Overslaan en naar de inhoud gaan

Montenegro wordt stilaan bekender als nieuwe Europese top-bestemming, en terecht want Montenegro combineert al het goede van de Balkan op een kleine oppervlakte. De wilde natuur die je hier vindt is uniek in Europa. Van zuid naar noord doorkruis je het wilde binnenland, je wandelt door hooggebergte met grillige rotsen en ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos. Van de vijf nationale parken die het land telt bezoek je er tijdens deze reis maar liefst drie (Prokletije, Biogradska Gora, Durmitor) en als je wil ook nog een vierde: het meer van Skadar. De laatste dagen trek je richting kust om nog wat  na te genieten in het mooie Perast aan de baai van Kotor.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

 Wandeling door de Grbaja-vallei.

 Wandeling door de Grbaja-vallei.

Wandelingen door idyllische oerbossen

Wandelingen door idyllische oerbossen

Zicht op de baai van Kotor.

Perast in de baai van Kotor.

Programma

Programma

A Dag 1
Vusanje

Aankomst in Podgorica. Van daaruit reis je met een huurwagen verder naar het meer van Biogradsko (100 km, 2 uur). Hier laat je de wagen achter terwijl jij naar Vusanje wordt gebracht (inbegrepen transfer om 18 uur, 115 km, 2,5 uur).

Tip: indien je naar Tivat vliegt of enkele dagen aan je reis wil toevoegen, kan je kiezen voor de uitbreiding aan het meer van Skadar (3 d. / 2 n.). Op die manier wordt deze eerste reisdag niet te lang. 

Overnachting in Vusanje. (A)

O = ontbijt    L = lunch    A = avondmaal

B Dag 2
Prokletije – De vallei van Ropojana

Achter het stadje Gusinje ligt de spectaculaire Grbaja-vallei die doodloopt tegen de Prokletije, een wand van quasi ontoegankelijke bergpieken die de grens met Albanië vormen. Er is een ruime keuze aan wandelingen in het nationaal park Prokletije. De allermooiste tochten zijn zonder twijfel die in de Taljanka-bergen vanuit Grbaja, met best wel wat stevige hoogteverschillen. Ook lichtere tochten zijn mogelijk, bijvoorbeeld naar het Hridsko-meer. Tochten van verschillende lengte gaande van 9,5 km tot 17 km, 4 uur tot 6,5 uur stappen. Niveauverschil van + / - 500 m tot + / - 1400 m. Transfers heen en terug inbegrepen.

Overnachting in een nieuw, houten pension met panoramisch uitzicht in Vusanje. (O, A)

C Dag 3
Wandeling van Andrijevica naar Stavna

's Ochtends word je naar Andrijevica gebracht (50 km, 40'). Van hieruit wandel je langzaam omhoog door beuken- en dennenbossen. Wellicht kom je vandaag ook herders tegen die gedurende de zomermaanden in de bergen verblijven in ‘katuni’, primitieve herdershutten zonder elektriciteit of stromend water. Als de boomgrens nadert en het bos zich opent, wordt de route zeer panoramisch. Halverwege de tocht kan je het logies al zien liggen; hutjes verspreid over een zomerweide pal onder de drie pieken van de Komovi en op een majestueuze hoogte van 1800 m. Tocht van 14 km, 4,5 uur. Niveauverschil: + 989 m / - 69 m.

Overnachting in een houten chalet in Stavna. (O, A)

D Dag 4
Kom Vasojevicki

Steile klim door de prachtige vallei van de Medjukomlje naar de top van de  Kom Vasojevicki (2460 m), inclusief een hoogtevreesgevoelig stukje. Een lichtere variante maakt een rondje om de top heen.
Tocht van 4,2 km, 3 uur stappen. Niveauverschil: + 766 m / - 11 m.
Tocht van 17,5 km, 7 uur stappen. Niveauverschil: + / - 850 m.

Overnachting in een houten chalet in Stavna. (O, A)

E Dag 5
Wandeling van Stavna naar Vranjak

De wandeling van vandaag leidt boven de boomgrens door bloemenrijke weiden, langs enkele bergbeekjes  en herdersdorpjes. Onderweg kan je in een cafeetje of een berghut terecht voor wat versnaperingen. Vannacht verblijf je op een unieke locatie in authentieke herdershutten in Vranjak. Je draagt je bagage voor één nacht zelf. Tocht van 21 km, 6,5 uur. Niveauverschil: + 750 m  / - 650 m. Inkortbaar met 5 km door het nemen van een transfer (excl.).  

Overnachting in een authentieke herdershut in Vranjak. (O, A)

F Dag 6
Meer van Biogradsko (O-D)

Door een uniek oerbos wandel je van bij de hutten van Vranjak terug naar het meer van Biogradsko.  De korte tocht behelst een erg steile afdaling waarbij ook wat klauterwerk komt kijken (af te raden bij nat weer). Het alternatief is een lange route die de mooiste plekjes van de Biogradska Gora-regio passeert. Op het menu staan twee fraaie bergmeren, een pas en de hoge piek van de Crna Glava (2139 m) om daarna af te dalen door het machtige oerbos. Tocht van 11,7 km, 5 uur stappen. Niveauverschil: + 550 m / - 1100 m. Of  23,3 km, 8,5 uur. + 800 m / - 1250 m.

Na afloop neem je het treintje (excl.) van het meer naar je wagen en rijd je via de diepste kloof van Europa, die van de rivier de Tara, verder naar het Nationaal Park van Durmitor. Bij de fameuze brug over de Tara-rivier, waarover Den Doolaard verhaalde in zijn boek ‘Het land achter Gods rug’ kunnen liefhebbers zich via een zipline naar de overkant van de rivier wagen (richtprijs € 15 à 20, niet inbegrepen). Via Zabljak rijd je naar het logies nabij de Nevidio-kloof (100 km, ca. 2 u rijden).

Overnachting in chalets in Šavnik, Durmitor. (O, A)

G Dag 7-8
Nationaal Park Durmitor

Gedurende deze twee dagen ontdek je het uitzonderlijk natuurschoon van dit berggebied. Ook hier heb je weer de keuze tussen een paar stevige tochten.
 

 • Tocht over Terzin Bogaz  met een lange klim naar de Alpinksi Bivak, een schuilhutje in een afgelegen deel van Durmitor. De naaldbossen gaan over in lage begroeiing om ter hoogte van een immens glaciaal dal helemaal te verdwijnen. Je steekt dit dal over, omringd door toppen met prachtige namen als Savin Kuk, Terzin Bogaz, Medjed en Sljeme. Vanaf de pas kan je de Terzin Bogaz beklimmen (optioneel, hoogtevrees-gevoelig, niet aan te raden bij regenweer). Tocht van 13 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + / - 1050 m. 27 km rijden tot Crno Jezero begin- en eindpunt van deze tocht. Opgelet: deze wandeling heeft hoogtevreesgevoelige stukken.
 • Beklimming van de Bobotov kuk, de hoogste berg van Montenegro. Omdat die piek tot enkele jaren geleden verboden terrein was, heeft men Bobotov kuk verkozen als de ultieme piek van Montenegro. Tocht van 13,2 km, 7,15 uur stappen. Niveauverschil: + 800 m / - 1200 m. 27 km rijden naar startpunt in Urdeni Do, taxi terug op het einde vanuit Zabljak (excl.). 
 • Wandeling door de Komarnica-kloof. Tocht van 11,5 km, 4 uur, + 4 m / - 887 m. Voor deze tocht moet men een transfer bij boeken vanaf het einde van de kloof naar het startpunt van de wandeling bij de Sedlo pas.  (prijs transfer: € 50-60).
 • Beklimming van Prutas met prachtig uitzicht over het hele Durmitor-massief en steile afdaling tot het meer van Susicko. Tocht van 14,6 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + 650 m / - 650 m. 28 km rijden naar het vertrekpunt in Sarban. Vanaf het meer van Susicko neem je een taxi terug naar het vertrekpunt (excl.).

Eventueel ter plaatse te boeken excursies: 

 • Rafting op de Tara-rivier, traject van Brstanovica naar Scepan Polje, niet ver van de grens met Bosnië en Herzegovina. Rit tot Scepan Polje en transfer met jeeps naar het beginpunt van de rafting in Brstanovica. Afhankelijk van de waterstand en de hoeveelheid stops die je maakt ben je 3 à 4 uur onderweg over een traject van 18 km. In de zomer kan het waterpeil laag zijn waardoor de adrenaline-factor beperkt is, maar de landschappen in de kloof zijn in alle omstandigheden de moeite waard. Richtprijs: 35 euro p.p. 95 km rijden tot Scepan Polje.
 • Canyoning in de Nevidio-kloof: een spannende afdaling in wetsuit langs watervallen (enkele flinke sprongen te maken) door een zeer smalle kloof. Richtprijs: 100 euro per persoon, vanaf 16 jaar, hoogtevreesgevoelig.

2 x overnachting in chalets in Šavnik, Durmitor (O,L,A)

Rafting op de Tara-rivier
Rafting op de Tara-rivier, traject van Brstanovica naar Scepan Polje, niet ver van de grens met Bosnië en Herzegovina. Rit tot Scepan Polje en transfer met jeeps naar het beginpunt van de rafting in Brstanovica. Afhankelijk van de waterstand en de hoeveelheid stops die je maakt ben je 3 à 4 uur onderweg over een traject van 18 km. In de zomer kan het waterpeil laag zijn waardoor de adrenaline-factor beperkt is, maar de landschappen in de kloof zijn in alle omstandigheden de moeite waard. Richtprijs: 35 euro p.p. 95 km rijden tot Scepan Polje.
Canyoning in de Nevidio-kloof
Canyoning in de Nevidio-kloof: een spannende afdaling in wetsuit langs watervallen (enkele flinke sprongen te maken) door een zeer smalle kloof. Richtprijs: 100 euro per persoon, vanaf 16 jaar, hoogtevreesgevoelig.
H Dag 9-10
Baai van Kotor

In de prachtige Baai van Kotor sluit je de reis af (120 km, 2 u. rijden). De natuurlijke en culturele schoonheid die je hier omringt zorgde ervoor dat deze unieke plek werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Je verblijft in Perast, een charmant en verkeersluw stadje aan de baai. Extra nachten zijn aan te bevelen (zie 'verlenging'). 

Een mogelijke tocht leidt vanuit Ledinice (transfer eventueel vooraf te reserveren en ter plaatse te betalen - ca. € 30 € / wagen) naar het Habsburgse Fort Sveti Anrija wandelen, waar je één van de beste uitzichtpunten hebt over de baai van Kotor. Vanaf het fort wacht je een schaduwrijke afdaling terug naar Perast. Tocht van 11,4 km, 3,5 uur, + 200 m / - 775 m.

2 x overnachting in een comfortabel hotel in Perast met toegang tot het nabijgelegen buitenzwembad. (O)

I Dag 11
Vertrek vanuit Perast

Einde na het ontbijt.

 

 

Mogelijke verlengingen

Aan de baai van Kotor: na je reis kan je nog een paar extra nachten nagenieten in Perast aan de mooie Baai van Kotor. Naast het toeristische centrum en de baai zelf zijn er nog een aantal interessante excursies mogelijk zoals een boottocht in de baai, een extra wandeling of een uitstap naar het kerkeiland voor de kust. Prijs extra nachten: zie toeslagen.

Aan het Meer van Skadar: uitbreiding van 3 dagen / 2 nachten. Zeker aan te bevelen bij aankomst in Tivat en op deze manier de eerste reisdag wat in te korten. Als grootste meer van de Balkan geniet Skadar de status van beschermd nationaal park, de totale oppervlakte bedraagt maar liefst 400 vierkante kilometer. Een boottocht op het Skadar-meer is zeer bijzonder, aan boord van een houten vissersboot vaar je tussen duizenden waterlelies, waardoor je op een drijvend weiland lijkt te varen. Een paradijs voor vogelliefhebbers die er misschien wel de Dalmatische pelikaan spotten. 

De rit van Tivat naar het Meer van Skadar is 65 km (ca. 1,5 uur). Ook bij aankomst in Podgorica mogelijk, de rit is dan een stuk korter, nl. 25 km (ca. 30').

Dag 1: Limljana

Rit naar Limljana een klein dorpje op een 10-tal minuten rijden van het Meer van Skadar.

Overnachting op een appartement in Limljana. (-)

Dag 2: Wandeling en boottocht

Over oude paden en langs mooie dorpjes trek je naar Rijeka Crnojevica. In Poseljani kan je een lange pauze inlassen om een duikje te nemen in de frisse rotspoelen onder de kleine waterval. Rond 17 uur word je met een houten vissersbootje via de rivier terug naar je wagen gebracht. Tocht van 22 km, ca. 8 uur stappen. Niveauverschil: + 800 m / - 800 m. Inkortbaar met 6 km per taxi tot Dupilo, (excl., richtprijs: € 15 à € 20).

Overnachting op een appartement in Limljana. (-)

Dag 3: Vusanje

In de voormiddag kan je nog een wandeling maken in of rond het dorp. Daarna rijd je naar het meer van Biogradsko (120 km, 2,5 uur). Hier laat je de wagen achter terwijl jij naar Vusanje wordt gebracht (115 km, 2,5 uur).

Overnachting in Vusanje. (O, A)

Vervolg: idem als hierboven vanaf dag 2.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 7-8:
Rafting op de Tara-rivier Prijs op aanvraag
Canyoning in de Nevidio-kloof Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • maaltijden zoals vermeld in het dagschema
 • infopakket met routebeschrijvingen en digitale topo-kaarten
 • twee originele wandelkaarten: Durmitor (1/22.000) en Komovi (1/60.000)
 • transfer Biogradska – Vusanje
 • transfer Vusanje - Grbaja en terug
 • transfer Vusanje - Andrijevica
 • bagagevervoer Vusanje - Stavna  en Stavna - Biogradsko
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden
 • overige transfers
 • huurwagen (richtprijs ca. € 500)
 • inkom van al de nationale parken (€ 3 / park) 
 • persoonlijke uitgaven en dranken
 • evt. andere inkomgelden 
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Uitbreiding Meer van Skadar (3 dagen / 2 nachten): € 175 p.p. (incl. 2 nachten verblijf in een appartement zonder maaltijden, privé-boottocht op het meer van Skadar)
 • Extra nacht Perast, baai van Kotor (K&O): € 80 p.p.
 • Extra nachten op de andere plaatsen zijn ook mogelijk, prijs op aanvraag.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Dagelijks vertrek mogelijk vanaf half juni tot half oktober.

Wandelniveau

2 à 3 stappertjes. Dagtochten van 10 à 25 km, hoogteverschillen van 300 tot 1000 m. De langste tochten zijn in te korten. Aangezien de paden niet overal even duidelijk zijn, is het gebruik van een GPS-applicatie op je smartphone of wandel-gps noodzakelijk. Je ontvangt van ons de gps-tracks. 

Bagage

 • Je draagt tijdens de wandelingen enkel een dagrukzak.
 • Tijdens de tocht naar Vranjak draag je zelf je bagage met de spullen die je nodig hebt voor één nacht. Beddengoed is aanwezig.
 • De grote bagage blijft in het hotel of in de wagen.

Kinderen

Deze reis is geschikt voor sportieve kinderen vanaf 14 jaar.

Logies

 • 2 x Vusanje: hagelnieuw pension, volledig in hout, met mooi terras dat zicht biedt op de vallei van Ropojana. Nette en ruime kamers voorzien van eigen sanitair. Vusanje is een gehucht net buiten Gusinje, de uitvalsbasis om de bergen van Prokletije te ontdekken.
 • 2 x Stavna: onder de pieken van Komovi liggen een tiental losstaande chalets in het groen, geïnspireerd op de authentieke herdershutten van vroeger. De chalets zijn sober maar proper en sfeervol ingericht met veel hout. Benden is er een kleine keuken, kachel, dubbel bed en een kleine badkamer met douche en toilet. Boven zijn er enkele bedden en een balkon. In de gemeenschappelijke ruimte wordt diner en ontbijt geserveerd en heb je het gevoel in een alpenhut te zijn verzeild.
 • 1 x in Vranjak: in een sfeervolle authentieke herdershut met prachtig zicht op de bergen en de vallei (1 per gezin).  De hutten zijn compact maar erg gezellig, er staan enkele bedden, een tafel en een houtkachel. Verder is er een centrale eetruimte, zowel buiten (overdekt) als binnen, een kampvuurplaats en gemeenschappelijk sanitair met warme douches. Er zijn kleinere hutten (voor koppels) en grotere hutten voor gezinnen tot 5 personen.
 • 3 x in Šavnik, Durmitor: sfeervolle houten chalets vlakbij de drukbezochte Nevidio-kloof. De huisjes hebben een eigen terras en zijn voorzien van een beneden- en bovenverdieping. Elke chalet heeft een eigen badkamer met douche en toilet. Eten wordt geserveerd in de gemeenschappelijke eetruimte.
 • 2 x in Perast / Baai van Kotor: comfortabel hotel, vlak aan het water. Er is geen zwembad in het hotel, maar je hebt wel toegang tot een buitenzwembad op wandelafstand, of je kan een duikje nemen in de baai. Het hotel beschikt over een gerenommeerd restaurant met fantastisch zicht op de baai.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 

O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • In het logies in Šavnik nabij de Nevidio-kloof is het lunchpakket inbegrepen, omdat er geen alternatieven zijn in de buurt. Overige lunchpakketten zijn niet inbegrepen, maar kan je laten klaarmaken (best avond vooraf bestellen) of soms zelf aankopen.
 • Avondmaal in het logies is inbegrepen behalve in Perast aan de baai van Kotor. In de herdershutten eet je gewoonlijk wat de pot schaft.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto.

 

Wat je moet weten over deze reis

Over Montenegro

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren