Overslaan en naar de inhoud gaan

De ViaVia Joker Reiscafés bestaan in juni 2015 precies 20 jaar. Al even lang slaan ze in 13 verschillende landen een brug tussen de lokale bevolking en internationale reizigers. Sociaal ondernemerschap en duurzaamheid staan centraal, maar natuurlijk geniet je er ook gewoon van de lokale keuken of een lekkere verfrissing!

Op 17 juni 1995 werd het eerste van deze wereldcafés geopend in Heverlee (Leuven), door drie reisbegeleiders van Joker die een ‘andere’ toog wilden toevoegen aan hun stad. Op 18 december van dat jaar volgde in Yogyakarta de eerste buitenlandse vestiging, op het Indonesische eiland Java. 20 jaar later zijn ze met 17 ViaVia’s, stuk voor stuk opgericht door uitbaters met een visie, die, gesteund door het netwerk rond reisorganisatie Joker, uit België vertrokken om in het buitenland hun droom waar te maken. Ze fungeren als populaire ontmoetingsplaatsen tussen lokale mensen en reizigers, van Senegal tot Peru, van China tot Chili.

Sociaal en duurzaam ondernemen: iederéén beter slapen en eten

Anders dan in België zijn de buitenlandse ViaVia Joker reiscafés naast restaurants met wereldkeuken ook budgethostels en organiseren ze vaak ook uitstappen en tours voor reizigers. Tot zover het klassieke horeca-verhaal, want in het Joker ViaVia Netwerk staat alles in het teken van sociale ontwikkeling en duurzaam ondernemen. Het spreekt voor zich dat de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden voor het personeel correct zijn, en zelfs veel beter dan gemiddeld. Dat lijkt evident, maar betekent een wereld van verschil voor de werknemers: met “correct” bedoelen we immers voldoende om in elementaire zaken te voorzien zoals een degelijke huisvesting, gezonde voeding voor het gezin, de mogelijkheid om je kinderen naar school te sturen en medische bijstand.

Bovendien steunen of organiseren de ViaVia Joker Reiscafés allerlei duurzame sociale projecten, zorgen voor een degelijke opleiding van plaatselijke werknemers, bieden een forum voor artistieke en culturele projecten enz.

Gelijkwaardige dialoog met lokale partners

Mie Cornoedus, ViaVia Yogyakarta: “We moeten heel erg opletten niet te paternalistisch over te komen. Werk  geven en goede voorwaarden zijn belangrijk, maar een ViaVia kan pas echt succesvol zijn met een benadering waarbij de lokale partners als gelijkwaardig worden beschouwd en waar samen aan de visie en missie wordt gewerkt. Uiteindelijk zijn wij als nieuwkomers in een land degenen die het meeste moeten leren. Enkel door communicatie op basis van respect en openheid kan een ViaVia bestaansgrond hebben.”

5 op 8 voor Milleniumdoelstellingen, 10 op 17 voor Sustainable Development Goals

Met hun 17 pakken de ViaVia Joker Reiscafés 5 van de 8 VN-Milleniumdoelstellingen aan, met als belangrijkste, directe focus deze: extreme armoede halveren, gelijke kansen voor mannen en vrouwen creëren en globaal partnerschap als ontwikkelingsmodel hanteren.

De opvolger van deze doelstellingen na 2015, de Sustainable Development Goals (SDG), is een lijstje van 17 objectieven. De ViaVia Joker Reiscafés richten zich rechtstreeks of onrechtstreeks op 10 van de 17 doelen. Voor 5 doelstellingen is de impact direct: toegankelijk en degelijk onderwijs en levenslang leren voor iedereen, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en meer slagkracht voor meisjes en vrouwen, duurzame economische groei en waardig werk stimuleren, zorgen voor duurzame consumptie- en productieketens, duurzame ontwikkeling en internationale samenwerking een boost geven.

Case study KULeuven: ViaVia als voorbeeld voor duurzaam ondernemen

Het mag duidelijk zijn: de ViaVia Joker Reiscafés zijn een voorbeeld op vlak van duurzaam ondernemen. Het beste bewijs is de “teaching case social enterpreneurschip”, een case study rond ViaVia Yogyakarta bedoeld om aan professoren real life voorbeelden aan te reiken die ze kunnen gebruiken tijdens hun lessen. De case study werd uitgevoerd  door Alain Daou (KUL Dept. Economie, Prof Petra Andries) en Ingvild Solvang (ViaVia Yogyakarta).

Dáárom moet je zeker eens een ViaVia Joker Reiscafé bezoeken

De ViaVia’s gelden voor reizigers als een thuis-ver-weg-van-huis, met toeristische info en activiteiten, een betaalbare slaapplek, een lekkere menukaart,… ViaVia Yogyakarta won zelfs de Wild Asia Award voor Most Inspiring Responsible Tour Operator. Op de Joker-groepsreizen in de betreffende regio’s brengen we steevast een bezoekje aan de ViaVia ter plaatse, en we kunnen je stellig aanbevelen om hetzelfde te doen!

Je vindt de ViaVia Joker Reiscafés in Leuven, Heverlee, Antwerpen, Brussel, Mechelen, Chengdu (China), Copán (Honduras), Buenos Aires (Argentinië), Dakar (Senegal), Yogyakarta (Java; Indonesië), León (Nicaragua), Valparaíso (Chili), Arusha (Tanzania), Mopti (Mali), Ayacucho (Peru), Tonsupa (Ecuador) en vanaf september ook in Addis Abeba (Ethiopië).

Misschien is dit ook interessant voor jou?