Overslaan en naar de inhoud gaan

Reisbegeleider Gonzalo Vega neemt je mee op sleeptouw in z’n geboorteland Bolivia. Met een grote glimlach kan hij vertellen over ‘zijn’ Bolivia, want fier is ie zeker. Gonzalo reisde naar alle kanten van Bolivia en kreeg zo de reismicrobe te pakken. Om meer ervaring op te doen als student bio-ingenieur werkte hij in natuurparken en natuurreservaten over het hele land. Ecoturismo is dus zijn stokpaardje. Na enkele reizen doorheen Zuid-Amerika heeft hij een goed beeld gekregen over zijn eigen land en dat deelt hij maar al te graag met anderen. Als je met Gonzalo op reis gaat, verwacht je dan maar aan een authentieke onderdompeling in de Boliviaanse natuur en cultuur. Gonzalo leeft ondertussen al enkele jaren in België maar probeert jaarlijks terug te reizen naar zijn geboorteland. Dan passeert hij graag langs de steden en dorpen waar zijn familie woont.

Gonzalo vertelt je graag meer over deze unieke reis >>

De hoogtepunten van deze reis

uyuni

Jeeptocht over de Salar de Uyuni

Toro Toro

Toro Toro: een reis terug in de tijd naar spectaculaire prehistorische landschappen

Death Road

La Paz: prachtige stad in de buurt van het mysterieuze Lago Titikaka en de Death Road per mountainbike

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
Wandelen in het natuurreservaat Amboro en het mysterieuze Samaipata

De eerste dagen blijven we onder de 2000 meter, waar we van een tropische warmte en exotische flora en fauna kunnen genieten in een idyllische ecolodge verscholen in het regenwoud van natuurreservaat Amboro en in het mysterieuze en magische Samaipata. Zo bezoeken we watervallen, de typische plaatselijke boomvarens, archeologische plekjes en maken we kennis met de cultuur van de regio.

2 Dag 6-10
Speleologie in Toro Toro en kerken bezoeken in hoofdstad Sucre

De tweede week stijgen we tot boven 2000 meter en volgen we de sporen van de dinosauriërs en de geschiedenis van de aarde. We zien prachtige valleien met koloniale architectuur, zoals Totora en Sucre, en we ontdekken Toro Toro: één van de hoogtepunten van de reis. In Toro Toro vinden we fossielen, doen we aan speleologie en zien we een indrukwekkende canyon. In de valleien kunnen we genieten van een uitgebreid gamma aan typische gerechten.

3 Dag 11-14
Mijnen in Potosí en zoutwoestijn van Uyuni. Met de trein richting Oruro

We reizen steeds hoger, deze keer tot boven 3000 meter. Hier zullen we één van de rijkste steden uit de geschiedenis bezoeken: Potosí. We zien de mensen aan het werk in de mijnen en het eerste munthuis van Latijns-Amerika. Het tweede hoogtepunt van onze reis is Uyuni, waar we ons zullen verwonderen aan een unieke zoutwoestijn boven de 4000 meter. In Uyuni reizen we 3 dagen doorheen verlaten bergen, vulkanen, hete waterbronnen en een grote variëteit aan meren met verschillende kleuren en roze flamingo's. Onze trip in Uyuni eindigt in één van de enige treinen die in Bolivia bestaan, met eindbestemming Oruro.

4 Dag 15-19
Wonderlijke stad La Paz en het diepblauwe Titicacameer

Het laatste traject van de reis brengen we door in de wonderlijke stad La Paz en zijn omgeving, uitgeroepen tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen. We maken kennis met een uniek transportmiddel: de kabelbaan die de hele stad doorkruist, net zoals een metro bij ons. We fietsen de ‘death road’ af naar Coroico, gekend als de gevaarlijkste weg van de wereld. Deze activiteit is
een indrukwekkende samenvatting van wat La Paz ons kan aanbieden: we starten op 5000 meter in de sneeuw en rotsen en dalen af tot 700 meter, genaamd ‘los Yungas’, een uniek ecosysteem in Bolivia.
Nadien reizen we naar de prachtige Titicacameer, met een rijke eeuwenoude cultuur. We bezoeken een groot observatorium van de sterren op ‘la isla del sol’ (het eiland van de zon) en de onontcijferbare archeologische stad Tihuanaku waar wij samen de reis beëindigen met een ritueel voor ‘Pachamama’ (Moeder Aarde).

Dag 20-23
Via Santa Cruz terugvliegen naar België

We vliegen vanuit La Paz terug naar Santa Cruz. De laatste avond heffen we nog een laatste glas voor we op dag 23 terug naar huis vliegen en op dag 24 in Brussel aankomen.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 03/09/2022
Terug: 25/09/2022
Basisprijs: €2.440
+ 1.200 USD budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2022

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel-Santa Cruz en terug
 • Binnenlandse vlucht La Paz-Santa Cruz
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering 

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Activiteiten:

Deze reis is heel gevarieerd en biedt verschillend mogelijkheden tot actieve beleving. Een paar voorbeelden:

in de buurt van Samaipata wandelen we doorheen het indrukwekkende bos van de boomvarens, gaan we op bezoek bij de watervallen en de mysterieuze archeologische plaats "el fuerte de Samaipata".

in Toro Toro verkennen wij de majestueuze canyon, de watervallen van "El Vergel" en doen we aan speleologie in een weinig bekend netwerk van grotten, waar overigens unieke vissoorten bestaan.

in Sucre lopen we over de daken van kloosters, genieten we van het prachtige zicht op de stad en gaan wij op zoek naar de sporen van dinosauriërs.

tijdens het mijnbezoek in Potosi zien en ervaren we hoe de lokale bevolking diep onder de grond in de Cerro Rico werkt.

tijdens de Salartour beklimmen we cactuseilanden en zien wij meren in uiteenlopende kleuren.

op Isla del Sol wandelen we over de bergkam en bewonderen we 360° rondom het Titicacameer.

In La Paz doen we een wonderlijke citytour met een unieke kabelbaan en doen we aan urban extreme.

We dalen de gevaarlijkste weg ter wereld af per mountainbike, van 5000m naar 1700m.

Transport:

Tijdens deze reis nemen we verschillende soorten transport:

lokale bussen en 1 keer ook een nachtbus en een nachttrein

jeeps (Salartour, …)

gecharterde minibusjes

boot (Titicacameer)

taxi's en kabelbaan (in de steden)

fiets (tijdens een avontuurlijke activiteit)

Logies:

We logeren in kleine pensions of guesthouses. Vaak is er geen verwarming, maar er zijn wel altijd dikke dekens voorzien voor de koude nachten. Tijdens de Salartour verblijven we in logementen die heel basic zijn en hebben we bijv. niet altijd de mogelijkheid om te douchen. Maar we zitten dan ook midden in een afgelegen gebied, waar de prachtige natuur het gebrek aan comfort volledig compenseert!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. In de mate van het mogelijke kiezen we voor lokaal transport. Maar voor de tours (Toro Toro, oude Incarouten, Salartour, …) moeten we privévervoer regelen.

Voor de tours werken we zoveel mogelijk met lokale touroperators, maar voor de Oude handelsroute van Samaipata naar Toro Toro via Totora kiezen we dan weer bewust voor een ervaren en efficiënte touroperator.

We logeren en eten in lokale pensions en restaurants, zodat onze uitgaven rechtstreeks naar de lokale bevolking gaan. En het spreekt voor zich dat we tijdens onze doortocht doorheen de prachtige natuur van Bolivia zo weinig mogelijk sporen nalaten.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Het meest voor de hand liggende contact met de lokale bevolking is dat met gidsen, chauffeurs, in restaurants, mijnen….

De indigenas zijn vrij gesloten en bovendien bemoeilijkt de taal het contact. Als je een mondje Spaans spreekt gaat het iets vlotter…

Zoals vaak, verloopt het contact met kinderen gemakkelijker, daar zijn vaak geen woorden voor nodig! Met een frisbee of wat stoepkrijt is het ijs snel gebroken. En voetballen doen ze overal op de wereld, maar wees gewaarschuwd: op een hoogte van 4.000 m is dat niet evident voor een inwoner van de Lage Landen...

Documenten

Je hebt voor Bolivia een geldige reispas nodig die nog 6 maanden geldig is na terugkeer. Meer info vind je via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Ook ben je sinds begin 2017 (omdat er een geval van gele koorts is vastgesteld) verplicht een certificaat van inenting (het 'gele boekje') te kunnen voorleggen.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. De bussen in Bolivia zijn niet altijd even comfortabel. Een panne en platte banden kunnen soms voorkomen. De staat van het wegennet is soms heel goed, soms erbarmelijk maar vooral heel stoffig. De busritten overdag duren niet langer dan 4 à 6 uur en volgen zeer mooie trajecten. De grootste afstand (van Uyuni naar Oruro) overbruggen we met een lokale trein. Deze rit duurt ongeveer 10 uur. We maken twee meerdaagse jeeptochten en op het Titicacameer verplaatsen we ons per boot. Er staan ook enkele dagtochten op het programma. Die kunnen behoorlijk zwaar zijn omwille van de hoogte!

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Elektriciteit en sanitair zijn meestal aanwezig, maar geen verwarming!

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

In Toro Toro logeren wij in lemen huisjes met rieten daken, in de zoutwoestijn slapen we in een hotel van zout gemaakt.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Bolivia is het land van meer dan 100 verschillende aardappelsoorten, o.a. ‘ocra’ (zoeterig), ‘chuño’ (kleine zwarte gevriesdroogde soort), … Bij het Titicacameer kan je heerlijke forel proeven, op de altiplano is lama-steak een aanrader. Laat je verleiden door één van deze smakelijke gerechten:

 • Sajta de pollo: pikant gekruide kip met uien, verse aardappelen en chuño

 • Pique a lo macho: reepjes vlees met saus op een bedje van frieten

 • Charque: gedroogd lamavlees

 • Quinoa: graan geteeld op de altiplano, bevat uitzonderlijk veel proteïnen, wordt zowel gebruikt in soepen, vleesgerechten als desserts.

 • Chicharón: stukjes varkensvlees worden in een enorme pan langdurig gebakken en geserveerd met mote, gekookte dikke maïskorrels.

 • Salteñas of empanadas: warm pasteitje gevuld met een mengsel van groenten en vlees, een kwarteleitje en een olijf. Goed voor snelle lunch of als tussendoortje.

 • Plato Paceño: vegetarisch gerecht met maïs, aardappel en bonen uit de Andes overgoten met gesmolten kaas

Van het fruit uit het laagland worden heerlijke sapjes gemaakt. Een populaire volkse drank is chicha, een gegiste maïsdrank waarvan het alcoholpercentage kan verschillen. Een andere geliefde drank is singani, een soort jenever die uit druiven gedistilleerd wordt en vaak vermengd wordt met Sprite.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - kledij voor uitersten: tijdens het eerste deel van de reis is het erg warm en is zomerkledij erg welkom. Eenmaal op de altiplano kan je in de middagzon in T-shirt of fleece rondlopen, maar 's avonds en 's nachts vriest het en kan je een warme jas, muts, sjaal en handschoenen goed gebruiken.

 • windjack, regenjas

 • zwemgerief

 • stevige schoenen voor staptochten (goed profiel)

 • bescherming tegen de zon (pet, bril, crème, lippenbalsem)

 • rugzak of soepele reistas, géén koffer

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Budget: USD 1100

In BOLIVIA is de officiële munteenheid de Boliviano (BOB)

Richtkoers (op 22/10/19): 1 Bolivian Boliviano = € 0,13 en USD 0,14

Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem USD's mee (nieuwe én ongescheurde briefjes)! Met een Visakaart kan je in de meeste steden ook geld uit de muur halen. Check op voorhand bij je bank of je met je bankkaart (Maestro) ook geld kan afhalen in het buitenland. Indien niet, dan kan jouw bank dit activeren.

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

uitgebreide info op https://www.itg.be/N/testtravelhealth

Malariapreventie is niet nodig omdat we niet naar risicogebieden (Amazonewoud) gaan.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

GELE KOORTS Er is risico op gele koorts ten oosten van de Andes; gans de departementen Beni, Pando, Santa Cruz en de gekleurde gebieden (zie kaart) van Chuquisaca, Cochabamba, La Paz en Tarija. Het risico is zeer laag in de gebieden boven 2300m hoogte of de gebieden die hierboven niet vermeld staan, inclusief de steden La Paz, Sucre en Cochabamba.

Vaccinatie is officieel vereist vanaf de leeftijd van 1 jaar: - Als u vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen (zie kaarten: Afrika, Zuid-Amerika) - Als u langer dan 12 uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt.

Breng je certificaat (het zogenaamde gele boekje) zeker mee. Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast omdat het vaccin voor gele koorts tegenwoordig levenslang geldig is, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: [http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie]

Conditie

Door de aanzienlijke hoogte tijdens het tweede deel van de reis (± 4000 m) is een goede lichamelijke conditie noodzakelijk. Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter het wisselende klimaat, de cultuurverschillen, de eenzaamheid in de bergen, het gebrek aan comfort en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht. Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint! Joker-reizen zijn per definitie actieve reizen!

De maximum duur van een wandeling is 4 uren, één maal in het tropische gedeelte en één maal op 4000m hoogte (Titicacameer), wat heel vermoeiend kan zijn.

Noot: Op grote hoogte is de atmosferische druk veel lager dan op zeeniveau. Voor wie kampt met astmatische aandoeningen, ademhalingsmoeilijkheden, hartziekten of een hoge bloeddruk, raadpleeg zeker je huisarts.

Reisperiode en klimaat

In het noordelijk gelegen Amazonebekken is het klimaat tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien is het vrij koel en in het hoogland is het koud.

In de dalen van de Andes is het tropisch warm. In de laaglanden heerst een tropisch, vochtig klimaat. De surazo is een koele zuidenwind.

Het regenseizoen valt in de zomer (de klimaten zijn hier omgekeerd), van december tot april. De winter, die van mei tot augustus duurt, vormt het droge seizoen.

Bolivia is volledig met land omgeven. Er zijn twee klimatologisch totaal verschillende zones. In het westen van het land stijgt de Andes tot meer dan 6.000 m. Tussen de toppen van twee bergketens bevindt zich de Altiplano, een hoogvlakte op ongeveer 4.000 m. Hier heerst een extreem type van hoogland klimaat: felle hoogtezon en weinig neerslag. De hoogte houdt de temperaturen laag. Ook de windfactor is niet te onderschatten. In het droge winterseizoen (april tot november) is nachtvorst (in juli soms tot -15°) een constante.

Ten oosten van de Andes daalt het land sterk tot in het dichtbeboste laagland van het Amazonebekken. Hier heerst een evenaarklimaat vergelijkbaar met de wouden van Brazilië, nl. hoge temperaturen het hele jaar door en veel regen tijdens de warme maanden (november tot maart). Wij komen tijdens deze reis echter niet in het Amazonegebied. Wel in een tropisch natuurreservaat, de centrale valleien en de pre-Andes. Die laatste twee hebben een gematigd klimaat met heel aangename temperaturen die overdag soms hoog kunnen oplopen. Men spreekt er van ‘eeuwige lente.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven. De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

De reisbegeleider van deze reis is zelf afkomstig van Bolivia dus ook Spaanstalig.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Bolivia ligt tussen Argentinië, Paraguay, Chili, Peru en Brazilië. In het westen van Bolivia vind je de Andes met als hoogste top de Nevado Sajama (6.542 m). Het oosten van Bolivia is laagland en het begin van het Amazoneregenwoud. Het Titicacameer is een groot meer op de grens van Bolivia met Peru. In het zuiden van Bolivia ligt Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld en decor voor schitterende foto's. Aan de wonderbaarlijk gekleurde meren Laguna Verde en Laguna Colorada kan je zelfs flamingo’s en viscacha’s(tamme Andeskonijnen) spotten.

In hoofdstad La Paz kan je lokale heksenmarkt bezoeken waar offerandes voor Pachamama, ‘Moeder Aarde’, worden aangeboden. Je treft hier lama-embryo’s aan en allerlei kruiden en middeltjes tegen kwalen en boze geesten of juist voor goed geluk. In Potosi kan je een bezoekje aan een zilvermijn brengen en zelfs een karretje meeduwen. De koloniale stad Sucre concurreert qua hoofdstad vaak met La Paz. 'Sucre is de echte en La Paz de administratieve', zeggen ze. In Tupiza waan je je dan weer in The Far West en zie je talrijke rode canyons.

Fauna en flora

De vicuña (wilde lama) is een beschermd dier waarvan er in Bolivia nog zo'n 2000 van leven. De lama speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Bolivianen (vlees, wol, lastdier). Zelfs de uitwerpselen kunnen ze gebruiken als brandstof.

In het Andesgebergte leeft de viscacha, een grote chinchilla (soort konijn) met een lange staart. In het tropische regenwoud wonen de panter, jaguar, tapir, navelzwijn, anaconda, brulaap, luiaard. In Bolivia leven 1300 soorten vogels. De condor is een roofvogel met een spanwijdte van drie meter die volgens de Boliviaanse mythologie de boodschapper van de goden was. Verder vind je hier nog de rhea (struisvogelsoort).

De fauna in Bolivia wordt sterk bepaald door de hoogte. De Amazone is een van de meest rijke natuurgebieden ter wereld. Op de Altiplano (hooggebergte) groeit ook weinig, door de kou en het gebrek aan regen kunnen alleen lage struiken en cactussen hier overleven.

Staatsvorm

Bolivia is een presidentiële republiek, President is de socialist Evo Morales, de eerste van indiaanse afkomst. De volgende presidentsverkiezingen vinden in 2019 plaats. De president vormt samen met het kabinet de regering. Bolivia heeft een tweekamerstelsel: de Senaat heeft 27 zetels en de Kamer van afgevaardigden 130.

Van 1200 tot 1520 was het deel van het Inca rijk. In 1825 werd Bolivia onafhankelijk van de Spanjaarden. De politiek in Bolivia kan je niet echt stabiel noemen: in de laatste eeuw waren er niet minder dan 50 staatsgrepen. Sinds 1982 is het land officieel een democratische republiek, maar van echte grote verbeteringen is er nog geen sprake.

Bevolking

Bolivia telt 11 miljoen inwoners. Meer dan de helft hiervan (het grootste percentage in heel Zuid-Amerika) stamt nog af van de oorspronkelijk bevolking: de Aymara-, Quechua-, Mataco-, Guarayo-, Chipaya- en Ayoréodo-indianen (in totaal leven er nog 32 indianenstammen). Ongeveer 30% van de bevolking is van gemengde (blanke+indiaanse) afkomst. De rest zijn voornamelijk blanken.

3/4 van de bevolking leeft in de steden La Paz, Santa Cruz, Cochabamba, Sucre, Potosí en in de valleien van het Andesgebergte. De gemiddelde levensverwachting in Bolivia is ca. 69 jaar. 32% van de bevolking is jonger dan 15 jaar; slechts 5% is 65 jaar of ouder. Helaas heeft Bolivia de hoogste zuigelingensterfte van Zuid-Amerika; per 1000 geborenen stierven er in 2000 in het eerste levensjaar 63,7 kindjes.

Economie

De officiële munteenheid in Bolivia is de Boliviano, maar de meeste winkels aanvaarden ook dollars. Bolivia is een arm land, heeft geen sterk sociaal systeem, kent weinig buitenlandse investeringen en een lage scholingsgraad. Er is veel werkloosheid. Vroeger haalde het zijn inkomsten voornamelijk uit tin, zilver en goud. Maar door de veroudering van de mijnen en weinig mogelijkheden tot export (geen haven, slechte wegen) daalde deze inkomsten sterk.

De belangrijkste sectoren momenteel zijn de drank- & voedselindustrie en olieraffinaderijen. Nieuwe aardgasvelden zijn de grote hoop voor meer economische aantrekkingskracht. Bolivia is ook sterk afhankelijk van ontwikkelingshulp.

Religie

In Bolivia zijn de meeste inwoners rooms-katholiek. Er zijn nog indianen die hun eigen tradities hebben en die met het katholicisme mengen. Zo wordt Maria geïdentificeerd met Pachamama, de godin Moeder Aarde, en wordt ze op 1 augustus vooral op het platteland gevierd. De Bolivianen hangen in hun huis bij het vuur twee potten, één met een feestmaaltijd en de andere met eten voor Pachamama. Voor hun huis openen ze daarna het gat van het vorige jaar, waar ze tevreden vaststellen dat Pachamama de aangeboden maaltijd van verleden jaar heeft opgegeten. Dan wordt het gat besprenkeld, kippen geofferd en zegenen ze alles en elkaar met wierook en de verzoening met Pachamama is weer voor een jaar bezegeld.

De curandero of yatiri is een medicijnman die nog steeds een belangrijke rol speelt in het leven van de Boliviaan. Bolivia telt heel veel lokale (godsienstige) feestdagen: zo vieren ze 24-31 januari de feestdag van de god Ekek'o in La Paz, Feest van de Rozekrans op 1 oktober in La Paz, Feest van Potosi op 10 november,...

Lokale gebruiken en gewoonten

Bolivianen zie je vaak op een cocablad kauwen. Ze gebruiken het tegen hoogteziekte en om hun hongergevoel te onderdrukken.

Bolivianen houden van muziek en bespelen vaak de quena (rieten fluit) en de zamponã(panfluit).

Een woordje Spaans wordt door de lokale bevolking ten zeerste geapprecieerd.

De Boliviaanse vrouwen dragen typsiche bolhoeden. Veel vrouwen dragen ook rokken in verschillende lagen over elkaar. Hun haar is vaak gevlochten in twee vlechten die zij onderaan met een touwtje aan elkaar vastknopen.

De mensen die in het gebied rond het Titicacameer wonen, dragen zelfgebreide mutsen. Het zijn in dat gebied vooral de mannen die kleding breien terwijl ze al keuvelend met hun vrienden over straat lopen. De vrouwen weven kleurrijke doeken die zij gebruiken om hun kinderen en hun boodschappen op hun rug te vervoeren.

Het is in Bolivia de gewoonte om altijd eerst goedendag te zeggen en te informeren hoe het ermee gaat.

Tijdsverschil

Het tijdverschil in Bolivia bedraagt 5 uur in de winter en 6 uur in de zomer.

Elektriciteit

Bolivia heeft ook 220 volt als stroomnetwerk.

Veiligheid

In Bolivia is het veilig om te reizen. Neem wel geen grote sommen geld mee op zak, bewaar waardevolle documenten in een kluis van je accommodatie, maak een kopie van je paspoort, neem steeds officiële taxi's en hou steeds je drankje in het oog. Haal geld enkel af bij bankautomaten die zich in de beveiligde zone van officiële banken bevinden.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.