Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Ierland

Geografie

De Republiek Ierland is niet gelijk aan het eiland Ierland. Het noordoosten van het eiland, Noord-Ierland, behoort tot het Verenigd Koninkrijk.

Naast het eiland zelf omvat Ierland ook enkele andere eilanden en eilandgroepen. Het grootste is Achill Island. Andere zijn de Araneilanden, de Blasketeilanden, Cleareiland, Inishbofin, de Skelligeilanden en Valentia.

Het centrum van Ierland is vrij vlak en kent vele rivieren en meren. De kusten, en dan vooral de zuidwestkust heeft rotskusten en de hoogste berg, de Carrauntoohil (1.038 m).

Fauna en flora

Ierland is redelijk beperkt op gebied van fauna en flora. De belangrijkste reden hiervoor is dat Ierland lange tijd bedekt was met ijs en sneeuw tijdens de ijstijden. Verder is het natuurlijk zo dat, door het feit dat Ierland een eiland is, natuurlijke migratie beperkt is.

In een ver verleden was een groot deel van Ierland bedekt met bossen, maar deze zijn verdwenen door houtkap ten voordele van landbouwgrond. Je zou het niet associëren met Ierland, maar op goed beschutte plaatsen kan je palmen, magnolia's en aardbeibomen vinden. Rododendron komt in Ierland zeer veel voor. Bijzonder is de flora van de Burren. Hier groeien alpenflora en Middellandse Zeeflora. Verder vinden we in Ierland vlierstruiken, kamperfoelie, meidoorn, rozen en de opvallende gaspeldoorn.

In Ierland komen slechts enkele kleinere roofdieren voor zoals de vos, de hermelijn en de zelfzame boommarter. Groot wild bestaat enkel uit edelherten in het zuiden en reeën in het noordwesten. Langs de kust komen wel enkele vogelsoorten voor. Verder kan je voor de kusten bruinvissen, dolfijnen en zeehonden spotten.

Staatsvorm

De staatsvorm van Ierland is een republiek. Michael D. Higgins is sinds november 2011 de president. Het presidentschap wordt rechtstreeks verkozen, maar is vooral een ceremoniële functie.

Het parlement Oireachtas bestaat uit de Dáil en de Seanad. De 60 senatoren van de Seanad worden niet rechtstreeks verkozen. De premier wordt Taoiseach genoemd en is sinds 2020 Micheál Martin.

Ierland werd op 6 december 1921 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De nationale feestdag Saint Patrick's Day wordt op 17 maart gevierd.

Bevolking

Ierland heeft bijna 5 miljoen inwoners. Het grootste deel woont in de steden Dublin, Cork, Galway, Limerick en Waterford.

Economie

Ieland is vooral bekend voor de dienstnijverheid. Enkele grote bedrijven hebben hun Europees callcentrum in Ierland gevestigd. Voor de bankencrisis van 2008 werd er in Ierland erg veel geïnvesteerd in vastgoed wat nu voor een grote leegstand zorgt. In 2007 bedroeg de staatsschuld slechts 25% van het BBP, in 2011 was dit gestegen naar 106%!

De bekendste producten van Ierland zijn Baileys, Guinness en Jameson Whiskey.

In Ierland betaalt men met de euro.

Religie

In Ierland is de overgrote meerderheid, 93%, katholiek. De anglicaanse kerk heeft 3% van de Ieren als volgeling.

Lokale gebruiken en gewoonten

Ieren zijn vleeseters. Rundvlees, lamsvlees en varkensvlees komen er vaak op tafel. Ierse broodjes en scones zijn heerlijk. Aardappelen worden op verschillende manieren in veel gerechten gebruikt. Een gevulde pannenkoek, Boxty, behoort ook tot een van de traditionele gerechten van Ierland. Guiness is een van de vele beroemde Ierse biersoorten. Wanneer men whiskey wil bestellen, vraag dan niet om een Scotch maar om een bepaald merk.

Het familieleven is zeer belangrijk in Ierland. De Ieren houden ervan om regelmatig samen te komen met vrienden en familie in een van de vele pubs, clubs, restaurants of gewoon thuis.

Ieren zijn van nature ook dol op dans en muziek, traditionele dansen zijn er ook nog steeds populair.

Tijdsverschil

In Ierland is het 1 uur vroeger dan in België. Je moet je horloge dus 1 uur terugdraaien.

Elektriciteit

Ierland gebruikt een ander stekkersysteem. Zij gebruiken stekkers type G, net zoals in het Verenigd Koninkrijk. Voorzie dus zeker een wereldstekker.

Veiligheid

Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen in Ierland. Bij bezoek met de wagen moet wel extra rekening worden gehouden met de verkeerssituatie: er wordt aan de linkerkant gereden; de snelheidsbeperkingen zijn niet in overeenstemming met de dikwijls zeer smalle landwegen. Bij bezoek aan vooral grotere steden moeten gebruikelijke voorzorgsmaatregelen getroffen worden tegen vormen van kleine criminaliteit (tasjesdieven etc.)