Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Egypte

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Alexandrië

Alexandrië Brussel Turkish Airlines 03/08/23 - 09/12/23
16/09/23 - 10/12/23
01/01/24 - 14/06/24
Boek tot 09/12/23 vanaf € 397 Boek of kies andere reisdata

Cairo

Cairo Brussel ITA 25/08/23 - 15/12/23

Boek tot 15/12/23 vanaf € 367 Boek of kies andere reisdata

Cairo

Cairo Brussel Turkish Airlines 03/08/23 - 09/12/23
16/09/23 - 10/12/23
01/01/24 - 14/06/24
Boek tot 09/12/23 vanaf € 394 Boek of kies andere reisdata

Cairo

Cairo Brussel Austrian Airlines 01/09/23 - 19/12/23

Boek tot 19/12/23 vanaf € 416 Boek of kies andere reisdata

Sharm El Sheikh

Sharm El Sheikh Brussel Turkish Airlines 03/08/23 - 09/12/23
16/09/23 - 10/12/23
01/01/24 - 14/06/24
Boek tot 09/12/23 vanaf € 432 Boek of kies andere reisdata

Partners

Over  Egypte

Geografie

Egypte heeft een speciale ligging, een deel ligt in Noordoost-Afrika en een deel in Azië. Het Suezkanaal scheidt het Afrikaanse deel van het Aziatische (Sinaï). Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het noordoosten aan de Gazastrook (11 km) en Israël (266 km), in het oosten aan de Rode Zee en de Golf van al-Aqabah, in het zuiden aan Soedan (1273 km), en in het westen aan Libië (1115 km). Egypte is zo'n 25 keer groter dan België.

Egypte bestaat bijna volledig uit woestijn. Het bewoonbare gebied (de vallei en de delta van de Nijl, de kustgebieden langs de Middellandse en de Rode Zee en een paar oasen in de Westelijke Woestijn) bedraagt amper 4% van de totale landoppervlakte. We kunnen het land opdelen in 4 gebieden: het Nijlgebied, de Westelijke Woestijn, de Oostelijke Woestijn en het Sinaïgebied.

Fauna en flora

De uit Perzië afkomstige Camelus dromedarius, de eenbultige kameel of dromedaris, vind je heel vaak in Egypte. Ze worden naar het Arabische ‘kemal’ meestal kameel genoemd.

Deze reusachtige hoefdieren werden eeuwenlang voor het vervoer van goederen en personen door de woestijnen van Afrika en het Midden-Oosten ingezet. De kameel heeft zich in de loop van duizenden jaren zeer goed aangepast aan het harde leven in de woestijn. Verder is een kameel voor de bevolking ook bron van melk, wol, leer en vlees.

In de Rode Zee vind je verschillende koraalriffen. In de Egyptische onderwaterwereld leven meer dan 800 prachtige soorten vissen. De meest voorkomende zijn de gele anemoonvis en de rifbaars.

De meeste planten, struiken en bomen vind je aan de oevers van de Nijl zoals vijgenbomen, citrusbomen, mango’s, tamarindes, mimosa’s, cipressen en de uitheemse Australische eucalyptussen. Langs de Nijl groeit ook de beschermde papyrus, een sierlijke rietsoort en een van de symbolen van Egypte.

Staatsvorm

Egypte is een presidentiële republiek met als president Abdel Fattah el-Sisi.

De laatste jaren kende Egypte op politiek vlak belangrijke omwentelingen. In 2011 brak de Egyptische Revolutie uit die gericht was tegen de toenmalige Egyptische regering en het regime van president Mubarak. Uiteindelijk trad Mubarak, die het land bijna dertig jaar op autocratische wijze had geleid, op 11 februari af. Ook zijn opvolger, Mohamed Morsi, moest aftreden na hevige protesten.

Bevolking

De meeste inwoners zijn van Arabische afkomst, andere kleine bevolkingsgroepen zijn de Berberse nomaden in de afgelegen oase Siwa, de Nubiërs (in het zuiden) en de Kopten (in Opper-Egypte). Ook zijn er nog enkele tienduizenden bedoeïenen die(semi-)nomadisch leven.

Egypte kent een zeer snelle bevolkingsgroei en een dalend sterftecijfer. De regering stimuleert geboortebeperking, maar toch komen er ca. 1 miljoen mensen per negen maanden bij.

De meeste mensen (bijna 95% van de totale bevolking) woont in de vruchtbare Nijldelta en -dal.

Caïro is Egypte's meest bevolkte stad met zo'n 18 miljoen inwoners. Egypte telt in totaal bijna 98 miljoen mensen.

Economie

De werkloosheid onder hoog opgeleiden is helaas erg hoog, ca. 45%. Veel hoog opgeleiden zoeken werk in het buitenland. Zo is er een zekere ‘brain-drain’ op gang gekomen naar andere landen. Toch zijn al die Egyptenaren in het buitenland van belang voor de Egyptische economie want ze sturen namelijk jaarlijks miljarden euro’s naar hun vaderland.

Hoewel ongeveer 25,8% van de beroepsbevolking werkzaam is in de landbouw, is de opbrengst van die sector relatief laag.

Egypte is 's werelds belangrijkste leverancier van langvezelige katoen en de zesde katoenproducent van de wereld.

De aardolie-industrie is van groot belang voor de economie. De voornaamste olievelden liggen in de Golf van Suez, in de Sinaï en in de gebieden van de meer recente vondsten: de velden van El Alamein, Yidma, Aboe Gharadek en al-Razzak in de Westelijke Woestijn. Omdat Egypte geen lid is van de OPEC, kan de Egyptische regering zelf de prijs van de olie vaststellen. De grootste olieraffinaderijen bevinden zich in Alexandrië en Caïro. Er is een netwerk van pijpleidingen om de olie te vervoeren, de grootste die van Suez naar de Middellandse Zee.

Religie

93% van de Egyptische bevolking is aanhanger van de soennitische islam, de officiële staatsgodsdienst.

De grootste religieuze minderheid vormen de Kopten, Grieks-orthodoxen, rooms-katholieken, Armeens-orthodoxen, Joden en protestanten.

Lokale gebruiken en gewoonten

Bedek als je een moskee bezoekt je schouders en benen.

Het kan zijn dat je wordt uitgenodigd om shay (thee) te komen drinken. Het wordt dan op prijs gesteld als je een kleinigheidje meeneemt voor de gastheer of gastvrouw, zoals gebak of snoepjes.

Egyptenaren zijn laid-back proberen zoveel mogelijk stress te vermijden. Een veelgehoord antwoord is dan ook ‘Insha Allah’, oftewel: ‘als Allah het wil'. 'Ik zal het morgen doen, als Allah het wil.'

Vraag eerst toestemming als je iemand wil fotograferen.

Een baksjisj (fooi) geven als iemand je heeft verder geholpen is zeer normaal.

Tijdsverschil

Omdat zomertijd er in 2011 afgeschaft is, loopt de klok in Egypte gelijk met de onze tijdens zomertijd. Tijdens wintertijd is het in Egypte één uur later.

Elektriciteit

Je hebt geen adaptor nodig. De stroomspanning is er net als bij ons 220V.

Veiligheid

Belangrijk om te weten: wees voorzichtig in het uiten/publiceren van opinies of opmerkingen over Egypte, de president of veiligheidsdiensten en religie.

Er is een totaal verbod op het gebruik van drones in Egypte.

Egypte hanteert een absolute nultolerantie inzake drugs.

Sommige voorgeschreven medicijnen maar ook medicijnen waarvoor in België geen voorschrift nodig voor zijn, worden in Egypte beschouwd als drugs en kunnen het land niet worden ingebracht zonder voorafgaande toestemming van de Egyptische ministerie van volksgezondheid. Indien u met voorgeschreven medicijnen reist, bent u verplicht een medische verklaring van uw huisarts bij zich hebben waarin wordt bevestigd dat de medicatie werd voorgeschreven door een arts. Bij twijfel, contacteert u de Egyptische ambassade in Brussel: 02 663 58 00 en Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten: https://www.fagg.be/nl

Meer info op diplomatie.