Overslaan en naar de inhoud gaan

In dit kleine, zonovergoten Afrikaanse land word je onmiddellijk verwelkomd door de gemoedelijke locals die het een erezaak vinden om je onmiddellijk thuis te laten voelen! We peddelen tussen de mangroves, varen langs kreekjes en aanschouwen ‘het leven zoals het is' aan de Gambiastroom. Ook gaan we fietsen in dorpjes en komen we oog in oog te staan met chimpanseefamilies op Baboon Island

In Wassu gaan we geheimzinnige stenen cirkels bezoeken en ook Kunta Kinteh Island mogen we tijdens een trip naar Gambia niet overslaan. De laatste dagen genieten we van het strand en lekkere visgerechten.

De hoogtepunten van deze reis

Gambia

Varen op de Gambia-stroom en langs de oevers het leven zoals het is aanschouwen plus genieten van de rustgevende natuur

Gambia

Oog in oog staan met chimpanseefamilies op Baboon Island, waar een rehabilitatiecentrum voor deze mensapen gevestigd is

Gambia

De geheimzinnige stenen cirkels van Wassu 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
De Gambia-rivier en het Gambiaanse binnenland

In dit piepklein en zonovergoten Afrikaanse landje word je onmiddellijk ingenomen door de vriendelijke en gemoedelijke locals die het een erezaak vinden om je je onmiddellijk thuis te laten voelen! We worden met een bootje gedropt op een door baobab-bomen overheerst mini-eilandje dat alle rust uitstraalt en als uitvalsbasis dient voor het bezoek aan het Makasutu Forrest. Met een gemotoriseerd bootje varen we langs de rivierbanken waarop krokodillen zich opwarmen en Goliath-reigers hun prooi opwachten. In Makasutu peddelen we tussen de mangroves, leren we palmboomnoten plukken en proeven we van de palmwijn.

Stroomopwaarts van de Gambia-rivier, in de buurt van het authentieke dorpje Kassagne, fietsen we door dorpjes en begroeten we de locals die het land bewerken. De kleurrijke vogelsoorten en spelende apen zorgen ervoor dat verrekijkers en fototoestellen overuren maken. Vanaf Tendaba kamp gaan we al een eerste keer zelf de Gambia-rivier op met een kleine motorboot, om de prachtige kreekjes van het Baobolong Wetland in te duiken en er vissende watervogels of een enkele wrattenzwijn te ontmoeten. 

Wanneer we Janjanbureh bereiken, zitten we diep in Gambia, en moeten we de stroom met een kleine ferry over. Deze ferry is belangrijk voor de handel en je ziet er dan ook vele Gambianen met hun verkoopswaar sjouwen. Wellicht ontmoeten we ook de Kankurang, een vervaarlijk uitziende verklede man met machete. Hij zorgt tijdens een wekenlang overgangsritueel dat jongetjes de culturele identiteit, waaronder respect voor ouderen en vrouwen goed overgedragen krijgen. Vanaf het Janjanbureh Bushcamp, waar we door de aapjes gewekt worden, gaan we dan met kleine motorbootjes, voor een dagtocht terug de Gambia-stroom op. Dit is echt genieten van ‘het leven zoals het is aan de Wassstroom’ en we spotten talrijke vogels, krokodillen en nijlpaarden. In de namiddag komen we oog in oog te staan met de chimpansees families op Baboon Island, waar een rehabilitatiecentrum voor deze mensapen is gevestigd.

Nu wordt een blik UNESCO-cultuur opengetrokken: in Wassu gaan we geheimzinnige stenen cirkels bezoeken bij een voormalige begraafplaats. Nog altijd houden geleerden zich bezig met het ontrafelen van de betekenis hiervan en ook de plaatselijke gids, stoneman, heeft zijn eigen complexe theorie. Na een bezoek aan de markt in Farafenni, gaan we Kunta Kinteh Island bezoeken, een stukje trieste geschiedenis van Gambiaanse slaven en een bezienswaardigheid die we, gezien zijn historische waarde, niet mogen overslaan tijdens ons bezoek aan Gambia. ’s Anderdaags steken we de brede monding van de Gambia stroom over met de grote en drukke ferry en genieten we van de kuststreek.

2 Dag 6-8
Genieten van de kleurrijke Gambiaanse kust

Tijd om te genieten van het strand en de Atlantische oceaan! Natuurliefhebbers kunnen nog vogels en reptielen spotten in het nabijgelegen kleine maar fijne Abuko National Park of de crocodile pool in Bakau. Zij die van couleur locale houden moeten zeker Tanji bezoeken waar de vissers in de namiddag hun rijke vangst aan land overdragen aan de talrijke opkopers die zelfs vanuit Senegal en de Zuidwestelijke Afrikaanse landen overkomen.

Een ecologische uitstap naar Kartong, waar een project een betere toekomst wil geven aan de bedreigde zeeschildpadden die er komen nesten, behoort ook tot de mogelijkheden.

Vanzelfsprekend genieten we dagelijks van een aperitiefje en een verfijnd avondmaal bij ondergaande zon en mijmeren we over het fijne Gambia.

3 Dag 9
Terug naar huis

Vanuit Banjul keren we terug naar huis.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 25/12/2020
Terug: 02/01/2021
Basisprijs: €1.593
+ 700 EUR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 30/04/2020
Vertrek: 03/04/2021
Terug: 11/04/2021
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 22/02/2020
Terug: 01/03/2020
Basisprijs: €1.270
+ 700 EUR budget
Vertrekvergadering op: 01/02/2020
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/06/2019
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Banjul en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 01 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. - Bezoek lokale school

 • Bezoek lokale dorpsgemeenschap

 • Fietstocht in het landelijke Gambia

 • Aankomst vissers en lokale micro-economie

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. - Werken met lokale gidsen

 • Eigen afval laten we nooit onbeheerd achter

 • Aankopen in lokale winkels

 • Eten in lokale restaurants

 • Accommodatie volgens plaatselijke sanitaire normen

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Het is niet moeilijk om in Gambia contact te leggen met de mensen ter plaatse. De Gambianen zijn een vriendelijk en openhartig volk. Veel Gambianen hebben het Engels als tweede taal, waardoor de communicatie vlot verloopt.

Documenten

Voor Jokerreizen naar Gambia volstaat een Belgische identiteitskaart (enkel voor inreis via de luchthaven van Banjul). Een geldig internationaal paspoort volstaat ook. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 22/02/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 22/02/20 - 09:50
BARCELONA EL PRAT INT"L 22/02/20 - 11:50
BARCELONA EL PRAT INT"L 22/02/20 - 16:25
BANJUL / YUNDUM INTL 22/02/20 - 20:35
BANJUL / YUNDUM INTL 29/02/20 - 21:40
BARCELONA EL PRAT INT"L 01/03/20 - 03:30
BARCELONA EL PRAT INT"L 01/03/20 - 07:00
BRUSSELS AIRPORT 01/03/20 - 09:15

Reis met vertrek op 25/12/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 25/12/20 - 11:35
BANJUL / YUNDUM INTL 25/12/20 - 18:30
BANJUL / YUNDUM INTL 01/01/20 - 20:15
BRUSSELS AIRPORT 02/01/20 - 05:05
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Qua transport is deze reis een mix van boot, lokaal vervoer (korte afstanden) en gecharterd vervoer.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

De logementen zijn Afrikaans avontuurlijk. We logeren in kleine hotels, eenvoudige lodges of pensionnetjes: soms zijn handdoeken, lakens en muskietennetten voorradig, maar best breng je ook je eigen spullen mee. Door onze keuze van logementen steunen we de lokale economie en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Verwacht dus geen Europese standaarden en hou ook rekening met de soms iets koudere (lees: heerlijk verfrissende) douche en het haperende elektriciteitsnet (een kaarsje maakt dan veel goed).

We streven altijd naar een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De basisbestanddelen van een traditionele maaltijd in Gambia zijn rijst met kip of vis, pinda’s en pepers.

Een traditioneel gerecht zijn_Yassa_, een stoofpot met kip, en Domoda, een gerecht met pinda’s en rijst als belangrijkste ingrediënten. Benachin is een populair visgerecht dat je als je in Gambia bent zeker eens moet proeven. Probeer zeker ook de verse zeebaars of andere witte vis dat wordt opgediend met groenten, kool, wortels, uien en tomaten. De rijst wordt gekookt in het vocht van de vis en van de groenten, wat zorgt voor een bijzonder lekkere smaak. Visfanaten kunnen ook de Fish Balls in tomatensaus (Chubolet) proeven en de pittige Pepper Soup en de Oyster Stew die vooral langs de oevers van de Gambia rivier wordt gegeten.

Een typisch drankje is Banjul bier of een lokale palmwijn. De lokale thee, Attaya, een zoete groene thee is ook een aanrader, enige nadeel is dat de bereiding wel een uur kan duren.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Handbagage:

 • Nationale identiteitskaart (ID) is voldoende (Internationale reispas kan natuurlijk ook)

 • Kopie ID/reispas en pasfoto's (i.g.v. verlies documenten)

 • Geld (best cash), eventueel visa-kaart of bankkaart

 • Fototoestel

 • Malariapillen

 • Persoonlijke medicatie

 • Eventueel oordopjes

 • 1 warme trui voor onderweg

Hoofdbagage (rugzak of travelbag zijn aangeraden, zeker geen klassieke koffer)

KLEDIJ:

 • T-shirt met lange mouwen (tegen de muggen 's avonds), T-shirts met korte mouwen

 • Lange, luchtige kleren zoals lange rok of lange broek

 • Ondergoed, slaapkledij

 • Zwemgerief

 • Dun regenjasje tijdens regenseizoen (mei- oktober)

 • Gemakkelijke schoenen (sport- of stapschoenen)

 • Sandalen, ev. watersandalen: meestal stranden met schelpjes

VARIA

 • Handdoek en toiletgerief

 • Lakenzak

 • Wasproduct: beperk je kleding en was onderweg

 • Papieren zakdoekjes en vochtige doekjes

 • Zaklamp (een hoofdlamp is súperhandig!)

ZON en ZWETEN

 • Hoofddeksel

 • Zonnebril

 • Zonnecrème met een hoge beschermingsfactore, aftersun

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voorzie 700 euro.

In Gambia is de officiële munteenheid de Gambian Dalasi (GMD) Richtkoers (op 29/08/2019): 100 GMD = € 1,7

Voor de meest recente wisselkoers zie: www.oanda.com/currency/converter/

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Verder zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A aanbevolen. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen/uitstapjes zijn niet zwaar, alleen de hoge temperaturen (zeker in het binnenland) en de vochtigheid tijdens het regenseizoen wegen soms zwaar door. Een ‘open mind’, positieve ingesteldheid en vooral een groot aanpassingsvermogen zijn hier zeker nodig om de klimatologische omstandigheden, de andere voedingsgewoonten en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren.

Reisperiode en klimaat

Gambia heeft een tropisch klimaat met een kort regenseizoen van juni tot september. De temperatuur ligt hoog gedurende het jaar (tot 30°C), met een iets koelere periode van december tot april. De regenval neemt toe van noord (tot 350 mm per jaar) naar zuid (tot 1.500 mm per jaar). De meeste neerslag valt in korte, hevige buien. Reken op drukkend, tropisch warm weer.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Gambia ligt in West-Afrika. Het grenst aan de Atlantische Oceaan en wordt volledig omsloten door Senegal. Gambia is een erg smal, glooiend land. Dwars door het land stroomt de Gambiarivier. De oevers zijn moerassig en begroeid met mangroven. Het noorden bestaat voornamelijk uit savanne met hoge grassen en struiken. Aan de kust vind je enkele witte zandstranden. De hoofdstad van Gambia is Banjul.

Fauna en flora

Ook in Gambia groeien en bloeien baobabs, kapokbomen, kola- en kokospalmen, orchideeën, oleanders, bougainville en hardhoutbomen als mahonie en teak. De oevers van de rivier de Gambia zijn begroeid met mangroven, olifantengras, verschillende soorten bamboe... In Gambia zijn vooral veel vogelsoorten te vinden. In de Gambiarivier zitten verschillende vissoorten, zeeschildpadden, krabben, nijlpaarden en krokodillen. Ook vind je chimpansees in Gambia. In de negentiende eeuw zijn chimpansees volledig verdwenen uit Gambia, maar door het Chimp Rehabilitation Project zijn ze sinds 1979 weer terug. De apen die hier leven zijn allemaal (afstammelingen van) geredde chimpansees.

Staatsvorm

Gambia is een republiek. Gedurende 22 jaar heeft president Yahya Jammeh deze republiek met harde hand geleid. Bij de laatste verkiezingen in december 2016 heeft Adama Barrow de verkiezingen gewonnen en wilde Jammeh eerst geen afstand doen van de macht. Na politieke en militaire druk van de West-Afrikaanse Unie, is Jammeh in januari 2017 uiteindelijk vertrokken naar Guinée. Barrow is benoemd als president.

Bevolking

De bevolking van Gambia is afkomstig van vele volkeren, ieder met hun eigen cultuur en taal. Deze stammen komen niet alleen in Gambia voor, maar in praktisch alle West-Afrikaanse landen. Er leven in Gambia ongeveer 15 verschillende stammen die ca. 30 verschillende talen spreken. De belangrijkste zijn de Mandinka, de Wolof, de Fula,de Jola,…En dan zijn er nog de buitenlanders zoals een kleine groep Libanezen, die veel bakkerijen en restaurants in handen hebben, en een veel grotere groep Senegalezen. Een aparte groep vormen de Aku, afstammelingen van teruggekeerde slaven en bevrijde slaven. Vaak zijn ze christen en dragen ze een Engelse achternaam.

Het bevolkingsaantal wordt geschat op 2,03 miljoen en is één van de dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, waar ook de grote steden liggen. 57% woont dan ook in een stad. De bevolkingsopbouw van Gambia is niet te vergelijken met de onze: kinderen en jongeren tot en met 24 jaar maken 60% van de bevolking uit. De gemiddelde levensverwachting is 64 jaar (vrouwen 66, mannen 61 jaar).

Economie

In Gambia is de officiële munteenheid is de Dalasi (GMD). De belangrijkste sector is de agrarische. Gambia’s hoofdexportproduct zijn pinda’s, maar er worden ook papaya’s, mango’s, katoen en vis uitgevoerd. Ook de toeristische sector is een belangrijke bron van inkomsten.

Religie

De meerderheid van de bevolking is aanhanger van gemodereerde islam. Daarnaast is een klein gedeelte christen of aanhanger van een traditionele Afrikaanse religie.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Eten doe je in Gambia steeds met je rechterhand. De linkerhand wordt als onrein beschouwd.

 • Begroetingen zijn in Gambia meestal een heel ritueel waarbij het belangrijk is dat je de andere persoon een hand geeft.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Gambia 2 uur vroeger dan in België. Tijdens de wintertijd is het er een uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning in Gambia is 230 volt. De stopcontacten zijn van het type G. Je neemt best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Gambia is over het algemeen een veilige reisbestemming. Wel moet je goed uitkijken voor zakkenrollers, vooral op drukbezochte plaatsen. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Gambia stroom boot

Wat andere reizigers vinden

De reis was voor mij heel geslaagd: weinig toerisme, authenticiteit en puurheid/vriendelijkheid van de bevolking

Vanessa Ferreira