Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Slovenië

Geografie

De oppervlakte van Slovenië bedraagt 20.273 km², ongeveer 2/3 van België. Slovenië grenst aan Oostenrijk, Italië, Hongarije en Kroatië. Slovenië heeft ook een korte kuststrook van ongeveer 50 km.

Mount Triglav is de hoogste berg met een hoogte van 2.864 meter en bevindt zich in de uitlopers van de Alpen, de Julische Alpen genaamd.

Enkel aan de kust en aan de grens met Hongarije is er laagland, meer dan 90% van Slovenië ligt boven de 300 meter.

Fauna en flora

Slovenië is het derde meest beboste land van Europa en een derde van Slovenië is beschermd gebied. In Maribor zou de oudste wijngaard van de wereld liggen die meer dan 400 jaar oud is.

In de bergen komen naar schatting nog 500 à 700 bruine beren voor. Andere roofdieren zijn lynxen en wolven. Uniek in de wereld is de grotsalamander, niet verwant aan andere amfibieën en kan meerdere jaren overleven zonder eten.

De nationale bloem van Slovenië is de anjer. Het bekendste dier van Slovenië zijn de Lipizzaners die al sinds 1580 gekweekt worden in de Lipica Stoeterij.

Staatsvorm

Op 25 juni 1991 verklaarde Slovenië zich onafhankelijk van het toenmalige Joegoslavië, zeer tegen de zin van de Serviërs die toen de meeste macht hadden. Na een korte strijd van 10 dagen was de onafhankelijkheid een feit.

Sindsdien is Slovenië een republiek met een vooral ceremoniële president aan het hoofd. De president, momenteel Borut Pahor wordt door het volk verkozen voor maximaal 2 termijnen van 5 jaar.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, de Nationale Assemblée, Državni Zbor, met 90 zetels en de Staatsraad, Državni Svet, met 40 zetels. De Staatsraad wordt verkozen door een kiescollege voor een termijn van 5 jaar en heeft een adviserende rol. De Assemblée wordt door het volk verkozen voor een termijn van 4 jaar. In de grondwet staat dat er 1 zetel voorbehouden is voor de Italiaanse minderheid en 1 voor de Hongaarse minderheid. De premier is Robert Golob.

Bevolking

In Slovenië wonen een kleine 2 miljoen mensen. Ljubljana is de grootste stad en telt 279.000 inwoners.

Hoewel de grootste minderheden de Serviërs, Kroaten en Bosniërs zijn, zijn zij geen officieel erkende minderheden. Italianen (aan de kust) en Hongaren (in het oosten) zijn dat wel.

Economie

Sinds de onafhankelijkheid van Joegoslavië ging de economie van Slovenië er met rasse schreden op vooruit. Dit vooral door de centrale ligging tussen Europa en de Balkanregio. Het bnp van Slovenië is bijna dubbel zo hoog als dat van de overige ex-Joegoslavische republieken.

De belangrijkste bedrijfstakken zijn de dienstensector (toerisme) en de chemische industrie.

Een groot deel van de economie wordt nog steeds geregeld door de overheid.

Slovenië werd in 2004 lid van de EU en de euro werd vanaf januari 2007 de munteenheid.

Religie

De meeste Slovenen, ongeveer 28%, volgen de rooms-katholieke Kerk. Respectievelijk 2.4% en 2.3% is moslim en orthodox. In Slovenië staan meer dan 3.000 kerken, kapellen of religieuze monumenten.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • Slovenen houden enorm van stempels. Een stempel op een brief van een organisatie maakt die geloofwaardiger, gewichtiger. Elk officieel en eigenlijk alle documenten worden dan ook met hartelust bestempeld. Een andere uiting van de stempelwoede is de stempel die je kan verzamelen bij elke berghut, elke bergtop en in vele grotten. De meest gegeerde stempel is die van de Triglav. Deze “driehoofden”-berg is de hoogste van Slovenië. Hij heeft 3 pieken waar je hoofden in kan zien. Eén kijkt naar het verleden, één in het heden en één naar de toekomst. Als nationaal symbool, ook aanwezig in de vlag, is het de berg die je als Sloveen ooit in je leven moet beklommen hebben. En bewijs dat maar eens zonder stempel.
  • Als je één ding kan zeggen van een Sloveen is dat die wel heel erg flexibel is. Dit uit zich o.a. in de gastronomie. Op restaurant, in het eetkraampje, in de voedingswinkels geldt de leuze “u vraagt, wij draaien”. Zin in een ijsje met één bol, maar problemen bij het kiezen? Geen probleem, je vraagt gewoon “één bol, de helft X en de helft Y”, is dit nog niet genoeg om aan al je smaken te voldoen dan vraag je gewoon “tutti frutti”. Dan krijg je één bol met de mix van alle smaakjes die ze hebben. Verdere variaties kunnen dan zijn “tuttti frutti zonder pistache en zonder banaan”, en ga zo maar door. Ook bij de bakker zijn ontelbare mogelijkheden: een half brood, een kwart brood. -Bij een bezoek bij een Sloveen thuis is het hoogst onbeleefd om je schoenen aan te laten. Je laat ze achter in de gang, maar geen nood, je hoeft niet op je sokken te lopen. De Sloveen heeft verschillende bezoekers-slofjes in alle maten en kleuren, waar je eentje kan uitkiezen zodat je nooit koude voeten hoeft te hebben. De Sloveen zelf is erg verknocht aan zijn pantoffels. Ze horen bij de basisuitrusting als ze op weekend of vakantie gaan en hebben bijna dezelfde belangrijkheidsgraad als de tandenborstel. Soms gaat het zelf zo ver dat de leerlingen op school verplicht zijn binnen hun pantoffels aan te doen.
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Slovenië en België.

Elektriciteit

In Slovenië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Slovenië.