Overslaan en naar de inhoud gaan

Senegal swingt als het geroffel van een djembé. Tijdens deze rondreis zoeken we haar ziel en brengen we met gidsen een bezoek aan lokale projecten. We dompelen ons meteen onder in de Senegalese cultuur dankzij een kookworkshop en een basiscursus Wolof in Dakar. Ons verblijf in de groene oase van de Sine Saloum, een prachtig natuurgebied, is een verademing. We staan ook stil bij een donker hoofdstuk in de geschiedenis: de slavenhandel. Al dansend op Senegalese ritmes, tijdens een prauwtocht of te paard voelen we het: dit is de spirit van Senegal. 

Normaalgezien duurt deze reis 9 dagen. Afhankelijk van de vlucht kan het echter ook zijn dat er verkozen wordt om op dag 10 in de ochtend toe te komen in België.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Senegal lokale ontmoeting

De vriendelijkheid van de Senegalezen onderweg

Groepsreis Senegal mangroves van Sine Saloum

Genieten van de schoonheid en stilte van de mangroves aan de Sine Saloum

Groepsreis Senegal Ile de Gorée

Het beklijvend bezoek aan Ile de Gorée met diens duistere slavengeschiedenis. Een moment om stil van te worden...

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - dag 3
Dakar van binnenuit

Senegal, is het land van de Teranga (gastvrijheid) en dat merken we meteen bij aankomst op de (gloednieuwe) luchthaven van Blaise Diagne als onze lokale gids ons opwacht om ons naar het ViaVia Joker Reiscafé in Dakar te brengen. Hier starten we onze reis met een basiscursus Wolof. De ideale manier om tijdens de reis contacten te leggen met de lokale bevolking. We brengen dit al onmiddellijk in de praktijk terwijl we samen met enkele vrouwen de nationale schotel, Cheb-bu-jen prepareren. En dan eten zoals de Senegalezen… zonder mes en vork, plezier gegarandeerd!

Met het openbaar vervoer - al een avontuur op zich – trekken we naar het stadscentrum. We bezoeken de Marché Sandaga, een van de meest bekende markten van Dakar, het presidentiële paleis, de kathedraal en de Place de l‘Independance.

Ook een bezoek aan het pittoreske eiland Gorée mag niet ontbreken. Hier maken we kennis met een duister hoofdstuk uit de Senegalese geschiedenis. Van hieruit werden in de koloniale tijd honderden zwarten als slaven naar de Nieuwe Wereld verscheept. Een moment om stil van te worden…

 

! In 2022-2023 wordt ViaVia Joker Reiscafé in Dakar verbouwd, waardoor de reis op een andere plek in Dakar zal beginnen!

2 Dag 4 - dag 7
De groene delta Sine Saloum

Na de drukte van Dakar is de adembenemende groene oase van de Sine Saloum een verademing. Deze delta waar de 2 rivieren Sine en Saloum samenkomen is één van de mooiste regio’s van Senegal en bestaat uit duizenden eilandjes, kleine rivierarmen, zandbanken en mangrovebossen. Het is de verblijfplaats van honderden vogels, vissen en apen. We overnachten in gezellige kampementen aan het water en bezoeken de omliggende, typische dorpen. De prauwtochten doorheen de bolonges met zicht op lokale vissers, sierlijke vogels en de prachtige mangrovebossen vormen enkele hoogtepunten van de reis. Als we geluk hebben zien we zelfs dolfijnen!

Ook een ritje te paard en kar of fiets tussen de velden of langs de zoutvlakten is zeker een ervaring. Waar het kan, bezoeken we een lokaal project, zoals bijvoorbeeld een dispensarium of een school. Misschien worden we zelfs uitgenodigd voor één van de lokale feesten of worstelwedstrijden.

3 Dag 8 - dag 9
Afscheid van Senegal

Onze laatste dagen in Senegal brengen we door aan de kust. We genieten van heerlijke verse vis en op het ritme van de djembés leven we ons nog een laatste keer uit.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 01/04/2023
Terug: 10/04/2023
Basisprijs: €1.561
+ 450 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-355
36-452
46-553
Geslacht
vrouwen11
Vertrekvergadering op: 11/03/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/08/2022
Volzet
Vertrek: 28/10/2023
Terug: 05/11/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 10/02/2024
Terug: 18/02/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Blaise Diagne en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Transfer luchthaven - hotel Dakar
 • 2 nachten in Dakar
 • Welkomstdiner of kookworkshop in Dakar
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Normaalgezien duurt deze reis 9 dagen. Afhankelijk van de vlucht kan het echter ook zijn dat er verkozen wordt om op dag 10 in de ochtend toe te komen in België.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 10 / 01 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. - Bezoek lokale school en/of materniteit

 • Bezoek lokale dorpsgemeenschap

 • Bezoek palmwijnplantage

 • Deelname aan een Afrikaans dansspektakel

 • Een kampvuur op het strand

 • Aankomst vissers en lokale micro-economie

 • Mogelijks een bezoek aan een lutte Sénegalaise (nationale sport)

 • ......

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • Gebruik van een lokaal busje

 • Gebruik maken van openbaar vervoer

 • Gebruik maken van lokaal (gemeenschaps)logement

 • Werken met lokale gidsen

 • Eigen afval laten we nooit achter

 • Aankopen in lokale winkels

 • Eten in lokale restaurants

 • .....

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Tijdens deze reis hebben we meermaals de mogelijkheid om met lokale mensen in contact te komen. We worden tijdens deze reis eveneens vergezeld van een lokale ViaVia-gids die ons wegwijs maakt in de do's and dont's van het land. Het aanleren van enkele woordjes Wolof (de belangrijkste nationale taal) zal ons alvast helpen om tijdens onze plaatselijke bezoeken (schooltje, dorpsgemeenschap, materniteit,.....) het ijs te breken.

Documenten

Voor Senegal heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij aankomst. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 01/04/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 01/04/23 - 11:00
DAKAR - BLAISE DIAGNE INT. 01/04/23 - 15:15
DAKAR - BLAISE DIAGNE INT. 09/04/23 - 21:15
BRUSSELS - BRU AIRPORT 10/04/23 - 05:00
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (boot(piroque), bus, camionette, taxi, taxi brousse,te voet,te paard ...). In Dakar zijn er de car rapides waar je op en af springt. Deze busjes zijn in felle kleuren beschilderd ondermeer met ogen en opschriften als alhamdulillah (Dank aan God) en andere gris gris om de reizigers te beschermen. Tussen de steden kan je reizen in sept places of in taxi brousse; deze vervoersmiddelen vertrekken pas als alles volgestapeld is met mensen, veel bagage en soms ook dieren. Voor deze reis charteren we echter een busje. Zo kunnen we stoppen waar en wanneer we willen en gaan we ook sneller. In de dorpen zijn er de paarden- en ezelskarren. Naar Ile de Gorée gaan we met de boot, in de Sine Saloum nemen we pirogues, houten vissersboten met felle kleuren.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

De logementen zijn Afrikaans avontuurlijk. In Dakar logeren we in het ViaVia Joker reiscafé met zijn gezellige binnentuin in 2-persoonskamers. Opgepast, het ViaVia Reiscafé in Dakar wordt in 2022-2023 verbouwd. We zullen dan dus in een andere logie verblijven. Tijdens de rest van de reis slapen we in kleine hotels en pensionnetjes: soms zijn handdoeken, lakens en muskietennetten voorradig, maar best breng je ook je eigen spullen mee. Door onze keuze van logementen steunen we de lokale economie en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Verwacht dus geen Europese standaarden en hou ook rekening met de soms iets koudere (lees: heerlijk verfrissende) douche en het haperende elektriciteitsnet (een kaarsje maakt dan veel goed). We streven altijd naar een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Noot: meer info over ViaVia Joker Dakar vind je op http://viavia.world/nl/afrika/dakar.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De nationale schotel is thieboudienne of cheb bu jen, wolof voor rijst met vis. De vis komt vers uit de zee of de rivieren, geserveerd met ondermeer rijst, maniok, wortelen, aubergine, zoete aardappelen, witte kool, tomaten en limoenen. Er ligt vaak ook een pikant pepertje naast. Daarnaast is er ook yassa poulet (kip met ajuinsaus), bassè (couscous met tomatensaus en groenten), mafè (rijst met vis of vlees en arrachidesaus) en soupoukanja (rijst met gombo). Geroosterde vis met sla en frietjes zijn er voor de 'toubabs' of toeristen. 's Morgens is er stokbrood met boter, confituur en met wat geluk choco. Als fruit is er in de zomer mango en papaya; in het najaar watermeloen. Er worden ook bananen, appels en madarijnen geïmporteerd uit de buurlanden in het zuiden. In toeristische plaatsen vind je Senegalees bier terug zoals Gazelle of Flag. In Senegal worden vele lokale sauzen en drankjes gemaakt van struiken of bomen. Je hebt er bijvoorbeeld jus de bouille, sap van de baobabboom, een melkachtig sap dat goed is tegen buikloop. Daarnaast is er ook bissap, rood van kleur en familie van de rozebottel. In de Sine Saloum wordt er palmwijn gebrouwen. Je vindt het in de broussedorpen waar het ondermeer gebruikt wordt om te offeren aan de geesten.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Handbagage:

 • Internationale reispas (en ev. id- kaart als reserve) + kopie

 • Kopie reispas en pasfoto's (i.g.v. verlies documenten)

 • Geld (best cash), eventueel visa-kaart of bankkaart

 • Fototoestel en eventueel powerbank

 • (Persoonlijke) medicatie

 • Eventueel oordopjes

 • 1 warme trui voor onderweg

Hoofdbagage (rugzak of travelbag zijn aangeraden, zeker geen klassieke koffer)

KLEDIJ:

 • T-shirt met lange mouwen (tegen de muggen 's avonds), T-shirts met korte mouwen

 • Lange, luchtige kleren zoals lange rok of lange broek

 • Ondergoed, slaapkledij

 • Zwemgerief

 • Dun regenjasje tijdens regenseizoen (mei- oktober)

 • Gemakkelijke schoenen (sport- of stapschoenen)

 • Sandalen, ev. watersandalen: meestal keistranden of stranden met schelpjes

VARIA

 • Handdoek en toiletgerief

 • Lakenzak

 • Papieren zakdoekjes of wc-papier en ev. vochtige doekjes

 • Zaklamp (een hoofdlamp is súperhandig!)

ZON en ZWETEN

 • Hoofddeksel

 • Zonnebril

 • Zonnecrème met een hoge beschermingsfactore, aftersun

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Senegal is de officiële munteenheid de CFA frank (Communauté Financière Africaine) (XOF).

Richtkoers (op 29/08/2019): 1000 CFA = € 1,52

Voor de meest recente wisselkoers zie: www.oanda.com/currency/converter/

De koers van deze munt is gekoppeld aan de euro en ligt dus vast. Er wordt wel een variabele commissie op genomen.

Neem bij voorkeur het budget cash in euro’s mee (liefst grote coupures). Kredietkaarten zijn enkel bruikbaar in luxehotels en –restaurants; enkel meenemen als reserve om eventueel geld te bekomen in een bank (hoge commissie!). CFA’s inkopen in België is bijna niet mogelijk en heeft weinig zin.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

GELE KOORTS: inenting is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Als je in transit bent geweest in een land met risico op gele koorts (zie WHO) dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht, onafhankelijk van de tijd in transit.

Verder zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A aanbevolen. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Drugs: hoewel Senegal mogelijks wordt geassocieerd met marihuana is deze drug wettelijk verboden. In toenemende mate worden zowel Senegalezen als toeristen door de politie gecontroleerd op bezit of gebruik van marihuana. Bij overtreding van de wet wacht je een forse geldboete en/of gerechtelijke vervolging.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen/uitstapjes zijn niet zwaar, alleen de hoge temperaturen (zeker in het binnenland) en de vochtigheid tijdens het regenseizoen wegen soms zwaar door. Een ‘open mind’, positieve ingesteldheid en vooral een groot aanpassingsvermogen (vous avez l'horloge, moi j'ai le temps) zijn hier zeker nodig om de klimatologische omstandigheden, de andere voedingsgewoonten en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren.

Reisperiode en klimaat

Senegal heeft een tropisch klimaat met een kort regenseizoen van juni tot september. De temperatuur ligt hoog gedurende het jaar (tot 30°C), met een iets koelere periode van december tot april. De regenval neemt toe van noord (tot 350 mm per jaar) naar zuid (tot 1.500 mm per jaar). De meeste neerslag valt in korte, hevige buien. Reken op drukkend, tropisch warm weer.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven. De reisbegeleider dient groepsdynamisch zeer sterk te zijn. Een gezonde afrikaanse ingesteldheid is mooi meegenomen. Een goede kennis van het frans is onontbeerlijk.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen. Als JOKER groep respecteren we natuurlijk steeds de mens en de natuur. Vooral het nemen van foto's van personen, zonder voorafgaandelijke toelating, kan mogelijks voor problemen zorgen.Het vragen alsook verkrijgen van deze toestemming maakt dan ook telkens deel uit van ons duurzaam toerisme. Ook voor ons afval zoeken we telkens de meest gepaste oplossing.

Geografie

Senegal ligt in West-Afrika, aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Dakar, een havenstad op een schiereiland, en ligt daarmee op het meest westelijke punt van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Mauritanië, in het westen aan Mali, in het zuiden aan Guinee-Bissau en Guinée. Senegal omsluit het land Gambia bijna volledig. De reden hiervoor is dat de Fransen Senegal koloniseerden maar Gambia, een strook land langs de rivier de Gambia, aan de Britten moesten laten. Een unie van beide landen heeft niet lang standgehouden.

Over het algemeen is het land erg vlak en bestaat het uit dorre savanne. Het uiterste zuidoosten is heuvelachtig, het noorden is erg droog dankzij uitlopers van de Sahara. De Casamance, de zuidelijke strook is groen. Enkele grote rivieren zijn de Senegal, die de noordelijke grens met Mauritanië vormt, en de Gambia die in het zuidoosten stroomt.

Fauna en flora

De meest typische boom is de baobab of apenbroodboom. Je ziet hem overal – het is dan ook het staatssymbool - en je herkent hem aan zijn dikke stam en grillige takken die het grootste deel van het jaar kaal zijn. Het is net of de boom op zijn kop staat met de wortels in de lucht. De boom kan grote hoeveelheden water vasthouden en daardoor lange periodes van droogte overleven. Een andere speciale boom is de kapokboom. Aan de kust komen kokospalmen voor en ook de bougainville zie je veel terug in Senegal. Mangroves zijn er dan weer in de Siné Saloum.

De aanwezigheid van groot wild is in Senegal zeer bescheiden in vergelijking met de wildparken in andere delen van Afrika. Senegal is echter wel een waar vogelparadijs. Tijdens onze wintermaanden vind je er vele Europese trekvogels die er overwinteren, maar ook tijdens andere periodes van het jaar kan je van de vogelpracht genieten en tref je er ondermeer witte pelikanen, paradijsvogels en zilverreigers.

Staatsvorm

Senegal is een republiek met 1 kamer van volksvertegenwoordiging die om de 5 jaar verkozen wordt en met een rechtstreeks verkozen president. Sinds april 2012 is Macky Sall president en Mohamed Ben Abdallah Dionne is premier sinds 4 juli 2014.

Bevolking

In Senegal leven verschillende bevolkingsgroepen maar de grootse en belangrijkste groep vormt de Wolof. Zij maken 43 % uit van de bevolking en leven voornamelijk in de stedelijke regio's. De andere bevolkingsgroepen zijn veel minder groot in aantal. De Sérèr (ca. 14%) zijn voornamelijk landbouwers en de Peul (ca. 23%) waren handeldrijvende nomaden en veehouders die nu niet meer rondtrekken maar in de Senegalvallei en de Casamance wonen.

Senegal telde in 2018 15,4 miljoen inwoners (geschat aantal). Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 2,4%. De bevolking is jong: 62% is jonger dan 25 jaar. Slechts 3% van de bevolking is boven de 65 jaar. De levensverwachting van een Senegalese man is gemiddeld 60 jaar, van een vrouw 64 jaar. Ongeveer 44% van de bevolking woont in de steden. Groot-Dakar had in 2015 3.5 miljoen inwoners.

Economie

De officiële munteenheid is de CFA-franc (XOF) uitgegeven door de BCEAO (Centrale Bank van West-Afrikaanse staten).

De agrarische sector is de grootste; ruim de helft van de bevolking werkt in de landbouw. Veel boeren produceren voor eigen gebruik, maar er zijn ook grote landbouwbedrijven. Zo exporteert Senegal grote hoeveelheden pinda’s en katoen maar ook vis en visproducten. De vissers hebben het overigens moeilijk omdat de zee bij Senegal zwaar wordt bevist door grote en moderne Europese schepen. Tenslotte zijn ook het toerisme en de winning van fosfaten een belangrijke bron van inkomsten.

In 2015 was er een grote economische groei van 6.5% door de goede oogst en betere productiviteit in de landbouw sector.

Om de economie in de toekomst te verbeteren, werd het ESP (Emerging Senegal Plan) ontwikkeld. Zo behoort het elektriciteitsplan tot één van deze projecten. De elektriciteitsprijzen van Senegal behoren tot de hoogste van de wereld.

Religie

De belangrijkste godsdienst is de islam. Moslims maken 94% van de bevolking uit, christenen 5% waarvan de meesten rooms-katholiek zijn. Daarnaast is 1% animist. Animisten geloven in het bestaan van goede en kwade geesten, die kunnen huizen in ondermeer bomen en dieren. In het dagelijkse leven smelten islam en voor-islamitische, animistische gebruiken vaak samen waardoor bijgeloof, magie, het boze oog en tovenarij een belangrijke rol in het leven van de mensen spelen. De islamitische marabout wordt geconsulteerd om onheil af te wenden. Hij maakt daartoe een 'gris gris', een korantekst die op het lichaam of op een speciale plek in huis wordt bewaard.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Senegalezen hechten veel belang aan een begroeting. Neem er dus tijd voor.
 • Een oudere persoon wordt in Senegal erg gewaardeerd en wordt beschouwd als wijs en verstandig.
 • De persoon die aan het hoofd van de familie staat, heeft alles voor het zeggen.
 • Solidariteit is een zeer belangrijk begrip in Senegal wat ondermeer blijkt uit onderlinge hulp aan diegene die het op een bepaald moment wat minder heeft, het gezamenlijk bijwonen van sociale activiteiten enz...
Tijdsverschil

Tijdens onze wintertijd is het in Senegal 1 uur vroeger dan in België. Tijdens onze zomertijd is het er 2 uur vroeger.

Elektriciteit

In Senegal is de netspanning 230 volt. De stopcontacten zijn dezelfde als in België (type C & E)

Veiligheid

Over het algemeen kan er in Senegal veilig gereisd worden. Door enkele confrontaties tussen het leger en rebellen is waakzaamheid geboden in de Casamance (langs de grens met buurland Guinee-Bissau). Door de gespannen situatie in de Sahelregio is het ook afgeraden te reizen naar het oostelijke grensgebied met Mali en Mauritanië. Op andere plaatsen in Senegal, zoals in de hoofdstad Dakar, moet je opletten voor kleine criminaliteit. Tijdens de Joker-reizen naar Senegal blijven we ver weg van de 'gevoelige' grensgebieden en de Casamance. Het reisadvies kan je checken op:

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/afrika/senegal/ra_senegal.jsp

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Senegal

Wat andere reizigers vinden

Als je verliefd wil worden op West-Afrika, is Senegal één van de landen die je op je TODO-list kan zetten!

Brecht

De reis naar Senegal was een avontuur dat mijn ogen heeft doen opengaan, mijn hart sneller heeft doen slaan en tegelijkertijd mijn innerlijke rust heeft teruggebracht. Van de grote stad richting de natuur, bootje varen tussen de mangroves, gezelligheid rond een kampvuur, paardrijden bij zonsondergang, koken met de lokale bevolking, ... ik ben weer heel wat mooie herinneringen rijker om een leven lang te koesteren.

Margo Leman

Een heel ontspannende reis in een kleurrijk en gastvriendelijk land. Een absolute aanrader voor wie op een korte periode het gevoel wil krijgen er volledig uit te zijn!

Muriel De Bisschop

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".