Overslaan en naar de inhoud gaan

"Kamperen in de woestijn, zouden jullie dat leuk vinden?”, vraagt Joker-medewerkster Marij aan haar kinderen van 4 en 6. “In een tent?”, vraagt de oudste. “In een echte tent van de woestijnbewoners, en dan rijden we er op de dromedaris naartoe!”, antwoordt ze. Dat zien ze helemaal zitten. Op gezinsvakantie naar Marokko dus! Aan alle reislustige ouders: doe hier gerust inspiratie op met Marijs tips voor een geslaagde gezinsreis door Marokko in de paasvakantie.

7 pijlers van een geslaagde gezinsvakantie

Eerst even zeggen wat wij met ons gezin, jong en oud, geweldig vinden op reis. Is dat bij jullie ook zo?

  1. Minstens één onvergetelijk avontuur beleven
  2. Enkele mooie wandelingen maken
  3. Cultuur in kindvriendelijke porties opdoen
  4. Dingen bijleren
  5. Relaxen, liefst aan het water
  6. Lekker eten
  7. Ons welkom voelen

We kregen het al voor elkaar in Zweden en Sri Lanka op eerdere reizen. Werkt deze succesformule ook in Marokko? Inshallah, als God het wil. En gelukkig was dat het geval! Klaar voor de hoogtepunten?

1) Kamperen in de woestijn in Marokko

Een dromedaristocht en een overnachting in de woestijn moet je gedaan hebben op rondreis in Marokko! We kiezen voor een tweedaagse vanuit Merzouga. Zo blijft het leuk en wordt het niet te vermoeiend voor onze jonge kinderen. In de SUV van de gids rijden we hobbeldebobbel door de (rots)woestijn. Cool! Tegen de avond nemen we plaats op onze dromedarissen, elk met een kind vóór ons. Dat lukt perfect. We genieten van het uitzicht en vinden het alle vier erg speciaal. Onderweg stoppen we bij de beste ravotduinen ooit en vinden we een “woestijnvis”. Een kilootje zand later komen we aan in ons tentenkamp. Hoewel we voor de basic optie kozen, slapen we toch in een echt bed.

‘s Morgens, na een memorabele zonsopgang, kramen we weer op. Rustig waggelend op onze statige dromedaris verlaten we de woestijn. De kleine avonturiers worden er heerlijk zen van…

2) Op de ezel door de cederbossen van de Midden-Atlas

Vanuit Azrou, in de Midden-Atlas, maken we met berggids Abdellah een tocht door één van de grootste cederbossen ter wereld. Voor de zekerheid nemen we een ezel mee waarop vermoeide kindjes kunnen plaatsnemen. Het wordt een succes! We wandelen langs de soms meer dan vijftig meter hoge cederbomen en het ruikt er heerlijk. We picknicken, zien makaak-apen en maken wel honderd foto’s van onze kinderen op de rug van de ezel.

3) Kleurrijke koranscholen, paleizen en mausolea bezoeken

“Ik zie, ik zie… wat jij niet ziet”: het uitgelezen spelletje om je kinderen de details te laten opnemen van het Dar Si Said paleis in Marrakech, de koranschool van Meknès en het mausoleum van Rissani (bij Merzouga). In Meknès, één van de koningssteden in Marokko, kozen we voor een ritje op een gouden koets. Zo zien we de bekendste bezienswaardigheden terwijl onze kinderen samen met de koetsier de paarden mennen. Geen gezeur, wel veel gezien!

4) De kracht van water in de palmoases en islamitische tuinen ontdekken

Geen leven zonder water, dat weten onze kinderen natuurlijk wel. Maar wat ze leerden op school en thuis om water te besparen, wordt wel heel tastbaar in het droge Marokko. Twee keer rijden we vele uren door de hete canyons om dan op adem te komen in een schaduwrijke palmoase. Onze lokale gids vertelt over de wekenlange tochten door de woestijn en het belang van de oases. Hij praat over het delen van de waterloopjes tussen de dorpen (het ene dorp op maandag, het andere op dinsdag enz.). We ontdekken de moestuinen in de schaduw van de palmbomen. Wat als het hier nog warmer wordt?

In de islamitische tuinen leren we hoe op- en neerlopende kanaaltjes het water van de bron over de hele tuin kunnen verdelen. In Le Jardin Secret in Marrakech kijkt onze zoon graag naar het animatiefilmpje dat dit gebruik uitlegt. En ondertussen vinden broer en zus alle kanaaltjes in de tuin door het plannetje dat ze kregen te bestuderen.

5) Tajine, Marokkaanse pannenkoeken en pizza eten

Eerlijk is eerlijk: onze kinderen zijn niet zo’n fans van de Marokkaanse keuken (mama en papa wél). Te kruidig… Gelukkig smaakt het fruit er lekker, de verse appelsiensapjes, de mierzoete muntthee en koekjes, het brood en natuurlijk de Marokkaanse “pannenkoeken”. Ook naar een pizzeria moet je niet ver zoeken in de steden.

Tip: tijdens ons verblijf in Essaouira hebben we onze eigen keuken en gaan we in de kleine kruidenierszaken samen onze inkopen doen. Een leuke zoektocht voor klein en groot!

7) En het allerbeste van Marokko: de gastvrijheid

Aan behulpzame mensen geen gebrek in Marokko, dat mogen we elke dag ervaren. En nooit vergeet ik nog die onherbergzame autorit door de Atlas, met urenlang geen huis, laat staan winkel, te zien. We stoppen voor een fruitpauze langs de kant van de weg. Uit een huis boven op een heuvel zien we plots een man en twee kinderen verschijnen. Ze dragen een dienblad met fris water, vers brood en zelfgemaakte honing (de lekkerste die we ooit proefden). Voor ons, vreemdelingen. Zomaar!

Misschien interesseren deze gezinsreizen naar Marokko je wel…

De gezinsreizen naar Marokko van onze vrienden van Anders Reizen:

Misschien is dit ook interessant voor jou?