Overslaan en naar de inhoud gaan

Van ons krijgt Oezbekistan een plaatsje in de top 10 van meest fotogenieke landen. Het land is spectaculair in tal van opzichten. Waanzinnig mooie moskeeën, karavanserais en paleizen roepen beelden op van kooplui langs de eeuwenoude Zijderoute. Liefde op het eerste gezicht voor blauwe tegeltjes in steden als Khiva, Buchara, Samarkand. We gaan ook wandelen in de Chimgan Mountains en ervaren het leven zoals het is tijdens een homestay. 

De hoogtepunten van deze reis

Oezbekistan Groepsreis

De cultuur, de sfeer en de gastvrijheid in de steden Tashkent, Khiva, Boechara, Samarkant.

Oezbekistan Groepsreis

Na de nodige cultuur de afwisseling met de mooie wandelingen in de bergen. 

Oezbekistan Groepsreis

De kleurrijke islamcultuur met prachtige moskeeën. 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1 - 5
Tasjkent & Khiva

In de hoofdstad Tasjkent hebben kamelen-karavanen plaats geruimd voor de metro. Na een uitgebreid bezoek van deze Russisch geïnspireerde stad, vliegen we naar Urgench.  We trekken richting woestijn en bezichtigen er enkele forten zoals dat van Khorezm, vanwaar we verder rijden naar Khiva.  Ichan Qala is het oude stadsgedeelte en we dwalen er tussen de wirwar van Madrassas, paleizen en ateliers. De kleurrijke tegels en mozaïeken van de islamarchitectuur zijn werkelijk indrukwekkend. Daarnaast vertelt een gids boeiende verhalen over het leven langs de zijderoute, vroeger en nu. 

2 dag 6-9
Buchara

We volgen de oude karavaanroute, dwars door de Kyzylkumwoestijn naar het levendige Buchara. In de middeleeuwse straten en gezellige terrassen bij Labi Haus snuiven we de unieke sfeer op. We laten ons verleiden door de kleuren van de vele moskeeën en karavanserais.  We reizen verder naar Nurata en bezoeken er de restanten van het fort van Alexander de Grote.  We genieten van een unieke overnachting in een yurt. 

3 dag 10 -13
Samarkand

We zetten koers richting  Samarkand, de mystieke hoofdstad van Timur's Mongoolse rijk. Bij zonsondergang prenten we het zicht op het Registanplein en de toren van de reusachtige Bibi Khanuymmoskee in het geheugen. We ervaren het dagelijkse leven van de Oezbeek op de kleurrijke markt en laten er ons verleiden door geuren en smaken. We reizen verder tot Shakhrisabz, een stad omgeven door groene boom- en wijngaarden. We bezoeken het Ak-Saraypaleis en het mausoleum en genieten van een heerlijke, traditionele lamschotel. Opnieuw in Samarkand verdient het moderne stadsgedeelte met de bijzonder charmante Russische wijk onze aandacht. 

4 dag 14 – 15
Chimgan Mountains & Tasjkent

Voor we de reis besluiten in hoofdstad Tasjkent trekken we onze wandelschoenen aan. Twee dagen wandelen we door de Chimgan Mountains, een deel van het Tien Shan-gebergte.

5 Dag 16
Tasjkent

In Tasjkent nemen onze vlucht naar Brussel terug. 

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 09/09/2023
Terug: 24/09/2023
Basisprijs: €3.300
+ 420 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
al 6 boekingen, waarvan 2 opties.
Wie gaat mee?
Leeftijd
36-451, met 1 als optie.
46-552, met 1 als optie.
56-652
+651
Geslacht
mannen1, met 1 als optie.
vrouwen5, met 1 als optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2023
Vertrek: 07/09/2024
Terug: 22/09/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel –  Tasjkent en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Lijnvlucht Tasjkent - Urganch
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit 440 euro extra.  Geen single kamer mogelijk bij de overnachting in de yurt.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Wandelend ontdekken we de prachtige steden Khiva, Buchara en Samarakand. Op het einde van de reis zoeken we twee dagen de natuur op in de Chimgan mountains.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

We werken samen met lokale partners, zonder beroep te doen op buitenlandse organisaties.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Je zal merken dat de bevolking bijzonder gastvrij is en ze je snel zullen uitnodigen om bij hen binnen te komen. Het is hun gewoonte om je ook iets te drinken of eten aan te bieden. Vaak zijn het uiteraard enkel de mensen die het Engels machtig zijn die een praatje komen slaan. Trek er dus gerust eens even alleen of kleine groep op uit als je op wandel bent in een tuin of moskeecomplex, je zal merken hoe snel mensen je benaderen.

Documenten

Voor Oezbekistan heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 3 maanden na terugkeer geldig is.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 09/09/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 09/09/23 - 19:10
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 09/09/23 - 23:35
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 10/09/23 - 00:55
TASHKENT / VOSTOHNY INTL 10/09/23 - 07:20
TASHKENT / VOSTOHNY INTL 24/09/23 - 09:05
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 24/09/23 - 12:15
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 24/09/23 - 18:45
BRUSSELS - BRU AIRPORT 24/09/23 - 21:15
Ter plaatse

Bij Joker Comfort Editions reizen we hoofdzakelijk met gecharterd vervoer of huurwagens. Soms nemen we ook het openbaar vervoer zoals de trein en ferry of andere lokale transportmiddelen

We maken gebruik van een lijnvlucht tussen Tasjkent en Urganch, dit is noodzakelijk om een aangenaam reistempo te verzekeren.

Waar mogelijk gebruiken we openbaar vervoer, anders charteren we.

Logies

Bij Joker Comfort Editions slapen we comfortabel in tweepersoonskamers met privé-sanitair in hotels of familiepensions. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een kamer (aparte bedden) met iemand van hetzelfde geslacht. Je kan ook een eenpersoonskamer aanvragen bij boeking. Als het de reisbeleving sterker maakt, geven we soms even ons comfortabel bed op voor een overnachting op een unieke locatie.

Specifiek voor deze reis

We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotels, die zéér gezellig zijn en je wordt overal erg gastvrij ontvangen. Daardoor kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.

1 nacht logeren we in een yurt.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis

De Centraal Aziatische, voormalige Sovjet-republieken delen in grote lijnen dezelfde keuken. Aangezien het hier om een moslimcultuur gaat, wordt er veel schapenvlees gegeten. Salades vullen de maaltijden aan. Dranken zijn groene thee, bier, wijn, wodka en gefermenteerde kamelenmelk (kymys). Er worden veel amandelen, vijgen, druiven, meloenen en granaatappels gegeten. Brood 'naan' is het centraal Aziatisch platte brood.

Enkele gerechten:

Plov (Pilav): de voornaamste maaltijd, wortelen, uien, knoflook, rapen en rijst gebakken in een wok

Manty & Pirmeni: noodles gevuld met vlees en uien

Borcht: koolsoep

Shorpa: vlees- en groentesoep

Kefir: dikke drinkyoghurt (ontbijt)

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

Bagage dient te worden meegenomen in een makkelijk draagbare tas: een sportzak, een rugzak, een zachte koffer op wieltjes, ... Het kan al eens gebeuren dat we een 5-tal minuten onze bagage moeten dragen.

Het volgende zeker meenemen :

 • 1 dagrugzakje
 • kledij : enkele T-shirts en shorts (tot aan de knieën) voor overdag, trui en/of - fleece(voor 's avonds) en dunne regenjas, zwemgerief, hoofddeksel, goede stapschoenen, goede kousen, gewone schoenen en sandalen
 • zonnecrème, zonnebril, muggenmelk
 • Ev. een buidelzakje en/of buidelzakje voor onder kleren
 • bestek en afdrooghanddoek voor picknick
 • drinkbus
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

het budget voor deze reis bedraagt 470 euro

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor Oezbekistan zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Helaas zijn onze westerse magen niet altijd bestand tegen de hygiënische toestanden in de lokale resto’s, dus komen darmstoornissen regelmatig voor. Diarree is een veel voorkomende klacht bij reizigers in deze landen. Specifieke medicijnen en een antibiotica zijn noodzakelijk op deze reis. Gevoelige reizigers nemen best preventief medicatie.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Tijdens deze reis is het vooral de hitte die de wandelingen in de steden zwaar kunnen maken (+40°C).

Zeer belangrijk zijn een “open mind” en “positieve ingesteldheid” die zorgen voor een betere vertering van de droge hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen en de soms lange verplaatsingen.

Reisperiode en klimaat

De beste periode om Centraal-Azië te bezoeken is tussen mei en september. In juli kan het in de Karakorum en de oases wel héél warm zijn! In de bergen blijven de temperaturen aangenaam. Qua temperatuur mag je rekenen op een droge warme temperatuur tussen 25°C en 40°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Oezbekistan
Geografie

Oezbekistan ligt in Centraal-Azië en grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Het uiterste westelijke deel ligt op het Ustjurtplateau. De Kyzylkum, het droge woestijnachtige centrale deel van Oezbekistan, gaat langzaam over in een heuvelgebied aan de voet van het Tien-Shangebergte. De meeste rivieren ontspringen uit smeltwater die echter vaak ophouden te bestaan eens ze de woestijn bereiken. De belangrijkste rivieren zijn de Amu Darja en de Syr Darja die uitmonden in het grote Aralmeer. Op de zijderoute liggen de meest indrukwekkende steden van Oezbekistan: Khiva, Buchara en Samarkand. De vallei van Fergana is het vruchtbaarste en groenste gedeelte van het land.

Het hoogste punt van Oezbekistan is 4.301 m en het laagste kan je op 12 m onder de zeespiegel vinden.

Fauna en flora

Oezbekistan bestaat hoofdzakelijk uit woestijn en kent uiteraard geen weelderige flora en fauna. Toch tref je er verschillende woestijnplanten, grassen en bomen. In de bergen en valleien kan je ondermeer naaldwouden, loofbossen en walnootbomen treffen.

Je loopt grote kans om gazellen en kamelen tegen het lijf te lopen tijdens een reis door Oezbekistan. In de bossen leven onder meer vossen, lynxen en wolven. In de lucht kan je arenden en gieren spotten.

Staatsvorm

Het parlement van Oezbekistan riep na het uiteenvallen van de Sovjetunie de onafhankelijkheid uit. Sinds eind 1992 is Oezbekistan een presidentiële republiek. Sinds 8 september 2016, is er een nieuwe president aangesteld na het overlijden van president Islom Karimov op 2 september. De nieuwe president, Shavkat Mirziyoyev erft de bevoegdheden van zijn voorganger, die met harde hand regeerde waardoor de premier en het kabinet weinig beslissingsmacht hadden.

Religieus georiënteerde politieke partijen zijn verboden.

Bevolking

Oezbekistan telt ongeveer 30 miljoen inwoners en daarmee is het het dichtsbevolkte land van Centraal-Azië. Ongeveer 80% van de inwoners is Oezbeek. De rest bestaat uit grote groepen Russen, Kazachen, Tadzjieken en Tataren. Door de vele migraties bestaat er niet 1 type Oezbeek: mensen hebben van blond tot donker haar en van blauwe tot bruine ogen.

Economie

De belangrijkste sector van Oezbekistan bevindt zich onder de grond: grote hoeveelheden goud, zilver, uranium, koper, gas en olie worden jaarlijks aangeboord. Katoen, het ‘witte goud’, is een belangrijk exportproduct. Een textielakkoord met Europa werd opgeschort en meer en meer bedrijven eisen maatregelen van de Oezbeekse regering inzake gedwongen arbeid en kinderarbeid.

De economie van Oezbekistan draait rond 1 familie en haar kring, wiens controle zich uitstrekt over alle belangrijke sectoren. De machthebbers grijpen elke kans aan om steekpenningen uit de Oezbeken te knijpen. Dat onafhankelijke ondernemers er nog altijd in slagen om handel te drijven mag een wonder wezen. Sinds 1 februari 2013 is het niet meer mogelijk om buitenlandse munten aan te kopen en zijn import- en exportregels nog ingewikkelder gemaakt. Importtaksen bedragen 100% of meer om de binnenlandse (onbestaande of minderwaardige) productie van gelijkaardige producten aan te moedigen. Schattingen over de jaarlijkse inflatie schommelen tussen 11 en 30%.

Buitenlandse investeerders houden best rekening met de hebzucht van het regime dat geen genoegen neemt met een omkoopsom. Elke succesvolle zaak loopt het risico afgedreigd en overgenomen te worden door de president en zijn familie, zoals Oxus Mining, Coca-Cola en MTS mochten ondervinden.

Religie

Het grootste deel van de bevolking in Oezbekistan houdt de soennitische islam aan. Daarnaast zijn er vooral aanhangers van de Russisch-orthodoxe kerk. Toch wordt er heel gematigd beleden: geen hoofddoeken en zelden hoor je de muezzin. Alcohol kan je overal vinden en ook varkensvlees wordt verkocht.

Lokale gebruiken en gewoonten

In tegenstelling tot andere landen, staat een Oezbeek graag met je op de foto.

Ondanks het feit dat de islam niet streng wordt toegepast, zijn blote schouders not done. Ga altijd op een respectvolle manier gekleed. Doe je schoenen uit als je een religieus gebouw bezoekt.

Je zal merken dat over het algemeen dezelfde omgangsvormen worden gehanteerd als wij die kennen in onze westerse cultuur.

Afdingen om dat ene souvenir mee naar huis te kunnen nemen kan, maar doe het niet te extreem. Met een Oezbeek kom je snel tot een compromis.

Tijdsverschil

In de winter is het in Oezbekistan 2 uur later dan bij ons, in de zomer is dit 1 uur.

Elektriciteit

De netspanning in Oezbekistan is 220 Volt. Je neemt best een verloopstekker mee. Heel af en toe durft de elektriciteit ook al eens uitvallen.

Veiligheid

In Oezbekistan kan veilig gereisd worden.

Meer informatie op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Oezbekistan

Wat andere reizigers vinden

Een bijzonder leuke en leerrijke ervaring, vooral omdat de bestemming (Oezbekistan) nog niet te toeristisch is. Het was een ideale combinatie van
cultuur en natuur.

Jan Brys

Het was in alle opzichten een zeer comfortabele reis, zowel op vervoer alsook de hotels, alsook door onze begeleider . Hij zorgde ervoor dat wij
geen enkele zorgen hadden over geld, eten of transport en stond altijd voor iedereen klaar om persoonlijke probleempjes op te vangen.  Waardoor
wij alle ruimte kregen om te genieten op onze eigen manier .

Ingrid Van Hoolst

Oezbekistan is een fascinerend land. Het heeft zoveel te bieden : kleurrijke islamcultuur, sprookjesachtige steden, prachtige natuur, vruchtbare en groene valleien, adembenemende berglandschappen... De mensen zijn open, vriendelijk, hulpvaardig en meestal nog niet verknoeid door te veel toeristen. Het is er heel proper, goedkoop en veilig. Maar ik mag niet te veel reclame maken...

Chris Tillemans

Veelgestelde vragen

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".