Overslaan en naar de inhoud gaan

Het mystieke Koninkrijk Bhutan bewaakt haar authenticiteit en culturele rijkdommen door massatoerisme te weren. Tijdens deze unieke groepsreis verkennen we zowel Bhutan als een deel van India, en diens bergen.

We bezoeken o.a. het bruisende Kolkata en wanen ons in het decor van Het Junglebook in het grootste mangrovebos ter wereld. We trekken naar de Darjeeling-regio waar we de machtige Himalaya bewonderen. In Bhutan - het gelukkigste land op aarde - verkennen we de kloosters en tempels en genieten we van de ongerepte natuur.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis India Bhutan wandeltocht in Darjeeling

Wandelen in Darjeeling

Groepreis India Bhutan tempel met monniken

Het grote contrast tussen twee unieke culturen: de Indische en de Bhutanese

Groepsreis Bhutan Tiger's Nest Paro

Het zicht op de Tiger's Nest

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-6
Kolkata en de mangroves van de Sundarbans

We starten onze reis in Kolkata, tijdens de Britse koloniale tijd gekend als Calcutta. We ontdekken wat deze grootstad te bieden heeft, van tempels tot markten en architecturale parels. Maar algauw lonkt toch de natuur.

We reizen naar de nationale park Sundarbans, het grootste mangrovebos ter wereld. We gaan er varen, vogels spotten en met het nodige geluk krijgen we een Bengaalse tijger in het vizier. Dit is immers zijn natuurlijke habitat.

Op vrijdag 1/11/2024 wordt het festival van het licht, Diwali, gevierd in India. Afhankelijk van de mogelijkheden spenderen we die dag in Kolkata of in de Sundarbans.

2 Dag 7-9
Dagtocht en thee in Darjeeling

We reizen terug naar Kolkata om er de nachttrein te nemen naar New Jalpaiguri, nabij Darjeeling. De iconische theevelden van Darjeeling zijn een lust voor het oog.

Tijdens een stevige dagtocht bewonderen we de machtige bergketens van de Himalaya. Op een heldere dag kunnen we zelfs de Mount Everest zien! Een theeproeverij van een van ’s werelds meest befaamde theeën laten we uiteraard niet aan ons voorbij gaan.

3 Dag 10-11
De grens over naar Bhutan

Vandaag steken we de grens over naar het mythische koninkrijk Bhutan. We rijden door naar de hoofdstad, Thimphu. Dwars door de bergen van de Himalaya krijgen we al direct mooie uitzichten en zicht op Boeddhistische kloosters aangeboden. Wat een land!

We gaan op stap in Thimphu en laten ons leiden door onze lokale gids. Op onze weg omhoog naar het Cheri klooster merken we al snel dat we hier in een bergkoninkrijk zijn. Geen enkele weg is plat! We nemen ook een kijkje in de Tasicho dzong, de regeringszetel van Bhutan, en gaan op zoek naar het nationale embleem van het land: de takin of rundergems.

4 Dag 12-14
Het festival van Gangtey en homestay

Bhutan is bekend voor traditionele festivals. En dat willen we niet missen. We reizen daarom verder naar Gangtey, maar niet zonder een korte stop om te genieten van de zichten vanop de Dochula Pass (3080m).

Elk jaar vind het Black-Necked Crane Festival plaats in Gangtey. Dit is om de komst van deze kraanvogels te vieren, en zet de lokale gemeenschap aan tot de bescherming van deze bijzondere vogels. We bereiden ons voor op een paar uren vol lokale gezangen en gemaskerde dansen. Dit allemaal gebracht door de lokale kinderen en monniken. Na het festival gaan we ook slapen bij enkele mensen thuis. Dit is een unieke homestay.

In Punakha laten we ons verrassen door de mooie stoepa’s en het mooie Punakha dzong, gelegen aan het kruispunt van twee rivieren.

5 Dag 15-17
Paro en het Tiger’s Nest

We reizen door naar onze laatste stop in Bhutan, en niet de minste. We doen een daguitstap via de Chelela Pass, de hoogst berijdbare pass van Bhutan (3810m) naar het beginpunt van een wandeling naar de Kila Goempa. Dit is een nonnenklooster gelegen op de rand van een klif.

Natuurlijk kan ook de wandeling omhoog naar het indrukwekkende Tiger’s Nest of Taktsang klooster niet ontbreken. Hangend aan de klifwand is dit een heilige plek voor de Bhutanezen die ze minstens één maal in hun leven moeten bezoeken.

6 Dag 18-20
Het einde in Delhi

Een vlucht brengt ons van Paro naar de hoofdstad van India, Delhi. Hier rusten we uit en verkennen de stad op ons eigen ritme. Het is weer aanpassen aan de drukte, zeker als we ons met een rickshaw in het oude stadsgedeelte begeven.

Een lekkere curry of de rust bij Humayun’s Tombe of de Lodhi Tuinen helpen ons helemaal bekomen. We heffen nog eens ons glas op een heerlijke reis. Op weg naar huis kunnen we niet anders dan dromen van de bergen van de Himalaya.

Data en prijzen

Vertrek: 30/10/2024
Terug: 18/11/2024
Basisprijs: €3.499
+ 1.910 EUR budget
al 5 boekingen, waarvan 1 optie.
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-351, met 1 als optie.
46-551
56-652
+651
Geslacht
mannen3
vrouwen2, met 1 als optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 29/02/2024

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Kolkata en Delhi - Brussel
 • Lijnvlucht Paro - Delhi
 • Trein Kolkata – New Jalpaiguri
 • Voorschot 8-daags pakket Bhutan inclusief:
  • 8 hotelovernachtingen
  • Alle maaltijden
  • Transport
  • Lokale gids
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

• Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. De kosten voor de Sustainable Development Fees en het visum voor Bhutan zijn hierbij inbegrepen, maar moet je zelf op voorhand online aanvragen en betalen. Het visum is non-refundable.

• Dranken, visum India en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. 

Bijkomende info

 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 17 / 05 / 2024
Belangrijke documenten

Voor India en Bhutan heb je een internationaal reispaspoort nodig, nog minstens 6 maanden geldig op moment van aankomst in Delhi, alsook een visum. 

Het visum voor India dien je online aan te vragen via de juiste website. Een toeristenvisum voor 30 dagen is geldig voor double entry. Vergeet zeker niet jouw bevestiging met visumnummer af te printen en mee te nemen naar India. 

Het is mogelijk dat mensen die werkzaam zijn als schrijver of journalist, of bij media, politie of het leger, problemen hebben bij het verkrijgen van een e-visum voor India. Wij raden aan om voor het opstarten van het e-visum te bellen naar het visa application centre van de Indische ambassade en daar na te gaan of je al dan niet fysiek een visum moet aanvragen. Dit kost ook meer.

Het visum voor Bhutan dien je online aan te vragen via de juiste website. Tijdens de visumaanvraag moeten ook de Sustainable Development Fees worden betaald. Beide kosten zijn inclusief in de budget. De visumkosten zijn non-refundable. De Sustainable Development Fees zijn wel terugbetaalbaar, maar een aanvraag hiervoor bij Department of Immigration van Bhutan dien je zelf af te handelen.

Vertrekvergaderingen worden zo ingepland dat je zeker nog tijd hebt om het visum aan te vragen.

We hebben reeds jouw paspoortgegevens of paspoortkopie vanaf dat de reis gegarandeerd is. Dit om de  vlucht Paro - Delhi en trein op tijd te kunnen vastleggen.

Als er tijdens de vlucht een tussenstop wordt gemaakt in een land met risico op gele koorts, dan wordt een vaccinatiebewijs tegen gele koorts gevraagd aan de grens met India. Neem in dat geval dit vaccinatiebewijs mee.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist. 

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis maken we gebruik van het openbaar vervoer (rickshaws, treinen en eventueel de bus) of een gecharterde minibus. In India maken we één maal gebruik van een nachttrein. De treinen worden op voorhand vastgelegd in een zo goed mogelijke klasse, afhankelijk van de beschikbaarheden (verspreid over max. 1 of 2 wagons). 

In Bhutan verplaatsen we ons met een busje met chauffeur en gids.

Van Paro naar Delhi nemen we een vlucht.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 30/10/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 30/10/24 - 14:55
DUBAI - INTERNATIONAL 31/10/24 - 00:25
DUBAI - INTERNATIONAL 31/10/24 - 02:00
KOLKATA - SUBHAS CHANDRA BOSE 31/10/24 - 07:40
DELHI - INDIRA GANDHI INT. 18/11/24 - 10:35
DUBAI - INTERNATIONAL 18/11/24 - 13:00
DUBAI - INTERNATIONAL 18/11/24 - 14:05
BRUSSELS - BRU AIRPORT 18/11/24 - 18:25
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

 • Grote rugzak (geen harde reiskoffers)
 • Dagrugzak 
 • Eventueel een lakenzak
 • Bergschoenen met goed profiel èn ingelopen

Hou er rekening mee dat je in India in een Hindoeïstisch en Moslimland bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en t-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen. 

Duurzame tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 
Maaltijden

In India eten we in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Op restaurant kan je in principe kiezen wat je eet, maar vaak is het gemakkelijk dat je gerechten deelt of dat je hetzelfde bestelt als anderen om tijd te winnen. Op vaste tours krijgen we eten van onze gidsen. India is een waar paradijs voor vegetariërs.

Als je niet zo goed tegen pikant eten kan, vraag je best steeds 'no spice'. De kans is groot dat zelfs dan de gerechten pikant genoeg zijn voor het Westerse palet.

In Bhutan eten we vaak in ons hotel en soms in een lokaal restaurant. Onderweg krijgen we een picknick of stoppen we aan een restaurant met buffet.

Logies

We logeren in eenvoudige, gezellige guesthouses en hotels, bij voorkeur uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en authenticiteit.   

We slapen in 2- of 3-persoonskamers. Slapen in 4- of meerpersoonskamers kan een enkele keer voorkomen. Een regelmatig wisselende en gemengde kamerverdeling maken deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. 

Handdoeken zijn niet altijd aanwezig en ook een lakenzak is soms een aanrader. Verwacht in India geen Europese standaarden qua hygiëne en hou ook rekening met de soms iets koudere douche en het haperende elektriciteitsnet. Er is niet overal AC, maar er is wel een waaier.

In Gangtey, Bhutan, verblijven we bij gastgezinnen tijdens een homestay.

Op de nachttrein heeft iedereen een eigen slaapbank. Er zijn 2 à 3 slaapbanken boven elkaar in grote wagons. Beddengoed wordt niet voorzien, waardoor ook hier een lakenzak en eventueel een kussentje goed van pas komen.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking. Uitzonderlijk zijn in het budget van deze reis ook de Sustainable Development Fees (SDF) en het visum voor Bhutan inbegrepen. Deze dien je zelf op voorhand online te betalen. De visumkosten zijn non-refundable. De SDF zijn wel terugbetaalbaar, maar een aanvraag hiervoor bij Department of Immigration van Bhutan dien je zelf af te handelen.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, het visum, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, in welke valuta, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de cultuurverschillen, de vermoeidheid na geleverde inspanningen en darmproblemen beter te verteren. In India kan de vele aandacht die we krijgen en intensiteit qua geluid en geur als erg moeilijk worden ervaren door mensen die makkelijk overprikkeld zijn.

Veel mensen ervaren een eerste reis naar India als een echte cultuurschok omwille van de mensenmassa, de confrontatie met armoede en de hitte.

Tijdens de dagtocht nabij Darjeeling stijgen we gedurende zo'n 9km en dalen we gedurende zo'n 13km. Tijdens de wandelingen in Bhutan moet je je ook voorbereiden op flink wat stijgen en dalen.

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Het koele seizoen in India loopt van oktober tot februari, maar in het zuiden van het land is het nog steeds goed warm (tot 30°C). In de bergen koelt het af en kan het dalen tot zo'n 10°C.

In Bhutan is er tijdens oktober-november de overgang van herfst naar winter. Dit betekent dat het overdag zo'n 10°C tot 20°C is.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".