Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kilimanjaro beklimmen: 5 routes naar de top

Met 5.895 meter is de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Kies uit vijf verschillende routes naar de top en overnacht in hutten of tenten. Prik je eigen vertrekdatum voor een privébeklimming met je eigen reisgezelschap of opteer voor een beklimming in groep op vastgelegde vertrekdata.

Elke route telt minstens 6 dagen/5 nachten omdat dit het minimum is om voldoende te kunnen genieten van je expeditie. Maar een extra dag toevoegen om te acclimatiseren is zeker geen overbodige luxe. Daarom bieden we op elke route de mogelijkheid om één of twee extra acclimatisatiedagen te voorzien.

De beklimming van de Kilimanjaro is geen technische beklimming. Een goede conditie, ruime wandelervaring en een stevige portie doorzettingsvermogen zijn voldoende om je beklimming tot een succes te maken. Bijna elke reiziger krijgt te maken met symptomen van hoogteziekte op de dag dat ze naar de top klimmen. Elke dag rustig ("Polé Polé") omhoog gaan is de beste remedie om de symptomen te minimaliseren en zo laat je je lichaam het beste wennen aan de hoogte. 

 

De 5 verschillende routes naar de top op een rijtje:

  • Machame-route:
    Samen met de Lemosho route wordt deze route als mooiste bestempeld. Je overnacht in tenten en het pad stijgt rustig aan. De slaagkans om de top te halen bij deze route is het grootst.
     
  • Lemosho-route:
    Gelijkwaardig met de Machame route, maar de Lemosho route duurt standaard één dag langer. Je klimt vanaf de westzijde van de berg, waardoor je de eerste twee dagen doorgaans minder andere klimmers tegenkomt. Je bent wel even onderweg naar het startpunt van de beklimming.
     
  • Marangu-route:
    De enige route waarbij je overnacht in berghutten. Voor reizigers die iets meer comfort wensen. Je stijgt hier iets sneller dan de Lemosho en Machame route, waardoor de slaagkans een fractie lager ligt dan de Machame en Lemosho route.
     
  • Umbwe-route:
    Route waarbij je snel stijgt, wordt minder aangeraden omwille van hoger risico op hoogteziekte.
     
  • Rongai-route:
    Route waarbij je begint te stijgen vanaf de noordkant van de berg. Zeer rustig door de lange. Landschappelijk iets minder interessant dan Machame en Lemosho maar wel kans op mooie vergezichten op Kenia.

 

Vind je de beklimming van de Kilimanjaro iets te lang? Opteer dan voor de Mount Meru, het kleine broertje van de Kilimanjaro.

 

Team & uitrusting

De beklimming van de Kilimanjaro doe je niet in je eentje. We voorzien een heel team dat voor je klaar staat om je expeditie naar de top van de Kilimanjaro tot een goed einde te brengen. Deze mensen zijn professioneel opgeleid, worden naar lokale normen correct betaald en staan je bij met raad en daad tijdens de beklimming. Op basis van de grootte van je reisgezelschap, wordt er bepaald uit hoeveel personen je team gaat bestaan.

Gids(en): Bij elke Kilimanjaro beklimming gaan er telkens minimum twee gidsen mee. Zo kan de ene gids mee afdalen bij eventuele hoogteziekte en kan de andere gids de rest van het reisgezelschap nog mee begeleiden naar de top. Zo hoeft één iemand die last heeft van hoogteziekte niet het einde te betekenen van de beklimming.

Kok: Een kok tovert de lekkerste maaltijden op tafel. Hij maakt ontbijt, lunch en diner voor jullie klaar en zorgt er ook voor dat de rest van het team niet met een lege maag blijft zitten.

Dragers: afhankelijk van de grootte van je reisgezelschap en het aantal dagen dat je op de berg zit, wordt er bepaald hoeveel dragers mee gaan op jouw beklimming. Je kan zelf max. 10kg persoonlijke bagage afgeven.

Wat dragen ze allemaal mee tijdens de beklimming?

  • Gas om 6/7/8 dagen te koken (ontbijt, lunch & diner voor je reisgezelschap + team)
  • Ingrediënten om gedurende 6/7/8 dagen te koken voor je reisgezelschap + team)
  • Slaaptent
  • Slaapmatjes
  • Eettent
  • Zuurstofcilinder voor noodgevallen
  • Kampeertafel & -stoelen
  • EHBO-kit
  • Je persoonlijke bagage
  • Eigen kampeermateriaal van het team

 

Maaltijden

Tijdens de trekking wordt er geen trekking- of astronauten eten “in pakjes” klaargemaakt maar wordt er gekookt met lokale ingrediënten. Dit is niet alleen goed voor de lokale economie maar zo proberen we ook het afval tot een minimum te beperken. Daarom gaan er een heleboel (verse) ingrediënten mee de berg op en die moeten uiteraard gedragen worden. Dit is niet alleen het eten voor jezelf maar ook voor het team. De maaltijden zijn relatief gevarieerd, gezien de omstandigheden. Hieronder enkele voorbeelden van gerechten die je afwisselend tijdens je ontbijt, lunch en diner kunt verwachten:

Ontbijt: fruit, havermoutpap, toast, eieren, French Toast, worstjes & spek, koffie, thee, water, chocolademelk

Lunch: meestal een lunchbox bestaande uit een sandwich, soep, banaan, chocolade, chips, fruit, etc.

Diner: 3 gangen diner met soep, hoofdgerecht (bvb. beef stroganoff, meatballs, spaghetti, stoofpotje van kip of varkensvlees, vaak begeleidt door rijst, aardappelen of soms zelfs frietjes) Nagerechtjes kunnen zijn: fruitsla, cake, fruit, pannenkoek, etc.