27/12/19 - 06/07/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.178 Boek of kies andere reisdata

Perth

Perth Brussel Swiss International Airlines 01/09/19 - 15/12/19
10/01/20 - 25/03/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 824 Boek of kies andere reisdata

Perth

Perth Brussel Thai Airways International 13/08/19 - 24/10/19
27/10/19 - 13/12/19
07/01/20 - 23/03/20
Boek tot 18/10/19 vanaf € 852 Boek of kies andere reisdata

Perth

Perth Brussel Cathay Pacific 13/08/19 - 11/12/19
24/12/19 - 26/06/20
Boek tot 17/11/19 vanaf € 938 Boek of kies andere reisdata

Perth

Perth Brussel Qantas Airways 04/09/19 - 13/12/19
28/12/19 - 26/06/20
Boek tot 04/10/19 vanaf € 956 Boek of kies andere reisdata

Perth

Perth Amsterdam China Southern 14/08/19 - 14/12/20
01/03/20 - 03/07/20
Boek tot 09/10/19 vanaf € 990 Boek of kies andere reisdata

Perth

Perth Amsterdam Garuda Indonesia 26/08/19 - 19/12/19
02/01/20 - 07/07/20
Boek tot 26/09/19 vanaf € 1.016 Boek of kies andere reisdata

Perth

Perth Brussel Malaysia Airlines 18/09/19 - 11/12/19
24/12/2019 - 31/12/19
01/01/20 - 06/07/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.038 Boek of kies andere reisdata

Perth

Perth Brussel Qatar Airways 10/09/19 - 17/12/19
28/12/19 - 26/03/20
13/04/20 - 26/06/20
Boek tot 30/09/19 vanaf € 1.063 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Brussel Swiss International Airlines 01/09/19 - 15/12/19
10/01/20 - 25/03/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 832 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Brussel Thai Airways International 13/08/19 - 24/10/19
27/10/19 - 13/12/19
07/01/20 - 23/03/20
Boek tot 18/10/19 vanaf € 869 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Brussel Qantas Airways 04/09/19 - 13/12/19
28/12/19 - 26/06/20
Boek tot 04/10/19 vanaf € 875 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Amsterdam Etihad Airways 09/09/19 - 13/12/19
31/12/19 - 16/04/20
28/04/20 - 25/06/20
Boek tot 30/09/19 vanaf € 944 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Amsterdam Korean Air 11/08/19 - 12/12/19
24/12/19 - 31/03/20
Boek tot 04/10/19 vanaf € 944 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Amsterdam China Southern 14/08/19 - 14/12/20
01/03/20 - 03/07/20
Boek tot 09/10/19 vanaf € 995 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Brussel Qatar Airways 10/09/19 - 17/12/19
28/12/19 - 26/03/20
13/04/20 - 26/06/20
Boek tot 30/09/19 vanaf € 999 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Brussel Cathay Pacific 13/08/19 - 11/12/19
24/12/19 - 26/06/20
Boek tot 17/11/19 vanaf € 1.006 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Amsterdam China Airlines 01/11/19 - 10/12/19
01/02/20 - 29/02/20
01/11/20 - 10/12/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.013 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Brussel Malaysia Airlines 18/09/19 - 11/12/19
24/12/2019 - 31/12/19
01/01/20 - 06/07/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.026 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Amsterdam Garuda Indonesia 26/08/19 - 19/12/19
02/01/20 - 07/07/20
Boek tot 26/09/19 vanaf € 1.069 Boek of kies andere reisdata

Sydney

Sydney Brussels Midi Station Vietnam Airlines 02/09/19 - 18/12/19
27/12/19 - 06/07/20
Boek tot 01/10/19 vanaf € 1.188 Boek of kies andere reisdata

Partners