Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Zuid-Korea

Geografie

Zuid-Korea is gelegen in Oost-Azië op het zuidelijke punt van het Koreaanse schiereiland. Het land deelt haar enige grens met Noord-Korea. Kustgrenzen liggen aan de Japanse en Gele Zee en de straat van Korea. Het landschap is vooral heuvel- en bergachtig, maar met wijde kustvlaktes in het westen en zuiden.

De hoofdstad van Zuid-Korea is Seoul, gelegen in het noordwesten van het land. Niet ver hiervandaan bevindt zich over de hele grens tussen Noord- en Zuid-Korea een vier kilometer brede gedemilitariseerde zone. In 1953 werd een staakt-het-vuren overeengekomen na de Koreaanse Oorlog, maar tot vandaag is er nog geen vrede gesloten tussen het communistische noorden en democratische zuiden (al is er zeer zeker positieve vooruitgang).

Het hoogste punt van Zuid-Korea is de schildvulkaan Hallasan, gelegen op het eiland Jeju.

Fauna en flora

Zuid-Korea heeft een mooie natuurlijke omgeving. Met meer dan 3.000 plantensoorten, waarvan er 500 typisch Koreaans zijn, heeft het hele schiereiland een mooie natuur te bieden. De grootste en oudste boom die vruchten draagt is te vinden in Zuid-Korea; de Ginkgo of Japanse notenboom.

Er zijn verschillende nationale parken in Zuid-Korea. Ook rond de Hallasan-vulkaan is er een nationaal park te vinden waar je verschillende wandelingen kan maken. Zuid-Korea heeft een rijke natuur. De nationale bloem van Zuid-Korea is de mooie orchidee, in het Engels ook wel bekend als de 'Rose of Sharon'.

Tegenwoordig bevindt zich in de gedemilitariseerde zone ook een weelderige biotoop waar verschillende planten- en diersoorten voorkomen. Er leven zelfs enkele bedreigde diersoorten zoals de zeer zeldzame Koreaanse tijger, Aziatische zwarte beer, Chinese kraanvogel en de amoerpanter. Verder leven er 70 soorten zoogdieren en 320 soorten vogels in de zone.

Staatsvorm

Hoewel Zuid-Korea een zeer lange geschiedenis kent, is de samenstelling van de huidige staatsvorm ontstaan uit voorvallen in de afgelopen eeuw.

Sinds 15 augustus 1945 is hedendaags Zuid-Korea onafhankelijk van Japan. Na een korte overgangsperiode, waarbij ze in handen waren van de Verenigde Staten van Amerika, konden ze zich vanaf 1948 uitroepen als onafhankelijke republiek. Maar het blijft op 15 augustus dat de inwoners hun nationale feestdag vieren. Dit is hetzelfde in buurland Noord-Korea.

De Koreaanse Oorlog is een tussen 1950 en 1953 uitgevochten oorlog tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea. Noord-Korea werd in de oorlog militair ondersteund door de Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie. Zuid-Korea werd gesteund door de Verenigde Naties en ontving militaire bijstand van diverse VN-landen, onder leiding van de Verenigde Staten. De directe oorzaak van het conflict lag in de na de Tweede Wereldoorlog doorgevoerde deling van het in 1910 door Japan geannexeerde Keizerrijk Korea. Het noordelijk deel werd door de Sovjet-Unie bezet en het zuidelijk deel door de Verenigde Staten. Als scheidslijn werd de 38e breedtegraad genomen. De opdeling zou tijdelijk zijn, maar beide delen ontpopten zich al snel tot een eigen entiteit. Het noordelijk deel werd communistisch en het zuiden mocht zich - slechts in naam - democratisch noemen. Van een op vreedzame wijze samengaan van beide delen was al snel geen sprake meer en beide delen overwogen met militair geweld het andere deel in te palmen. Na diverse grensconflicten begon de oorlog op 25 juni 1950 met een invasie van Noord-Korea op het zuiden en eindigde op 27 juli 1953 met een wapenstilstand, zonder dat een echte winnaar tevoorschijn was gekomen. De nieuwe scheidslijn kwam nabij de 38e breedtegraad te liggen. Er is sindsdien geen vredesverdrag gesloten, waardoor het conflict formeel nog steeds voortduurt. De Koreaanse Oorlog wordt beschouwd als een onderdeel van de Koude Oorlog. **De houding tussen de 2 Koreaanse landen is de laatste tijd steeds minder gespannen. ** Zuid-Korea is een parlementaire democratie met president Moon Jae-in aan het hoofd. Het hoofd van de regering is Eerste Minister Lee Nak-yeon.

Bevolking

Inwoners van Zuid-Korea worden algemeen Koreaan genoemd.

Het aantal inwoners bevindt zich momenteel rond de 60 miljoen.

Er zijn enkele grote steden in Zuid-Korea, hiervan zijn Seoul, Busan en Incheon het dichtstbevolkt.

Economie

In de jaren '60 kon Zuid-Korea gerekend worden tot de armste landen van Afrika en Azië, maar sinds het land zich in 2004 bij de 'Trillion Dollar Club' voegde ging het steevast voorwaarts met de de Zuid-Koreaanse economie. Nu is het land de twaalfst grootste economie ter wereld.

Enkele belangrijke landbouwproducten zijn rijst, groenten, wortelgewas, gevogelte en fruit. Voor industrieën zijn dit elektronica, telecommunicatie, chemicaliën en staal.

Belangrijke exportproducten voor Zuid-Korea zijn motorvoertuigen, staal, computers en uitrustingen voor draadloze telecommunicatie.

Het land is economisch sterk verbonden aan de Westerse mogendheden (vooral de VS). De werkdruk ligt er zéér hoog.

Religie

Een groot percentage Zuid-Koreanen zijn christenen. Een eveneens groot, maar iets minder vertegenwoordigd aantal is boeddhistisch. Toch is het grootst aantal Zuid-Koreanen atheïst.

Het boeddhisme is zichtbaar in het land door de kunstvoorwerpen en tempels. Dit stamt uit het boeddhistische verleden van Zuid-Korea.

Lokale gebruiken en gewoonten

Zoals in veel Aziatische landen is status bepalend in Zuid-Korea. Gezichtsverlies/behoud is een aspect van de cultuur waar rekening mee gehouden moet worden in de communicatie. Dit is een culturele eigenschap die voortvloeit uit de Confuciaanse traditie (die indruk op alle Oost-Aziatische landen heeft nagelaten). In dezelfde lijn volgt trouwens dat ouderen er met enorm veel respect behandeld worden.

Ook discipline en hard werken is een belangrijk aspect in het leven van een Koreaan. Al op jonge leeftijd wordt de kinderen geleerd dat dit de sleutel tot succes is. Het onderwijssysteem wordt doorgaans gezien als zeer streng.

Het is gebruikelijk je schoenen uit te doen in een gebouw; het dragen van sokken wordt dan geapprecieerd.

Tijdens het eten is het ook gebruikelijk dat je de glazen van de anderen bijschenkt. Wel pas als deze leeg zijn. Wijs ook niet met je eetstokjes, dit kan al eens onbeleefd overkomen. Steek na het eten ook je stokjes niet rechtop in je rijstkom, maar leg ze op de houder voor je stokjes.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Zuid-Korea 7 uur later dan in België. In de winter is dit 8 uur later.

Elektriciteit

In Zuid-Korea bedraagt de netspanning 220 Volt. Soms tref je al eens een stekker aan zoals in België maar best neem je toch een verloopstekker mee!

Veiligheid

In Zuid-Korea kan je doorgaans zéér veilig reizen.