Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Gendarmenpad is een 84 km lange kustwandelroute langs de Deens-Duitse grens. Het is een deel van een historisch pad waar vanaf midden 19de eeuw zo'n 100 jaar lang grensgendarmes patrouilleerden die de smokkel aan banden moesten leggen.  In 5 dagtochten wandel je van west naar oost langs de kust van de mooie Flensburger-fjord door een afwisselend landschap van heuvelachtige kustbos, veengebieden en weilanden. Geen spektakelreis, wel heerlijk wandelen met zicht op zee in een mooi stukje zuid-Jutland.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

wandelreis Denemarken Gendarmenpad

Mooie kustlijn

wandelreis Denemarken Gendarmenpad

Vuurtoren onderweg

wandelreis Denemarken Gendarmenpad

Afwisselende landschappen

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Padborg.

Aankomst in Padborg, een klein stadje op de Deens-Duitse grens.

Overnachting in een hotel.

B Dag 2
Padborg-Benniksgaard

Vanaf het hotel, gelegen in het noorden van Padborg, sluit je een paar 100 m verder aan op het pad dus je bent meteen vertrokken. Deze eerste etappe wordt de 'bergetappe' genoemd. Relatief natuurlijk, met als hoogste berg eentje van 45 m. Maar het gaat in het eerste deel wel voortdurend op en neer. Tussen Padborg en Kruså passeer je het 'Tunneldal', een diepe kloof waar enorme hoeveelheden smeltwater aan het einde van de laatste ijstijd een bijzondere landschap vormden. Vanaf Kruså ga je verder door een heuvelachtig gemengd loof- en dennenbos naar Kollund. Hier bereik je het water, met uitzicht over de Flensburger Fjord en de Okseoerne-eilandjes. Via Sønderhav, met zicht op de baai en langs mooie huizen die gebouwd werden voor de gendarmes, bereik je Benniksgaard.

Tocht van 19 km, ca. 5 uur stappen, + 1.6 km van het punt waar je het pad verlaat naar het hotel Benniksgaard.
Indien je wil starten op het ‘officiële’ startpunt, in het zuiden van Padborg (5 min. met de bus), wordt de tocht 23.5 km.

Overnachting in een hotel (O-L-A)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

C Dag 3
Benniksgaard-Broager

Je vervoegt het pad en wandelt in noordoostelijke richting langs het water richting het schiereiland Broagerland. Op je pad liggen een vuurtoren, een mooie jachthaventje, verlaten steigertjes... In Egernsund is de rode zeemanskerk uiteraard opgetrokken uit de baksteen waardoor deze regio eeuwenlang economisch floreerde. De steenfabriek Cathrinesminde, nu museum, geeft inzicht in de geschiedenis van het steenbakken en het leven van de arbeiders die uit Duitsland, Polen en Zweden kwamen om hier te werken. 

Tocht van 16.8 km, 3.5 à 4 uur stappen, incluis afstanden pad/hotel.

Overnachting in een hotel (O-L-A) 

D Dag 4
Broager-Broager Strand

De etappe vandaag leidt je langs smalle kuststroken met steile hellingen, prachtige beukenbossen, kleine dorpjes... In Overballe passeer je een goed bewaard heuvelfort en een hunebed (of langgraf) waarin skeletten, vuurstenen, bijlen en barnsteenjuwelen werden gevonden. De rietvelden van Skeldevig zijn niet alleen een streling voor het oog, je kan er - met een beetje geluk - ook vogels spotten. Bij Broager Strand Camping word je opgepikt en terug naar het logies gebracht voor een tweede overnachting aldaar.

Tocht van 18 km, 4 à 4.5 uur stappen.

Overnachting in een hotel (O, L, A) 

E Dag 5
Broager Strand-Sønderborg

Transfer naar het punt waar je gisteren werd opgepikt.
Als het een warme dag is vandaag heb je geluk want je komt al gauw in Vemmingbund, een oud vissersdorp met het beste strand van de regio. Vanaf Vemmingbund ga je omhoog richting Dybbøl Mark, met prachtige uitzichten over de Sønderborg-baai. Dybbøl Banke is een historische plaats. Hier vond in april 1864 de veldslag plaats, waarbij de Denen tragisch verloren van de Pruisen en de regio Pruisisch werd. Verderop wordt het weer wat vrolijker, wanneer je de brug overgaat en zicht krijgt op het pittoreske, aangename havenstadje Sønderborg. 

Tocht van 14 km, ca. 4 uur stappen.

Overnachting in een hotel (O-L)

F Dag 6
Sønderborg-Skovby-Sønderborg

Je wandelt langs het water en daarna omhoog, met zicht op de Sønderborg-baai en Broager Land in het westen. Het pad leidt verder naar steile kliffen met de 'Zeven Zusters', zes grote dennen die op de rand van het klif balanceren (de zevende is naar beneden gestort). Verder wandel je met schitterende vergezichten over velden en weilanden. Even voor Høruphav ligt het natuurgebied Trillen, een moerasgebied met een zeer rijk vogel- en plantenleven. De verdere wandeling gaat voornamelijk langs de kust, maar op enkele plaatsen leidt de route je ook het achterland in. Na Mintebjerghav kan je een kleine omweg maken langs de idyllische Vibæk-watermolen. Via Kobbertoft bereik je Skovby. Na de wandeling is een transfer voorzien terug naar Sønderborg voor een tweede overnachting. 

Na de wandeling is een transfer voorzien terug naar Sønderborg voor een tweede overnachting. Handiger is er voor kiezen om je na het ontbijt naar Skovby te laten voeren en in omgekeerde richting terug te wandelen.

Tocht van 20 km, ca. 5 uur stappen.

Overnachting in een hotel (O)

G Dag 7
Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O). Indien je hiervoor gekozen hebt, wordt je opgepikt en naar de hotelparking in Padborg gebracht.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • logies 
 • ontbijt 
 • 4 middagmalen
 • 3 avondmalen
 • bagagevervoer 
 • vermelde transfers op dagen 4, 5 en 6
 • informatiepakket
 • Gps-tracks 
 • Btw.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. privétransfer Sonderborg-Padborg (€ 45 per trip)
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslag

Eenpersoonskamer alleenreizend: € 335 - samenreizend: € 240

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis kan niet aanvangen op een zondag. 

Heen- en terugreis

Met het openbaar vervoer: trein van Brussel naar Padborg, 8.5 à 9.5 u. onderweg. Met de trein van Sønderborg naar Brussel ben je ca. 11.5 u. onderweg. Dienstregelingen van bussen en treinen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn

De afstand Brussel-Padborg bedraagt ca. 750 km. Naast het hotel in Padborg is een grote parking waar je de hele week gratis kan parkeren; reserveren is niet nodig. Vanuit Sønderborg neem je op dag 7 de bus terug naar je wagen in Padborg met overstap in Krusa, ofwel de trein met overstap in Tinglev. Of je kan kiezen voor een privé-transfer (€ 45) - prijs per taxi voor max. 4 personen met elk 1 reistas/kleine koffer. Deze privé-transfer dien je liefst bij inschrijving te boeken.

Vervoer tijdens de reis

 • Op dag 2 kan je gebruik maken van het openbaar vervoer. Je vindt hier een uurregeling van de busdienst. Je houdt er best rekening mee dat tijdens schoolvakanties, in weekends en op feestdagen de bussen minder frequent rijden.
 • Transfers op dagen 4, 5 en 6 geregeld en inbegrepen. In het infopakket krijg je de nodige info over de praktische regeling.

Wandelniveau

Het pad is zeer goed bewegwijzerd. Wandelbeschrijvingen zijn dus niet nodig. wel krijg je een uitgebreid document met heel wat achtergrondinformatie en deelkaartjes op schaal 1:30.000.

Je wandelt op licht golvend terrein met weinig hoogteverschillen. Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De afstand die jij aflegt is 92.7 / 88.2 km, want is gerekend van hotel tot hotel. Heel af en toe gebeurt het dat een standaard-hotels is volgeboekt en er moet uitgeweken worden naar een ander logies, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer of korter wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd (1 stuk van max. 20 kg per persoon), jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de tocht.

Logies

Je overnacht 6 x in tweepersoonkamers in comfortabele middenklassehotels, 4 x met privésanitair en 2 x sanitair te delen met een andere kamer (indien deze niet bezet is, heb je de badkamer voor jezelf, maar dat is zelden het geval in het hoogseizoen). 
Standaard worden steeds dezelfde logies geboekt. In erg drukke periodes is het echter mogelijk dat hiervan moet worden afgeweken. Welk logies er dan voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.

Maaltijden

In het programma staat vermeld welke maaltijden er zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Het ontbijt neem je in het logies.
 • 4 x krijg je een lunchpakket mee en op de laatste wandeldag kan je zelf een picknick kopen of in Sønderborg of Hørup gaan lunchen.
 • Het avondmaal neem je 3 x in het hotel en de overige avonden ga je eten in een restaurant in de buurt.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren