Overslaan en naar de inhoud gaan

Kanovaren tussen nijlpaarden, de Okavango delta per mokoro-boot ontdekken, leeuwen en andere dieren zoeken in Chobe National Park, wakker worden op zoutpannen, vanaf de BBQ olifanten zien passeren,… Dat kan enkel in Botswana en Zambia!

Deze reis neemt je mee op het water, op de fiets, te voet, met de bus en zelfs in de lucht om de beestenpracht van Afrika te beleven zoals dat nergens anders mogelijk is. Een extra geut lokale kleuren, smaken en ritmes, en jouw zomer in zuidelijk Afrika is compleet!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis - Zambia en Botswana - Zambezi - kano safari

Wakker worden bij het geluid van nijlpaarden tijdens een 3-daagse safari-kanotocht

Groepsreis - Botswana en Zambia - Makgadikgadi Pans - zoutpannen - kamperen

Kamperen op de eindeloze Makgadikgadi zoutpannen

Groepsreis Zambia en Botswana - olifanten safari

Olifanten en ander wildlife van heel dichtbij leren kennen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
Unieke safari per kano

Welkom in Zambia! En dat zullen we geweten hebben! We zijn nog maar net aangekomen, of we beginnen al aan onze 3-daagse kanosafari op de machtige Zambezi-rivier.

Dat dit een unieke ervaring is, merken we direct. Per twee varen we in een kano onder de professionele begeleiding van de lokale gids. Die weet precies hoe we ons moeten gedragen als we nijlpaarden en krokodillen passeren.

’s Nachts slapen we in tenten op eilandjes in de rivier. Een gezellig kampvuur en eindeloze sterrenhemel bieden ons hier licht. ’s Morgens worden we gewekt door het geluid van een badende olifant. Een betere wekker kunnen wij ons niet voorstellen!

2 Dag 6-7
Couleur locale aan de Victoria Falls

De volgende stop is Livingstone. Livingstone? Was dat geen ontdekkingsreiziger? Wel ja, en ook wij gaan hier op ontdekking!

Livingstone ligt aan de Zambiaanse kant van de Victoria Falls. Die hoeven natuurlijk geen introductie. Wat een grotere verrassing is, is de fietstocht die ons door de buitenwijken van de stad brengt. Een blik op hoe de Zambianen hier echt leven. Een ontmoeting met wilde neushoorns is hier ook mogelijk.

Of we de  Zimbabwaanse kant van de Victoria Falls kunnen bezoeken zal afhangen van de geldende maatregelen. Aan de Zambiaanse kant kunnen we alvast genieten van de ondergaande zon over de watervallen.

3 Dag 8-10
Op zoek naar olifanten, leeuwen, luipaarden en andere grote dieren

Onze tocht brengt ons verder richting het meest bekende nationale park van Botswana: Chobe National Park. Dit is een unieke ervaring, want een safari hier betekent niet enkel met een jeep op weg zijn, maar ook met een boot.

Een krokodil die ligt te loeren op een drinkend wrattenzwijn, een luipaard dat al sluipend op een koedoe afgaat,… Als je geduldig bent, zijn de belevenissen hier van een ander niveau. Neem daarbij de gracieuze giraffen die op de open vlaktes staan en de olifanten die zich in grote meutes naar het water begeven. Het kan niet op!

En wil je zo’n belevenissen niet altijd delen met andere toeristen? Geen probleem! Op onze volgende stop zetten we onze tenten op bij een kleine waterpoel. Hier zijn we volledig alleen, diep in de bush.

4 Dag 11
Slapen op oneindige zoutvlaktes

Wist je dat er in Botswana ook zoutpannen zijn? Neen, maar dat zullen we na deze nacht nooit meer vergeten!

De Makgadikgadi Pans zijn een uniek fenomeen. Een laag zout knispert onder onze schoenen. Als het weer het toelaat gaan we een nachtje kamperen op deze zoutvlakten. Het eindeloze maanlandschap met zijn witte, droge bodem maakt dit een ideale fotogenieke locatie. We genieten van prachtige zonsondergangen, zonsopgangen en sterrenhemel.

5 Dag 12-14
Op het water en in de lucht bij de Okavango delta

In Maun verkennen we de uitlopers van de Okavangodelta. Met een lokale boot, genaamd een mokoro, spotten we op een rustig tempo vele vogels en nijlpaarden. Onze benen strekken doen we op één van de eilandjes, tussen de zebra’s.

Optioneel krijgen we vanuit een klein vliegtuigje een uitgebreid zicht op de machtige Okavangorivier en zien we hoe die uitwaaiert om uiteindelijk uit te monden in de Kalahariwoestijn. Het resultaat zijn idyllische lagunes en kleine eilandjes. Van bovenaf zien we de beesten als stipjes grazen en ook de nijlpaardpoelen zien er opeens wel erg anders uit!

6 Dag 15-16
Onderdompeling in de eco-boerderij van Lucy

De volgende stop op onze route is een lokale eco-boerderij, uitgebaat door de immer charmante en interessante Lucy. Dit voelt echt als thuiskomen.

Overdag leren we over de tradities van Botswana en kunnen we vrij rondlopen over het terrein. Een verademing. ’s Avonds is het tijd voor een barbecue en komt een dansgroep ons tonen hoe een traditionele regendans gedanst wordt.

7 Dag 17-18
Terug naar huis

De weg naar huis begint met de lange rit naar de hoofdstad van Botswana, Gaborone. Afhankelijk van wanneer we hier toekomen, kunnen we de stad nog even verkennen.

Nog een laatste pintje, en we nemen met veel pijn in het hart afscheid van deze reis en wonderlijke landen.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Deze reis is helaas volzet. Vind je geen alternatief in het Joker-aanbod, contacteer dan gerust een Joker-reiskantoor. Tussen de groepsreizen van onze internationale partners (G Adventures, Exodus, Intrepid enz.) vinden we misschien een interessante reis voor jou! 

Vertrek: 04/09/2022
Terug: 21/09/2022
Basisprijs: €2.415
+ 1.245 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-254
26-354
36-451
46-551
56-651
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2022
Volzet

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Victoria Falls en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschotten logies t.w.v. $ 500
 • Voorschot 3-daagse kanosafari op de Zambezi
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, visum Zambia, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken, optionele activiteiten en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 03 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Deze reis is geen sportieve reis. Wel gaan we 3 dagen kanovaren op de Zambezi-rivier en doen we een -rustige- fietstocht in Livingstone. De element van actieve beleving zit zich echter ook in het actief beleven van lokale cultuur. Ons verblijf op de eco-boerderij, waar Lucy ons over de tradities en gewoontes van Botswana vertelt en deze ook laat ervaren, is een goed voorbeeld daarvan. Een lokaal Zambiaans buffet bij kaarslicht, met het openbaar vervoer reizen,... Ook zo kan je een reis actief beleven.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Tijdens deze reis maken we gebruik van een combinatie van openbaar vervoer en gecharterd busjes. Op die manier zetten we geen te grote druk op het systeem van openbaar vervoer.

We tonen interesse in het verhaal van de landen die we bezoeken door te luisteren naar lokale mensen. Als we de natuur opzoeken, laten we geen afval achter. Neem ook zeker een drinkbus mee, want we kopen water in grote bidons of kunnen drinken van veilige boorgaten.

Eten doen we bij lokale restaurants en we vermijden grote ketens. Tijdens de activiteiten geven we onze lokale gidsen een eerlijke fooi.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Tijdens deze reis gebruiken we regelmatig het openbaar vervoer. Het ideale moment om een praatje te slaan met de mensen rondom jou.

We maken gebruik van lokale gidsen en contactpersonen die ons veel kunnen vertellen over het leven in Zambia en Botswana. Tijdens de fietstocht in Livingstone passeren we de verschillende wijken van de stad. Hier maken we kennis met de Zambiaanse levensstijl en overal waar we stoppen, komen er Zambiaanse kinderen ons begroeten.

Documenten

Voor Botswana is enkel een internationaal paspoort nodig dat geldig is tot minstens 6 maanden na aankomst. Voor Zambia heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Op de Jokerreizen kopen wij het visum meestal aan aan de grens. Je kan dit echter ook online aanvragen via https://eservices.zambiaimmigration.gov.zm/#/home. Een single entry visum kost zo'n 25 USD.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 04/09/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 04/09/22 - 22:15
ADDIS ABABA BOLE INT"L 05/09/22 - 06:15
ADDIS ABABA BOLE INT"L 05/09/22 - 09:25
HARARE INTERNATIONAL 05/09/22 - 12:35
HARARE INTERNATIONAL 05/09/22 - 13:40
LUSAKA 05/09/22 - 14:40
GABORONE INTL 20/09/22 - 15:10
ADDIS ABABA BOLE INT"L 20/09/22 - 21:40
ADDIS ABABA BOLE INT"L 21/09/22 - 00:35
VIENNA - SCHWECHAT INT"L 21/09/22 - 05:55
VIENNA - SCHWECHAT INT"L 21/09/22 - 06:55
BRUSSELS AIRPORT 21/09/22 - 08:35
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

We gebruiken een combinatie van openbaar vervoer en gecharterde busjes met chauffeur. Verder gebruiken we ook onze voeten, gaan we op weg met de fiets, en optioneel kunnen we ook een pleziervlucht nemen over de Okavango Delta (richtprijs: 1200 BWP). Als het moet, nemen we ook een taxi in de stad.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Deze reis is een combinatie van 2-persoonstenten en lodges/hostels. Er zijn kampeermateriaal, matjes en slaapzakken voorzien. Maar als je liever je eigen slaapzak of lakenzak wil meenemen, kan dit zonder probleem. Onze gidsen zetten de tenten op en prepareren de maaltijden, maar verwacht wordt dat wij hen zeker een handje helpen hierbij!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Als voormalige Engelse kolonies merk je de deze invloed terug in het eten in deze landen. Zo kan je er meat pie vinden, een groot en rijkelijk gevuld bladerdeegbroodje. Vlees, gegrild of in een stoofpot, is bijna altijd een wezenlijk onderdeel van een maaltijd. De verkrijgbare non-alcoholische dranken zijn de standaard frisdranken, sappen en bronwater. De alcoholische dranken zijn in de meeste accommodaties in een ruim assortiment verkrijgbaar. Dit geldt voor zowel de internationaal bekende merken als de lokale merken zoals Mosi en Rhino bier. In Botswana wordt veel geïmporteerd van buurland Zuid-Afrika. Drink best geen kraantjeswater.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • grote rugzak
 • dagrugzak
 • geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor kleingeld (geen dikke portefeuille!)
 • sokken
 • licht schoeisel en sandalen
 • ondergoed
 • T-shirts (licht en makkelijk te wassen), ook met lange mouwen
 • broeken, lang en kort of afritsbaar
 • warm trui(tje) (wol) of fleece
 • regenjasje
 • zonnepet/zonnebril
 • zwemgerief, eventueel strandhanddoek
 • sjaaltje tegen de zon of stuk textiel (kan handiger zijn : multifunctioneler)
 • zonnecrème
 • slaapkledij
 • gsm en oplader + powerbank
 • fototoestel en geheugenkaartjes (best in handbagage)
 • batterijlader
 • verrekijker
 • wereldstekker
 • oordopjes
 • een minigezelschapsspelletje, een boek, kaarten...
 • pen en papier , eventueel dagboekje
 • persoonlijke reisapotheek
 • eventueel een lakenzak

Opgepast: 's avonds, en vooral als we slapen in de tenten, kan het koud worden. Bereid je daar dus zeker op voor!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Zambia is de officiële munteenheid de kwacha (ZMW) en in Botswana betaalt men met de pula (BWP). Vaak kan je ook met Amerikaanse dollar betalen. Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Je neemt bij voorkeur cash euro’s of dollars mee. Kredietkaarten zijn ook handig. Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Facultatieve activiteiten:

vlucht over de Okavango delta: richtprijs = 100 USD

raften (klasse 3) op de Zambezi: richtprijs = 160 USD

bungeejumpen aan de Vic Falls, Livingstone: richtprijs = 160 USD

deltavliegen over de Vic Falls (15 min): richtprijs 170 USD

helikoptervlucht aan de Vic Falls: richtprijs = 180 USD voor 15 min

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is niet verplicht, enkel Zambia is low risk area, tenzij je een medische contra-indicatie hebt, dan is het wel aanbevolen. Het vaccin is levenslang geldig. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 09020/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.oanda.be

Malariapreventie is eveneens aangewezen. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde of jouw huisarts.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen maar de activiteiten zijn niet zwaar. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

Zambia en Botswana liggen in het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. December tot april: warm en nat, mei tot augustus: koel en droog, september - november: heet en droog. De gemiddelde temperaturen in de zomer variëren van 25 - 35 graden. In de winter liggen de temperaturen tussen de 6 en 24 graden. Wij gaan in het droge winterseizoen. Overdag zijn de temperaturen daardoor meestal aangenaam tot warm, maar het koelt wel af 's nachts.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

De Okavangodelta in Botswana is ontstaan door de bedding van de rivier Okavango die zijn oorsprong in Angola vindt. In plaats van in zee uit te monden loopt de rivier dood in een wirwar van kreekjes in de Kalahari-woestijn. Het reusachtig moerasland is een uniek natuurgebied met een rijke flora en fauna.

Fauna en flora

Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers. De meeste camps en lodges zijn niet omheind, waardoor het wil bijna vlak voor je accommodatie te spotten valt. Botswana richt zich niet op massatoerisme, maar op een laag volume maar met een des te authentiekere belevenis.

Staatsvorm

Botswana is een parlementaire democratie. Sinds de onafhankelijkheid van de Britten in 1966 ligt de wetgevende macht bij het parlement, dat bestaat uit de Nationale Vergadering (57 gekozen leden), president, voorzitter, procureur-generaal en vier afgevaardigden van de president. De Democraat Mokgweetsi Masisi is momenteel aan het bewind.

Bevolking

In Botswana is het grootste deel van de inwoners (2,25 miljoen) Tswana wat 'Bosjesman' betekent. De benaming van het land verwijst naar de naam van de vroegere stam. Nu heet iedereen die in Botswana woont zo. Andere bekende stammen zijn de San, de Herero en de Kgalagadi. De Herero vrouwen vallen op door hun wijde rokken en grote hoeden naar Victoriaans model.

Economie

Voor de onafhankelijkheid in 1966, behoorde Botswana tot de armste 20 landen ter wereld. De ontdekking en ontwikkeling van de diamant begin jaren '70 zorgde voor een enorme economische groei. De meeste mensen zijn actief in de landbouw. De economische groei heeft geleid tot verbetering van de infrastructuur en ontwikkeling van de industriesector en sociale diensten. Maar de werkloosheid blijft in bepaalde regio's een probleem, onder meer door terugkerende mijnwerkers uit Zuid-Afrika. Ook de inflatie is nog niet onder controle. Niettegenstaande is Botswana is vergelijking met andere Afrikaanse landen zeer welvarend.

Religie

Bijna driekwart van de mensen in Botswana is christelijk. Veel van hen combineren het christendom echter met hun traditionele Afrikaanse tradities, zoals voorouderverering.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Botswana moet je, voor je iets vraagt (bijvoorbeeld de weg), iemand steeds begroeten en vragen hoe het met hem gaat. Op zondagen ligt het leven in Botswana stil. Bijna iedereen gaat dan naar de kerk. Vooral op het platteland is het als vrouw aan te raden je dijen bedekt te houden. Dus geen te korte rokjes daar dragen.

Tijdsverschil

In de zomer is er geen tijdsverschil. In onze winter is het in Botswana één uur later.

Elektriciteit

Voor Botswana neem je best een verloopstekker mee.

Veiligheid

Botswana is een relatief veilig land. Wegen zijn bovendien doorgaans goed berijdbaar. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Geografie

Zambia bestaat voornamelijk uit plateaus, met uitzondering van het zuiden waar je meer rivieren en meren vindt. Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia: de Zambezi en de Congorivier. De Zambezi is de vierde rivier van Afrika, na de Nijl, de Congo en de Niger. Beroemd zijn de Victoriawatervallen in de Zambezi, ruim 100 meter hoog en bijna twee kilometer breed. De Zambezi stort zich hier donderend omlaag in de lange zigzaggende Batoka Gorge en stroomt dan in het kunstmatige Karibameer achter de Karibadam. Het Karibameer is 274 kilometer lang en tot 48 kilometer breed. Het grootste deel van de bodem van Zambia bestaat uit een combinatie van zand en leem; West-Zambia is overdekt met een dikke laag zand afkomstig uit de Kalahariwoestijn. In het noordoosten en in de Central, Southern en Eastern Province regent het veel meer en daar vinden we kleigrond.

Fauna en flora

Zambia kent een uitgebreid netwerk van 19 nationale parken en wildreservaten. Het bekendst zijn het Kafue National Park en de reservaten in het dal van de Luangwarivier. De Luangwa Valley behoort tot de rijkste Big Five-gebieden (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard) van Afrika. Vogelliefhebbers zullen hier ook zeker hun hart ophalen.

Staatsvorm

Zambia, vroeger een slavenkolonie onder de naam Noord-Rhodesië, werd onafhankelijk van de UK in 1964 en is een presidentiële republiek binnen het Gemenebest, met aan het hoofd een voor vijf jaar gekozen president. De president kan slechts één keer herkozen worden en volgens de grondwet dienen beide ouders van een presidentskandidaat van Zambiaanse afkomst te zijn. Momenteel is Hakainde Hichilema president van Zambia.

Bevolking

Ruim 98% van de Zambianen behoort tot een van zeven taalgroepen: Bemba, Tonga, Nyanja, Lunda, Luvale, Lozi en Kaounde. De basis van zo'n stam is de ‘clan’, een groep families die aan elkaar verwant zijn doordat ze dezelfde herkenningsnaam gebruiken. De ‘chief’ van een clan heeft traditioneel nog veel gezag. Dit is nog zo vooral in de dorpen. Een minderheid van de bevolking zijn Aziaten en Europeanen. Zambia telt zo'n 16,5 inwoners.

Economie

De lokale munt in Zambia is de kwacha. De meeste Zambianen zijn actief in de landbouwsector. De belangrijkste uitvoerproducten zijn: koper, zink, kobalt, lood en tabak. De belangrijkste industriële activiteiten zijn voedsel- en dranken-, textiel-, chemische en lichte ijzerproductie. Er wordt nauwelijks voor de export geproduceerd. Het land kampt met enorme betalingsbalanstekorten en een hoge buitenlandse schuld.

Religie

Zambia is een christelijk land volgens de grondwet maar er bestaat een grote verscheidenheid aan religieuze tradities. Een deel gelooft sterk in de traditionele, vaak animistische Afrikaanse manier van leven (=voorouderverering), ongeveer 72% zijn christenen en protestanten. Ook de Jehova’s getuigen, pinkstergemeenten, evangelische gemeenschappen en zevendedagsadventisten hebben een groeiende aanhang. Een klein deel is islamiet of hindoe.

Lokale gebruiken en gewoonten

Traditionele genezers spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven in Zambia. Elk dorp heeft wel een natuurgenezer die de rest van de bevolking in ziekte en psychische nood bijstaat met kruiden en wijze lessen van de voorouders. Je moet in Zambia ook iemand altijd eerst groeten voor je hem of haar iets vraagt. Ook moet je als man wachten tot de (Zambiaanse) vrouw jou een hand geeft. Als eerste je hand uitsteken, kan als onbeleefd worden opgevat. Als je ergens te gast bent, ontvang je vaak een welkomstcadeautje. Een gift weigeren is erg onbeleefd.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Zambia 1 uur later.

Elektriciteit

In Zambia neem je voor alle zekerheid best een verloopstekker mee.

Veiligheid

Wees in Zambia op je hoede voor zakkenrollers in grote steden en neem best geen al te grote sommen cash op zak mee. Het is een veilig land om in te reizen. Meer info vind je op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.