Overslaan en naar de inhoud gaan

Reizen naar India is voor velen een stevige cultuurshock. Maar een goede voorbereiding maakt het allemaal al een stuk gemakkelijker. Je reis en het contact en de samenwerking met locals verloopt vlotter, waardoor jij nog meer kan genieten van al het moois dat dit subcontinent te bieden heeft!

Onderstaande beleefdheidsregels zijn belangrijk in India. Je probeert je er dus best zo veel mogelijk aan te houden. Maar stress niet te hard als je al eens een foutje maakt; mensen begrijpen ook dat je uit het buitenland komt en moeite hebt met onbekende regels. Geniet vooral van je reis!

De taal in India: een meevaller!

India heeft 15 officiële talen. De hoofdtaal is Hindi, met daarnaast nog meer dan 1000 andere talen en dialecten. Maar – gelukkig voor ons als reizigers – spreken veel Indiërs (vooral de geschoolde) ook Engels, dat tot 1965 de officiële taal was en nog steeds veel gebruikt wordt. Dat maakt het reizen meteen een stuk gemakkelijker! Een paar woordjes Hindi leren kan natuurlijk nooit kwaad.

Een begroeting en aanspreking in India: zo doe je het

“Namaste” is de Indiase begroeting. Indiërs maken hierbij een lichte buiging en vouwen de handen voor de borst, met de vingertoppen naar boven. Als buitenlander let je hier best mee op: de handen wat hoger of lager houden kan de betekenis veranderen. Zorgt gewoon dat je iedereen vriendelijk begroet.

Indiërs zijn graag formeel. Spreek mensen daarom steeds met de achternaam aan, tenzij ze je expliciet zeggen dat de voornaam oké is.

Smile! Indiërs zijn dol op foto’s. Verwacht je dus zeker aan de vragen ‘wil jij een foto van ons maken?’ of vaker nog: ‘wil jij met ons op de foto?’. Maar, maak zelf geen foto’s van Indiërs zonder toestemming, want dat stellen ze soms helemaal niet op prijs.

Communicatie op reis in India, niet altijd even gemakkelijk!

Indiërs antwoorden vaak sociaal wenselijk. Als je iets vraagt zullen ze niet snel zeggen dat ze het antwoord niet weten, maar geven ze liever een (fout) antwoord. Wil je zeker zijn, stel dezelfde vraag dan aan verschillende mensen.

De interpretatie van hoofdknikken is niet zo eenvoudig in India. De typische wiebelende hoofdbeweging kan zowel ‘ja’, ‘nee’ als ‘misschien’ betekenen. De echte betekenis kan een geoefend oog afleiden uit de lichaamstaal. Als reiziger vraag je dus best beleefd of die persoon met woorden wil antwoorden. Maar hou bovenstaande paragraaf altijd in het achterhoofd!

Gezichtsverlies is het ergste wat een Indiër kan overkomen. Spreek dus nooit neerbuigend en probeer een probleem toch vanuit een positieve invalshoek te benaderen. Wees hierbij diplomatisch, toon respect en beledig nooit iemand in het bijzijn van anderen.

Indiërs praten graag en het is beleefd om veel vragen te stellen. Ga hier gerust in mee, vertel wat over jezelf en stel enkele simpele vragen. Een makkelijke manier om snel contact te leggen! Nog een leuke tip: neem wat foto’s van thuis en je familie mee: zo heb je meteen heel wat te vertellen!

Indiërs haasten zich niet graag, en leven deadlines niet zo strikt na. Ze vinden interpersoonlijke relaties belangrijker dan op tijd komen, en maken indien nodig dus liever langer een praatje dan dat ze tijdig een afspraak naleven. Voorzie dus altijd wat marge in je reisplanning. Is het toch heel belangrijk om op tijd te komen, probeer dit dan heel beleefd te zeggen, zonder dat de ander zich beledigd voelt.

Lichaamstaal in India: dit moet elke reiziger weten

Iemand van het andere geslacht mag je niet aanraken. Geef dus niemand van het andere geslacht een hand, tenzij hij/zij zelf initiatief neemt. Affectie tussen mensen van hetzelfde geslacht daarentegen, is heel normaal.

Je voetzolen naar iemand richten is erg respectloos. Let zeker goed op als je neerzit met gekruiste benen of in kleermakerszit.

Fluiten, knipogen en met de vinger wijzen is onbeleefd en dus not done. Wijzen doen Indiërs met een hoofdbeweging.

Je linkerhand wordt als onrein beschouwd. Gebruik dus alleen je rechterhand om dingen aan te raken, te geven of aan te duiden en zeker om te eten.

Het hoofd en de oren zijn heilig. Raak nooit het hoofd van iemand aan, ook niet van kinderen.

Wenken doen Indiërs door met hun handpalm naar beneden hun vingers naar zich toe te trekken.

Rond een Boeddhistisch gebouw wandel je altijd in de richting van de klok.

Eten en drinken op reis in India

De Indische keuken is kleurrijk, smaakvol en vol karakter dankzij het gebruik van allerlei kruiden. Maar let wel op, want wat voor een Indiër ‘mild’ is, vinden wij al snel erg pittig! Nog enkele dingen die je moet weten in verband met het eten:

Indiërs eten 3 keer per dag warm. Rijst als ontbijt, je went er maar best aan.

Hindoes eten geen koe, omdat dit voor hen een heilig dier is. Vele Indiërs zijn volledig vegetarisch.

Als men je eten of drank aanbiedt, is het onbeleefd om te weigeren. Het eerste aanbod mag je wel afslaan uit beleefdheid.

Regels voor kleding op reis in India

In India is nette kleding erg belangrijk. Als man kies je best voor een lange broek en liefst een hemd met lange mouwen, hoewel voor toeristen een t-shirt ook kan. Vrouwen dragen steeds een lange broek of rok, zorgen ervoor dat hun schouders bedekt zijn en vermijden strakke kleding.

Check ook altijd de kledingvoorschriften voor je een tempel binnengaat. Meestal dien je je schoenen uit te doen en je armen en benen te bedekken. In sommige religieuze gebouwen is hoofdbedekking verboden, in andere (voor vrouwen) verplicht.

Dit artikel kwam tot stand met dank aan ViaVia Tourism Academy. Deze vzw is een onderdeel van het Joker ViaVia Netwerk,
en is sinds 2001 actief op het domein van Toerisme voor Duurzame Ontwikkeling. Ze richt zich in het Zuiden op lokale overheden, educatieve instelling en ondernemers. Ze organiseren er bijvoorbeeld opleidingen om toerisme op een duurzame manier in te zetten en zo de regio en haar inwoners te versterken. In het Noorden sensibiliseren ze reizigers, studenten, docenten en de toeristische sector over duurzaam toerisme en faciliteren ze internationale samenwerkingsverbanden en uitwisselingen.

Zelf op reis naar India?

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?