Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij Joker werken we veel en graag met lokale partners samen zodat onze reisprogramma’s echt inspelen op onze bestemming. De band die we met velen onder hen hebben, gaat ondertussen verder dan alleen maar het op punt stellen van onze reisroutes. We stonden aan de wieg van hun succesvolle onderneming, kennen hun families en weten wat onze samenwerking dagelijks voor hen betekent. Meer dan 20 jaar geleden leerden we Bekir Dönmez en zijn verhaal kennen, via een Joker-reisbegeleidster, die toen privé op reis was in Turkije.

Hoe Bekir terechtkwam in het toerisme en wij hem ontmoetten

De grootvader van Bekir, Mehmet Dönmez, had Engels geleerd tijdens zijn legerdienst op het Amerikaanse consulaat en dat kwam hem goed van pas toen in 1962 een vliegtuig van de Britse Royal Air Force crashte in het Aladaglar-gebergte. Er werd een zoekactie opgezet en Mehmet nam als lokale gids de logistieke leiding op zich. Samen met de Britten bracht hij voor het eerst het Aladaglar-gebergte in kaart en vonden ze de brokstukken van het vliegtuig. Dat was het begin van de eerste expedities in de bergen, en de passie die hij daarbij aan de dag legde, gaf hij door aan aan zijn kleinzoon Bekir. Die maakte van het pionierswerk zijn job en richtte in 1998 zijn eigen reisagentschap op. Hij specialiseerde zich in bergsporten en wandelreizen over heel Turkije. Na een rijd begon hij ook culturele rondreizen te organiseren, waarbij ontmoetingen tussen reizigers en de gastvrije Turken een vast element werden op reis. 

We delen dezelfde waarden

Bekir Dönmez
“Duurzaamheid zit in alle facetten van onze werking. Zo krijgen onze medewerkers een fair loon en een vast contract, ze hebben een ziekteverzekering en ze zijn het hele jaar tewerkgesteld (in plaats van het goedkopere systeem van seizoensarbeid). Kıjk naar bijvoorbeeld Ramazan, hoofd van ons logistieke team. Zijn vrouw, 3 kinderen en inwonende moeder zijn volledig afhankelijk van Ramazan’s inkomen. Ook tof, regelmatig blijven er reizigers bij hen thuis logeren waardoor zowel de bezoekers als de kinderen van Ramazan iets bijleren over een andere cultuur.”

Joker werd één van de eerste partners van Bekir. De reizigers die via Joker de weg naar Bekir en zijn bergdorp vonden waren erg belangrijk voor de welvaart en welzijn van haar inwoners. Het betekende bijkomende tewerkstelling in een gemeenschap die tot dan louter afhankelijk was van de landbouw.

Bekir Dönmez
“En dan zijn er nog de handelaars, ook voor hen heeft het toerisme een positieve impact. Wij doen onze inkopen voor de trekkings immers uitsluitend bij de lokale winkeliers. De komst van reizigers is dan ook cruciaal om te overleven.”

Misschien is dit ook interessant voor jou?