Overslaan en naar de inhoud gaan

Klassieke oldtimers, la revolución, rum, sigaren, …. Cuba laat niemand onberoerd. We tre­den in de voetsporen van revolutie­leiders Che Guevara en Fidel Castro en ontdekken het echte Cuba met zijn koloniale gebouwen, vele salsa-barretjes, paradijselijke natuur en gezellige pleintjes. We logeren in typisch Cubaanse casas, waardoor we echt in contact komt met de sympathieke en gastvrije Cubanen.

De hoogtepunten van deze reis

Cuba

Rondkuieren in de straten van Havana met zijn kleurrijke oldtimers en cocotaxis en waar je bijna op elke hoek van de straat muziek hoort en een bandje ziet, de max!

Cuba

Paardrijden door de vallei van Viñales en bezoek aan een ecologische boerderij met superlekker eten

Cuba Go

Salsalessen in Havana

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Havana

We komen aan in Havana, waar we even na de vlucht op adem komen.

2 Dag 3-5
Santiago de Cuba: Afro-Cuba op zijn best

We nemen een nachtbus naar het oosten van het eiland. Santiago is Cuba's eerste hoofdstad en vandaag nog steeds het mekka van de Afro-Cubaanse muziek. We gaan er op in het ritme van de alomtegenwoordige son en laten ons verleiden tot zwoele salsapasjes en bruisende percussiesessies.

Eén dag gaan we op schok met een local die ons Santiago off the beaten track toont en ons ook leidt langs verborgen (lokale) pareltjes in de stad. Ook bezoeken we musea, piratenforten en maken we voor het eerst kennis met de Cubaanse revolutie.

3 Dag 6-8
Baracoa, een stukje paradijs

Na een kleurrijke bergrit ontdekken we het buitenaards mooie Baracoa, enkele eeuwen nadat Columbus er voet aan wal zette en de tijd sindsdien leek stil te staan.

Tegen een achtergrond van Caraïbische stranden en tafelbergen (El Yunque), die we uiteraard trachten te bedwingen, leven we helemaal mee met de lokale bevolking. ‘Dineren’ we op straat of laten we ons uitdagen tot een partijtje domino?

4 Dag 9-12
In het voetspoor van de revolutionairen

In de Sierra Maestra gaan we op zoek naar de comandancia van Fidel. We kiezen voor een dagtocht of een meerdaagse trekking en dus gaan we gewapend met onze dagrugzak, het hoogste punt van het eiland beklimmen.

We herleven de Cubaanse revolutie precies daar waar het ooit allemaal begon. Afhankelijk van aantal stapdagen dat we kiezen, passen we ons programma wat aan. 

5 Dag 13-16
Trinidad: koloniale pracht

We trekken verder naar Trinidad. Te voet, te paard of onder water, we laten geen stukje van de koloniale stad onbenut en ontdekken meteen waarom de stad op de lijst van werelderfgoed prijkt. Tussendoor shaken we enkele cocktails uit onze mouw alvorens nog een straatoptreden mee te pikken.

6 Dag 17-18
Cienfuegos & Santa Clara: hasta la victoria siempre

Voor we verder reizen naar het door de Fransen gestichte Cienfuegos, wagen we ons misschien nog aan een uitdagende natuurexploratie in de Sierra del Escambray. Wie wil, kan zich wagen aan een dagexcursie kayak van Cienfuegos naar Laguna de Guanaroca (facultatief, richtbedrag: 125 EUR). In Santa Clara bezoeken we het indrukwekkende monument en mausoleum/museum van Ché 'El Comandante' Guevara.  

7 Dag 19-22
Viñales, toeren langsheen mojotes

De bus brengt ons naar het magistrale Vinãles. We toeren (te voet of op een paard) er langsheen mogotes, uniek gevormde kalkstenen heuvels die het landschap sieren.

Duiken we onder in oneindige grottenstelsels of rijden we door naar prachtige en verlaten stranden, die ons uitnodigen tot een welgekomen middagje rust? Als je echte Cubaanse sigaren wil kopen, dan is deze regio ook the place to be. Avonturiers kunnen zich wagen aan een canopy zipline tour of rotsklimmen tussen de mojotes (facultatief, richtbedrag: 15 EUR voor ziplinen, 30 EUR voor rotsklimmen).

8 Dag 23-25
Havana binnenstebuiten

Om in schoonheid te eindigen bezoeken we de magische hoofdstad van binnen en van buiten, te voet en met de fiets en al kuierend langs de malécon. Ongetwijfeld ontmoeten we er de revolutionairen van weleer om tenslotte zelf, met een mojito in de hand in La Bodeguita del Medio of een daiquiri in La Floridita (favoriete barretjes van Hemingway), onze verovering van Cuba af te ronden.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 08/07/2023
Terug: 01/08/2023
Basisprijs: €1.705
+ 1.845 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2022
Vertrek: 15/07/2023
Terug: 08/08/2023
Basisprijs: €1.730
+ 1.845 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2022

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Havana en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Toeristenkaart voor Cuba
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Trekken in de Sierra Maestra, natuurexploratie in Viñales, wandelingen, fietstochten, stadsverkenningen, paardrijden, salsadansen,... Aan actieve beleving geen gebrek op Cuba!

We verkennen de steden die we bezoeken op een actieve manier. We stippelen zelf onze routes uit waarbij we het bekijken of bezoeken van bezienswaardigheden afwisselen met het opsnuiven van de sfeer. We nemen de tijd om te voet rond te zwerven zodat we de steden echt beleven. Met andere vervoersmiddelen zoals de fiets, de coco- of bicitaxi, bussen en taxi's bezoeken we iets minder centraal gelegen wijken.

We kiezen regelmatig voor een flinke dosis actie. Aangezien we telkens het dagprogramma in samenspraak bepalen, kan je kiezen uit verschillende activiteiten: dagtochten te voet of met de fiets, paardrijden, snorkelen of duiken en een grottenbezoek behoren tot de mogelijkheden.

In Havana bereiden we ons met een dansstage voor zodat we tijdens de reis geen schrik moeten hebben om ons tussen de Cubanen op de dansvloer te begeven. We oefenen salsa en andere populaire dansen elk met onze eigen Cubaans partner. Doorheen de reis zijn er veel mogelijkheden om de Cubaanse 'way of life' te leren kennen: na een initiatie djembé, een cursus cocktailshaken of een potje domino of schaak voelen we ons echte Cubanen.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

People

Tijdens de reis nemen we de tijd om de Cubanen te leren kennen zodat we begrip kunnen opbrengen voor hun eigenheid. We gaan voluit voor respectvolle contacten met de open Cubanen. We blijven ver weg van alles wat neigt naar prostitutie of andere vormen van uitbuiting. Cubaanse kinderen gaan allemaal naar school. Dat willen we graag zo houden. Daarom delen we geen centen of cadeautjes uit op straat. Wil je toch graag iets geven? Er zijn mogelijkheden genoeg. We kunnen iets afgeven in een schooltje of ziekenhuis, een cent geven aan die goeie straatmuzikant of een cadeautje of fooi geven aan die gids die iets 'extra's' voor ons deed. Cubanen zijn erg fotogeniek en vinden het doorgaans leuk om op de foto te gaan. We vragen wel steeds hun toestemming. Dat wordt geapprecieerd.

Planet

Voor het eerste traject Havana-Santiago kiezen we voor een binnenvlucht omdat we anders het hele programma niet rond krijgen. Voor de andere trajecten kiezen we voor de Viazul-bussen of charteren we een minibusje. Voor korte afstanden maken we gebruik van openbaar vervoer waar we Cubanen daarmee niet in de problemen brengen. Belgen zijn kampioen in het sorteren van afval, Cubanen zijn kampioen in het hergebruiken van materialen. Daar doen we vrolijk aan mee. We beperken het afval dat we achterlaten en (laten) hergebruiken waar mogelijk. Ons afval nemen we altijd mee.

Profit

We overnachten in casas particulares en eten regelmatig in paladares. Zo steunen we de lokale economie en maken we van dichtbij het dagelijkse Cubaanse leven mee. We kiezen voor samenwerking met partners die officiële vergunningen hebben van de overheid om diensten te verlenen aan toeristen. Zo weten we dat we een eerlijke prijs betalen en dat de centen terecht komen waar ze horen. De meeste Cubanen proberen op de een of andere manier iets bij te verdienen omdat het basisloon weinig extraatjes toelaat. Fooien zijn dan ook erg gegeerd. Het bedrag van een fooi bepalen is niet gemakkelijk door het bijzondere monetaire systeem. Even nagaan hoeveel pintjes of cola's iemand met je fooi kan kopen, kan richtinggevend zijn.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Cubanen zijn erg open en doen graag een praatje. Mogelijkheden genoeg om hen te ontmoeten. We overnachten in kleine groepjes in casas particulares. Daarnaast bouwen we activiteiten in waardoor je Cubanen kan leren kennen: de dansstage, een initiatie djembé of cocktailshaken, een spelletje domino. Maar ook gewoon door rond te slenteren op straat of even uit te rusten op een bankje krijg je gelegenheid om een praatje te slaan. Neem gerust zelf de eerste stap, Cubanen gaan er graag op in. Een mondje Spaans is meegenomen.

Documenten

Je hebt een internationaal reispaspoort nodig dat ten minste twee maanden na uw vertrek uit Cuba nog geldig is, net als een toeristenkaart (visum). Deze toeristenkaart krijg je van de begeleider bij vertrek. Ook heb je een bewijs van bijstandsverzekering nodig, maar daar hoef je zelf niet voor te zorgen, je begeleider heeft die voor de hele groep bij.

Meer info op diplomatie.belgium.be/nl.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 08/07/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 08/07/23 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 08/07/23 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 08/07/23 - 13:00
HAVANA - JOSE MARTI INT. 08/07/23 - 16:40
HAVANA - JOSE MARTI INT. 31/07/23 - 18:45
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 01/08/23 - 10:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 01/08/23 - 16:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 01/08/23 - 18:55

Reis met vertrek op 15/07/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 15/07/23 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 15/07/23 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 15/07/23 - 13:00
HAVANA - JOSE MARTI INT. 15/07/23 - 16:40
HAVANA - JOSE MARTI INT. 07/08/23 - 18:45
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 08/08/23 - 10:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 08/08/23 - 16:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 08/08/23 - 18:55
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Reizen in Cuba is een Caraïbisch avontuur. Verplaatsingen in Cuba eisen soms heel wat geduld en flexibiliteit. We verplaatsen ons met lokale bussen, (oldtimer) taxi’s, gecharterd vervoer, per fiets, boot en soms te voet.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

De charme van Cuba gaat voor een groot stuk schuil in de Cubanen zelf met hun Caraïbische gastvrijheid. We logeren bij bij Cubanen thuis, in casas particulares, een unieke en intense belevenis die maakt dat we ons thuis voelen in dit gastvrije land. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. We leggen contact op een respectvolle manier. Bovendien leren we hoe de Cubaanse staat privé-initiatief met communisme rijmt. Tijdens onze verblijven worden we onderverdeeld per 2 à 4 personen in een huis. Een mondje Spaans is dan ook aan te bevelen, samen met een dosis zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: zeevruchten en vis, rijst en bonen, platanos, yucca, cocktails. We wisselen af tussen eten in casa particulares, paladares en restaurants. We nemen regelmatig een picknick mee. Eenvoudige maaltijden worden plots afgewisseld met zeevruchten, fruitsappen, ijs … En de Cubaanse cocktails zijn absoluut niet te versmaden!

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak

 • dagrugzakje

 • gemakkelijke kledij

 • warme trui

 • zwemspullen

 • zonnebril, hoed, crème

 • wandelschoenen: gesloten stapschoenen

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

In Cuba is de officiële munteenheid de Cubaanse Peso (CUP)

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

Neem vooral cash Euro’s mee (best in kleine coupures; geen dollars !). In combinatie met kredietkaarten (géén Citibank of American Express) kan je vrij vlot geld wisselen. De Euro’s worden ter plaatse gewisseld in Peso Convertible. Voorzie 1.600 CUC voor uitgaven ter plaatse.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor Cuba heb je geen verplichte inentingen nodig. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Vaccinatie tegen gele koorts is officieel vereist als u vanuit één van de volgende landen vertrekt of als u er langer dan 12 uur in transit bent geweest: Angola, Brazilië, Democratische Republiek Congo of Oeganda. De vaccinatie moet minstens 10 dagen voor vertrek toegediend worden in een officieel gele koorts-vaccinatiecentrum en geregistreerd in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe. Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast omdat het vaccin voor gele koorts tegenwoordig levenslang geldig is, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Conditie

Deze reis is haalbaar voor iedereen die van afwisseling houdt en over een normale lichamelijke conditie beschikt. In juli en augustus kan het heel warm zijn. Dan kunnen inspanningen wel doorwegen.

Tijdens de beklimming van El Yunque (in de buurt van Baracoa) stappen we 8 km (heen en terug) en overbruggen we 560m. De top bevindt zich op 575m, het is 2 uur stijgen en 1,5 dalen. Tijdens het eerste deel van de wandeling moeten we een grote rivier met keien oversteken (teva's komen hier zeker van pas) en is er de kans tot we boven onze knieën in het water zitten. Zeer verfrissend, dat wel!

De trekking in de Sierra Maestra (enkel met dagrugzak) is pittig te noemen! Tijdens deze trekking overnachten we in basic hutten. De eerste dag is de zwaarste, maar het voordeel is dat we 's avonds al voorbij de helft zijn. Dit is een voorbeeldschets hoe de 3-daagse trekking er normaal uitziet:

 • Dag 1 (16 km stappen): we vertrekken al om 4u in Santiago, dan is het 2u rijden tot in startplaats Las Cuevas en hebben we de tijd om te ontbijten. We rijden een klein stuk naar omhoog tot het startpunt op ongeveer 300m. We beginnen direct met een zeer steile klim met trappen, we klimmen 10 km tot de eerste top Pico Cuba (1.870m, je gaat niet tot de top maar wandelt errond) dan volgt de Pico Turquino, de hoogste berg van Cuba (1.974m) met een buste van nationale held José Martí. Daarna dalen we 6 km via Alto de Regino (1.680m) tot in Aguada de Joaquím. Hier overnachten we in een houten berghut met stapelbedden. Er zijn dekens beschikbaar, maar je voorziet zelf best een slaapzak en extra trui want 's nachts kan het koud worden. Er zijn geen douches, er is wel een wasbassin.

 • Dag 2 (8 km stappen): na het vroege ontbijt vertrekken we voor ongeveer 8 km (4-5u stappen). In vergelijking met dag 1 is dit parcours redelijk vlak te noemen, maar toch stijgen we en dalen we ook, zo over de Pico del Joaquín (1.360m). We komen rond 11u in tweede overnachtingsplaats La Plastica aan (ongeveer 800m hoogte). We stappen nog een half uurtje verder (stijgen) tot aan Alto de Naranja waar de jeeps ons komen oppikken en ons naar Santo Domingo brengen.

 • Dag 3 (7 km stappen): na het ontbijt stappen we naar de Comandancia de La Plata, ongeveer 3 u stappen heen en terug. De Comandancia was gedurende 6 maanden het hoofdkwartier van Fidel en zijn revolutionairen waar ze hun revolutie tegen de regering van Batista hebben voorbereid en uitgedokterd. Er staan verschillende gebouwen, waaronder een medische hut waar Che Guevara de gewonden verzorgde, het huis waar de ‘krant’ werd gemaakt (eigenlijk de opslagplaats), het huis van Fidel, de keuken,... Als we terug zijn in de namiddag staan er jeeps ons op te wachten om ons terug naar de bewoonde wereld te rijden.

Reisperiode en klimaat

Cuba kan rekenen op tropische temperaturen (25-34°) en dit het hele jaar door. In de zomer is het er regenseizoen, maar verwacht geen ganse dagen neerslag maar hier en daar een stortbui. Van juni tot half november is het orkaanseizoen: orkanen, tropische stormen en depressies kunnen dan het land teisteren.

Cuba is een Caraïbisch eiland met een tropisch klimaat. Dit zorgt voor hoge temperaturen en af en toe een flinke bui, meestal in de late namiddag of vroege avond. De zomers zijn warm tot zeer warm, de winters warm en beduidend droger. De meest vochtige maanden zijn mei tot oktober. Door het voorkomen van frisse zeewinden is de combinatie van hoge temperatuur en vochtigheid zelden onaangenaam in de kuststeden.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Cuba ligt in Midden-Amerika, in het Caraïbische gebied, en bestaat uit het hoofdeiland Cuba en verschillende kleinere eilanden zoals Cayo Largo en Isla de la Juventud. Cuba grenst zowel aan de Atlantische Oceaan als aan de Caraïbische Zee. In het noorden ligt het eiland amper 170 km van Florida verwijderd.

Het Cubaanse landschap is heuvelachtig met uitgestrekte vlakten en hier en daar verschillende koffie-, tabak- en suikerrietplantages. De kustlijn is zeer afwisselend met brede zandstranden, baaien, moerasgebieden, steile klippen, koraalriffen etc. In het zuiden ligt het gebergte Sierra Maestra. In het westen in de buurt van Viñales vind je prachtige bloemenvelden en bergketens. Er zijn ook fruitplantages (zoals citrusvruchten) in de buurt van Ciego de Avila.

Fauna en flora

De vegetatie in Cuba is erg divers met verschillende soorten palmen, pijnbomen, eiken, fruitbomen, tabaksplanten etc. De koningspalm is het nationale symbool van Cuba en de vlinderjasmijn de nationale bloem. Langs de kust zijn mangroves te vinden. Op Cuba leven verschillende diersoorten zoals krokodillen, leguanen, schildpadden, vogels, aasgieren,... De provincie Sanctu Spiritu is begroeid met suikerriet, de grondstof voor een bekend exportartikel: rum.

Het Nationaal Park Viñales behoort tot UNESCO-werelderfgoed wegens zijn spectaculaire landschappen en vruchtbare grond waar de beste tabak van de wereld wordt geteeld.

Staatsvorm

Cuba is een socialistische republiek. De volksvertegenwoordiging vindt plaats in het Cubaanse parlement, de Asamblea Nacional de Poder Popular. Daarin zetelen zowel leden van de enige politieke partij van Cuba, de Communistische Partij, als personen die niet tot de partij behoren. Om de vijf jaar worden er parlementsverkiezingen georganiseerd. De uitvoerende macht bestaat uit de Raad van Ministers en de president die worden verkozen door de Asamblea Nacional. In 2008 nam Raúl Castro het roer over van zijn broer Fidel. Ook de leden van het Hooggerechtshof worden door de Asamblea verkozen.

Miguel Díaz-Canel Bermúdez (Villa Clara, 20 april 1960) is sinds 19 april 2018 president van Cuba. Daarvoor had hij een carrière als Cubaans politicus en eerste-vicepresident van de raad van state sinds 2013. Sinds 2003 is hij lid van het politbureau van de Communistische Partij, en hij was minister van hoger onderwijs van 2009 tot 2012; in 2012 werd hij benoemd tot vicepresident van de ministerraad. Een jaar later, op 24 februari 2013, werd hij gekozen tot eerste-vicepresident van de raad van state. Na de president is dit de hoogste staatsfunctie in Cuba. Op 19 april 2018 volgde hij Raúl Castro op als president van Cuba.

Cubanen zijn kiesgerechtigd vanaf 16 jaar. Ze kunnen zich vanaf dan ook kandidaat stellen voor lokale verkiezingen op provinciaal en gemeentelijk niveau. Deelnemen aan de nationale verkiezingen kan vanaf 18 jaar.

Cuba was niet altijd een onafhankelijke socialistische republiek. Van de 16de tot de 19de eeuw was het land een Spaanse kolonie. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw broeide er revolutie en vochten mannen als Cespedes, Maceo en Marti voor de onafhankelijkheid van Cuba. In diezelfde periode wilden de Amerikanen hun grote ‘suikerbelangen’ op Cuba beschermen. Aan het einde van de 19e eeuw brak de Spaans-Amerikaanse oorlog uit waarbij die twee landen vochten om de controle over Cuba. De overwinning van de Amerikanen op de Spanjaarden bracht Cuba de onafhankelijkheid van Spanje. De Amerikanen hielden echter een stevige greep op Cuba. Ze schreven mee aan de Cubaans grondwet en dwongen daarin een Amerikaans militair interventierecht af. Ook de wettelijke basis voor de aanwezigheid van hun militaire basis Guantanamo werd hier geschreven. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd Cuba bestuurd door presidenten die stromannen en/of dictators waren. Fulgencio Batista is hiervan de meest bekende. Zij creëerden de context voor de Cubaanse revolutie van de jaren ’50. In 1959 verslaan de revolutionairen, met o.a. de broers Raúl en Fidel Castro, Ché Guevara en Camilo Cienfuegos, de troepen van Batista en ontstaat de socialistische republiek.

Bevolking

Er zijn ongeveer 11,5 miljoen Cubanen waarvan er ongeveer 2 miljoen in de hoofdstad Havana wonen. In de 15de en 16e eeuw werd de oorspronkelijke, indiaanse bevolking van Cuba grotendeels uitgeroeid als gevolg van de vele slachtpartijen, de gedwongen arbeid en de Europese ziekten waartegen ze niet bestand waren. Cuba werd daarna vooral bevolkt door Spanjaarden en Afrikanen die als slaven naar Cuba werden gebracht. De huidige Cubanen zijn meestal van ‘gemengde’ afkomst. De mix van Europese en Afrikaanse roots is misschien het opvallendst, maar ook o.a. indiaanse en Chinese roots maken deel uit van de complexe mix.

Economie

De officiële munteenheid is de Cubaanse peso (CUP). Daarnaast is er ook de Peso Convertible (CUC). Welke munt je nodig hebt, hangt af van het product of de dienst die je koopt/huurt. In de praktijk betalen reizigers in Cuba vooral met de Peso Convertible (CUC). De koers van deze munt is gekoppeld aan de US dollar. De Cubaanse peso (CUP) kan je gebruiken voor een aantal basisdiensten zoals het kopen van een ticket voor een lokale bus of voor een maaltijd aan een ‘stalletje’ op straat.

De belangrijkste exportproducten van Cuba zijn suiker, tabak, rum, sigaren en nikkel. Ook het toerisme heeft een belangrijke waarde voor de Cubaanse economie.

De Cubaanse economie is grotendeels in overheidshanden. Overheidsbedrijven zijn de belangrijkste werkgevers in het land. De maandlonen in Cuba zijn erg laag. Daar staat dan weer tegenover dat de overheid heel wat goederen en diensten gratis of heel goedkoop ter beschikking stelt. Gratis gezondheidszorg en onderwijs zijn daarvan maar enkele voorbeelden. Heel wat Cubanen proberen hun lonen aan te vullen met bijvoorbeeld fooien of giften van familie in het buitenland.

Cubanen kunnen een aantal beroepen als zelfstandige uitoefenen. Uitbaters van casas particulares en eetgelegenheden, maar ook taxichauffeurs zijn enkele voorbeelden van zelfstandigen waarbij je als toerist terecht kan. Zelfstandigen die een vergunning hebben om hun beroep uit te oefenen, betalen belastingen en sociale zekerheid. Er zijn ook Cubanen die een illegaal handeltje opzetten of diensten ‘in het zwart’ aanbieden zoals bijvoorbeeld de verkoop van sigaren of een ‘illegale’ taxirit. Ze riskeren hoge boetes wanneer ze betrapt worden en soms kan ook de gebruiker beboet worden.

Het VS-embargo tegen Cuba:

Eind 1960 werden al gedeeltelijke handelssancties (een uitvoerverbod) ingesteld. Dat gebeurde na een reeks nationalisaties van Amerikaanse bedrijven op Cubaans grondgebied door de nieuwe revolutionaire regering. Het huidige handelsembargo bestaat uit twee wetten: de wet-Torricelli (1992) verbiedt elke vorm van handel met Cuba. De wet Helms-Burton legt sancties op aan niet-Amerikanen en bedrijven die voordeel halen uit in beslag genomen Amerikaanse eigendommen op Cuba. Aan buitenlandse zakenlui en hun gezin kan de toegang tot de VS worden verboden. De twee wetten zijn in strijd met het internationale recht. Onder meer door dit handelsembargo is er op Cuba schaarste aan bepaalde goederen. Zo is het erg moeilijk voor Cuba om voldoende medicijnen aan te kopen.

Economische hervormingen:

De laatste jaren voerde Cuba heel wat economische hervormingen door. Recente hervormingen als de vrije verkoop en aankoop van huizen en auto’s kregen heel wat internationale aandacht. Hervormingen in de organisatie van bijvoorbeeld de landbouw krijgen minder aandacht in onze pers, maar zijn erg belangrijk voor het land.

Religie

De meerderheid (85%) van de Cubaanse bevolking is rooms-katholiek. Slechts 5 procent gaat regelmatig naar de mis. Zo'n 600.000 tot 800.000 Cubanen behoren tot de protestantse kerken (baptisten- en pinkstergemeenschappen). Er zijn ook verschillende Cubanen (15% van de bevolking) die geloven in Santeria, een mix van Afrikaanse religie en katholicisme. Cuba houdt staat en godsdienst stevig gescheiden, zo wordt het onderwijs alleen door de staat georganiseerd.

Cuba kent talrijke feestdagen. Het carnaval is het bekendste feest dat elke juli in Santiago de Cuba het uitbundigst wordt gevierd. Tijdens het carnaval staan muziek, dans, optredens, en de alcoholische drank, als vuurwater en de 'Yara' rum centraal.

Lokale gebruiken en gewoonten

Overal op straat vind je muzikanten die guïro's (raspers), claves (2 harde houten stokjes) en maracas (rammelaars) bij zich hebben. Ze spelen voornamelijk voor toeristen muziek van de Buena Vista Social Club.

Cuba wordt ook het Eiland van de Rum genoemd. Het bekendste merk is Havana Club die in de mojito (rum met munt) en Cuba Libre (rum met cola) wordt gebruikt. Ernest Hemingway, die een tijdje in Cuba heeft gewoond, was een fervente aanhanger van de diaquiri's en mojito's. Normaal als je rum drinkt, moet je volgens de lokale gewoonten eerst een beetje op de grond gieten vooraleer je proeft.

Tijdsverschil

Tijdens onze wintertijd is het in Cuba 6 uur vroeger dan in België. Tijdens onze zomertijd is het er 7 uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning in Cuba bedraagt op sommige plaatsen 110 Volt, op andere plaatsen is dit 220 Volt. De stopcontacten zijn van het type A, B, C, F en L. Je neemt best een wereldstekker mee.

Veiligheid

In Cuba is over het algemeen veilig te reizen. Diefstal en kleine criminaliteit kunnen wel voorkomen, waakzaamheid is dus geboden. Meer info vind je via diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Cuba

Wat andere reizigers vinden

"Cuba ten volle ervaren ter land in de Sierra Maestra, ter zee al duikend in Playa Giron met bijhorende schipwrakken, en in de lucht al hangglidend in Bayamo. De mojito en pina colada-gevulde salsa-avonden en dan losgaan op die ene Westerse hit. De vele spontane contacten met locals: bv. tijdens een onweersbui in Havana bij een gezin thuis kunnen schuilen, of bij het breken van de fietsketting geholpen worden door de eerste Cubaan die passeert, op zoek naar hierba buena voor mojito en op sleeptouw genomen worden door een Cubaan die ons meeneemt door verschillende tuintjes terwijl zijn vrouw chips maakt voor ons aperitief... Aaaah Cuba, mi vida, mi corazon! Ik had vooraf ontzettend hoge verwachtingen van Cuba, dewelke met gemakwerden ingelost. Het is een eigenzinnig, trots land met een pracht van natuur én inwoners, overgoten met de typische Latijns-Amerikaanse charme. Een land dat niemand koud kan laten, letterlijk en figuurlijk."

Sylvia Faict

De Cubaanse sfeer is iets unieks en een echte must. Cubanen zijn erg vriendelijk en willen je met veel plezier de stapjes van bachata en salsa leren.

Doriane Van De Putte

Cuba is een heel mooi land waar je vooral naartoe moet gaan voor de sfeer en de bevolking. Ik vond het vooral fijn om te zien hoe muziek zo aanwezig is in het leven van de Cubanen. Ik ben wel van mening dat de groepssfeer ervoor gezorgd heeft dat ik de reis zo goed heb ervaren, we hadden echt een zalige groep!

Anoniem

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".