Overslaan en naar de inhoud gaan

Van ons krijgt Oezbekistan een plaatsje in de top 10 van meest fotogenieke landen. Het land is spectaculair in tal van opzichten. Waanzinnig mooie moskeeën, karavanserais en paleizen roepen beelden op van kooplui langs de eeuwenoude Zijderoute. Liefde op het eerste gezicht voor blauwe tegeltjes in steden als Khiva, Buchara, Samarkand. We gaan ook wandelen in de Chimgan Mountains en ervaren het leven zoals het is tijdens een homestay. 

De hoogtepunten van deze reis

Oezbekistan Groepsreis

De cultuur, de sfeer en de gastvrijheid in de steden Tashkent, Khiva, Boechara, Samarkant.

Oezbekistan Groepsreis

Na de nodige cultuur, de afwisseling met de mooie wandelingen in de bergen. 

Oezbekistan Groepsreis

De kleurrijke islamcultuur met prachtige moskeeën. 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1 - 5
Tasjkent & Khiva

In de hoofdstad Tasjkent hebben kamelen-karavanen plaats geruimd voor de metro. Na een uitgebreid bezoek van deze Russisch geïnspireerde stad, vliegen we naar Urgench. We trekken richting woestijn en bezichtigen er enkele forten zoals dat van Khorezm, vanwaar we verder rijden naar Khiva. Ichan Qala is het oude stadsgedeelte en we dwalen er tussen de wirwar van Madrassas, paleizen en ateliers. De kleurrijke tegels en mozaïeken van de islamarchitectuur zijn werkelijk indrukwekkend. Daarnaast vertelt een gids boeiende verhalen over het leven langs de zijderoute, vroeger en nu. 

2 overnachtingen in een hotel in Tasjkent.
2 overnachtingen in een hotel in Khiva.

2 dag 6-9
Buchara

We volgen de oude karavaanroute, dwars door de Kyzylkumwoestijn naar het levendige Buchara. In de middeleeuwse straten en gezellige terrassen bij Labi Haus snuiven we de unieke sfeer op. We laten ons verleiden door de kleuren van de vele moskeeën en karavanserais. We reizen verder naar Nurata en bezoeken er de restanten van het fort van Alexander de Grote.

3 overnachtingen in een hotel in Buchara.
1 unieke overnachting in een yurt in Nurata. 

3 dag 10 -13
Samarkand

We zetten koers richting  Samarkand, de mystieke hoofdstad van Timur's Mongoolse rijk. Bij zonsondergang prenten we het zicht op het Registanplein en de toren van de reusachtige Bibi Khanuymmoskee in het geheugen. We ervaren het dagelijkse leven van de Oezbeek op de kleurrijke markt en laten er ons verleiden door geuren en smaken. We reizen verder tot Shakhrisabz, een stad omgeven door groene boom- en wijngaarden. We bezoeken het Ak-Saraypaleis en het mausoleum en genieten van een heerlijke, traditionele lamschotel. Opnieuw in Samarkand verdient het moderne stadsgedeelte met de bijzonder charmante Russische wijk onze aandacht. 

3 overnachtingen in een hotel in Samarkand.

4 dag 14 – 15
Chimgan Mountains & Tasjkent

Voor we de reis besluiten in hoofdstad Tasjkent trekken we onze wandelschoenen aan. Twee dagen wandelen we door de Chimgan Mountains, een deel van het Tien Shan-gebergte.

3 overnachtingen in een hotel in Tasjkent.

5 Dag 16
Tasjkent

In Tasjkent nemen onze vlucht naar Brussel terug. 

Hotels

Info

Bij Joker Comfort Editions slapen we comfortabel in tweepersoonskamers (aparte bedden) met privé-sanitair in hotels of familiepensions. Hierboven zie je enkele voorbeelden van mogelijke overnachtingen. Je kan indien gewenst een eenpersoonskamer aanvragen tegen een meerprijs. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Na boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Indien er geen beschikbaarheid is, heb je het recht je boeking te annuleren. Bij je boeking kan je ook laten weten dat je als koppels of als vrienden graag samen ligt (1 of 2 bedden). 

Uitzonderlijk ruilen we tijdens de reis ons comfortabel verblijf in voor een unieke overnachting zoals een homestay, een nacht onder de sterren of een andere unieke locatie.

Data en prijzen

Vertrek: 07/09/2024
Terug: 22/09/2024
Basisprijs: €3.180
+ 450 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/01/2024

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel –  Tasjkent en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Lijnvlucht Tasjkent - Urganch
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit 440 euro extra.  Geen single kamer mogelijk bij de overnachting in de yurt.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 15 / 03 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Oezbekistan heb je internationaal reispaspoort geldig tot 6 maanden na je reis.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Vervoer ter plaatse

We maken gebruik van een lijnvlucht tussen Tasjkent en Urganch, dit is noodzakelijk om een aangenaam reistempo te verzekeren. Van Khiva naar Bukhara en van Samarkand naar Tasjkent nemen we de trein. 

De overige verplaatsingen ons voornamelijk met een comfortabele gecharterde bus met privé-chauffeur.  

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 07/09/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 07/09/24 - 11:25
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 07/09/24 - 15:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 07/09/24 - 18:25
TASHKENT / VOSTOHNY INTL 08/09/24 - 00:55
TASHKENT / VOSTOHNY INTL 22/09/24 - 09:00
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 22/09/24 - 12:15
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 22/09/24 - 15:30
BRUSSELS - BRU AIRPORT 22/09/24 - 17:55
Bagagelijst

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

•          Grote rugzak of soepele reistas

•          Dagrugzak

•          Goede stapschoenen

•          Degelijke wandelbroek

Hou er rekening mee dat je in een moslimland bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en t-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn.

Duurzame Tips:

•          Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.

•          Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee

•          Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet. 

Buiten de steden vind je weinig alcoholische dranken. Gebruik van alcohol in het openbaar is niet overal toegelaten, ook in sommige pensionnetjes wordt geen alcohol getolereerd, zelfs niet op de kamer. Uiteraard respecteren wij deze gang van zaken waar die gangbaar is.

Logies

Bij Joker Comfort Editions slapen we comfortabel in tweepersoonskamers met privé-sanitair. Je kan indien gewenst een eenpersoonskamer aanvragen tegen een meerprijs.

We overnachten in centraal gelegen drie- of viersterrenhotels. De hotels hebben elk een ander karakter, afhankelijk van de plaats waar we verblijven. Voor bepaalde nachten ruilen we onze comfortabele hotelkamers in voor een uniekere ervaring:

 • We slapen 1 nacht in een yurt. Hier is het comfort eenvoudiger maar de beleving eens te groter. Een singlekamer is hier niet mogelijk.
Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan. 

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Tijdens dit onderdeel van de reis is een normale conditie vereist. 

Tijdens deze reis is het vooral de hitte die de wandelingen in de steden zwaar kunnen maken (+40°C).

Zeer belangrijk zijn een “open mind” en “positieve ingesteldheid” die zorgen voor een betere vertering van de droge hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen en de soms lange verplaatsingen.

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en www.diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.

Jordanië is een zeer veilig land.  Er is in het algemeen heel weinig criminaliteit en amper ten aanzien van buitenlanders. De veiligheidsdiensten zijn overal in het land aanwezig. Er bestaat bovendien ook een bijzondere politie-eenheid voor de toeristische trekpleisters.

De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

De beste periode om Centraal-Azië te bezoeken is tussen mei en september.  Qua temperatuur mag je rekenen op een droge warme temperatuur tussen 25°C en 40°C. In de bergen blijven de temperaturen aangenaam.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Oezbekistan

Wat andere reizigers vinden

Een bijzonder leuke en leerrijke ervaring, vooral omdat de bestemming (Oezbekistan) nog niet te toeristisch is. Het was een ideale combinatie van
cultuur en natuur.

Jan Brys

Het was in alle opzichten een zeer comfortabele reis, zowel op vervoer alsook de hotels, alsook door onze begeleider . Hij zorgde ervoor dat wij
geen enkele zorgen hadden over geld, eten of transport en stond altijd voor iedereen klaar om persoonlijke probleempjes op te vangen.  Waardoor
wij alle ruimte kregen om te genieten op onze eigen manier .

Ingrid Van Hoolst

Oezbekistan is een fascinerend land. Het heeft zoveel te bieden : kleurrijke islamcultuur, sprookjesachtige steden, prachtige natuur, vruchtbare en groene valleien, adembenemende berglandschappen... De mensen zijn open, vriendelijk, hulpvaardig en meestal nog niet verknoeid door te veel toeristen. Het is er heel proper, goedkoop en veilig. Maar ik mag niet te veel reclame maken...

Chris Tillemans

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".