Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Malta

Geografie

De oppervlakte van Malta bedraagt 316 km², ongeveer dubbel zo groot als Brussel. Malta is een verzameling van verschillende eilanden: Malta, Gozo, Comino en twee onbewoonde eilande Cominotto en Filfla.

Malta is vrij heuvelachtig met vooral een rotsachtige kust, naar het oosten geleidelijk aan vlakker. Gozo is een stuk groener door de andere bodemsamenstelling.

Fauna en flora

De grootste tijd van het jaar is het eiland Malta vrij dor. Enkel in de maanden maart tot mei is het er wat groener, tevens ook de maanden waar je de grootste kans hebt een beetje regen te hebben.

Er komen weinig dieren voor op Malta, zeker geen groot wild. Het bekendste dier is het Maltezer leeuwtje. Verder komen er op Malta ook veel verschillende soorten hagedissen voor.

Staatsvorm

Op 21 september 1964 werd Malta onafhankelijk maar de Engelse koningin Queen Elizabeth II bleef nog 10 jaar staatshoofd. Op 13 december 1974 werd Malta een republiek.

George Vella is sinds 2019 de presidente van Malta. De Maltese president wordt door het parlement verkozen voor een termijn van 5 jaar. Een president kan maar 1 termijn zetelen.

Het parlement bestaat uit 1 kamer, de House of Representatives. Hier zetelen minstens 65 parlementariërs. Het exact aantal is afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen. De eerste minister is sinds 2013 Joseph Muscat.

Bevolking

In Malta wonen ongeveer 415.000 mensen, wat het één van de dichtsbevolkte landen ter wereld maakt met bijna 1.300 personen per km². De helft van de inwoners woont in de hoofdstad Valletta.

Economie

Malta is de kleinste economie van de Europese Unie en kan maar in 20% van z'n noden voldoen. Hierdoor moeten heel veel goederen ingevoerd worden.

Toerisme is één van de belangrijkste sectoren van Malta, meer dan 20% van de beroepsbevoking werkt in het toerisme. Verder is de financiële sector ook belangrijk, ze ontsnapte voor een groot deel aan de financiële crisis in de rest van Europa.

Religie

Het katholicisme is de overheersende godsdienst, goed voor 98% van de bevolking.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Malta.

Elektriciteit

Malta gebruikt een ander systeem van stekker. Zij gebruiken stekkers van type G. Voorzie dus zeker een adapter.

Veiligheid

De bezoeken in het kleinste land van de EU kunnen probleemloos worden afgelegd. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor dit land bekend. Toerisme betekent 20% van het BNP van Malta, de toerist wordt in de watten gelegd.