Overslaan en naar de inhoud gaan

Malta is zo’n bestemming waar je echt alles vindt voor een ideale vakantie. Het mooie weer is al één goede reden om naar Malta op reis te gaan, en wij doen er nog 7 bovenop! 

1. Eilandhoppen

Malta is een archipel in de Middellandse Zee die bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en enkele onbewoonde eilandjes met leuke namen zoals het pittoreske Cominotto, Fifla en Fungus Rock. Malta is klein maar fijn en ieder eilandje heeft iets bijzonders, prima om tijdens één reis te combineren.

Tip: Met de ferry kan je gemakkelijk naar het rustige eiland Gozo waar volgens de legende, Odysseus 7 jaar in gevangenschap verbleef. Geniet er van de rust na je bezoek aan het drukkere moedereiland Malta. Je kan er ook prachtige mountainbiketochten maken door de velden en langs gezellige dorpen, gecombineerd met een picknick in een decor van azuurblauw water en indrukwekkende rotsformaties.

2. Een rijk verleden

Als je graag eeuwenoude tempels, archeologische schatten en legendarische vestigingen bezoekt is Malta zeker iets voor jou. Maak een reis terug in de tijd tussen de wereldberoemde tempelcomplexen, het hypogeum, de middeleeuwse steden en de typische auberges uit de periode van de Maltese ridderordes. In zo'n chique herberg vonden ridders onderdak indien ze geen huis op Malta bezaten. Ook mensen van stand konden tijdens hun reis onderdak vinden in de auberges.

3. UNESCO-werelderfgoed Valetta

Geen enkele reis naar Malta zou compleet zijn zonder het UNESCO-werelderfgoed van Valletta te verkennen. Deze Middeleeuwse stad is goed bewaard en er is zoveel te zien: musea, een fort, gezellige straatjes en hippe restaurants. Een must-see in Valetta is een van de meest spectaculaire kerken ter wereld: de St. John's Co-kathedraal met zijn fantastische kunstschatten, rijkelijke versierde wandtapijten en indrukwekkende schilderijen zoals dat van Caravaggio. Bezoek zeker ook de Barrakka-tuinen voor een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de haven.

4. Maltese lekkernijen

In Malta hebben ze hun eigen populair fastfood: een hartig gebakje genaamd pastizzi. Deze smakelijke pasteitjes worden meestal gevuld met erwtenpuree of ricotta en gegeten uit het vuistje. In Valetta vind je voor geen geld op iedere straathoek wel een pastizzeria. Smullen maar!

 

5. Game of Thrones

Aangezien Malta veel middeleeuwse steden heeft, zal het je ook niet verbazen dat het een ideale filmlocatie is. Verschillende scènes uit het eerste seizoen van het  megapopulaire Game of Thrones werden op Malta gefilmd. Zo werd de onthoofding van Ned Stark aan Fort Manoel vastgelegd. Het St. Dominic Klooster, passeerde ook de revue en de Poort van Mdina kan je in verschillende afleveringen spotten. GOT-fans kunnen hier dus hun hartje ophalen, maar ook filmliefhebbers worden beloond. Blockbusters waaronder Gladiator, Troy en The Count of Monte Cristo werden op Malta opgenomen. 

6. Vissersdorpje Marsaxlokk

Marsaxlokk is een traditioneel vissersdorpje waar kleurrijke bootjes dobberen in de baai en je de beste verse visrestaurants vindt op de promenade. Maak een mooie wandeling langs de kust en zoek 's zomers verkoeling in de idyllische Saint Peter’s Pool, een rotsterras rondom een natuurlijk zwembad met turkooiskleurig water. Deze plek is veel minder toeristisch dan de andere stranden op Malta. Je geraakt er met een bootje vanuit Marsaxlokk. 

 

Reisbegeleider Pieter Caboor
Als je op zondag naar Marsaxlokk gaat dan is er ook een grote openluchtmarkt waar de ochtendvangst verkocht wordt, maar het is dan wel over de koppen lopen! Ga dus tijdens de week als je wat minder overrompeld wilt worden.
malta

7. Blauwe grotten en lagunes

Hou je van prachtige baaien, kristalhelder water en overweldigende natuur?  Dan ga je op Malta zeker genieten! Blue Grotto aan de zuidkust is een must. Als het weer het toelaat, kan je best in de ochtend met een vissersbootje naar de grotten varen, met het meest helderblauwe water dat je kan inbeelden. Dat helderblauwe water kan je ook vinden in de Blue Lagoon, gelegen tussen het eiland Comino en het zustereilandje Cominotto. Je hoeft dus helemaal niet naar de Caraïben te reizen om te zwemmen in een paradijselijke lagune. Een aanrader in de zomer!

 

Reisbegeleider Pieter Caboor
Malta is klein maar veelzijdig. Het is een hele mooie en boeiende bestemming dankzij de rijke geschiedenis, cultuur en het lekkere eten! Je kan er prachtige wandelingen maken en het openbaar vervoer is er goed uitgebouwd. Een week is perfect om zowel Malta als Gozo te verkennen.”
malta

Zelf naar Malta?

Misschien is dit ook interessant voor jou?