Overslaan en naar de inhoud gaan

Montenegro ligt voor meer dan de helft boven de 1000 m hoogte en herbergt een schat aan natuurschoon: hooggebergte met grillige rotsen, diepe canyons, ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos. Een soort mediterraan Noorwegen zeg maar. Op deze reis worden mooie wandelingen in de vele nationale parken en bergen afgewisseld met activiteiten als canyoning en rafting. Logeren doe je vaak op unieke locaties. De laatste dagen breng je door aan de mooie baai van Kotor.  

Voor deze reis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Montenegro

De supergezellige baai van Kotor

Montenegro

Bijzondere uitgekozen logies

Montenegro

Impressionant hooggebergte met canyons

Programma

Programma

A Dag 1
Stari Bar

Aankomst op de luchthaven van Podgorica in het binnenland of in Tivat aan de Montenegrijnse kust. Met een huurwagen rijd je landinwaarts naar het oude centrum Stari Bar dat als een vesting gelegen is onder de berg Rumija bij de havenstad Bar. In dit ‘kleine Istanbul’ voel je de nabijheid van de Oriënt. De komende drie nachten verblijf je in een smaakvol en zeer comfortabel hotel met geweldig zicht over  de oude stad. 

Hotelovernachting.

B Dag 2
Stari Bar - canyoning

Na het ontbijt en een briefing vertrek je voor de meest complete van alle bergsporten: canyoning! Al glijdend, rapellend, zwemmend en springend beleef je de natuur vanuit een ander perspectief. Fun gegarandeerd voor jong en oud. Vandaag verken je de kloven en watervalletjes van de rivier de Rikavac, een toegankelijke canyoning van een halve dag, ook voor beginners. In de namiddag kan je het historisch centrum Stari Bar verkennen of wat relaxen aan het strand.

Activiteit van ca. 3 uur. 

Hotelovernachting. (O)

O = ontbijt     L = lunch     A = avondmaal

 

C Dag 3
Stari Bar - wandeling naar Rumija of canyoning

Er zijn verschillende mogelijkheden vandaag: ofwel rijd je naar Dobri do (30 min.), waar je vanop 1000 m hoogte naar de top van de Rumija klimt. Hierboven heb je een prachtig zicht op het meer van Skadar en de Montenegrijnse kust. Een bezoekje aan het historisch centrum van Stari Bar en wat relaxen aan het strand kan natuurlijk ook.

Tocht van 6 km, + 585 m / - 585 m. Heen en terug via hetzelfde pad.

In de regio Medjurecki Potok kan je terecht voor een uitdagende canyoning van een ganse dag (ter plaatse te regelen en te betalen). Hou ook rekening met een autorit van ca. 1u45.

 • canyoning met 5 rappels over watervallen van max. 18 m: 4 sprongen max. 8 m, 3 slides max. 4 m. Activiteit van 3,5 uur. Minimumleeftijd: 12 jaar.
 • canyoning met 9 rappels over watervallen van max. 28 m: 7 sprongen max. 8 m, 3 slides max. 4 m. Activiteit van 5 uur. Minimumleeftijd: 14 jaar.

Hotelovernachting. (O)

D Dag 4
Meer van Skadar - bushcraft

Na het ontbijt is het tijd om je Robinson-kwaliteiten boven te halen. Je rijdt naar een onbewoond eiland aan de noordzijde van het Skadar-meer. Hier krijg je les in bushcraft-technieken. Je leert er brood bakken in de grond, een schuilplaats bouwen, vissen en in bomen slingeren. Samen met de gids ga je op zoek naar eetbare planten en leer je over hun mogelijke toepassingen. Je lunch verzamel en bereid je merendeels zelf.

In de late namiddag rijd je naar een gezellig hotel in Rijeka Crnojevica, aan de oevers van het meer. Je overnacht er in een hotel met zicht op het meer.

Hotelovernachting. (O, L, A)

E Dag 5
Meer van Skadar - boottocht en wandeling

Het Meer van Skadar is het grootste meer van de Balkan en het is een beschermd nationaal park van maar liefst 400 vierkante kilometer. In de voormiddag maak je een mooie privé-boottocht naar Poseljani. Met een houten vissersboot glijd je door een zee van duizenden waterlelies. Het is er tevens een paradijs voor vogelliefhebbers die er misschien wel de Dalmatische pelikaan spotten. Het dorpje Poseljani heeft oude watermolens en een waterval om in te zwemmen. In de namiddag trek je je wandelschoenen aan en wandel je terug naar Rijeka Crnojevica.

Wandeling van 9 km, + 300 m / - 300 m.

Hotelovernachting. (O, A)

F Dag 6
Lipivo-vallei

's Morgens kan je nog een korte rondwandeling maken vanuit het hotel in Rijeka Crnojevica. Via een ruig pad steek je de rivier over naar de Obod-grot. Tocht van 4,5 km, + 220 m / - 220 m.

Op je doorreis naar  de vallei van Lipivo kan je halthouden bij de Mirtvica-kloof die je bereikt na ca. 20 min. Hier kan je ook  een klooster bezoeken of zwemmen bij de waterval. Tocht van 10 km, ca. 2,5 uur stappen. + 640 / - 355 m (enkel). De vallei van Lipovo is één van de mooiste en meest authentieke valleien van Montenegro. Je overnacht er op een traditionele boerderij. De kamers zijn eenvoudig, maar je krijgt er een unieke kans om iets van het boerenleven op te steken. 

Overnachting in een traditionele boerderij. (O, A)

G Dag 7
Naar Zabljak in Durmitor Nationaal Park

Tijd voor een prachtige roadtrip noordwaarts, richting de bergen van Durmitor in het bekendste nationaal park van Montenegro tegen de Bosnische grens. Dit compacte massief wordt aan de oost- en noordzijde begrensd door de immense kloof van de
rivier Tara, in het westen door de rivier Piva en aan de zuidkant de kloof van de Komarnica. Ertussenin ligt een wereld van prachtige kalkstenen pieken, bloemrijke weiden en traditionele herdersdorpen. Je passeert ook het Biogradska-meer in het Nationaal Park Biogradsko Gora. Het park huist één van de laatste oerbossen van Europa; de vele lianen en dichte begroeiing wekken er de indruk van een echt oerwoud. Bij het meer kan je zwemmen of een bootje huren.  Bij de brug over de Tara kan je je met een zipline naar de overkant van de rivier wagen (niet inbegrepen).

In het hartje van Durmitor ligt het stadje Zabljak. Je neemt er je intrek in één van de zeven houten logdes met een schitterend uitzicht op de bergen. Elke lodge heeft 2 slaapkamers, een eigen badkamer, een zithoek en je kan er je eigen potje koken. Maaltijden zijn hier niet inbegrepen.

Overnachting in een houten lodge. (O)

H Dag 8-9
Durmitor Nationaal Park

De volgende dagen ontdek je dit uitzonderlijk mooie berggebied, hoog tijd om de wandelschoenen nog eens aan te trekken...Sommige tochten zijn rondwandelingen vanuit het Zwarte meer, of Crno Jezero (27 km vanuit Zabljak) waar je je auto kunt parkeren. Andere tochten zijn lijnwandelingen waarvoor je een taxi naar begin- of eindpunt dient te regelen (ter plaatse te boeken bij onze partner). 

 • Een mooie gezinswandeling is de afdaling via het Jablan meer naar het Zwarte meer. De route is bijna helemaal bergafwaarts en onderweg is er volop afwisseling: bergweiden, een mooi meer, sprookjesachtige bossen met eeuwenoude bomen. 10,5 km, ca. 3,5 uur. + 229 m, - 568 m. Taxi vereist.
 • Wandeling onderlangs de top Terzin Bogaz: rondwandeling die start aan het Zwarte Meer met een klim door een indrukwekkende gletsjervallei. Op de afdaling passeer je een herdershut waar je kaas en raki kunt proeven. 13 km, 6 uur. + / - 1050 m. 
 • Durmitor Traverse: met de wagen naar het Zwarte Meer waar je een taxi neemt naar het startpunt (30 min. rijden). De doorsteek voert je via prachtige paden onderlangs de hoogste piek, Bobotov Kuk. Deze kun je al in 2 uur bereiken. De top is hoogtevreesgevoelig maar facultatief. De afdaling die volgt gaat via een ijsgrot, waar je in kunt afdalen. 13,2 km, 6 uur. +800 m / -1200 m. Taxi vereist.
 • Rustige afdaling door de Komarnica-kloof: 11,5 km, 4 uur. - 887 m. Taxi vereist, ca. €50 à €60.Prutas is de meest fotogenieke top van Durmitor met zijn rechtopstaande kalkplaten aan de zuidzijde. 8 km, ca. 4,5 uur. + 650 m / - 650 m. Deze wandeling ligt aan de Durmitor ringweg en is daarom een leuke onderbreking van deze rondrit.
 • Heen en terug naar Sedlene Grada met grote kans op het spotten van gemzen en ander wild. 5 km heen en terug. + / - 300 m.

Naast wandelen kan je in de omgeving ook mountainbiken en een ferrata doen. Zabljak is dé outdoor-hotspot van Montenegro. Nevidio is een spectaculaire canyon ten zuiden van Durmitor. Geschikt vanaf 16 jaar, € 120, hoogtevreesgevoelig. Alleen al voor deze 4 uur durende afdaling door de smalste kloof van Montenegro komen liefhebbers van over de hele wereld er naartoe. De kloof is soms minder dan een meter breed en er zijn enkele behoorlijke sprongen te maken langs watervallen (van touwen voorzien). Vervoer van en naar de kloof regel je zelf (25 minuten rijden vanaf Zabljak, taxi +/- €40,00 enkele rit.

Overnachting in een houten lodge. Geen maaltijden inbegrepen.

I Dag 10
Raften op de Tara-rivier en doorreis naar Izlazak (Piva-meer)

Via een spectaculaire route rijd je in een tweetal uur naar Scepan Polje. Je laat je wagen achter en wordt per jeep naar Brstanovica gebracht. De Tara-canyon is de diepste rivierkloof van Europa; de steile oevers zijn begroeid met oerbos en her en der klettert een waterval naar beneden. In een raft roei je over de Tara terug naar Scepan Polje. Activiteit van ca. 3 uur met zwemgelegenheid.

Rond 16 uur rijd je verder naar Izlazak (45 min.) waar je twee nachten verblijft in sfeervolle lodges  met eigen terras hoog boven de rivier de Komarnica. 's Avonds geniet je van authentieke Montenegrijnse berggerechten.

Overnachting in een chalet. (A)

J Dag 11
Izlazak: wandeling en boottocht op het Piva-meer

Vandaag daal je te voet af naar het azuurblauwe Piva-meer waar je een mooie privé-boottocht maakt. Wie wil, kan onderweg plonsen in het (koude!) water. Boottocht van ca. 2 à 3 uur incl. stops.

Tocht van 5,9 km, ca. 2 uur. + 100 m / - 400 m. (enkel)

Overnachting in een chalet. (O, L, A)

K Dag 12
Baai van Kotor

's Ochtends kan je nog een wandeling maken rond het fraaie Stabansko-meer.  Tocht van 12 km, 5 uur. +/- 700 m. 

Daarna rijd je in een tweetal uur verder naar de prachtige Baai van Kotor waar je deze reis afsluit (120 km). De natuurlijke en culturele schoonheid die je hier omringt zorgde ervoor dat deze baai werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. Je overnacht in een rustig gelegen hotel met zwembad. Het strand bevindt zich op amper 350 m en ook het mooiste restaurant van Montenegro is vlakbij. 

Overnachting in een appartement met zwembad. Hier zijn geen maaltijden inbegrepen. (O)

L Dag 13-14
Baai van Kotor

Aan deze prachtige baai zijn er mogelijkheden genoeg om de laatste dagen in te vullen: een (privé-) boottocht in de baai, een uitstap naar het kerkeiland voor de kust van Kotor waar de bootjes vertrekken vanaf de kade) een bezoek aan het toeristische Kotor zelf of een plons in de baai.

Overnachting in een appartement met zwembad. Geen maaltijden inbegrepen.

M Dag 15
Einde

Terugkeer naar Podgorica (100 km, ca. 2 uur) of Tivat (20 km, ca. 30 min.).

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies
 • maaltijden zoals vermeld in het dagschema
 • digitaal informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • begeleiding en uitrusting voor de canyoning en rafting
 • bushcraft onder leiding van een gids
 • privé-boottocht Rijeka Crnojevica - Poseljani (ca. 1 ¾ u.) 
 • boottocht op het meer bij Piva incl. lunch
 • gps-tracks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • huurwagen
 • overige maaltijden en dranken
 • extra canyoning Nevidio (richtprijs € 125 p.p.)
 • extra canyoning Medjurecki Potok (ter plaatste te regelen)
 • inkom nationale parken (ca. € 10 p.p.)
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering
   

Prijs

Prijzen geldig in 2024:

Basisprijs 2 volwassenen: € 1260
Basisprijs 2 volwassenen en 1 kind <18 jaar: € 1195
Basisprijs 2 volwassenen en 2 kinderen < 18 jaar: € 1145
Basisprijs 2 volwassenen en 3 kinderen < 18 jaar: € 1045
 

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode van 15 juni tot/met 15 oktober 2024. Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust met lange hete zomers. In de zomermaanden mag je meestal aangenaam wandelweer (17 à 23°) verwachten met kans op mist of een bui in de bergen en warm weer aan de kust. Koude nachten in de bergen (tot 5°). Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.
 

Heen- en terugreis

Vlucht* en huurwagen

Heenreis
Tot Podgorica (in het binnenland) of Tivat (aan de kust). Vandaar gaat het verder per huurwagen naar Stari Bar. Afstand Stari Bar vanuit Podgorica: 50 km, ca. 1 uur. Vanuit Tivat: 65 km,  ca. 1,5 uur.

Terugreis
Op het einde van de reis rijd je vanuit Perast terug naar de luchthaven, hetzij Podgorica (97 km, 2 uur) of Tivat (23 km, 30 min.). Zowel de vluchten als de huurwagen kunnen wij voor jou boeken.

Snelwegen zijn er in Montenegro (nog) niet. Je rijdt meestal over slingerende één of twee-vaksbanen. De meeste wegen zijn in goede staat, maar bochtig en met veel hoogteverschillen, dus snelheden boven 80 km/u zijn zelden wettelijk en ook zelden veilig. De snelheidsgrens bedraagt 80 km/u op de open weg, tenzij anders aangegeven.

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europesewegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

*Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Joker doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.
 

Vervoer tijdens de reis

Voor deze reis heb je ter plaatse een wagen nodig, er is praktisch dagelijks een verplaatsing voorzien. Je kan eventueel een huurwagen boeken via Joker.

Voor sommige wandelingen in het Nationaal Park van Durmitor moet er ter plaatse een bijkomende transfer worden geboekt, meestal van het eindpunt van de wandeling terug naar je wagen of in het kader van optionele activiteiten. Deze transfers zijn nooit inbegrepen.

 

Wandelniveau

Voor afstanden en hoogteverschillen van de wandelingen verwijzen we naar het dagschema. Hou er rekening mee dat de paden soms avontuurlijk zijn door begroeiingen en struikgewas. Voor de rafting heb je geen ervaring nodig, het is geen wildwater-rafting, maar rustig voortkabbelend kan je het ook niet meteen noemen. Voor de canyoning is een beetje meer heldenmoed vereist. Weinig schaduw en volle zon kunnen een wandeling gevoelig zwaarder maken.

Aangezien de paden niet overal even duidelijk zijn, is het gebruik van een gps-applicatie op je smartphone of een wandel-gps noodzakelijk om vlot de weg te vinden. Je ontvangt van ons beschrijvingen en gps-tracks.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Kinderen

 • geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar
 • veel zwemgelegenheid 
 • toffe activiteiten: canyoning, rafting, natuurwandelingen, boottochtjes,...
 • verblijf in zeer afwisselend logies: een luxe-hotel, een authentieke houten chalet, een familiepension, een chalet met zicht op een meer, een appartement, ...

Logies

 • 3 x in Stari Bar: luxueus hotel aan de rand van de oude stad met alle voorzieningen: goed restaurant, mooie spa met hammam, sauna, binnen- en buitenzwembad, sfeervol stadstuintje en een panoramisch terras.
 • 2 x aan het meer van Skadar (Rijeka Crnojevica): in een mooi hotel aan de oevers van het meer
 • 1 x in de Lipovo vallei: in een authentieke, prachtig gelegen boerderij, 2 eenvoudige kamers, gemeenschappelijk sanitair. Actieve boerderij met dieren en kaasmakerij.
 • 3x in Durmitor: in comfortabele houten lodges (1 per gezin) met twee slaapkamers, een living, een moderne badkamer en eigen keuken. Rustig gelegen en uitzicht op de bergen
 • 2 x aan het Piva-meer: in comfortabele chalet (1 per gezin). De chalets zijn sfeervol ingericht met veel hout en hebben hun eigen terras en  een beneden- en bovenverdieping. Eigen badkamer met douche en toilet
 • 2 x aan de baai van Kotor: in een appartement met twee slaapkamers. Je hebt toegang tot het zwembad en het strand is op amper 350 m.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:

O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • 7 x ontbijt inbegrepen
 • 2 x lunch inbegrepen tijdens de boottocht op het Piva-meer en tijdens de bushcraft
 • 5 x avondmaaltijd inbegrepen

In de lodges in Durmitor en in het appartement aan de baai van Kotor zijn er geen maaltijden inbegrepen, maar heb je kookgelegenheid in het appartement. Op andere plaatsen kan je lunch laten klaarmaken in het logies, of zijn er winkeltjes of restaurants in de buurt.
 

Bagagevervoer

 • Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak.
 • Tijdens de rafting gaan je spullen in tonnetjes.
 • Je grote bagage blijft in het hotel of in de wagen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren