Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Griekenland

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Athene

Athene Brussel ITA 01/11/22 - 14/12/22
01/01/23 - 30/06/23
Boek tot 30/06/23 vanaf € 194 Boek of kies andere reisdata

Kos

Kos Brussel Brussels Airlines 01/11/22 - 14/12/22
01/01/23 - 31/03/23
Boek tot 31/03/23 vanaf € 188 Boek of kies andere reisdata

Rhodes

Rhodes Brussel Brussels Airlines 01/11/22 - 14/12/22
01/01/23 - 31/03/23
Boek tot 31/03/23 vanaf € 158 Boek of kies andere reisdata

Zakinthos Island

Zakinthos Island Brussel Brussels Airlines 01/11/22 - 14/12/22
01/01/23 - 31/03/23
Boek tot 31/03/23 vanaf € 209 Boek of kies andere reisdata

Partners

Over  Griekenland

Geografie

De oppervlakte van Griekenland beslaat 131.957 km², ongeveer 4 keer zo groot als België. Griekenland heeft grenzen met Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije.

Griekenland telt meer dan 2.000 eilanden, de meeste onbewoond, waardoor Griekenland de op Noorwegen na langste kustlijn van Europa heeft. Waar je ook bent in Griekenland, je bent nooit meer dan 100km verwijderd van de kust.

Griekenland is voor 80% heuvel- en bergachtig, enkel in het noordoosten komen laaggelegen, en vruchtbare, gebieden voor. De mythische berg Olympus is met 2.917 de hoogste berg van Griekenland.

Fauna en flora

Vroeger was Griekenland een heel bosrijke land, maar ontbossing en overbegrazing zorgde ervoor dat de meeste bossen verdwenen. Enkel in het noorden, in het Pindosgebergte, komen nog grote bossen voor. De bestaande bossen zijn ondertussen beschermd en de overheid doet ook veel moeite naar herbebossing.

Door de vele eilanden hebben veel specifieke fauna zich ontwikkkeld en sommige soorten komen maar op 1 eiland voor. De olijfboom is de meest voorkomende boom van Griekenland.

Wegens het gebrek aan grote bossen komen er ook weinig grote dieren voor in Griekenland. Enkel in het noorden komen nog wolven en jakhalzen voor. Griekenland kent wel heel veel verschillende vogels, dit door de ligging om de trekroutes van noord naar zuid. In het noorden langs de grens met Turkije ligt het Dadia woud waar 36 van de 39 soorten roofvogels van Europa gespot kunnen worden.

Schapen en geiten zijn heel belangrijk in de landbouw. Geschat wordt dat er per Griek minstens 1 schaap of geit is.

Staatsvorm

Griekenland, officieel Hellenic Republic, werd in 1830 onafhankelijk van het Ottomaanse rijk. Toen was Griekenland wel een stukje kleiner dan nu, door de jaren heen werden er eilanden bij Griekenland gevoegd. Na de tweede wereldoorlog was er in Griekeland een burgeroorlog tussen de voorstander van de koning en de anti-communisten aan de eene zijde en de communisten aan de andere zijde. De groep rond de koning won. In 1967 was er een militaire staatgreep die duurde tot de vrije verkiezingen in 1974 die zorgde dat Griekenland een republiek werd.

Sinds 2020 is Katerina Sakellaropoulou de president van Griekenland. Een Griekse president wordt door het parlement verkozen voor maximaal 2 termijnen van 5 jaar. De president benoemt en ontslaat op zijn plaats de premier en kan ook het parlement ontbinden.

Het parlement bestaat uit 1 kamer, de Vouli ton Ellinon en telt 300 zetels. Parlementairen worden verkozen voor een periode van 4 jaar. De premier van Griekenland is Kyriakos Mitsotakis.

Bevolking

Griekenland telt 10,7 miljoen inwoners waarvan ongeveer 60% in de steden woont. In de hoofdstad Athene wonen iets meer dan 3 miljoen mensen.

Economie

De Griekse economie is vooral een staatsgebonden economie. Ongeveer 40% van de werkende bevolking heeft een door de overheid betaalde job. Toerisme is goed voor 15% van de jobs. Meer dan 1 op 4 van de Grieken zit momenteel zonder werk. Ongeveer 44% van de Grieken leeft onder de armoedegrens.

Sinds 2009 zit de Griekse economie in een recessie met een negatieve groei tussen de 2% en de 6% per jaar. Hierdoor swingt ook de overheidsschuld te pan uit. Dankzij de EU en het IMF kan Griekenland het bankroet vermijden. Griekeland staat op de 3de plaats in de ranglijst met landen met de grootste overheidsschuld.

Religie

98% van de Grieken heeft het Grieksorthodoxe geloof als godsdienst. Verder is er nog een kleine groep moslims, zij wonen vooral in Tracië.

Lokale gebruiken en gewoonten

De vele traditie en gewoontes zijn een groot onderdeel van de Griekse cultuur en de Grieken zijn er ook behoorlijk trots op. Kunst is altijd al een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur geweest. Nog steeds worden in veel Griekse theaters drama’s opgevoerd. Het oude Griekenland heeft veel literatuur voortgebracht: poëzie, drama, filosofische en historische verhalen.

De familie is een belangrijk iets in Griekenland. Je vind er dan ook weinig tot geen bejaardentehuizen. Oude mensen worden verzorgd door hun kinderen, iets wat generatie op generatie wordt doorgeven.

Tijdsverschil

Griekenland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Griekenland reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Griekenland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Griekenland doorgaans veilig gereisd worden.

Het voornaamste probleem van bezoekers is het verlies of de diefstal van reisdocumenten en persoonlijke papieren, die een terugreis kunnen bemoeilijken. Zakkenrollers zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro naar de luchthaven.

Griekse banken zijn open maar hun diensten zijn beperkt. Met buitenlandse debet- en kredietkaarten kan men terecht bij ATM’s en bij handelaars. Reizigers dienen dan ook voldoende contant geld mee te nemen en een betrouwbare reisverzekering af te sluiten.

Neem voldoende voorzorgen tegen diefstal van uw cash, reisdocumenten en persoonlijke papieren. Zakkenrollers zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro.

Elk jaar zijn quads, scooters, brommers en moto’s betrokken in ernstige ongevallen, vaak met levensbedreigende of dodelijke afloop. Vooral op de eilanden zijn buitenlandse toeristen hiervan het slachtoffer. Ongevallen met quads of scooters van meer dan 125 cc zijn bij Joker niet verzekerd!