Overslaan en naar de inhoud gaan

De Caraïben blijven met hun witte stranden, turquoise wateren, relaxte vibes en muzikale scènes voor vele reizigers tot de verbeelding spreken. En ja, de Dominicaanse Republiek biedt met zijn 17 nationale parken, 5 bergketens, talrijke wandeltrails, white water rafting, de Dominicaanse merengue en het koloniale Santo Domingo véél meer dan enkel all-in resorts en is echt iets voor de actieve reiziger! Costa Ricaanse natuurpracht meets Cubaanse Latino vibes.

De hoogtepunten van deze reis

pico Duarte

actie verzekerd tijdens 3-daagse trekking naar de pico Duarte: hoogste top van het Caraïbisch gebied!

rafting op de rio del Yaque

rafting op de rio del Yaque

heerlijk genieten van de paradijselijke stranden met verkoelende palmbomen

heerlijk genieten van de paradijselijke stranden met verkoelende palmbomen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Koloniale parel Santo Domingo

Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, werd in 1496 als eerste stad in de nieuwe wereld door de Spanjaarden gesticht, vier jaar nadat Colombus voor het eerst voet aan wal zette. De oude koloniale stad is door UNESCO als beschermd erfgoed verklaard. We verkennen de stadskern - zona colonial -  met de oudste kathedraal, het oudste fort en het oudste kasteel van Amerika. Als we de kans hebben wonen we een baseball game (dé nationale sport bij uitstek) bij en wagen we ons ’s avonds aan salsa, bachata of merengue in de van de vele gezellige barretjes. Van kleine cafés tot bohemian trendy cocktailbars, Santo Domingo heeft het allemaal.

2 Dag 3-6
3-daagse beklimming van de Pico Duarte

Volgende halte is Jarabacoa, dat op 500m hoogte aan de Rio del Yaque ligt en vlak aan de voet van de hoogste top van het Caraïbisch gebied, de Pico Duarte (3.087m). Ofwel per mountainbike ofwel te voet trekken we naar de 35m hoge indrukwekkende Jimenoa waterval. Ook een rafting op deze Rio del Yaque (de enige raftable rivier in heel de Caraïben) mag niet ontbreken! De volgende dag beginnen we vroeg aan onze 3-daagse beklimming van de Pico Duarte. In totaal stappen we zo’n 46 km en stijgen we 2.275 m. We logeren in cabins en verwarmen ons samen met onze lokale gidsen bij het kampvuur. Een spectaculair uitzicht over de Cordillera Central is de kers op de taart.

3 Dag 7-9
Puerto Plata en een explosie van 27 watervallen

Na de roes van de beklimming, is het tijd om ons verder in de couleur local te verdiepen en mag een bezoek aan een sigarenfabriek en rum destilleerderij niet ontbreken. Een mooi vooruitzicht op een avondje Dominicaans genieten: een handgerolde sigaar in combinatie met een glas Dominicaanse rum en een potje domino! Aangekomen in Puerto Plata verkennen we de stad o.a. met de kabelbaan en ook in de buurt lonken de 27 Damajagua watervallen voor een ontdekking/canyoning van 12 daarvan van dichterbij. Sommige zijn slechts een gordijn van water, van andere kan je afglijden/springen tot in de volgende verfrissende poel. Door de jungle wandelen we langs de eerste watervallen omhoog en na deze inspanning is het heerlijk afkoelen in  het verfrissende water van één van de watervallen.

4 Dag 9-12
Cabarete en schiereiland Samaná

We reizen meteen door naar het strandplaatsje Cabarete met zijn wit palmenstrand en gelegen aan een kristalheldere zee. Natuurlijk kan je hier heerlijk ontspannen, maar Cabarete staat vooral bekend om zijn vele watersportmogelijkheden. Vooral wind- en kitesurfen zijn hier heel populair. We proberen zelf de wind en de golven te bedwingen tijdens een surfles. Het schiereiland Samaná is onze volgende halte waar we in het buurt van het (off the beaten track) vissersdorpje Las Galeras genieten van Bounty-achtige palmstranden en ook een dag op een paard de naburige, minder toegankelijke, stranden (volgens kenners de mooiste van Caraïben) zoals Playa Rincón en Fronton verkennen. Tussen half januari en half maart komen in deze baai jaarlijks duizenden bultrugwalvissen ‘overwinteren’ en zich voortplanten. Ook is de streek een waar paradijs voor snorkelaars en duikers.

5 Dag 13-14
Los Haitises National park

We nemen de boot naar Sabana de la Mar en verkennen per boot ecologisch pareltje Los Haitises N.P. (dat trouwens dienst deed als decor voor Jurassic Park). Reken op kajakken door mangrovemoerassen, wandelen door subtropisch woud en ploeteren door grotten met rotsschilderingen/petrogliefen van de Taino-indianen, de oorspronkelijke inwoners van de Dominicaanse Republiek. We logeren in een idyllische ecolodge aan de rand van het park, waar de plaatselijke rivier de Rio Jivales doorstroomt en 12 waterpoels doorheen de lodge lopen.

6 Dag 15-16
Afsluiten in Santo Domingo

Met een niet te versmaden Dominicaanse cocktail sluiten we in Santo Domingo de reis af. We gebruiken onze laatste dag om verder te genieten van deze prachtige koloniale hoofdstad. Op dag 15 vliegen we 's avonds naar huis om op dag 16 in Brussel aan te komen.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 04/02/2023
Terug: 19/02/2023
Basisprijs: €1.660
+ 1.400 USD budget
al 5 boekingen, waarvan 3 opties.
Vertrekvergadering op: 14/01/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/06/2022

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Santo Domingo en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Specifiek voor deze reis: Een reis naar de Dominicaanse Republiek is een actieve natuurbeleving. Een pittige 3-daagse trekking, junglewandelingen, canyoning, raften, stadsexcursies, paardrijtocht(en),...aan actieve elementen geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis: Ook de Dominicaanse Republiek beschermt zijn natuurrijke gebieden goed en heeft vele Nationale Parken waar je enkel met een gids kan komen. We werken samen met ecologische partners die ons mee op 3-daagse trekking, paardrijtocht, rafting,...nemen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Specifiek voor deze reis: In de Dominicaanse Republiek is het zeer makkelijk om met de lokale bevolking in contact te komen. Tijdens de reis zijn er veel mogelijkheden om de Dominicaanse 'way of life' te leren kennen: na een initiatie salsa/bachata/merengue, een cursus cocktailshaken of een potje domino of schaak voelen we ons echte Dominicanen. Dominicanen zijn erg open en doen graag een praatje. Mogelijkheden genoeg om hen te ontmoeten. Daarnaast bouwen we activiteiten in waardoor je Dominicanen kan leren kennen. Maar ook gewoon door rond te slenteren op straat of even uit te rusten op een bankje krijg je gelegenheid om een praatje te slaan. Neem gerust zelf de eerste stap, Dominicanen gaan er graag op in. Een mondje Spaans is meegenomen.

Documenten

Voor Dominicaanse Republiek heb je een internationaal reispaspoort nodig dat (bij voorkeur nog 6 maanden) geldig is bij aankomst. Belgische bezoekers hebben geen visum nodig om het land binnen te komen. De kosten van de toeristenkaart voor 30 dagen, die vroeger apart werden betaald, zijn nu inbegrepen in het vliegticket.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 04/02/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 04/02/23 - 10:45
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 04/02/23 - 13:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 04/02/23 - 16:15
SANTODOMINGO LAS AMERICA 04/02/23 - 20:05
SANTODOMINGO LAS AMERICA 18/02/23 - 22:50
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 19/02/23 - 11:50
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 19/02/23 - 15:15
BRUSSELS - BRU AIRPORT 19/02/23 - 17:40
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Reizen in de Dominicaanse republiek is een Caraïbisch avontuur. Verplaatsingen eisen soms heel wat geduld en flexibiliteit. We verplaatsen ons met lokale bussen, taxi’s, gecharterd vervoer, per fiets, boot, paard en soms te voet.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in guesthouses en kleinere ho(s)tels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het eiland kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid.

Verblijfplaatsen bij lokale mensen zijn sfeervol, elektriciteit en drinkbaar water is op de meeste plaatsen aanwezig. Kamers zijn sober maar degelijk, met sanitaire voorzieningen in of nabij de kamer. Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De keuken van de Dominicaanse Republiek wordt getypeerd door bonen, rijst, vis of vlees. Vooral kip, varken en geit wordt er veel gegeten, net als uitstekende (gefrituurde)visgerechten. Een ander populair gerecht is gebakken banaan, een erfenis van de Afrikaanse slaven. Het casabebrood, een plat brood bereid met casavemeel, stamt uit de tijd van de Taíno-indianen. Het nationale gerecht van het land is de bandera dominicana, een rijstschotel met bonen en (varkens)vlees. Vers fruit (en kokosmelk) wordt ook veel gegeten en op vele plekken vind je fruitkraampjes. De nationale drank van het land is rum. Het kraanwater is niet veilig te drinken. Wees ook voorzichtig met verse sapjes, omdat deze soms met water zijn aangelengd.

Goedkoop eet je in de comodores, dit zijn meestal door families gerunde eettentjes waar men eenvoudige gerechten serveert, waaronder de bandera. In comodores worden de maaltijden meestal in vitrines getoond, zodat je gewoon kan aanwijzen wat je wil hebben. Ga bij voorkeur eten in een comodores waar het druk is, dan weet je zeker dat het eten goed is. Iets duurder zijn de restaurantes Criolles, restaurants waar traditionele Dominicaanse gerechten worden geserveerd. Het duurste eet je in restaurants met een internationale keuken, maar ook hier liggen de prijzen relatief laag.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak
 • dagrugzakje
 • gemakkelijke kledij
 • warme trui
 • zwemspullen
 • goede wandelschoenen
 • zonnebril, hoed, crème
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis bedraagt het budget USD 1.300 (wisselkoers d.d. 30/4/2019: € 1.164)

De officiële munteenheid is de Dominicaanse peso (DOP)

Richtkoers (op 30/04/2019): 100 DOP = € 1,7 en USD 1,9

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

Je kan op de meeste plaatsen met zowel DOP als USD terecht. Kredietkaarten zijn bruikbaar. In heel wat steden zijn er banken of kredietinstellingen. Het wisselen van USD in DOP doe je het voordeligst (en officieel) in zogenaamde cambio’s.

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om buiten Europa met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale gezonde conditie. De trekking naar de Pico Duarte vraagt een portie uithoudingsvermogen maar we mikken niet op zware fysieke inspanningen. Onze fysieke conditie zal meer lijden onder de warmte en de luchtvochtigheidsgraad. Daarom bewaken we onze nachtrust en voorzien we de nodige breaks. Een open geest en respect voor de anderen, zowel medereizigers als Dominicanen, helpen om de hitte en cultuurverschillen beter te verteren.

Reisperiode en klimaat

De Dominicaanse Republiek ligt midden in het Caraïbisch gebied, vlakbij de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Je kan er 3 verschillende 'klimaten' onderscheiden: een groot deel van de Dominicaanse Republiek heeft te maken met het tropisch savanneklimaat met langdurige droogte en weinig neerslag. In het noordoostelijke deel bevinden zich de tropische regenwouden, in deze streken valt er juist veel neerslag. In het zuidwestelijke puntje valt weinig neerslag waardoor de temperaturen er nog warmer aanvoelen. Van mei tot september is het regenseizoen, wij reizen daarom in het voorjaar tijdens het droge seizoen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Dominicaanse Republiek
Geografie

De Dominicaanse Republiek ligt midden in het Caraïbisch gebied op het oostelijke deel van het eiland Hispaniola. Aan de westkant van Hispaniola ligt Haïti. Met zo'n en is daarmee ongeveer een 5 maal groter dan België. Hispaniola is in totaal 77.000 km2 groot, en daarmee na Cuba het grootste eiland van het Caribisch gebied.

In het noorden grenst het eiland aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden aan de Caribische Zee. De grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti is 360 km lang, de totale lengte van de kust bedraagt ca. 1500 km. De langste afstand van noord naar zuid bedraagt 240 km, van oost naar west 320 km.

Fauna en flora

Je vindt er zowel tropisch regenwoud, bergstreken als woestijnachtige droogtegebieden. De Pico Duarte is met zijn 3.175m de hoogste berg in de Caribische regio. Er zijn 17 Nationale parken en 5 bergketens, tal van watervallen, stranden, lagunes,... De Dominicaanse Republiek heeft de meeste en mooiste stranden van het Caribisch gebied, zowel langs de Atlantische Oceaan als de Caribische Zee. Er zijn kilometerslange stranden maar ook kleine, door groen en rotsen omringde strandjes. Sommige schitterend gelegen stranden worden nog nauwelijks bezocht door toeristen. Volgens de Dominicanen zelf telt de republiek 43.330 stranden en strandjes.

Staatsvorm

De president van de Dominicaanse Republiek is de liberaal Danilo Medina Sánchez. De Dominicaanse Republiek telt 29 provincies, de hoofdstad (Distrito Nacional) wordt apart bestuurd. De provincies staan onder bestuur van een gouverneur die wordt benoemd door de president.

Bevolking

De Dominicaanse Republiek telt bijna 11 miljoen inwoners Bevolking (73% van gemengd Afrikaans-Europese afkomst,16% Europees, 11% Afrikaans). De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt rond de 222 mensen per km2 (vooral in de omgeving van hoofdstad Santo Domingo) en de Dominicaanse Republiek behoort daarmee tot de dichtstbevolkte staten van het Caribisch gebied. Vele hoger opgeleide Dominicanen emigreren naar de Verenigde Staten (vooral New York) en Venezuela. Naar schatting hebben in totaal ca. 1,5 miljoen Dominicanen een bestaan in het buitenland opgebouwd. Zo zijn er in verschillende Amerikaanse steden hele Dominicaanse buurten ontstaan. In New York wonen ca. 800.000 Dominicanen, waarvan ongeveer 300.000 illegalen. Aan de andere kant verblijven tienduizenden Haïtianen als politiek vluchteling of als 'gastarbeider', de meeste van deze mensen zijn illegaal of niet-erkend.

Ook vind je op het eiland vele Cubanen (die vluchtten na de revolutie van 1959), Duitsers, Chinezen, Fransen, ...

Economie

De belangrijkste exportproducten zijn: suikerproducten, koffie, goud, ferro-nikkel en cacao. Meer dan 80% van de exportopbrengsten komt van de ‘Zonas Francas’, de belastingvrije zones in de Dominicaanse Republiek, die hoofdzakelijk kleding voor de Amerikaanse markt produceren. De belangrijkste handelspartner van de Dominicaanse Republiek zijn dan ook de Verenigde Staten, die de helft van de export en import van de republiek voor hun rekening nemen. De Europese Unie komt op de tweede plaats. De voornaamste importproducten zijn: olie- en industriële producten en levensmiddelen.

Religie

Het rooms-katholicisme is de staatsgodsdienst en zo'n 90% van de bevolking is dan ook rooms-katholiek; hier en daar worden Afrikaanse rituelen (van de voorouders) nog gevierd.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Muziek is heel belangrijk. Vooral bachata en merengue zijn populair. Over het hele land spelen bandjes deze muziek en zorgen ervoor dat iedereen in de omgeving gaat dansen.
 • Honkbal is de nationale sport bij uitstek.
 • De lokale bussen worden guagua's genoemd. Er bestaat voor deze bussen geen dienstregeling en geen bushalte. Overal langs de weg kun je in- of uitstappen.
Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in de Dominicaanse Republiek 6 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in de Dominicaanse Republiek 5 uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning is 110 V en de frequentie is 60 Hz, je neemt best een wereldstekker/adaptor mee.

Veiligheid

In de Dominicaanse Republiek is over het algemeen veilig te reizen. Diefstal en kleine criminaliteit kunnen wel voorkomen, waakzaamheid is dus geboden. Meer info vind je via [diplomatie.belgium.be] https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/dominicaanse_republiek

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".