Overslaan en naar de inhoud gaan

Wervelende bazaars, de intense geur van specerijen, eindeloze zandduinen, overnachten in een bedoeïenentent: tijdens deze reis ontdek je Marokko op zijn best! We verdwalen in de smalle straatjes van Marrakech, gaan wandelen in de Dadèskloof, maken een dromedaristocht in de Sahara, waaien uit aan de kust van Essaouira en verblijven in charmante en heerlijk comfortabele riads en kasbah hotels.

De hoogtepunten van deze reis

Marokko

Avondrit door de Sahara-woestijn op een dromedaris bij zonsondergang

Marokko

Marrakechs Djemaa El Fna plein met zijn straatverkopers, kraampjes en slangenbezweerders

Marokko

Trekking in de Dadesvallei en het Atlasgebergte met prachtige vergezichten

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - dag 2
Casablanca

We komen aan in Casablanca, de economische hoofdstad van Marokko. We verkennen de stad waar een bezoek aan het indrukwekkende Hassan II moskee zeker niet mag ontbreken. Als de tijd het toelaat, kunnen we ook even stoppen in de hoofdstad van het land, Rabat.

Daarna zetten we koers richting Chefchaouen (4,5 uur).

In Casablanca slapen we één nacht in een comfortabel hotel net buiten de stad.

2 Dag 2 - dag 3
Blauwe Parel Chefchaouen

Chefchaouen, ook wel de Blauwe Parel genoemd, is een (fotogenieke) stad die niemand onberoerd laat! De gebouwen in de medina zijn blauw en wit geschilderd, een traditie die dateert uit de tijd dat er joodse vluchtelingen woonden. We verblijven in een charmante riad in de oude medina die ons een prachtig uitzicht geeft op het Rifgebergte. We dwalen door de gezellige straatjes en steegjes en genieten tussendoor van een heerlijke muntthee.

In Chefchaouen verblijven we twee nachten in een comfortabel hotel, eventueel net buiten de stad.

3 Dag 4 - dag 5
Fes, één van de mooiste keizersteden

Fes is al eeuwenlang het culturele en intellectuele hart van Marokko. We slenteren door de smalle straatjes en de vele souks waar zo ongeveer alles te koop is: kunstig geknoopte tapijten, djellaba's, babouches .... Kleurrijke piramides van verfijnde specerijen staan gestapeld in de vele winkels, de geur van komijn en koriander vult de lucht. Te midden van een wervelende drukte van kooplui en klanten proberen we de kunst van het afdingen onder de knie te krijgen. In de schemering smullen we van een heerlijke tajine of couscous. 's Avonds drinken we gezellig muntthee met de lokale bevolking.

In Fes verblijven we twee nachten in een riad.

4 Dag 6 - dag 7
Merzouga en de Sahara

We rijden een 7-tal uur naar Merzouga aan de rand van de Saharawoestijn. We verblijven in een kasbah-hotel waar we 's ochtends de zon zien opkomen over de zandduinen, de uitlopers van de Sahara. In de voormiddag maken we een 4x4-tocht door de woestijn en daarna gaan we een stuk dieper de Sahara in voor een onvergetelijke dromedaristocht. We logeren één nacht in een typische bedoëienentent en verbroederen met lokale mensen. 

In Merzouga slapen we één nacht in een comfortabel hotel. De volgende nacht verblijven we in een typische bedoeïenentent bij de lokale bevolking.

5 Dag 8 - dag 9
Dadesvallei

We vervolgen onze weg naar de groene Dadesvallei (3,5 uur). We overnachten in een kasbah, indien mogelijk in grotkamers (voormalige holen van nomaden), met panoramisch uitzicht over de valleien. Als we geluk hebben worden we 's avonds getrakteerd op een djembéconcert.

Via Tinghir, de toegangspoort tot de Todrakloof, bereiken we de Dadesvallei, ook wel de Vallei van de Duizend Kasbahs genoemd. We wandelen stroomopwaarts langs de Dadesrivier, die als een smal blauw lint tussen steile kliffen door kronkelt. Een prachtige omgeving voor een stevige wandeling! Hierna gaan we verder naar de ksar van Ait Benhaddou.

In de Dadesvallei slapen we één nacht in een comfortabel en iets groter hotel.

6 Dag 9 - dag 11
Aït Benhaddou en de Ourika-vallei

Met zijn vele kashba's gelegen tegen een heuvel is het pittoreske Aït Benhaddou (UNESCO Werelderfgoed) een goed voorbeeld van een traditionele nederzetting in de pre-Sahara regio ten zuiden van het Atlasgebergte. We verblijven in een masion d'hôte. Vanuit onze uitvalsbasis Aroumd (in het hart van het Atlasgebergte) verkennen we de Ourikavallei en wandelen we naar de Setti Fatma watervallen, waarna we ons tegoed doen aan het typische Berber tajine gerecht, zittend op een terras met onze voeten in de Ourika rivier.

In Aït Ben Haddou slapen we één nacht in een kasbah hotel. In Ourika slapen we één nacht in een comfortabel hotel.

 

7 Dag 11 - dag 13
Essaouira

Na dagen van zwoegen in de bergen is het tijd om tot rust te komen in het charmante kustplaatsje aan de Atlantische Oceaan. Zwem, surf of geniet gewoon van het strand en de zonsondergang!

In Essaouira slapen we twee nachten in een comfortabel hotel in het centrum.

8 Dag 13 - dag 15
Marrakech

Onze laatste halte van deze reis is Marrakech. De stad staat synoniem aan kleurrijke steegjes, drukke pleinen en levendige markten met betoverende slangenbezweerders en volhardende verkopers. De medina, de soeks en het Djemaa El Fnaplein zijn niet te missen bezienswaardigheden! We logeren in een gezellige riad en verdwalen er in het chaotische openluchtcircus van straattoneeltjes, meeslepende muziek en de bruisende menigte. Geen betere plek om de laatste souvenirs in te slaan. We sluiten af met een heerlijk diner in het gloednieuwe ViaVia Joke Travel Café Marrakech, en keren met een goed gevulde maag huiswaarts.

In Marrakech slapen we twee nachten in een riad, eventueel buiten het centrum van de stad.

Hotels

Info

Bij Joker Comfort Editions slapen we comfortabel in tweepersoonskamers (aparte bedden) met privé-sanitair in hotels of familiepensions. Hierboven zie je enkele voorbeelden van mogelijke overnachtingen. Je kan indien gewenst een eenpersoonskamer aanvragen tegen een meerprijs. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Na boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Indien er geen beschikbaarheid is, heb je het recht je boeking te annuleren. Bij je boeking kan je ook laten weten dat je als koppels of als vrienden graag samen ligt (1 of 2 bedden). 

Uitzonderlijk ruilen we tijdens de reis ons comfortabel verblijf in voor een unieke overnachting zoals een homestay, een nacht onder de sterren of een andere unieke locatie.

Data en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 30/03/2024
Terug: 13/04/2024
Basisprijs: €3.119
+ 400 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Vertrekvergadering op: 09/03/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/07/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Casablanca en Marrakech - Brussel
 • Alle logementen met ontbijt, diners van dag 6 t.e.m. dag 10
 • Transport (minibus), incl. dromedaris- en 4x4-tocht in de woestijn
 • Gegidste tour in Marrakech en Fes
 • Afscheidsetentje in ViaVia Joker Reiscafé Marrakech
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, ander plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 04 / 04 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Marokko heb je internationaal reispaspoort nodig, geldig voor de voorgestelde duur van jouw verblijf in Marokko. Het wordt echter aanbevolen dat jouw paspoort nog minstens 3 maanden geldig is op de datum van binnenkomst in Marokko om problemen en instapweigering te voorkomen.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist. 

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis maken we gebruik van een gecharterde minibus met Franstalige chauffeur. De transportdagen kunnen lang zijn. Steden verkennen we te voet of met een lokale taxi.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 30/03/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 30/03/24 - 17:35
CASABLANCA - MOHAMMED V INT. 30/03/24 - 19:55
MARRAKECH - MENARA INT. 13/04/24 - 13:50
BRUSSELS - BRU AIRPORT 13/04/24 - 19:20
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

 • Rugzak of koffer (geen harde koffer)

 • Dagrugzak 

 • Bergschoenen met goed profiel èn ingelopen

Hou er rekening mee dat je in een Moslimland bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en t-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen. 

Duurzame tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Op restaurant kan je in principe kiezen wat je eet. In de hotels en onderweg kan er een buffet worden voorzien of kan er gewerkt worden met beperkte keuze. Een enkele keer wordt er een picknick voorzien. Voor vegetariërs is het mogelijk een alternatief te krijgen.

Logies

Bij Joker Comfort Editions slapen we comfortabel in tweepersoonskamers met privé-sanitair. Je kan indien gewenst een eenpersoonskamer aanvragen tegen een meerprijs.  

Tijdens deze reis ruilen we, waar mogelijk, onze comfortabele accommodaties in voor unieke verblijven. Zo overnachten we in een riadh, een knap staaltje Marokkaanse architectuur en geven we, indien beschikbaar, de voorkeur aan de grotkamers in de Dadesvallei.

In Casablanca, Merzouga, de Sahara, de Dadès-vallei, Ouarzazate en de Ourika-vallei verblijf je telkens één nacht.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor lokaal vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, in welke valuta, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de cultuurverschillen, de hitte en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren.

De wandeling in de Dadesvallei duurt zo'n 2 tot 3.5u, afhankelijk van welke route je kiest en welke mogelijk is. Het pad is niet altijd effen en bij de moeilijkere route van de twee moet je soms ook wat klimmen en klauteren. In de Ourika-vallei stijgen we langs de watervallen. De beklimming duurt zo'n 2u, maar kan uitgebreid worden tot een langere beklimming. Sommige stukjes zijn over gladde rotsen.

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.

Op 8 september 2023 vond een hevige aardbeving plaats in het zuiden van het Atlasgebergte. Zowel het reisadvies als onze lokale partners bevestigen dat het reisprogramma van deze reis niet in het gedrang komt en dat alles veilig kan doorgaan. We komen niet in gebieden die zwaar getroffen zijn en vermijden elke vorm van ramptoerisme.

De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

In het noorden van Marokko heerst een Middellands zeeklimaat: hete droge zomers en zachte vochtige winters. In het binnenland van het land wordt het al wat warmer. In de bergen koelt het 's avonds en 's nachts goed af. Hoe zuidelijker je reist, hoe warmer het wordt.

In het Rifgebergte en de Atlas valt gemiddeld 750 mm regen (stijgingsregens) per jaar, meer naar het zuiden toe neemt de regenval af tot slechts 200 mm per jaar, of minder als je bij de Sahara komt. In de hete zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen van 26°C in Casablanca tot 44°C in het zuiden van Marokko. In het voor- en najaar kan dat van 12°C tot 27°C stijgen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Marokko Comfort groepsreis Sahara stad thee

Wat andere reizigers vinden

“Een zeer geslaagde combinatie van cultuur en natuur!”

Chris Verachtert

Marokko overtreft je verwachtingen qua natuur, kleur, geur, eten. Je denkt iets over dit land te weten, maar de beleving is toch totaal anders.

Tine Spillebeen

Het was een leuke, afwisselende reis met toffe mensen en unieke, mooie ervaringen in een prachtig afwisselend land.

Mireille Van Geyt

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".