Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis verkennen we de Cycladen, de mooiste Vulkanische eilandengroep van Griekenland. We hoppen van het ene eiland naar het andere, wandelen over de eeuwenoude ezelpaden, nemen regelmatig een verfrissende duik in de helderblauwe zee, proeven de lokale specialiteiten en zeilen naar de kleinere Cycladen. Eindigen doen we op het bekendste eiland Santorini, met de befaamde witte huisjes en blauwe koepeldaken, hier gaan we op zoek naar de geschiedenis van het verdwenen ‘Atlantis’ en chillen we op het strand. 

De hoogtepunten van deze reis

zeiltocht naxos

Zeilen van het ene eiland naar het andere, het ultieme vakantiegevoel

uitzicht

De wandelingen met spectaculaire uitzichten op Amorgos en Andros

eten met de groep

 Genieten van het heerlijke Griekse eten 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Athene

We vliegen naar Athene waar we direct de ferry nemen naar Andros, het meest noordelijke eiland van de Cycladen.

2 Dag 1-4
Andros

De hoofdstad van Andros, Chora, die neoclassicisme uitstraalt, is onze uitvalsbasis voor de verkenning van het eiland. We stappen over eeuwenoude, geplaveide ezelspaden en genieten van de vele bronnen en dorpen. In tegenstelling tot de andere, droge en rotsachtige eilanden is Andros overweldigend groen. Geregeld nemen we een verfrissende duik in zee.

3 Dag 5-8
Naxos

Een tweede boottraject over de Egeïsche Zee, en een paar haventjes verder, komen we aan in Naxos, een meer bergachtig eiland. We doen ons te goed aan de heerlijke specialiteiten die Griekenland rijk is: moussaka, pastitio, salades en een goed glas retsina. We nemen de tijd voor een tocht door het binnenland en we stoppen in een aantal bergdorpjes. ’s Avonds zetten we een stevige stap in het nachtleven of gaan we voor een cultureel evenement. Vanuit Naxos kunnen we ook een zeiltocht ondernemen naar één van de kleinere Cycladeneilanden.

4 Dag 9-13
Amorgos

Amorgos is ons derde eiland. Het ligt aan de zuidoostelijke zijde van de eilandengroep en was het decor van de prachtige film ‘Le Grand Bleu’. Voor velen is dit eiland hét eiland voor de echte island hoppers. Hier vinden we geen massatoerisme maar wel weidse zichten, poëtische taferelen en de ideale omgeving voor schitterende wandelingen.

5 Dag 14-15
Santorini

We eindigen onze reis op het vulkanische eiland Santorini, wellicht het meest bekende van alle Cycladeneilanden. Met een spectaculair zicht op het witte stadje Thira varen we de haven binnen. We verdwalen in de nauwe steegjes van Thira en genieten van het uitzicht en de talrijke, blauwe koepels. In de caldera, de enorme vulkaankrater, gaan we op zoek naar de geschiedenis van het vroeger ‘Atlantis’. We kopen de nodige souvenirs en genieten een laatste keer van een heerlijke Griekse maaltijd. Een afscheidsduik in de Egeïsche Zee kan natuurlijk niet ontbreken.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 09/07/2022
Terug: 23/07/2022
Basisprijs: €1.220
+ 1.155 EUR budget
Vertrekvergadering op: 18/06/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Volzet
Vertrek: 08/07/2023
Terug: 22/07/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Athene en Santorini - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Btw en bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Op deze reis zijn we actief bezig: we gaan minstens 7 dagen op korte tot langere dagtochten met dagrugzak.

We maken ook een zeiltocht en houden van een sportieve uitdaging.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

 • We kiezen ervoor ons ter plaatse te verplaatsen met lokale transportmiddelen. We nemen de ferry tussen de eilanden en de bus waar mogelijk.
 • We eten in lokale restaurantjes en overnachten in kleinschalige pensionnetjes.
 • We zijn overdag constant in de open lucht 'bezig' en genieten van de natuur.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

De Cycladen eilanden zijn vrij toeristisch. Op deze reis is het contact met de lokale bevolking voornamelijk geconcentreerd op de ontmoetingen tijdens de wandelingen.

Documenten

Voor Griekenland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart of een internationaal reispaspoort.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 09/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 09/07/22 - 07:00
MUNICH - F. J. STRAUSS INT. 09/07/22 - 08:15
MUNICH - F. J. STRAUSS INT. 09/07/22 - 08:55
ATHENA - E. VENIZELOS INT. 09/07/22 - 12:20
THIRA - SANTORINI INT. 23/07/22 - 17:35
FRANKFURT - MAIN INT. 23/07/22 - 19:45
FRANKFURT - MAIN INT. 23/07/22 - 21:30
BRUSSELS - BRU AIRPORT 23/07/22 - 22:35
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer dat varieert van lokale bussen, de metro tot de ferry’s naar de verschillende eilanden. Om afgelegen plaatsen te verkennen of de startplaats van een wandeling te bereiken kan het zijn dat we beroep doen op een taxi. Indien de weersomstandigheden het toelaten kunnen we een scooter huren en zo het binnenland ontdekken. Transporttijden zijn afhankelijk van ons dagprogramma.

Vanzelfsprekend gaan we ook te voet: er staan enkele stevige wandeltochten op het programma, je hoeft enkel een dagrugzak te dragen. Soms gaan we over rotsachtig terrein.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

Op deze reis slapen we in lokale pensionnetjes. Overal zijn lakens beschikbaar. Een eigen handdoek is echter aan te raden (ook voor gebruik tijdens staptochten).

De kamers zijn soms heel eenvoudig. Maar door daar te overnachten steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en ervaren we het island-hoppen optimaal.

In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is vaak minimaal, maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Er is soms airco of een lawaaierige ventilator.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis

 • Griekse salades (choriàtiki salàta met tomaten, komkommer, ajuin, olijven en fetakaas), tarama (op basis van kabeljauweieren)
 • tzatziki (yoghurt met look en komkommer)
 • moussaka (gegratineerd gerecht van aubergines en gehakt)
 • souvlaki (gegrild vlees in de vorm van brochettes)
 • tonijn en gegrilde zwaardvis
 • lamsvlees, konijn of geit
Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

 • rugzak met inwendig frame: let op het gewicht, want bagage zelf te dragen over korte afstanden (bv tussen busstation en pension/hotel), echter nooit tijdens de dagtochten!!
 • trui of fleece voor koelere avonden
 • stevige stapschoenen met profiel
 • zonnebescherming: crème met hoge beschermingsfactor, pet en zonnebril
 • zwemspullen
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Het budget voor deze reis bedraagt 1050 euro (2020) - 1100 euro (2021)

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Griekenland behoort tot de Euro-zone. Neem een deel cash geld mee. Met een internationaal gecodeerde Bancontact en Mister Cash kaart kan je echter ook terecht om geld uit de muur te halen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor deze reis zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen is de vaccinatie tegen tetanus (klem). Raadpleeg hierover tijdig je arts.

We raden je aan je Europese Ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) - mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Op de Cycladen kan het stevig waaien. Zeeziekte kan voorkomen tijdens de ferry-tochten. Neem hiertegen voldoende en adequate geneesmiddelen mee. Maar vooral bescherming tegen de zon is belangrijk (zonnecrème en ook petje).

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Uiteraard ben je sportief, hou je van wandeltochten en van water.

Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen zijn niet zwaar. Het aantal uren wandelen wordt bepaald naar de mogelijkheden van de groep en rustpauzes worden regelmatig voorzien. De warmte en de zon zijn mogelijks verzwarende factoren.

Reisperiode en klimaat

Griekenland heeft een zeer gelijkmatig mediterraan klimaat: warme tot hete, droge zomers getemperd door frissere, soms erg hevige, valwinden of de noordenwind (Meltemi). De temperatuur schommelt rond de 26°C, maar er kan ook wel eens een hitteholf voorkomen in de reisperiode.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Griekenland
Geografie

De oppervlakte van Griekenland beslaat 131.957 km², ongeveer 4 keer zo groot als België. Griekenland heeft grenzen met Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije.

Griekenland telt meer dan 2.000 eilanden, de meeste onbewoond, waardoor Griekenland de op Noorwegen na langste kustlijn van Europa heeft. Waar je ook bent in Griekenland, je bent nooit meer dan 100km verwijderd van de kust.

Griekenland is voor 80% heuvel- en bergachtig, enkel in het noordoosten komen laaggelegen, en vruchtbare, gebieden voor. De mythische berg Olympus is met 2.917 de hoogste berg van Griekenland.

Fauna en flora

Vroeger was Griekenland een heel bosrijke land, maar ontbossing en overbegrazing zorgde ervoor dat de meeste bossen verdwenen. Enkel in het noorden, in het Pindosgebergte, komen nog grote bossen voor. De bestaande bossen zijn ondertussen beschermd en de overheid doet ook veel moeite naar herbebossing.

Door de vele eilanden hebben veel specifieke fauna zich ontwikkkeld en sommige soorten komen maar op 1 eiland voor. De olijfboom is de meest voorkomende boom van Griekenland.

Wegens het gebrek aan grote bossen komen er ook weinig grote dieren voor in Griekenland. Enkel in het noorden komen nog wolven en jakhalzen voor. Griekenland kent wel heel veel verschillende vogels, dit door de ligging om de trekroutes van noord naar zuid. In het noorden langs de grens met Turkije ligt het Dadia woud waar 36 van de 39 soorten roofvogels van Europa gespot kunnen worden.

Schapen en geiten zijn heel belangrijk in de landbouw. Geschat wordt dat er per Griek minstens 1 schaap of geit is.

Staatsvorm

Griekenland, officieel Hellenic Republic, werd in 1830 onafhankelijk van het Ottomaanse rijk. Toen was Griekenland wel een stukje kleiner dan nu, door de jaren heen werden er eilanden bij Griekenland gevoegd. Na de tweede wereldoorlog was er in Griekeland een burgeroorlog tussen de voorstander van de koning en de anti-communisten aan de eene zijde en de communisten aan de andere zijde. De groep rond de koning won. In 1967 was er een militaire staatgreep die duurde tot de vrije verkiezingen in 1974 die zorgde dat Griekenland een republiek werd.

Sinds 2015 is Prokopis Pavlopoulos de president van Griekenland. Een Griekse president wordt door het parlement verkozen voor maximaal 2 termijnen van 5 jaar. De president benoemt en ontslaat op zijn plaats de premier en kan ook het parlement ontbinden.

Het parlement bestaat uit 1 kamer, de Vouli ton Ellinon en telt 300 zetels. Parlementairen worden verkozen voor een periode van 4 jaar. De premier van Griekenland is Kyriakos Mitsotakis.

Bevolking

Griekenland telt 10,7 miljoen inwoners waarvan ongeveer 60% in de steden woont. In de hoofdstad Athene wonen iets meer dan 3 miljoen mensen.

Economie

De Griekse economie is vooral een staatsgebonden economie. Ongeveer 40% van de werkende bevolking heeft een door de overheid betaalde job. Toerisme is goed voor 15% van de jobs. Meer dan 1 op 4 van de Grieken zit momenteel zonder werk. Ongeveer 44% van de Grieken leeft onder de armoedegrens.

Sinds 2009 zit de Griekse economie in een recessie met een negatieve groei tussen de 2% en de 6% per jaar. Hierdoor swingt ook de overheidsschuld te pan uit. Dankzij de EU en het IMF kan Griekenland het bankroet vermijden. Griekeland staat op de 3de plaats in de ranglijst met landen met de grootste overheidsschuld.

Religie

98% van de Grieken heeft het Grieksorthodoxe geloof als godsdienst. Verder is er nog een kleine groep moslims, zij wonen vooral in Tracië.

Lokale gebruiken en gewoonten

De vele traditie en gewoontes zijn een groot onderdeel van de Griekse cultuur en de Grieken zijn er ook behoorlijk trots op. Kunst is altijd al een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur geweest. Nog steeds worden in veel Griekse theaters drama’s opgevoerd. Het oude Griekenland heeft veel literatuur voortgebracht: poëzie, drama, filosofische en historische verhalen.

De familie is een belangrijk iets in Griekenland. Je vind er dan ook weinig tot geen bejaardentehuizen. Oude mensen worden verzorgd door hun kinderen, iets wat generatie op generatie wordt doorgeven.

Tijdsverschil

Griekenland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Griekenland reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Griekenland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Griekenland doorgaans veilig gereisd worden.

Het voornaamste probleem van bezoekers is het verlies of de diefstal van reisdocumenten en persoonlijke papieren, die een terugreis kunnen bemoeilijken. Zakkenrollers zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro naar de luchthaven.

Griekse banken zijn open maar hun diensten zijn beperkt. Met buitenlandse debet- en kredietkaarten kan men terecht bij ATM’s en bij handelaars. Reizigers dienen dan ook voldoende contant geld mee te nemen en een betrouwbare reisverzekering af te sluiten.

Neem voldoende voorzorgen tegen diefstal van uw cash, reisdocumenten en persoonlijke papieren. Zakkenrollers zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro.

Elk jaar zijn quads, scooters, brommers en moto’s betrokken in ernstige ongevallen, vaak met levensbedreigende of dodelijke afloop. Vooral op de eilanden zijn buitenlandse toeristen hiervan het slachtoffer. Ongevallen met quads of scooters van meer dan 125 cc zijn bij Joker niet verzekerd!

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Uitzicht op Grieks eiland

Wat andere reizigers vinden

Het was een super leuke reis echt om een keer in je leven mee te maken, ontmoetingen met andere cultuur en andere persoonlijkheid is altijd interessant, mooie landschappen te ontdekken

Kelly Therese

Ik kijk heel tevreden terug naar de reis, leuke mensen ontmoet, mooie natuur gezien, gezellige kleine stadjes leren kennen en wat nieuwe activiteiten kunnen doen. Voor herhaling vatbaar!

Ben Luyten

Ik vond het een erg leuke reis! Voor mij had de reis alles; de Griekse cultuur, natuur en toerisme. Het was de perfecte balans tussen deze 3. Ik vond de combinatie van de bezochte 4 eilanden perfect. Ook de groepssfeer zat goed, mede te danken aan een heel toffe reisbegeleidster. Ik zou er zo opnieuw voor kiezen!

Lieselotte Ulenaers

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".