Overslaan en naar de inhoud gaan

Het project 'Mama Alice' in Ayacucho, Peru

In Peru leven veel jongeren in slechte omstandigheden. Bovendien kunnen ze niet genieten van kwaliteitsvol onderwijs of een goede opleiding. Daardoor is hun kans op een mooie toekomst bijzonder klein.

De Nederlandse Frederique Kallen wilde deze jongeren een betere toekomst aanbieden en richtte daarom de ngo Mama Alice op. Mama Alice stoomt kwetsbare jongeren in Ayacucho klaar voor de arbeidsmarkt door hen een vakopleiding aan te bieden en hun zelfbeeld en sociale vaardigheden te verbeteren. Zo blijven deze jongeren weg van bendevorming en hebben ze een hoopvolle toekomst.  

Mama Alice leidde in 2016 en 2017 al een groep Ayacuchaanse jongeren op tot toeristische gidsen. In 2018 startte Mama Alice met QuinuaQ, een Touristic Training Center, in Quinua net buiten Ayacucho. Daar kunnen jonge mensen een toeristische vakopleiding volgen tot bijvoorbeeld ober, kok, kamermeisje of gids, en vervolgens stage doen in hun eigen trainingsrestaurant en ecolodge. Met die ervaring staan ze sterker op de arbeidsmarkt.

Deze jongeren zijn ook een rolmodel voor de volgende generatie: een tastbaar bewijs dat er ook voor hén een hoopvolle toekomst is weggelegd. En dat is helemaal de investering waard!

Mama Alice & ViaVia Ayacucho

Mama Alice en het ViaVia Joker Reiscafé in Ayacucho werken al vele jaren samen. Zo voorziet ViaVia Ayacucho stageplekken voor jongeren die de vakopleiding in toerisme volgen. Samen met de studenten werkt ViaVia Ayacucho ook toeristische tours uit in Quinua en Ayacucho. Tijdens de Joker-groepsreis in Peru voor jongeren van 18 tot 26 doen we een van de tours van en begeleid door een student van Mama Alice. De jonge gidsen zijn erg gemotiveerd en ze doen hun uiterste best om er een onvergetelijke uitstap van te maken.

ViaVia Tourism Academy investeerde in 2019 ook al in de capaciteitsopbouw rond duurzaam toerisme door een SMILES-training voor studenten met focus op o.a. sustainable tourism, storytelling en experience economy. Mama Alice kreeg ook drie jaar lang financiële steun van Joker, ViaVia Tourism Academy en ViaVia Joker Reiscafés via hun gezamenlijke projectenfonds.

De Warmste Week 2018

Voor De Warmste Week van Music For Life in 2018 kreeg Mama Alice extra aandacht via de campagne 'Quinoa For Life'. De actie, waarbij de opbrengst van 1 specifiek gerecht op de kaart van de Belgische ViaVia's een week lang gedeeltelijk naar het goede doel ging, bracht uiteindelijk 1.307,5 euro op. En dat is voldoende voor een eenjarige koksopleiding voor 3 leerlingen of een eenjarige gidsenopleiding voor 7 leerlingen.

Dat betekent voor de jongeren een wereld van verschil.

Ook een bijdrage doen?