Overslaan en naar de inhoud gaan

De Caraïben blijven met hun witte stranden, turquoise wateren, relaxte vibes en muzikale scènes voor vele reizigers tot de verbeelding spreken. En ja, de Dominicaanse Republiek biedt met zijn 17 nationale parken, 5 bergketens, talrijke wandeltrails, white water rafting, de Dominicaanse merengue en het koloniale Santo Domingo véél meer dan enkel all-in resorts en is echt iets voor de actieve reiziger! Costa Ricaanse natuurpracht meets Cubaanse Latino vibes.

De hoogtepunten van deze reis

pico Duarte

actie verzekerd tijdens 3-daagse trekking naar de pico Duarte: hoogste top van het Caraïbisch gebied!

rafting op de rio del Yaque

rafting op de rio del Yaque

heerlijk genieten van de paradijselijke stranden met verkoelende palmbomen

heerlijk genieten van de paradijselijke stranden met verkoelende palmbomen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Koloniale parel Santo Domingo

Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, werd in 1496 als eerste stad in de nieuwe wereld door de Spanjaarden gesticht, vier jaar nadat Colombus voor het eerst voet aan wal zette. De oude koloniale stad is door UNESCO als beschermd erfgoed verklaard. We verkennen de stadskern - zona colonial -  met de oudste kathedraal, het oudste fort en het oudste kasteel van Amerika. Als we de kans hebben wonen we een baseball game (dé nationale sport bij uitstek) bij en wagen we ons ’s avonds aan salsa, bachata of merengue in de van de vele gezellige barretjes. Van kleine cafés tot bohemian trendy cocktailbars, Santo Domingo heeft het allemaal.

2 Dag 3-6
3-daagse beklimming van de Pico Duarte

Volgende halte is Jarabacoa, dat op 500m hoogte aan de Rio del Yaque ligt en vlak aan de voet van de hoogste top van het Caraïbisch gebied, de Pico Duarte (3.087m). Ofwel per mountainbike ofwel te voet trekken we naar de 35m hoge indrukwekkende Jimenoa waterval. Ook een rafting op deze Rio del Yaque (de enige raftable rivier in heel de Caraïben) mag niet ontbreken! De volgende dag beginnen we vroeg aan onze 3-daagse beklimming van de Pico Duarte. In totaal stappen we zo’n 46 km en stijgen we 2.275 m. We logeren in cabins en verwarmen ons samen met onze lokale gidsen bij het kampvuur. Een spectaculair uitzicht over de Cordillera Central is de kers op de taart.

3 Dag 7-9
Puerto Plata en een explosie van 27 watervallen

Na de roes van de beklimming, is het tijd om ons verder in de couleur local te verdiepen en mag een bezoek aan een sigarenfabriek en rum destilleerderij niet ontbreken. Een mooi vooruitzicht op een avondje Dominicaans genieten: een handgerolde sigaar in combinatie met een glas Dominicaanse rum en een potje domino! Aangekomen in Puerto Plata verkennen we de stad o.a. met de kabelbaan en ook in de buurt lonken de 27 Damajagua watervallen voor een ontdekking/canyoning van 12 daarvan van dichterbij. Sommige zijn slechts een gordijn van water, van andere kan je afglijden/springen tot in de volgende verfrissende poel. Door de jungle wandelen we langs de eerste watervallen omhoog en na deze inspanning is het heerlijk afkoelen in  het verfrissende water van één van de watervallen.

4 Dag 9-12
Cabarete en schiereiland Samaná

We reizen meteen door naar het strandplaatsje Cabarete met zijn wit palmenstrand en gelegen aan een kristalheldere zee. Natuurlijk kan je hier heerlijk ontspannen, maar Cabarete staat vooral bekend om zijn vele watersportmogelijkheden. Vooral wind- en kitesurfen zijn hier heel populair. We proberen zelf de wind en de golven te bedwingen tijdens een surfles. Het schiereiland Samaná is onze volgende halte waar we in het buurt van het (off the beaten track) vissersdorpje Las Galeras genieten van Bounty-achtige palmstranden en ook een dag op een paard de naburige, minder toegankelijke, stranden (volgens kenners de mooiste van Caraïben) zoals Playa Rincón en Fronton verkennen. Tussen half januari en half maart komen in deze baai jaarlijks duizenden bultrugwalvissen ‘overwinteren’ en zich voortplanten. Ook is de streek een waar paradijs voor snorkelaars en duikers.

5 Dag 13-14
Los Haitises National park

We nemen de boot naar Sabana de la Mar en verkennen per boot ecologisch pareltje Los Haitises N.P. (dat trouwens dienst deed als decor voor Jurassic Park). Reken op kajakken door mangrovemoerassen, wandelen door subtropisch woud en ploeteren door grotten met rotsschilderingen/petrogliefen van de Taino-indianen, de oorspronkelijke inwoners van de Dominicaanse Republiek. We logeren in een idyllische ecolodge aan de rand van het park, waar de plaatselijke rivier de Rio Jivales doorstroomt en 12 waterpoels doorheen de lodge lopen.

6 Dag 15-16
Afsluiten in Santo Domingo

Met een niet te versmaden Dominicaanse cocktail sluiten we in Santo Domingo de reis af. We gebruiken onze laatste dag om verder te genieten van deze prachtige koloniale hoofdstad. Op dag 15 vliegen we 's avonds naar huis om op dag 16 in Brussel aan te komen.

Data en prijzen

Vertrek: 03/02/2024
Terug: 18/02/2024
Basisprijs: €1.740
+ 1.400 USD budget
al 8 boekingen (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-354
36-451
46-552
Geslacht
mannen3
vrouwen5
Vertrekvergadering op: 13/01/2024
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/06/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Santo Domingo en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 12 / 2023
Belangrijke documenten

Voor de Dominicaanse Republiek heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in de Domicaanse Republiek. 

Ook dien je vooraf een gratis elektronische inreistoestemming (e-visa) aan te vragen. Dit kan via onderstaande link aangevraagd worden. 

https://eticket.migracion.gob.do/ 

 

Meer informatie hierover kan je hieronder terugvinden

diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis maken we gebruik van een gecharterde minibus en het openbaar vervoer. 

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 03/02/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 03/02/24 - 10:45
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 03/02/24 - 13:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 03/02/24 - 16:15
SANTODOMINGO LAS AMERICA 03/02/24 - 20:05
SANTODOMINGO LAS AMERICA 17/02/24 - 22:50
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 18/02/24 - 11:50
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 18/02/24 - 15:15
BRUSSELS - BRU AIRPORT 18/02/24 - 17:40
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

•          Grote rugzak (70L) 

•          Dagrugzak

•          Goede stapschoenen (Type B)

•          Lakenzak

•          Goede (regen)jas

Duurzame Tips:

•          Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure

•          Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee

•          Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet.

Om tijd te winnen kan het zijn dat we 's middags al eens picknicken en 's avonds de keuken van onze accommodatie gebruiken. 

In de Caraïbische keuken wordt er veel met bonen, rijst en vlees of vis gewerkt. Vegetarische alternatieven zijn altijd voorhanden.

Logies

We logeren in eenvoudige en gezellige guesthouses en ho(s)tels, bij voorkeur uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en authenticiteit. 

We slapen in 2-, 4-, of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Tijdens de 3-daagse trekking slapen we in hutjes of in hangmatten met bepekte sanitaire voorzieningen. 

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale tot goede lichamelijke conditie. Er zitten enkele inspannende wandelingen (5 à 6u wandelen) en een 3-daagse trekking in de reis. Door de hoogte en tropische weersomstandigheden, kunnen de activiteiten als inspannend aanvoelen. 

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de cultuurverschillen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren.

Tijdens de wandelingen dragen we onze dagrugzak. Goede wandelschoenen zijn noodzakelijk. 

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzaam op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

We compenseren de CO2-uitstoot van alle vluchten van onze reisbegeleiders via Bos+.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Zoals alle landen in de Caraïben heeft ook de Dominicaanse Republiek een tropisch klimaat waarbij de gemiddelde temperatuur tijdens het jaar amper schommelt (gem. 27°C). Het regenseizoen loopt van mei tot oktober en kenmerkt zich door een vrij korte maar ook wel hevige bui in de namiddag. In november begint het droge seizoen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".