Overslaan en naar de inhoud gaan

Malta’s uitzicht is getekend door een rijk verleden. Van de prehistorische tempels tot de typische auberges uit de periode van de Maltese ridderordes, overal valt er wel wat te zien. Vanuit vissersdorp Marsaxlokk ontdekken we alle culturele en natuurlijke hoogtepunten. Op het rustige Gozo mountainbiken we langs de velden en picknicken we aan de azuurblauwe kust, en op mini-eiland Comino nemen we een frisse duik.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
Het rijke verleden van Malta

We starten onze reis in het zuidoosten van Malta, in de vissershaven van Marsaxlokk met de typische, Maltese bootjes. We maken een wandeling langs de kust en zoeken 's zomers verkoeling in de idyllische Saint Peter’s Pool.

De volgende dagen maken we kennis met het rijke verleden van Malta. We bezoeken de indrukwekkende prehistorische megaliettempels Hagar Qim en Mnajdra en maken een uitstap naar de charmante middeleeuwse stad Mdina en de Catacomben van Rabat in het zuiden van het eiland. Ook de beroemde Grand Harbour van Valletta ontbreekt niet. De stad met de typische, goudgele gebouwen is volledig ommuurd en de befaamde auberges getuigen er nog van de glorietijd van de Maltese ridderorden.

Dit alles wisselen we af met een bezoek aan de Blue Grotto en een wandeling over de duizelingwekkende Dinglicliffs en langs de karrensporen van 'Clapham Junction'. Maar ook een wandeling langs de Victoria Lines, de oude verdedigingsmuur van de Britten, kan.

2 Dag 6-9
Het liederlijke Gozo & natuurreservaat Comino

De ferry brengt ons naar het rustige Gozo waar volgens de legende, Odysseus 7 jaar in gevangenschap van de verleidelijke nimf Calypso verbleef. We genieten van de rust na de toeristische drukte van moedereiland Malta. Met de mountainbike maken we een tocht door de velden en langs gezellige dorpen. Halverwege picknicken we in een decor van azuurblauw water,indrukwekkende rotsformaties en zoutpannen.Of misschien heb je meer zin in een duikinitiatie? (facultatief vanaf € 50/duik ) De blauwe lagune van het nabijgelegen eiland Comino nodigt in ieder geval uit tot een frisse duik.

3 Dag 9
Malta

Vanuit Malta vliegen we terug naar België

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 31/10/2020
Terug: 08/11/2020
Basisprijs: €772
+ 720 EUR budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/03/2020
Vertrek: 26/12/2020
Terug: 03/01/2021
Basisprijs: €720
+ 720 EUR budget
al 3 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/04/2020
Vertrek: 30/10/2021
Terug: 07/11/2021
Basisprijs: €849
+ 755 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/03/2021

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Malta en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 29 / 11 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. We verkennen de twee eilanden vooral te voet. Kuieren door de straatjes of klauteren op de hellingen. Met de fiets maken we een tocht op Gozo en in de herfstvakantie varen we op de Middellandse Zee om de zomer met een frisse plons af te sluiten. Gelukkig is het water nog warm. De bussen gebruiken we voor de langere transporten.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. We gebruiken het bestaande openbare vervoer en daarnaast onze eigen benenkracht om te stappen en te fietsen. Logeren en eten doen we in locale zaken.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. De wijnhandelaar in zijn/haar wijnboutique, de familie naast ons in het restaurant en de marktkramers, overal ontmoeten we de Maltezen in hun dagelijkse leven.

Documenten

Voor Malta volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 31/10/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 31/10/20 - 19:55
MALTA - LUQA INT"L 31/10/20 - 22:35
MALTA - LUQA INT"L 08/11/20 - 16:05
BRUSSELS AIRPORT 08/11/20 - 19:00

Reis met vertrek op 26/12/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 26/12/20 - 19:55
MALTA - LUQA INT"L 26/12/20 - 22:35
MALTA - LUQA INT"L 03/01/21 - 16:05
BRUSSELS AIRPORT 03/01/21 - 19:00
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. specifiek voor deze reis

Het goed uitgebouwde busnetwerk brengt ons bijna overal. Een ook te voet en met de fiets geraken we op vele plekken. We gaan ook ter zee tijdens de herfstreis, in de kerstperiode beperken we ons tot de noodzakelijke ferry naar Gozo.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. specifiek voor deze reis

Op Malta logeren we in een degelijk hotelletje of in een pension. Ontbijt is inbegrepen. Net als handdoeken. We kiezen om in Marsaxlokk en Sliema te logeren.

Op Gozo verblijven we in een opgeknapte hoeve.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Naast de stevige Italiaanse invloed qua gerechten vinden we ook andere culturen op ons bord. De laatste jaren is Malta écht een gastronomisch eiland geworden met enkele verfijnde restaurantjes.

De Maltese keuken is beroemd om zijn vis, schapenvlees en konijn, heerlijk brood en goede wijnen. Men vindt er ook een variëteit aan de mediterrane gerechten: Italiaans, Libanees, Tunesisch, Syrisch. ‘Lampuki’ (dorade), ‘timpana’ (een macaroni-bereiding met aubergines, ei en lever) en ‘pixxispad’ (zwaardvis) zijn het proeven waard!

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. In de herfstvakantie kan het aangenaam warm zijn overdag, maar de avonden zijn fris. Regen is goed mogelijk op eender welk moment. In de winter voorzie je natuurlijk heel warme kledij. Af en toe gaan we dineren, dus een iets mooier kledingstuk mag in je bagage.

 • rugzak of soepele reistas, géén koffers
 • kleine dagrugzak
 • lichte katoenen kledij
 • warme trui voor frissere avonden
 • windjack/regenjas
 • zonnebescherming: pet, bril, crème
 • stevige wandelschoenen
 • sandalen
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het budget voor deze reis bedraagt 720 euro. Het laat ons toe van Malta te genieten in al haar aspecten.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Malta zijn er geen verplichte inentingen.

We raden je aan je Europese Ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) - mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

Er komen enkele inspannende activiteiten in de reis voor, maar de wandelingen zijn niet echt zwaar. Af en toe wandelen we op iets ruiger terrein, maar nooit erg steil en meestal zijn de grindpaden goed begaanbaar. We dragen enkel onze dagrugzak met picknick. De fietstocht op Gozo is iets steviger door het heuvelachtige terrein.

Reisperiode en klimaat

Een gemiddelde temperatuur van 14°C en 7 uur zon per dag maken dat het van november tot april zeer aangenaam wandelen is op de Maltese archipel. De zomer is iets warmer maar de constante zeewind zorgt ook dan voor prettig wandelweer. Van november tot februari dien je wel rekening te houden met mogelijke regenbuien. De avonden zijn eerder fris.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

De oppervlakte van Malta bedraagt 316 km², ongeveer dubbel zo groot als Brussel. Malta is een verzameling van verschillende eilanden: Malta, Gozo, Comino en twee onbewoonde eilande Cominotto en Filfla.

Malta is vrij heuvelachtig met vooral een rotsachtige kust, naar het oosten geleidelijk aan vlakker. Gozo is een stuk groener door de andere bodemsamenstelling.

Fauna en flora

De grootste tijd van het jaar is het eiland Malta vrij dor. Enkel in de maanden maart tot mei is het er wat groener, tevens ook de maanden waar je de grootste kans hebt een beetje regen te hebben.

Er komen weinig dieren voor op Malta, zeker geen groot wild. Het bekendste dier is het Maltezer leeuwtje. Verder komen er op Malta ook veel verschillende soorten hagedissen voor.

Staatsvorm

Op 21 september 1964 werd Malta onafhankelijk maar de Engelse koningin Queen Elizabeth II bleef nog 10 jaar staatshoofd. Op 13 december 1974 werd Malta een republiek.

George Vella is sinds 2019 de presidente van Malta. De Maltese president wordt door het parlement verkozen voor een termijn van 5 jaar. Een president kan maar 1 termijn zetelen.

Het parlement bestaat uit 1 kamer, de House of Representatives. Hier zetelen minstens 65 parlementariërs. Het exact aantal is afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen. De eerste minister is sinds 2013 Joseph Muscat.

Bevolking

In Malta wonen ongeveer 415.000 mensen, wat het één van de dichtsbevolkte landen ter wereld maakt met bijna 1.300 personen per km². De helft van de inwoners woont in de hoofdstad Valletta.

Economie

Malta is de kleinste economie van de Europese Unie en kan maar in 20% van z'n noden voldoen. Hierdoor moeten heel veel goederen ingevoerd worden.

Toerisme is één van de belangrijkste sectoren van Malta, meer dan 20% van de beroepsbevoking werkt in het toerisme. Verder is de financiële sector ook belangrijk, ze ontsnapte voor een groot deel aan de financiële crisis in de rest van Europa.

Religie

Het katholicisme is de overheersende godsdienst, goed voor 98% van de bevolking.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Malta.

Elektriciteit

Malta gebruikt een ander systeem van stekker. Zij gebruiken stekkers van type G. Voorzie dus zeker een adapter.

Veiligheid

De bezoeken in het kleinste land van de EU kunnen probleemloos worden afgelegd. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor dit land bekend. Toerisme betekent 20% van het BNP van Malta, de toerist wordt in de watten gelegd.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren