Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit is het verhaal van het Joker ViaVia Netwerk, dat meer dan veertig jaar teruggaat in de tijd. Noem het gerust een familiechroniek tegen de achtergrond van een alsmaar veranderende wereld, waarin Joker en haar grote familie telkens weer op zoek gaan naar een eigen plek, die we alleen kunnen vinden onze grenzen te blijven verleggen.

1968 

Enkele studenten organiseren een studentenreis met bus en tenten naar Moskou. Drie weken zijn ze onderweg via Praag,  Warschau, Minsk, Smolensk, en op de terugweg via Leningrad, Helsinki, Stockholm, Kopenhagen en Hamburg. Zesduizend kilometer confrontatie met door Koude Oorlog en  IJzeren Gordijn afgescheiden landen. De Praagse Lente maakt een diepe indruk. Tijdens deze intense reiservaring begint het verhaal van het Joker ViaVia Netwerk. 

1971 - Karavaan vzw ziet het levenslicht

Begeesterde wereldreizigers richten de vzw Jest (Jeugd en Studenten Toerisme) op, nu Karavaan vzw. De klemtoon van deze reisbegeleidersorganisatie ligt op open en verrijkende ontmoetingen met landen en mensen van over heel de wereld.    

Vandaag geven zo'n 400 reisbegeleiders deze vereniging een fantastische dynamiek. Ze begeleiden niet alleen de Joker-groepsreizen, maar werken ook mee aan duurzame reisprogramma's en leiden nieuwe reisbegeleiders op. In eigen land organiseren ze actieve en (inter)culturele activiteiten of minitrips voor jongeren. Wil je meer weten, of misschien wel zelf reisbegeleider worden, surf dan naar de website van Karavaan.

1981 - Joker ‘Verlegt je grenzen’

36 vrienden, de meeste reisbegeleiders, leggen geld samen om hun eigenzinnige droom waar te maken. Ze richten een nieuwe reisorganisatie op, genaamd Joker: dat stond voor Jong, Open en Kreatief. De oprichters geloven in reizen die meer zijn dan louter ontspanning maar die aanzetten tot verkenning en contact. Reizen die in alle aspecten grensverleggend zijn!

1991 - Projectenfonds voor ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen in mondiaal perspectief’ 

We vieren 20 jaar Karavaan en 10 jaar Joker. Bij die viering ontstaat het Projectenfonds, ons eigen solidariteitsfonds. De eerste jaren worden lokale culturele projecten ondersteund. Vandaag is er de samenwerking tussen Joker, Karavaan en ViaVia Tourism Academy (het vroegere Living Stone Dialoog) die verschillende projecten in het zuiden steunt, vaak in samenspraak met een ViaVia Joker Reiscafé.

1995 - ViaVia Joker Reiscafés: ‘ontmoetingsplaatsen voor wereldreizigers’

Het eerste ViaVia Joker Reiscafé opent in Heverlee, gevolgd door Yogyakarta, Dakar, Antwerpen, Copán, Arusha, León, Kathmandu, Buenos Aires, Mopti, Ayacucho, Valparaíso, Mechelen, Entebbe en Marrakech.

ViaVia Joker Reiscafés zijn ontmoetingsplaatsen voor reizigers en lokale bevolking en omschrijven we graag als het mondiale buurtcafé. Het zijn gezellige oorden, meestal gelegen in unieke panden, met een lekkere keuken en een levendige bar. Behalve in België zijn het ook budgetho(s)tels ingebed in de lokale omgeving. Muziek, kunst, sociale projecten, trips en cursussen brengen er bovendien mensen en culturen samen, wat hun aantrekkingskracht nog vergroot.

De vaste plek in internationale reisgidsen en in reizigersblogs is een erkenning voor de uitbaters die – ongedwongen, bewust en enthousiast – een steentje bijdragen tot sociaal ondernemerschap.

2000 

Het Joker ViaVia Netwerk ontvangt de tweejaarlijkse VBO-VEV Prijs Internationaal Partnerschap voor Duurzame Ontwikkeling voor de samenwerking in  Arusha (Tanzania) met acht scholen in Toerisme. De criteria voor de toekenning van de prijs zijn dat het partnerschap gebaseerd moet zijn op billijkheid, transparantie en wederzijdse samenwerking.

2001 - Anders Reizen: ‘stap een andere wereld binnen’ 

De Belgische touroperator en specialist in wandelreizen Anders Reizen sluit zich aan bij het Joker ViaVia Netwerk. Binnen hun aanbod zijn er zowel lichte wandelreizen - een combinatie van actief genieten van natuur en cultuur – als zeer sportieve trekkings en expedities die een topconditie vergen. Het volledige aanbod vind je op de website van Anders Reizen.

2001 - ViaVia Tourism Academy: ‘toerisme als hefboom voor duurzame ontwikkeling’

Toerisme is een van de belangrijkste groeimarkten in ontwikkelingslanden, en speelt door zijn hefboomeffect een sleutelrol bij de economische, sociale en culturele ontwikkeling van een land en daardoor ook in de strijd tegen armoede. Joker ViaVia richt daarom vzw ViaVia Tourism Academy op, in de overtuiging dat het delen van kennis en ervaring in ondernemerschap en duurzaam toerisme cruciaal is voor een solidaire samenwerking. De projectwerking omvat opleidingen en coaching, Noord-Zuid-uitwisselingsactiviteiten, sensibilisering van reizigers en bijdragen aan onderzoek rond duurzaam toerisme.

2005 - Living Stone Centrum voor Intercultureel Ondernemen: ‘Connecting People, Bridging Cultures’

Door haar actieve aanwezigheid in vele landen ziet Joker regelmatig samenwerkingen  afspringen omwille van culturele misverstanden. Reden voor Joker om met KU Leuven het initiatief te nemen voor de oprichting van deze Vennootschap met Sociaal Oogmerk met als missie bewust intercultureel ondernemen. Cera sluit zich aan bij dit initiatief.

Het Living Stone Centrum is er voor bedrijven, organisaties en individuele personen die bewust hun plaats innemen in een intens competitieve nieuwe wereldorde, en weten dat de bekwaamheid tot interculturele samenwerking het succes van hun project bepaalt. Living Stone's internationale team biedt advies, coaching en training over de interculturele praktijk van internationaal ondernemen. Vandaag bestaat het Centrum niet meer onder deze naam, maar is het opgenomen in de werking van ViaVia Tourism Academy. 

2007 

Joker wint in 2007, 2009 en 2010 de Travel Magazine Award voor “Meest Duurzame Touroperator van het jaar” en haalt daarmee een 3 op 4 (vanaf 2011 bestaat de prijs niet meer in dezelfde hoedanigheid).

2011 - Feestjaar 30 jaar Joker

Tijdens het feestjaar is er een verjaardagsfeest in de Antwerpse zaal Horta met dj Merdan Taplak, een verjaardagsconcert met het Brussels Jazz Orchestra en de Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane en een grensverleggende, avontuurlijke trophy in en rond Mechelen. Het boek ‘Joker Grensverleggend Ondernemen’, waarin stichter Bob Elsen terugblikt op het verhaal van het Joker ViaVia Netwerk, wordt uitgegeven bij Van Halewyck (ISBN 978 94 6131 0385).

2013

In november 2013 ontvangt het ViaVia Joker Reiscafé van Yogyakarta  de prestigieuze Wild Asia Responsible Tourism Award. Ze gingen een 40-tal organisaties uit heel Azië voor. 

2014

Joker ontvangt als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat. Het certificaat bevestigt dat we aan meer dan 150 criteria in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen voldoen. Het rapport dat de basis vormt voor de Travelife Award werd opgesteld door een onafhankelijke auditor. Het initiatief voor het label komt van ECEAT (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism).

Lees in het blogartikel waarom Joker als eerste Belgische touroperator het certificaat in de wacht sleepte.

In oktober 2014 ontvangt onze CEO Bob Elsen een ‘Lifetime Achievement Award’ van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven, voor zijn bijdrage aan en pioniersrol in maatschappelijk verantwoord ondernemen in België. 

2015

De ViaVia Joker Reiscafés bestaan in juni 2015 twintig jaar. Al even lang slaan ze in 13 verschillende landen een brug tussen de lokale bevolking en internationale reizigers, met sociaal ondernemerschap als onuitputtelijke inspiratiebron voor een duurzame, positieve aanwezigheid. Naast een groot verjaardagsfeest is er ook een meerdaagse workshop met alle ViaVia's, waarin de duurzame krijtlijnen voor een mooie toekomst samen uitgezet worden. Lees het blogartikel over hoe de ViaVia's door hun sociaal ondernemerschap méér zijn dan die oergezellige, verrukkelijke buurtcafés ver van huis. 

In januari 2015 werd Brussels & Beyond in het leven geroepen om onze eigen contreien op de kaart te zetten. Zo verzorgt Brussels & Beyond unieke reiservaringen in België & Europa. Mooie bestemmingen om trots op te zijn!

2016

Het Travelife duurzaamheidscertificaat wordt verlengd voor 2 jaar.

2017

Joker-CEO Bob Elsen ontmoet koningin Mathilde. Samen met nog 9 andere leiders van duurzame ondernemingen vertelt hij haar hoe Joker meehelpt aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de VN, in België en wereldwijd.

2018

Joker wordt verkozen tot één van de zes Belgische SDG Voices. SDG staat voor 'Sustainable Development Goals', het zijn de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties tegen 2030 gerealiseerd willen zien. Jokers taak als SDG Voice is om deze duurzame doelstellingen bekender te maken, terwijl we natuurlijk zelf het goede voorbeeld blijven geven om ze zoveel mogelijk waar te maken.