Overslaan en naar de inhoud gaan

Geruisloos glijden houten mokoro’s door de met riet gevulde labyrint van waterwegen. We gaan naar het hart van Botswana, naar de Okavango Delta, een groene oase. Een echt natuurlijk waterparadijs waar knorrende nijlpaarden zich helemaal thuis voelen. Waar badende olifanten zich van enige schaamte ontdoen. Waar leeuwen zich van ‘eiland naar eiland’ begeven op zoek naar antilopen die het water proberen te vermijden.

Botswana, waar we ondergedompeld worden in landschappen die bijna oogverblindende zijn: witte zoutvlakten van Makgadikgadi in schril contrast met een straalblauwe hemel. In het ‘droogseizoen’ kan je met een quad deze zoutvlakten verkennen en er zelfs slapen onder de baluwe sterrenhemel!

President Seretse is een erkende voorstander van natuurbehoud en heeft Botswana sinds geruime tijd afstand laten nemen van enige vorm van massatoerisme; jacht werd grotendeels verbannen en omgevormd tot beschermde natuurgebieden. In plaats hiervan ligt de focus op kwaliteitsvolle en unieke belevingen voor een select aantal reizigers. Een groot succes! Door dit beleid kan de natuurpracht behouden worden voor de komende generaties.

De hoogtepunten van deze reis

Interactie met de grappige stokstaartjes in Botswana

Interactie met de grappige stokstaartjes. 

Per Mokoro door een labyrint aan waterwegen.

Per Mokoro door een labyrint aan waterwegen.

Op safari in de Okavango Delta, Khwai en Moremi Game Reserve. 

Op safari in de Okavango Delta, Khwai en Moremi Game Reserve. 

Programma

Programma

A Dag 1
Vliegen naar Maun

Je vliegt vanuit Europa naar Maun, met tussenstop in Johannesburg (nachtvlucht)

B Dag 2 & 3
Makgadigadi zoutpannen (HP)

Bij aankomst in Johannesburg vlieg je verder naar Maun. In Maun word je verwelkomd door onze lokale partner die je naar de rand van de Makgadikgadi zoutpannen brengt. Het gebied van de Makgadikgadi zoutpannen is 12.000 km² groot en is een wildernis van zoutpannen, grasvlaktes en kuddes altijd rondtrekkend wild. Er zijn twee grote zoutpannen, de Sowa pan en de Ntwetwe-pan. Wij voorzien 2 nachten aan de rand van deze indrukwekkende zoutpannen en (in het droogseizoen: 25 apr – 31 okt) zelfs één nacht op de pannen; een avontuurlijke nacht waarbij je onder de blote sterrenhemel slaapt en er zelf met een eco-quad in ‘Laurence of Arabia’-stijl naartoe rijdt. De bonus? Een non-invasief spektakel met stokstaartjes in hun natuurlijke omgeving!

C Dag 4 & 5
De Okavango Delta (Zuid) (VP)

Na getuige te zijn geweest van het grappige ochtendritueel van de stokstaartjes word je terug naar de lodge gebracht voor opfrissing en een stevig ontbijt. Daarna brengt de chauffeur je naar Maun. Net buiten Maun verblijf je op een ecologische safari-farm, aan de rand van de eerste waterwegen van de Okavango Delta.

 

De Okavangorivier is een vrij grote rivier die haar oorsprong heeft in de hooglanden van Centraal Afrika. Vervolgens stroomt de rivier via de smalle Caprivistrip naar Botswana. Hier wordt de doorgang door vroegere onderaardse activiteiten belemmerd. Er is geen uitweg naar de zee of een andere rivier en de Okavango-rivier 'sterft' als het ware in de meedogenloze Kalahari woestijn. Echter niet zomaar, want de hierdoor ontstane “Okavango Delta” is een uniek en fragiel natuurgebied met een zeer rijke flora en fauna.

 

Het traditionele middel van vervoer is de mokoro (uitgeholde boomstam). Je pooler vaart je in een mokoro door dichte kragen van papyrus en andere rietsoorten, velden met waterlelies en waterhyacinten, terwijl je geniet van de rust, de vogels en de natuur om je heen. Je maakt tevens een safari in een open voertuig in de Delta.

D Dag 6 - 8
De Okavango Delta (Noordoost) (VP)

Een wegtransfer brengt je van Maun naar Khwai. Khwai is uiterst centraal gelegen voor het bezoeken van twee unieke beschermde wildgebieden: het Khwai Game Reserve en het Moremi Game Reserve. Beide gelegen aan de rand van de beroemde Okavango Delta!

 

Het Moremi Game Reserve werd door de lokale bevolking in 1963 tot beschermd gebied uitgeroepen. Het vormt het overgangsgebied tussen de Okavango Delta en de droge Kalahariwoestijn. Flora en fauna zijn hierdoor enorm rijk en afwisselend. Je kunt hier leeuw, luipaard, olifant, eland, kudu, roan, buffel, zebra en impala aantreffen. De vegetatie van Moremi bestaat uit dicht mopanebos, afgewisseld met acaciabossen en uitzichten over de rand van de Okavango. Vogels die je hier kunt aantreffen zijn onder andere de kleurrijke lilac breasted roller en de Afrikaanse visarend. Ook zeldzame soorten als Pel's Fishing Owl kan je hier waarnemen.

 

Het Khwai Game Reserve is mogelijks nog wildrijker! Een safari hier zal zeker niet aan het programma ontbreken. Tevens breng je een bezoek aan het lokale dorp van Khwai, een 400-tal inwoners, de Babukahwe (ook wel de ‘rivier-Bosjesmannen’ genoemd). Met de Khwai Community Trust wordt de Khwai wildconcessie gerund door de lokale gemeenschap. Je bent getuige van een succesvol lokaal project dat de lokale gemeenschappen ‘empowert’.

E Dag 9 & 10
Chobe National Park (VP)

Een comfortabele seat-in air charter brengt je rechtstreeks van de airstrip van Khwai naar Kasane, de gateway voor het Chobe National park. Je verblijft hier in een kleinschalige lodge op de oevers van de Chobe-rivier. Knorrende nijlpaarden en trompetterende olifanten zullen je de komende nachten vergezellen.

 

Olifanten, olifanten, olifanten...! Dit is de beste omschrijving voor het Chobe National Park. Het is een ‘must see’ wanneer je spreekt over de wildparken in Botswana. Chobe is gelegen in het noordoostelijke deel van Botswana en heeft haar naam te danken aan de gelijknamige rivier. Deze rivier is ontstaan als de ‘Kuando’-rivier in de hooglanden van Angola en heeft zo haar weg gebaand doorheen de Caprivi-strip in Namibië. In Zimbabwe krijgt deze rivier de naam Zambezi. De Choberivier is een permanente rivier, wat voornamelijk in het droogseizoen (juni-oktober) een grote aantrek heeft voor een grote variatie aan wilde dieren.

 

Het Chobe National Park heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld (circa. 120 000!). Het park zelf meet een oppervlakte van bijna 12 000 km² en is hiermee het tweede grootste park van Botswana. De uitgelezen manier om het park te verkennen is per safari-voertuig of per boot. Echt uniek is om een kudde olifanten de oversteek van de rivier zien te maken. Ook vogelliefhebbers komen in het Chobe park aan hun trekken. Het park kan rekenen op maar liefst 350 verschillende vogelsoorten.

F Dag 11 & 12
Victoria Falls (O)

Een tweede land om tijdens deze reis ‘af te strepen’, want vandaag zet de reis zich verder naar Zimbabwe, naar Victoria Falls. Net buiten het centrum kan je de gelijknamige watervallen bezoeken.  De Victoria Falls zijn misschien niet de grootste of hoogste watervallen ter wereld, maar zijn vooral beroemd om hun schoonheid. De watervallen, die door de plaatselijke bevolking Mosi-oa-Tunya, ‘de rook die dondert’, werden genoemd, storten zich over een lengte van 1.708 m gemiddeld zo’n 100 m naar beneden in een 60 m brede ravijn. De waterhoeveelheid verschilt van tijd tot tijd. In november en december stort er maar 20.000 m³ per minuut naar beneden, terwijl dit op het einde van het regenseizoen 500.000 m³ kan zijn.

 

Het water valt onder oorverdovend geraas in vijf gedeelten naar beneden, daartussen liggen eilandjes met in het midden Livingstone Island. De afzonderlijke watervallen dragen de namen Devil’s Cataract, Main Falls, Horse Shoe Falls, Rainbow Falls en Eastern Cataract. Het beste moment om de watervallen te bezoeken is vroeg in de ochtend, wanneer het licht het mooist is en er nog maar weinig bezoekers zijn. Het pad dat men langs de rand van de ravijn heeft aangelegd, brengt je van het ene uitzichtpunt naar het andere. Telkens weer leidt het je doorheen het regenwoud met zijn dichte begroeiing van mahoniebomen, palmen, varens, mossen en lianen en zijn honingvogels en apen.

G Dag 13 & 14
Terugvlucht vanuit Victoria Falls

Vandaag is de laatste dag van het programma, en keer je vanuit Victoria Falls terug naar België. De aankomst is voorzien op dag 14. 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies op basis van volpension (VP) 
  met uitzondering van:
  • Makgadikgadi op basis van halfpension (HP)
  • Victoria Falls op basis van kamer met ontbijt (O)
 • Safari-activiteiten zoals vermeld in het programma
  met uitzondering van
  • facultatieve excursies @ Victoria Falls
 • Parkgelden
 • Wegtransfers 
 • Seat-in aircharter Khwai - Kasane
  • Max. 20kg bagage in zachte reiszaken zonder frame/wieltjes, incl. handbagage

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten en luchthaventaksen 
 • Parkgeld Victoria Falls (USD40 pp)
 • Overige maaltijden
 • Visumkosten Zimbabwe 
 • Reisbijstand- en annuleringsverzekering 
 • Overige maaltijden
 • Facultatieve excursies 
 • Persoonlijke uitgaven
 • Seat-in charter van Maun - Khwai

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Lodges & tentenkampen

We hebben een uitgelezen selectie gemaakt van lodges en tentenkampen aan een uiterst betaalbare prijs. De focus in onze keuze van accommodaties ligt op de kleinschaligheid en het duurzame. Ze zijn stuk voor stuk gekozen om hun centrale ligging waardoor u een waaier aan uiteenlopende ervaring zult beleven.

 • Makgadikgadi/Gweta: Planet Baobab (avontuurlijk)
 • Maun/Okavango Zuid: The Tshilli Farm (eco)
 • Khwai Community: Khwai Guest House
 • Chobe/Kasane: River View Lodge
 • Victoria Falls: Phezulu Guest Lodge

Prijs

De  vermelde prijzen zijn per persoon met verblijf in een tweepersoonskamer. Prijs is onder voorbehoud van beschikbaarheid en wijziging op datum van reservatie. Er worden  geen voorlopige reservaties gemaakt zonder boeking. 

Supplementen (per persoon – min. 2 personen), indien:

 • Maun - Khwai per seat-in air charter: €203 one-way
 • Singlesupplement voor 3de reiziger op aanvraag

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren