Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie naar Oman reist, kiest voor avontuur.  Op ontdekking door de prachtige wadi's, met de jeep dwars door de woestijn, dolfijnen spotten op zee en cultuur opsnuiven in de smalle straatjes van de souqs, je ontdekt het allemaal in dit zeer gastvrije land.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreizen Oman

De prachtige cultuur van Oman vormt een perfecte afwisseling met de adembenemende landschappen en uitzichten. 

Oman woestijn groepsreizen

Zelf met een 4x4 rijden  door de woestijn en de oneindige weidsheid van het landschap bewonderen.  

Wadi Oman groepsreizen

De vele wadi's die we bezoeken.  Moeilijk te kiezen welke de mooiste is. 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Masqat

We vliegen naar Masqat, de hoofdstad van Oman. Met een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Moskee en Old Town Masqat  krijgen we een goed beeld van het moderne en grootstedelijk Oman. Dat beeld stellen wij bij met een wandeling langs de corniche, de haven en de sfeervolle souq van de levendige en volkse Mutrah wijk. Dat Omani’s zot zijn van aromatische geuren wordt meteen duidelijk als we ons een weg banen tussen de vele wierrook kraampjes.

2 Dag 3-9
Avontuur in de westelijke Al Hajar Mountains

Via Birkat al Mouz klimmen we naar de ‘groene’ bergen van de Jebel Akhdar en het Saïq plateau voor een tocht langs de "rozendorpen".  De Donkey Trail voert ons de volgende dag naar een verlaten dorp, diep verscholen in een groene vallei.  We verkennen verschillende diep in rotswanden uitgesneden wadi’s, om daarna zowel in als bovenop de Grand Canyon rond te trekken.   Vanop de hoogvlakte van Sharaf al Alamain dalen we via een spectaculaire off road trail naar Wadi Bani Awf voor een attractieve tocht door Little Snake Canyon.  Afkoelen doen we in de vele zwempoelen en rotskloven die we onderweg tegenkomen.  We overnachten afwisselend op zelf gezochte kampplaatsen en in sfeervolle guesthouses.

3 Dag 10
Nizwa , de oude hoofdstad van Oman

Vroeg in de ochtend bezoeken we de veemarkt en de historische souk, vroeger een belangrijke halte op de karavaanroutes, vandaag een lust voor het oog. Vogels, groenten, vis, huis- en keukenspullen, souvenirs, wapens,…je weet niet waar eerst  kijken. Om ook onze andere zintuigen te activeren smullen we op de dadelmarkt van de vele dadelvariëteiten die worden aangeboden.
In het mooi gerestaureerde Nizwa Fort leren we niet enkel veel bij over de tradities en geschiedenis van de regio maar kijken we vanop het fort naar de eindeloze palmtuinen die Nizwa omzomen.

4 Dag 11-12
Woestijntocht in Wahibah Sands

Met onze 4x4 als bondgenoot trekken we naar en door Wahiba Sands. In de roodbruine duinen zoeken we naar de ideale kampeerplaats om onze tenten op te slaan.  Bij ondergaande zon koken we ons eigen potje en ontsteken het kampvuur. De eindeloze weidsheid, de oorverdovende stilte en de prachtige sterrenhemel vormen de ingrediënten van een nacht om nooit te vergeten.  Vroeg in de ochtend breken we het kamp op en doorkruisen de woestijn tot aan het kustdorp Qihayd Het strand vormt het decor voor een geschikte kampeerplaats. De Arabische Zee levert de passende soundtrack.

5 Dag 13-14
De kustroute naar Sur

We volgen de Omaanse kustlijn en bezoeken het Turtle Nature Reserve waar we kennismaken met de groene zeeschildpadden, de grootste van alle zeeschildpadden. Vanop een visserssloep gaan we, in open zee, ons eigen kostje vangen en spotten met enig geluk de dartele dolfijnen voor de kust van Ras al Hadd.  De volgende dag verkennen we havenstad Sur. We bezoeken er de scheepswerven van de vermaarde houten dhows die tot ver voorbij Zanzibar aan de Oost Afrikaanse kust handel drijven. ‘s Avonds is het gezellig rondhangen in de souk en aanpalende markten.

6 Dag 15-16
Trekking in wadi’s van de Oostelijke Al Hajar

We doorkruisen de smalle kloof van wadi Tiwi met zijn natuurlijke waterpoelen om, éénmaal opgewarmd, een al even avontuurlijke tocht te ondernemen in wadi Ash Shab, een echt waterparadijs.
Wadi Arbeieen leidt ons tot slot naar de hoger gelegen dorpen en valleien van de Oostelijke Al Hajar. Aan de oever  van een bergriviertje slaan we een laatste keer onze tenten op: een laatste kampvuur, een nachtelijke zwempartij, de laatste Wadi.

7 Dag 17-18
Uitwaaien aan de stranden in en om Masqat

Na een bezoek aan de stranden van vissersdorp Yiti keren we terug naar Masqat waar we onze reis afronden aan het strand van Qurum, het kloppend hart van modern Oman. In de souk van Masqat kunnen we eventueel de nodige souvenirs voor het thuisfront zoeken.  We vliegen terug naar Brussel.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 03/11/2021
Terug: 20/11/2021
Basisprijs: €1.326
+ 1.575 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-351
36-457
46-552
+651
Geslacht
mannen6
vrouwen5
Vertrekvergadering op: 01/10/2021
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/03/2021
Volzet
Vertrek: 01/12/2021
Terug: 18/12/2021
Basisprijs: €1.280
+ 1.575 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-355
36-453
56-652
Geslacht
mannen4
vrouwen7
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/04/2021
Volzet
Vertrek: 02/11/2022
Terug: 19/11/2022
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Masqat en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaanreisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden
 • Dranken en persoonlijker uitgaven zijn niet inbegrepen

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

We maken wandeling door de vele wadi's, rijden zelf met een 4x4 door de woestijn en slapen af en toe in tentjes op idyllische kampeerplaatsen waar we ons eigen potje koken.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

We kozen er bewust voor om geen binnenvlucht te nemen in dit programma en de afstand over land te beperken. We werken samen met lokale partners, zonder beroep te doen op grote buitenlandse organisaties. Omdat we vaak ons eigen potje koken zijn we helemaal aangewezen op bevoorrading via lokale winkels.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Wanneer we in een stad wandelen of dorpen bezoeken kan je makkelijk contact maken met de Omani’s. Ze helpen graag en zijn vriendelijk voor toeristen. In de dorpen word je geregeld aangesproken door nieuwsgierige Omani’s die je mogelijk zelfs uitnodigen voor een glaasje thee, en oprecht geïnteresseerd zijn. Omani’s zijn van nature erg gastvrij. Respecteer die ingesteldheid door je zelf open en vriendelijke op te stellen. Trek er gerust eens even alleen of in kleine groep op uit als je op wandel bent in een stad of souk.

Documenten

Met de Belgische nationaliteit heeft u een geldig paspoort nodig voor Oman. Let erop dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn.

Vroeger kon u nog bij aankomst in Oman een visum kopen op het vliegveld of bij de grensovergangen. In principe is dat met ingang van 21 maart 2018 niet meer mogelijk en dient u als u naar Oman reist te beschikken over een goedgekeurd e-visa. Per deze datum worden er, zo lees je op de officiële websites van Oman, geen visa meer verstrekt op de luchthavens of grensovergangen. Het voordeel van de e-visa is alvast dat je op de luchthaven veel tijd wint.

U dient het visum online aan te vragen via https://evisa.rop.gov.om/

Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis zijn de vluchturen nog niet bekend.

Vluchturen

Reis met vertrek op 03/11/2021

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 03/11/21 - 17:55
ISTANBUL AIRPORT 04/11/21 - 23:25
ISTANBUL AIRPORT 04/11/21 - 01:15
MUSCAT - SEEB INTL 04/11/21 - 07:05
MUSCAT - SEEB INTL 20/11/21 - 01:20
ISTANBUL AIRPORT 20/11/21 - 06:05
ISTANBUL AIRPORT 20/11/21 - 09:00
BRUSSELS AIRPORT 20/11/21 - 10:30

Reis met vertrek op 01/12/2021

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 01/12/21 - 11:30
ISTANBUL AIRPORT 01/12/21 - 17:00
ISTANBUL AIRPORT 01/12/21 - 19:35
MUSCAT - SEEB INTL 02/12/21 - 01:25
MUSCAT - SEEB INTL 18/12/21 - 02:25
ISTANBUL AIRPORT 18/12/21 - 07:10
ISTANBUL AIRPORT 18/12/21 - 09:05
BRUSSELS AIRPORT 18/12/21 - 10:35
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze bestemming

Enkel in Masqat verplaatsen we ons met taxi’s. Op alle andere dagen verplaatsen we ons met drie gehuurde jeeps. Die zijn nodig om de verschillende bestemmingen te kunnen bereiken of te doorkruisen en bieden ons de grootst mogelijke vrijheid om te gaan en te staan (met onze tenten) waar we willen. Alle bagage en kampeermateriaal gaat mee in deze jeeps. Die beschikken over een bagagerek en een ruime koffer . We rijden steeds in kolonne met drie jeeps. De eerste jeep wordt bestuurd door een lokale driver, de twee andere door vrijwillige deelnemers.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

De helft van de tijd slapen we in kleine, gezellige guesthouses die het nodige comfort bieden. De andere helft slapen we in tenten op plaatsen die we zelf uitzoeken. Die zijn er in overvloed, de ene nog mooier dan de andere. Al het nodige kampeermateriaal is ter plaatse voorzien en moet niet worden meegebracht. Het comfort in onze tenten is beperkter dan in een guesthouse maar de unieke slaapomgeving maakt dat ruimschoots goed. Bij Joker beleven we nu éénmaal graag méér.

Overnachtingen in guesthouses en tenten wisselen elkaar in principe om de twee nachten af zodat je geregeld kan douchen. Weet evenwel dat we bijna dagelijks kunnen zwemmen of verkoelen in de zwempoelen van de Wadi’s of in zee.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis

Oman kent een bijzonder gevarieerde keuken met invloeden uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika. De basisbestanddelen zijn rijst, kip, vis, geitenvlees, limoenen en dadels. Uiteraard wordt er veel vis gegeten. Het eten is vaak gekruid, maar niet heel pittig. Kardemom, komijn en saffraan zijn veelgebruikte specerijen. Binnen het Omanitische eetpatroon hoort ook veel fruit.

Onderweg eten we in plaatselijke eethuizen. Vaak aangeduid als Coffeeshop. Soms lijken die niet veel voor te stellen maar de controle op voedsel en op hygiëne in restaurants is effectief. Eten is vrijwel overal veilig, ook in kleinere eetgelegenheden langs de weg waar shoarmasandwiches en snacks worden verkocht.

Omanitische koffie wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder suiker of melk, maar vaak gekruid met kardamom of kruidnagel. De bittere smaak compenseert de zoete smaak van de vele gerechten die met dadels of dadelpasta worden bereid. Thee wordt dan weer vaak met gember gedronken of op Indische wijze met veel melk. Karak Chai is een lokale zoete thee die prima past na de maaltijd. Alcoholische drank zijn verboden en haast niet te vinden (behalve in de hele dure luxe resorts), maar overal vind je lekkere fruitsapjes en drankjes. Lokale bars bieden meestal een uitgebreide kaart niet alcoholische cocktails.

Omdat we vaak kamperen bereiden we meermaals ons eigen potje. We passeren voldoende dorpen waar makkelijk – gevarieerd - proviand kan worden ingeslagen: zowel voor warme maaltijden als voor het ontbijt en de picknick. In de steden gaan we op zoek naar authentieke restaurants. Die bieden lekkere gerechten voor een betaalbare prijs.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

Op deze reis moet de bagage weinig gedragen worden. Die hebben we immers altijd bij ons in de jeep. Tijdens de trekkings en wandelingen volstaat een dagrugzak.

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Een degelijke rugzak is tijdens deze reis onontbeerlijk!! Daarin voorzie je zeker ook: • T-shirts met lange (vrouwen) en korte mouwen (mannen) • loszittende, heup bedekkende bovenstukken met lange mouwen (vrouwen) • sjaals voor op het hoofd (vrouwen) • lange broeken • gesloten schoenen • wasmiddel • reisgids • voldoende fotomateriaal • toiletartikelen • badslippers • zwemkleding dames: losse ruim lange broek en losse T-shirt voor over je badpak ) • basisreisapotheek met zeker een middel tegen maag- en darmproblemen en een breedspectrumantibioticum • warme kledij voor ’s avonds (we kamperen geregeld op grote hoogte, ’s nachts is het koel inde bergen) lakenzak (als je liever in je eigen lakens slaapt) • ingelopen wandelschoenen • waterzak of drinkbus van 1 of 2 liter • regenjas (zie richtlijnen op vertrekvergadering) • persoonlijke EHBO-set • oordoppen • zonnebril en pet (mannen), zonnemelk en lippenbalsem • zaklamp • dagrugzak: ruim genoeg voor je drinken, lunchpakket, (fototoestel) en kledij om je te beschermen tegen de zon of koude.

Belangrijk! Hou er rekening mee dat je in een islamland reist. Aangepaste kleding is gedurende de helereis vereist uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek (niet tijdens de trekkings of aan de kust) , T-shirt (soms lange mouwen verplicht) en gesloten schoeisel. Voor de vrouwen steeds een lange broek en T-shirt/bovenstuk mét lange mouwen dat tot over de heupen valt (schouders en armen zijn best bedekt). Hou steeds een lichte sjaal bij de hand. Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect... dat moet je verdienen!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget van 1500 euro

Overal in Oman kan je geld afhalen met je Visa of Mastercard. Geld wisselen kan bij de banken.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Jokerreis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Mocht je iets nodig hebben dan kun je dat krijgen in apotheken in Oman die voorzien zijn van een assortiment vergelijkbaar met dat in Europa.

Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. De medische infrastructuur en verzorging zijn in de steden is van goede kwaliteit. In de afgelegen dorpen is dat uiteraard beperkter.

Preventieve maatregelen voor jouw Oman rondreis: - Contactlensdragers kunnen last krijgen van stof en zand, neem daarom altijd een reservebril mee. - Denk verder aan bescherming tegen de zon, die gevaarlijk fel is in Oman. Zonnebrandcrème met hoge factor, een goede zonnebril en hoofdbedekking zijn belangrijk. - Omdat je in de hitte ongemerkt veel vocht verliest, is het zaak meer water te drinken dan je thuis gewend bent. - Extra zoutinname helpt om beter vocht vast te houden. - Kraanwater is in Oman redelijk veilig om te drinken (in de steden), maar drink voor de zekerheid liever flessenwater. - Drink nooit uit wadi’s, poelen en stroompjes. Deze kunnen vervuild zijn door dierlijke uitwerpselen. In sommige poelen komt de wormziekte bilharzia voor (met name in de zuidelijke provincie Dhofar)

Inentingen en vaccins

Er zijn geen verplichte inentingen voor Oman.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Voor Oman zijn er geen verplichte inentingen.

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

De reis heeft een uitgesproken actief karakter. We maken heel wat wandelingen, met soms pittige stukken. Maar dit is geen expeditie waarin we dagen na elkaar stappen. Een trekking in een Wadi heeft meerdere voordelen: het biedt niet alleen koelte, water en schaduw, maar je wandelt een Wadi in en uit via de zelfde weg: wie dus een korter parcours verkiest kan dus gewoon wachten of eerder terug keren naar de jeeps die we aan het begin van de Wadi achter lieten.

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede lichamelijke conditie.
De hoge temperaturen kan door sommige mensen als zwaar ervaren worden. Maar in de bergen, op de hoger gelegen plateau’s en in de Wadi’s hebben we veel minder last van de hitte. ’s Avonds en ’s ochtends op de kampeerplaatsen in het gebergte is het eerder koel (tussen 5 en 10 graden): een heerlijke compensatie voor de warme dagen.

Zeer belangrijk is een “open mind” en “positieve ingesteldheid” die zorgen voor een betere vertering van de droge hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de verplaatsingen.

Reisperiode en klimaat

Het klimaat van Oman is er één van extremen. In de zomer kan het er heet zijn tot wel 45°C. In de winter kan het in sommige regio's stevig vriezen en sneeuwen. Wij reizen in herfst wanneer je kan genieten van aangename dagtemperaturen tussen 20°C (op hoogte) en +35°C (in de steden en aan de kust). Aangezien we in hoofdzaak op een hoogte van om en bij 1.500 meter reizen, is het overdag aangenaam van temperatuur maar koelt het 's nachts behoorlijk af.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Oman is gesitueerd in het Midden-Oosten en grenst aan Saudi-Arabië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten. Oman heeft ook kustgrenzen met de Golf van Oman, de Arabische Zee en de Persische Golf. De hoofdstad is Muscat.

Oman heeft een zeer gevarieerd landschap. In het noorden van het land, aan de kust gelegen, vind je de Batinah Vlakte. Dit is een vruchtbaar stuk land waar veel aan landbouw gedaan wordt. In het nooden is het Hajar Gebergte gelegen. Dit zijn rotsige bergen en danken daar hun naam ook aan. Hajar betekent namelijk rotsachtig. Het fjordachtige landshap van het gebergte heeft ertoe geleid dat het nu ook wel bekend staat als 'Het Noorwegen van het Midden-Oosten'. In het centrum van het land bevindt zich een oneindig lijkende woestijnvlakte, de Rub al Khali of leeg kwartier.In het zuiden van Oman vind je Dhofar, de uiterste provincie van Oman. Het hoogste punt van Oman is de Djabal Shams, of berg van de zon, met ongeveer 3000 meter hoogte.

Fauna en flora

In een droge regio als Oman, is elke plant die er groeit een geschenk. Zo heeft men in Oman de dadelpalm en de olibanumboom. Naar traditie wordt er voor elke nieuw geboren zoon een dadelpalm geplant. Een dadelpalm zou ongeveer zo lang leven als een persoon en omdat 15 dadels per dag genoeg zijn om iemand van de nodige vitamines te voorzien, kunnen ze hun eigenaar tegen verhongeren helpen. De olibanum groeit in het zuiden van het land en is bekend om zijn hars. In vroegere tijden was de hars van deze boom zijn gewicht in goud waard.

Er is vaak de indruk dat de enige dieren in Oman kamelen, geiten en koeien zijn. Niets is echter minder waar. Door de bedreiging tot uitsterven heeft de sultan enkele maatregelen getroffen. Zo werden de oryx antelopes, die in het wild al waren uitgestorven, opnieuw in het wild geplaatst. Veel van de fauna in Oman is enkel 's nachts actief. Wie goed oplet kan misschien wel een kever, schorpioen of slang zien. Verder zijn er nog andere dieren te vinden zoals de Arabische zandhaas, de Arabische wolf, vossen en in de bergen zelfs luipaarden. Er is ook marineleven rond Oman, met meerdere walvissoorten en dolfijnen die rond de kust leven. Ook komen er jaarlijks vele zeeschilpadden hun ei'tjes op de stranden van Oman leggen.

Staatsvorm

Oman is een sultanaat en monarchie. De huidige sultan en tevens eerste minister is Qaboes bin Said Al Said. Hij is baas van de staat en hoofd van de regering. Politieke partijen bestaan niet in Oman, deze zijn illegaal.

Sinds 1650 is Oman onafhankelijk. Ervoor was het land onder Portugees bewind. De nationale feestdag wordt gehouden op de verjaardag van sultan Qaboos, 18 november.

Bevolking

In Oman wonen ongeveer 3.154.000 mensen. Een inwoner van Oman wordt een Omani genoemd. Onder de inwoners leven verschillende etnische groepen zoals Arabieren, Afrikanen en Zuid-Aziaten. Hierdoor spreekt men er ook verschillende talen. Arabisch is de officiële taal, maar verder wordt er ook nog Engels en verschillende dialecten gesproken.

In Oman is de bevolking gemiddeld 23 jaar, wat er toch wel op duidt dat Oman een jong land is. De levensverwachting is gemiddeld 75 jaar.

Economie

Oman is een land dat erg afhankelijk is van olie, zeker nu reserves sterk aan het afnemen zijn. De hoofdstad Muscat neemt al de nodige maatregelen om zich ook op andere industrieën te richten.

Belangrijke landbouwproducten zijn dadels, limoenen, bananen, groenten, kamelen, vis, runderen en alfalfa, een soort bloem. Belangrijke industieën zijn dan weer de olie-industrie en de bouw.

Oman exporteert vooral olie, textiel en vlees. Voedsel, vee en uitrustingen voor machines en transport worden dan weer veel geïmporteerd.

Religie

De overheersende en officiële religie in Oman is Ibadisme. Dit is een vertakking van de Islam. Wat binnen het Ibadisme anders is dan een andere religie is dat ze vinden dat geloof niet als oorzaak gebruikt mag worden voor het voeren van oorlogen of ander bloedvergiet. Dit is anders dan in enkele andere vertakkingen van de Islam.

Er zijn wel nog enkele andere religies aanwezig in Oman, zoals Hindoeisme.

Lokale gebruiken en gewoonten

Omdat Oman een Islamitisch land is zijn er natuurlijk wel enkele dingen waar je op moet letten. Zeker als vrouw in verband met de omgang met mannen.

Oman is een land met een zeer gastvrije bevolking. Ze zullen zeker een tasje koffie of een zoetigheid aanbieden. Het wordt als onbeleefd beschouwd om dit af te wijzen, dus eet iets klein of drink één glaasje. Hierna kan je gerust zeggen dat je niets meer nodig hebt.

Handenschudden is onder de mannen een normaal gebaar om elkaar te groeten. Vrouwen zullen hun hand niet geven, maar een vriendelijk gebaar is dan genoeg.

Oman is ook een heel proper land, waar zeker op gecontroleerd wordt.

Zorg dat je losse kleding voorziet die de bovenarmen en knieën bedekt.

Over het algemeen is Oman een land dat andere religies en culturen accepteerd en staat hier dus ook voor open. Westerse vrouwen kunnen dus gerust reizen in Oman en worden met respect behandeld. Enkel in de Grand Mosque in Muscat moeten vrouwen volledig gesluierd zijn.

Militaire en overheidsgebouwen mogen niet gefotografeerd worden. Vraag ook zeker altijd aan locals of je hen mag fotograferen.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Oman 2 uur later dan in België. In de winter is dit 3 uur later.

Elektriciteit

Het is aangeraden om een verloopstekker mee te nemen op reis.

Veiligheid

In Oman kan doorgaans veilig gereisd worden. Meer informatie kan je vinden op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.