Overslaan en naar de inhoud gaan

‘The only risk is wanting to stay!’… de slogan van de Colombiaanse Dienst voor Toerisme heeft de laatste jaren serieus zijn vruchten afgeworpen. Citytrippen in Bogota en Medellín, trekken naar verborgen pre-Colombiaanse ruïnes, actie en avontuur in San Gil en genieten van tropische Caraïbische baaien. 

De hoogtepunten van deze reis

colombia

Een duik in de natuur in koffieregio Salento: op koffietour, stevig wandelen in de grasgroene Cocoravallei in N.P. Los Nevados en hoge palmbomen en schattige kolibries spotten

colombia

Extreme outdoor-activiteiten in de omgeving van San Gil

colombia

De 4-daagse trek naar La Ciudad Perdida, de Verloren Stad

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - 3
Eerste kennismaking met cultuur en natuur

Startpunt is Bogotá, een verrassend moderne Latijns-Amerikaanse hoofdstad, gelegen op een hoogte van 2.640 m. We logeren er in het koloniale gedeelte La Candelaria, van waaruit we de stad in al haar facetten (zoals het Goudmuseum, Museo Botero, kleurrijke graffitiwijken) met de fiets ontdekken. Bij mooi weer nemen we de kabelbaan naar de top van de berg Monserrate en genieten we van het uitzicht over de uitgestrekte hoofdstad en de bergen errond. 

2 Dag 4-6
Een duik in de natuur van Salento

Na een lange busrit (7 à 9u) komen we aan in de koffieregio Salento waar een koffietour niet mag ontbreken. We maken stevige wandelingen in de grasgroene Cocoravallei, onderdeel van Nationaal Park Los Nevados. Hoge palmbomen en schattige kolibries spotten we hier à volonté. 

3 Dag 7-10
Hip Medellín

Medellín is momenteel de hipste stad van Colombia en dat zullen we geweten hebben. We verkennen de moderne (uitgaans)wijk Poblado waar salsa en rum niet ontbreken, de koloniale binnenstad en leren tijdens de Pablo Escobar-tour of een rondleiding in Comuna 13 alles over het pijnlijke verleden van het land. 

4 Dag 10
Binnenlandse vlucht van Medellín naar Santa Marta
5 Dag 11 - dag 14
Trekking naar La Ciudad Perdida

In het natuurpark Parque Natural Sierra Nevada de Santa Marta gaan we op zoek naar de ’Verloren Stad’. We stappen 4 dagen door de warme en vochtige jungle, onze bagage voor deze trekking dragen we zelf. We stappen 4 à 5 uur per dag, slapen in eenvoudige logies - hangmatten en/of cabañas - en we verfrissen ons in een riviertje of bij wat watervalletjes. De vochtigheid en de vele muggen maken het zwaar maar het zicht op La Ciudad Perdida en het gevoel achteraf maken alles goed! Onze lokale gidsen leren ons over de natuur, geschiedenis en het leven van de lokale Tayrona-indianen.

6 Dag 15
Uitblazen aan de Caraïbische kust

Aan de Caraïbische kust (buurt van Santa Marta) genieten we na de trekking van een vrije dag en welverdiende rust. We kunnen het bekende parque Tayrona ontdekken te voet of met de boort maar kunnen ook zwemmen en chillen.

7 Dag 16-18
Actie, avontuur en koloniale gezelligheid

San Gil is een typisch Colombiaanse stad waar we het lokale leven opsnuiven. Het is eveneens de perfecte plaats om de adrenaline te voelen stromen door ons lijf. We gaan er raften en wie wil kan er ook kiezen voor paragliden (facultatief, richtprijs 30 USD) of speleologie (facultatief, richtprijs 10 USD). 

8 Dag 19-21
Colombiaanse hoogland

In het Colombiaanse hoogland gaan we paardrijden, fietsen en/of wandelen langs overweldigende panorama’s, afgewisseld met zwemmen in watervallen en natuurlijke bronnen. In koloniaal stadje Villa de Leyva is het heerlijk kuieren of gewoon chillen en genieten van de omgeving. 

9 Dag 22 - dag 23
Bogotá en naar huis

Terugvlucht vanuit Bogotá.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 04/07/2023
Terug: 26/07/2023
Basisprijs: €2.445
+ 1.450 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2022
Vertrek: 04/08/2023
Terug: 26/08/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 25/08/2023
Terug: 16/09/2023
Basisprijs: €1.925
+ 1.450 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2022

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Bogotá en terug (of via Amsterdam, in dat geval is transport H&T naar Schiphol inbegrepen)
 • Binnenlandse vlucht Medellín - Santa Marta
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Deze reis bevat cultuur, natuur, actie en avontuur. We trekken meermaals onze stapschoenen aan voor enkele stevige tochten. Ook te paard, met de jeep en/of met de raft verkennen we het mysterie van dit prachtige land.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We kiezen voor lokale accommodaties en openbaar vervoer wat in Latijns-Amerika betekent dat je werkelijk kan proeven van het echte dagelijkse leven. Je slaat een babbeltje met je buurman, in het Spaans of in gebarentaal!

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Door op een duurzame en tragere manier te reizen komen we in contact met de gastvrije Colombianen. Een etentje hier een babbeltje daar, we worden er met open armen ontvangen. Colombia draagt nog vaak onterecht het imago van de drugskartels uit de 20e eeuw en de lokale bevolking wil ons heel graag aantonen dat dit imago voorbij gestreefd is en dat Colombia een vriendelijk en veilig land om in te reizen is.

Documenten

Je hebt voor Colombia een geldige reispas nodig die nog 6 maanden geldig is na terugkomst. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Het is VERPLICHT om het certificaat van je vaccinatie tegen gele koorts (het zogenaamde gele boekje) mee te hebben. Dat certificaat moet minstens 10 dagen oud zijn bij aankomst in Colombia.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 25/08/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - MIDI STATION 25/08/23 - 10:17
PARIS - CHARLES DE GAULLE INT. 25/08/23 - 11:53
PARIS - CHARLES DE GAULLE INT. 25/08/23 - 15:40
BOGOTA - EL DORADO INT. 25/08/23 - 19:20
BOGOTA - EL DORADO INT. 15/09/23 - 23:55
PARIS - CHARLES DE GAULLE INT. 16/09/23 - 17:15
PARIS - CHARLES DE GAULLE INT. 16/09/23 - 19:07
BRUSSELS - MIDI STATION 16/09/23 - 20:43
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We leggen lange afstanden af met bussen van groot naar klein, van comfortabel tot gammel. We nemen vaak het openbaar vervoer, of taxi’s, maar we nemen ook af en toe een charter voor onze groep. We wisselen al eens af met een boottocht. Raften, wandelen, fietsen of paardrijden zijn opties in samenspraak met de groep en afhankelijk van de gekozen activiteiten.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

De logies zijn basic, maar met het nodige basiscomfort: hostels, guesthouses en enkele nachten slapen we in een hangmat. Meestal is er een licht laken voorhanden, in de koudere gebieden zijn er ook wel dekens. Sommige mensen slapen toch liever in hun eigen lakens, een lakenzak is dan handig.

Kamers vanaf 2 personen, maar meestal meerpersoonskamers. Douche en toilet zijn soms op de kamer, maar even vaak op de gang. Meestal zijn geen handdoeken ter beschikking, dus daar zorg je zeker best zelf voor.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Arepa (een broodje gemaakt van mais meel, kan verschillende vullingen hebben) en Sancocho (soep van een bepaald soort banaan, aardappel, yucca en vlees.

Fritanga zijn verschillende schotels met gegrild rundvlees, kip, worst zoals morcilla, chorizo,longaniza, and chunchullo (gefrituurde koedarmen), mini-aaardappelen en arepa.

De Colombianen eten ook veel rijst, granen,rundvlees, kip, fruit, erwten, linzen, varkensvlees en vis. Het eten is meestal lekker en gevarieerd. Voor vegetariërs is er minder keuze, kip of vis worden in dit geval vaak aangeboden. Af en toe zal je ergens een eitje kunnen krijgen. Als je hier echt belang aan hecht zal je dit telkens heel duidelijk moeten vermelden vooraf en expliciet zeggen dat je ook geen kip of vis eet.

Je vindt bijna overal lekker verse vruchtensappen en empanadas op straat.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

We raden aan om voor deze reis een trekkersrugzak mee te nemen. Dit vergemakkelijkt het om het openbaar vervoer te nemen en is makkelijk stapelbaar. Voor de trekking in Cuidad Perdida zullen we met dagrukzak en bagage voor 4 dagen stappen. De grote bagage laten we achter in het hotel.

Trekkersrugzak met regenhoes:

 • trekkingsschoenen (reeds ingewandeld met een goed profiel en waterdicht)

 • slippers / teva sandalen (te gebruiken voor de rafting!)

 • sneakers/sportschoenen

 • afritsbroeken/lange broeken en shorts

 • T-shirts en shirt met lange mouwen

 • kousen en ondergoed

 • bescherming tegen de zon

 • pull(s)

-(bamboo)tandenborstel + tandpasta (graag biologische)

 • shampoo-en-douchegel (liefst biologisch afbreekbaar)

 • lakenzak voor tropische omstandigheden

 • poncho/lichte regenjas

 • DEET (min. 40%) of iets soortgelijks

 • zwemkledij

 • persoonlijke EHBO

 • reishanddoeken (microfiber aangewezen)

 • adapter/wereldstekker (te verdelen met de groep)

 • Gezelschapspelletjes of spel kaarten Bv. Saboteur of escape room spel

 • oordopjes en slaapmasker (indien nodig)

Dagrugzak met regenhoes:

Voor de trekking Ciudad Perdida: in dagrugzak (kan ook met grote trekkersreizen indien liever)

• Reserve set kleren (droog voor in de avond na het wandelen)

• Stevige wandelenschoenen

• 2 t-shirts (1 aan bij vertrek)

• 2 wandelbroeken (1 aan bij vertrek)

• 2 x ondergoed & wandelkousen

• Deet of Nopikex

• Zwemkledij

• Drankfles of waterzak

• Snacks, energierepen, wafeltjes

• Zonnecreme, zonnebril

• Pet of buff

• Fototoestel & GSM voor de #travelgram

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voorzie USD 1.350 voor uitgaven ter plaatse.

In Colombia is de officiële munteenheid de Colombian Peso.

Richtkoers (op 22/10/2019): 1000 Colombian Peso = € 0,27 en USD 0,30 Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/.

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.

Facultatieve activiteiten:

 • paragliden in San Gil, richtprijs 30USD
 • speleologie in San Gil: richtprijs 10 USD
 • canopy in San Gil: richtprijs 26 USD
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Vaccinatie tegen gele koorts is officieel vereist als u vanuit één van de volgende landen vertrekt of als u er langer dan 12 uur in transit bent geweest: Angola, Brazilië, Democratische Republiek Congo of Oeganda. De vaccinatie moet minstens 10 dagen voor vertrek toegediend worden in een officieel gele koorts-vaccinatiecentrum en geregistreerd in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe. Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast omdat het vaccin voor gele koorts tegenwoordig levenslang geldig is, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Malariapreventie aan aangeraden voor avontuurlijke reizen. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Belangrijk zijn een 'open mind' en 'positieve ingesteldheid' die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte, andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort, de lange afstanden en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint.

De 4-daagse trekking vraagt uiteraard extra uithoudingsvermogen omwille van het bergachtige terrein en de hitte, maar is wel haalbaar voor iedereen die graag stapt en van een uitdaging houdt. Door het klimaat kunnen er extreme verschillen zijn: enerzijds zeer warm en volle zon, anderzijds stevige regenbuien waardoor het ook mogelijk is dat je tot je middel door een rivier moet waden. Na de wandeldag kan je wel rustig bekomen aan een riviertje of op een prachtige plek in de natuur. De lokale gids zorgt ondertussen voor het eten.

De trektocht is ongeveer 44 km lang, en bevat een aantal steile klimmen en afdalingen. Een schets hoe de 4 dagen trekking er normaal uitzien:

Dag 1 Santa Marta - Cabaña 1: de eerste dag stappen we samen met onze gids 8,4 km, dit gedurende vier en een half uur en stijgen we 734m. We logeren in een grote cabaña met eigen keuken. De slaapplaatsen zijn hangmatten of stapelbedden met muskietennet. De toiletten en douches bevinden zich ietsje hogerop. Het eten wordt door onze kok voorzien. Geen probleem als je vegetarisch bent, geef dit zeker op voorhand door aan je begeleider. Aan de cabaña heb je ook telkens een kleine shop waar je frisdranken, water of bier kan kopen. Onze kok zorgt telkens voor gepurifieerd water waarmee je dan je lege fles kan vullen. Ook onderweg op de trekking is er af en toe mogelijkheid om frisdrank/water te kopen.

Dag 2 Cabaña 1 – cabaña 2: voor dag en dauw dalen we af in de vallei van de Río Buritaca. We dalen een heel klein beetje om vervolgens niet anders te doen dan te stijgen. We stappen een dikke 3-4u tot de lunch. Zware regenval maken dat het soms echt een modderweg wordt waar je door moet ploeteren op handen, knieën en soms je zitvlak. Onderweg ontmoeten we Tayrona-indianen die in het dorpje Kogui wonen. We logeren in cabaña 2 die we na nog eens 4 uur stappen bereiken. De woeste natuur is geweldig!

Dag 3 Cabaña 2 – cabaña 3: We staan héél vroeg op, want we beklimmen la Ciudad Perdida (meer dan 1200 steile, smalle en gladde trappen) en hebben zo een prachtig zicht over de Verloren Stad of het heilig grondgebied van de Tayrona-indianen. Je stapt 1u naar de Lost City. Onze gids geeft veel uitleg over de archeologische site. Omdat er nog indigenas (indianen) wonen, mag je op bepaalde plaatsen niet fotograferen. Hier brengen we zo'n 2u door waarna we de afdaling inzetten langs dezelfde weg. We nuttigen een stevig tienuurtje en gaan dan op pad. We moeten flink doorstappen, want we willen vandaag de grootste afstand overbruggen. We hebben nog een dikke 4u-5u wandelen voor de boeg. Hitte, regen, mist, ... je krijgt hier alle seizoenen over je heen in 1 dag! Maar je kan wel perfect op je eentje, met 2 of in een kleine groep wandelen door het woud want er is slechts 1 duidelijk pad. Aan het einde van de dag kom je moe maar voldaan toe om je laatste nacht in de jungle door te brengen.

Dag 4 Cabaña 3 – Taganga: We staan opnieuw vroeg op om de andere groepen wat voor te blijven. Vandaag gaan we in totaal een goede 7u stappen. Je stijgt en daalt veel, over dezelfde weg als dag 1. We keren terug naar Taganga waar we laat aankomen. Een trekking met een natuur en cultuurbeleving om niet snel te vergeten!

Reisperiode en klimaat

In de laaggelegen gebieden is het gemiddeld 24 graden tot 28 graden (langs de kust). In de bergen bedraagt de gemiddelde temperatuur 16 tot 19 graden, tussen 2000-3000 meter is dit 10 tot 15 graden. Op de hoogste toppen ligt er altijd sneeuw.

Colombia ligt vrijwel op de evenaar maar door de grote hoogteverschillen komen er vier verschillende klimaatzones voor. 83% van het land ligt lager dan 1000 meter en de gemiddelde temperatuur is er 24 °C. 9% van het land ligt tussen 1000 meter en 2000 meter hoogte met een gemiddelde temperatuur van 18 °C. 6% van het landoppervlak ligt tussen 2000 en 3000 meter met een gemiddelde temperatuur van 12 °C. Eeuwige sneeuw vindt men boven 4500 meter hoogte.

De seizoenen worden in Colombia eerder gekarakteriseerd door regenval dan door temperatuurwisselingen. In de lage gebieden aan de Caribische kust (het noorden) is er een droog seizoen van december tot maart, de rest van het jaar is het regenachtig. In het zuiden wordt het regenseizoen onderbroken door een periode van minder regen in juni en juli, en aan de Pacifische kust komt een droog seizoen bijna niet voor.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. In het zuiden grenst het land aan Peru en Ecuador, in het oosten aan Venezuela en Brazilië. In het westen vind je Peru en de Grote Oceaan. De Caribische zee vormt de grens in het noorden. Je kunt vijf regio’s onderscheiden in Colombia. - Het bergachtige Andesgebied is erg vruchtbaar, het grootste deel van de bevolking woont in dit gebied in steden zoals Bogotá, Medellin en Cali. - In het Caraïbische kustgebied vind je graslanden, woestijn en tropisch regenwoud. - Het kustgebied bij de Grote Oceaan is grotendeels bebost. In deze regio vind je ook de belangrijkste haven van het land; Buenaventura. - Op de vlaktes van Orinoco ontspringt een groot aantal rivieren. - Het Amazonegebied in het zuidoosten is vlak met tropisch regenwoud.

Fauna en flora

Colombia telt meer dan 1920 vogelsoorten (grootste aantal ter wereld zoals de toekan en de Andescondor), 3.000 soorten orchideeën en 13.000 planten. De wax palmboom is het nationale symbool van het land.

Colombia is ook de thuis van de jaguar, hert, apen, tapirs, brilbeer in de Andes, pirana in de Amazone,... Het N.P. van Tayrona is een ongerept natuurparadijs met aangename stranden. Helaas gaat het kappen van het tropisch regenwoud gewoon door. Dit komt omdat boeren steeds verder de natuur intrekken om landbouwgrond te klaren.

Staatsvorm

In 1810 werd Colombia onafhankelijk van Spanje. Het is een republiek met als president Juan Manuel Santos.

Colombia haalde regelmatig het nieuws omwille van zijn linkse guerrillagroepen Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo (FARC) en Ejército de Liberación Nacional(ELN). Er was een complex conflict tussen verschillende partijen: linkse guerrilla, rechtse paramilitairen (als antwoord op links) en de staat. Ook de lokale cocaïne-maffia probeerde het conflict naar haar hand te zetten en maakt gebruik van bescherming door guerrillatroepen. In ruil financierde ze de FARC en ELN in de oorlog tegen de overheid. Naast de drugshandel haalde de FARC zijn inkomsten uit ontvoeringen. Zo werd in 2002 presidentskandidate Íngrid Betancourt door de FARC ontvoerd. In 2008 werd ze met hulp van het Colombiaanse leger bevrijd. De laatste jaren gaven steeds meer FARC-rebellen zich over en kondigden ze aan dat ze zouden stoppen met ontvoeringen van politici en militairen.

De regering voerde lang vredesonderhandelingen met de FARC wat in november 2016 tot een langverwacht en -gehoopt vredesakkoord leidde en maakte zo een einde aan een conflict dat meer dan 50 jaar duurde. President Santos kreeg voor zijn rol in deze onderhandelingen de Nobelprijs voor de Vrede.

Huidig president Ivan Duque legde zijn eed af op 8/8/18 als de 60ste president van Colombia en kondigde meteen “correcties” in FARC-vredesakkoord aan. Zo wil hij verzekeren dat de slachtoffers van de FARC “de waarheid, gerechtigheid en schadeloosstelling” krijgen.

Bevolking

75% van de bevolking is mesties (mix Indiaans-Spaans), mulat (blank–Afrikaans), Zambo (Indiaans-Afrikaans). Ongeveer 20% is van Europese afkomst en 1% Indiaans. Er wonen zo'n 47 miljoen mensen in Colombia, ze wonen vooral in de steden Bogotá, Medellín, Cali en Barranquilla. De bevolkingsdichtheid is minder dan 1 persoon per vierkante kilometer. 25% van de Colombianen is jonger dan 14 jaar, en amper 7% ouder dan 65. Colombia telt 48,6 miljoen inwoners.

Dichtbij Tayrona N.P en Santa Marta heb je de (onderlinge verwante) Kogi, Arhuaco- (of Ika), Wiwa- en Kankuamo-indianen, ze geloven dat hun berg, de Sierra Nevada; de ‘plaats der schepping’ is en ‘het hart van de wereld’. De Sierra-indianen noemen zichzelf ‘de oudere broeders’ en geloven dat ze in het bezit zijn van een speciale mystieke wijsheid en kennis die die van anderen overtreft. Ze beschouwen buitenstaanders als ‘de jongere broeders’.

Economie

De munteenheid is de Colombiaanse Peso (COP). In het verleden was Colombia voor buitenlandse investeerders een onaantrekkelijk land omwille van de guerrillabewegingen en drugsconflicten. De laatste jaren treedt de regering samen met de internationale gemeenschap, verwoord in de Londen en de Cartagena Declarations, strenger op en met resultaat. De export van koffie, olie en goud is toegenomen. Ook het toerisme groeit in deze regio. Belangrijke handelspartners zijn V.S., EU, Andesgebied en Japan. Colombia heeft enkele bilaterale vrijhandelsakkoorden met de V.S., Canada en de EU.

Religie

95% van de Colombianen zijn rooms-katholiek. Het protestantisme wint de laatste jaren aan invloed en aanhangers.

Colombia telt tal van nationale en/of religieuze feesten. Maar Pasen en Kerst blijven de belangrijkste feesten.

Kerstmis in Colombia, dat zijn lichtjes, aguardiente, vuurwerk en feest. Voor Colombianen begint Kerstmis al begin december. Uitgelaten Colombianen duiken in hun versie van onze Kerstmarkt: standjes met perros calientes, bandeja paisa, maïskolven en sapjes van de meest exotische fruitsoorten lokken tal van nieuwsgierigen. Straten worden afgesloten met een halve huisraad en omgetoverd in voetbalvelden. Buren palmen de stoep in en koken samen een potje voor de ganse wijk. Vergeet ook zeker de lokale rum niet te proeven!

Een ander groots feest is carnaval de maandag en dinsdag voor Aswoensdag. Tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen) heeft bijna iedereen vakantie. Bussen, hotels en binnenlandse vluchten zijn dan volgeboekt en veel Colombianen trekken naar het strand. In dorpen en steden vinden processies plaats, waarbij het lijdensverhaal van Jezus wordt uitgebeeld. Popayán en Mompos staan bekend om hun Paasprocessies.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Colombia, net als in de meeste Latijns-Amerikaanse landen, hebben ze een ander begrip van het woord 'tijd'. Een flexibele ingesteldheid naar tijdsindeling toe is dan ook geen overbodige luxe.

Colombiaanse vrouwen besteden veel tijd en geld aan hun uiterlijk. Plastische chirurgie zit in Colombia in de lift.

De vijftiende verjaardag van een meisje, ook wel Quinceanera genoemd, wordt uitbundig gevierd. Je kan het vergelijken met de ‘Sweet Sixteen’ in Noord-Amerika. Volgens de Colombianen worden meisjes op hun vijftiende een jonge vrouw en daar horen de nodige feesten bij.

Colombianen zijn nieuwsgierig naar toeristen en zullen vaak een praatje met je komen slaan.

Een van de bekendste schrijvers van het continent, Gabriel Garcia Marquez, leverde met zijn boek '100 jaar eenzaamheid' een interessant verhaal over zijn land. Hij won de Nobelprijs Literatuur voor zijn oeuvre. Het boek is een aanrader als je naar Colombia vertrekt!

De belangrijkste nationale feestdag valt op 20 juli, wanneer de onafhankelijkheid van Colombia wordt gevierd. Nog een andere hoogdag is de 24 juli, de geboortedag van Simón Bolívar, de vrijheidsstrijder die de Spanjaarden uit het noorden van Latijns-Amerika verdreef.

Colombianen zijn dol op muziek, Shakira is dan ook een nationale heldin, vooral in haar geboortestad Barranquilla.

Tijdsverschil

In Colombia is het zeven uur vroeger in de zomer en zes uur vroeger in de winter.

Elektriciteit

Colombia werkt op een netwerk van 110 Volt. Neem dus best een adaptor of wereldstekker mee.

Veiligheid

Colombia is niet onveiliger dan andere Latijns-Amerikaanse landen. Neem geen grote sommen geld mee en draag geen waardevolle voorwerpen. Steek een fotokopie van je reispas op zak en bewaar het origineel in een kluis van je accommodatie. Aanvaard geen dranken, papier of sigaretten van onbekenden, Haal bij voorkeur geld af in banken of winkelcentra en verlies je bagage niet uit het oog.

Meer info vind je via Buitenlandse Zaken op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Colombia Go

Wat andere reizigers vinden

Colombia is een prachtig land, het programma van de reis was bovendien een voor mij perfecte afwisseling tussen natuur, stad, actief en relax!

Astrid Goeman

Colombia was een eerste kennismaking met Zuid-Amerika en deed me zeker naar meer verlangen. De afwisseling van natuur, avontuur en stad is een ideale mix. De natuur in Colombia was bovendien zo verschillend dat het leek of we telkens een ander land aandeden.

Eefje Verstraete

Colombia is geweldig. Joker verlegt je grenzen, dat is zeker! Ik had nooit gedacht dat ik de trekking zou aankunnen, maar doordat je in groep reist, kan je veel meer dan je ooit voor mogelijk houdt. Daarnaast zijn er ook talrijke outdoor activiteiten die ik nog nooit had gedaan, die de reis uitdagend en avontuurlijk hebben gemaakt.

Annelies De Vulder

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".