Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie ‘tropisch eiland’ zegt, denkt meteen aan Hawaii en ziet zichzelf ongetwijfeld al met een bloemenslinger om de hals een cocktail slurpen uit een kokosnoot. Maar de tot de verbeelding sprekende eilandengroep is zoveel meer dan dat. De eilanden bieden elk een heel andere vibe en uiteenlopende natuurpracht.

Hawaï: een vulkanische en toeristische hotspot

De eilandengroep Hawaii ligt op een zogenaamde hotspot: een zwakke plek in de aardkorst waardoor er magma naar boven komt die vervolgens eilanden vormt. Dat gaat gepaard met grote vulkanische uitbarstingen eens in de zoveel miljoen jaar. Zodra een eiland aan de oppervlakte komt, wordt het westwaarts weggeduwd om plaats te maken voor een volgend eiland. Na verloop van tijd slijten de vulkanen af en verdwijnt de vulkanische activiteit.

In Hawaii heb je 4 grote toeristische eilanden: Hawaii Island, Maui, Oahu en Kauai. Omdat de naam Hawaii Island wel eens voor naamsverwarring zorgt, wordt dit grootste eiland ook wel Big Island genoemd. Je kan ook naar Molokai, bij ons bekend door Pater Damiaan.

Joker-reisexpert Dirk reisde onlangs zelf naar deze eilanden, en vertelt je graag alle hoogtepunten. Hij deelt ook graag enkele van zijn eigen reisfoto's!

 

Big Island (Hawaii Island): wandelen op actieve vulkanen

Big Island is het grootste en jongste eiland van de archipel. Het bekendste – en letterlijke – hoogtepunt zijn de vulkanen. De beroemdste is de slapende vulkaan Mauna Kea. Deze is met 4.207 meter het hoogste punt van de archipel. Op de top ligt het Mauna Kea Observatorium met de tweede grootste telescoop ter wereld. Tijdens je bezoek moet je zeker een stop maken in het interessante bezoekerscentrum. Ga je tegen de avond, blijf hier dan zeker kijken naar de prachtige zonsondergang.

Op Big Island is er nog steeds veel vulkanische activiteit, en dat in Volcano National Park. In het zuiden van het park vind je de Kilauea-vulkaan die in 2018 uitbarstte en zo het bijbehorende museum vernielde. De vulkaan is nog steeds actief, maar je kan dit gedeelte van het park wel bezoeken. En dat is absoluut de moeite! In het noordelijk gedeelte ligt de Mauna Loa-vulkaan die in november 2022 uitbarstte. Om veiligheidsredenen kan je deze voorlopig niet bezoeken.

Voor een strandvakantie is Big Island niet de beste plek op Hawaii. De bekendste badplaats is Kona, maar de mooiere stranden liggen aan de noordwestkust. Of op Maui of Oahu natuurlijk.

Maui Island: ongelooflijk afwisselende natuur

Maui is het op één na grootste eiland en zeker het meest afwisselende. Aan de westkant heeft het fantastisch mooie stranden in de regio's Lahaina en Kaanapali en in het zuiden in de regio Kihei.

Aan de oostkant ligt de grote slapende vulkaan Haleakala (huis van de zon). Vanop de top (3.000 meter) en de uitzichtpunten onderweg heb je prachtige uitzichten en kan je de mooiste zonsopkomsten of zonsondergangen zien. Hou je van stevige wandeltochten, dan is dit ook de place to be. Bereid je goed voor, want de vulkanische zanderige ondergrond is uitdagend en er staan geen bomen om je schaduw te bieden in de hitte.

Een ander hoogtepunt op Maui is de Road To Hana: een panoramische autoroute van 80 km lang langs de noordkust. Het is een aaneenschakeling van prachtige natuur met uitzichtpunten, stranden, watervallen, natuurparken, korte wandelroutes en een buis gevormd door lava waar je doorheen kan wandelen.

Nog enkele leuke activiteiten op Maui:

  • De mooiste plek om te snorkelen in Hawaii ligt voor de kust van Maui. Rond het halvemaanvormige Molokini Island vind je koraalriffen en meer dan 250 soorten tropische vissen.
  • Maui (en Big Island) zijn bekend om hun koffieplantages. Je kan ze bezoeken, alles leren over het proces van koffieboon tot koffie en natuurlijk heerlijk proeven.
  • Vanuit de westelijke kustplaatsen kan je tussen december en april met de boot de zee op om walvissen te spotten. Je ziet er bultruggen die elk jaar migreren tussen Hawaii en Alaska.
  • In het centrum van het eiland heb je het Iao Valley State Park. Een voor de lokale bevolking heilige vallei met prachtige natuur die uitnodigt voor wandeltochten. 

Oahu Island: stranden, surfen en een bewogen geschiedenis

Het meest bekende eiland van Hawaii is ongetwijfeld Oahu. 80% van de ongeveer 1,4 miljoen inwoners van Hawaii woont hier, en ook de hoofdstad Honolulu is op Oahu gelegen. Daarom wordt het ook wel eens lachend The Gathering Place genoemd.

De bekendste historische gebeurtenis op Oahu Island is ongetwijfeld de gebeurtenissen in 1941 op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Deze aanval van Japan leidde rechtstreeks tot de Amerikaanse betrokkenheid in de Tweede Wereldoorlog. Je vindt hier een museum over de geschiedenis en kan een bezoek brengen aan het vliegtuigmuseum, een onderzeeër en het oorlogsschip USS Missouri.

Op vlak van natuurpracht heeft het eiland minder te bieden dan zijn buren, maar voor een strandvakantie is dit de place to be. De bekendste stranden zijn Honolulu en Waikiki: erg mooi maar (helaas) ook erg druk.

Hou je van surfen, dan moet je zeker wel Oahu op je bucketlist zetten. Hier liggen de bekendste surfspots ter wereld, bijvoorbeeld de Banzai Pipeline. Alle grote surfwedstrijden vinden ook hier plaats. Zelfs als je niet zelf surft, is het de moeite om de surfers hun stunts te zien uitvoeren.

Tot enkele tientallen jaren geleden was Hawaii de grootste producent van ananas ter wereld. De productie is wat afgenomen, maar de ananasboerderij Dole Plantation is nog steeds leuk en lekker om te bezoeken.

Kauai Island: te land, ter zee en in de lucht

De smaragdgroene valleien, scherpe bergspitsen, grillige kliffen, tropische regenwouden, kronkelende rivieren en watervallen van Kauai lijken wel uit een film te komen. Dat is geen toeval, want op dit eiland met als bijnaam The Garden Island werden al veel films gemaakt.

Een groot deel van het eiland is ontoegankelijk door het grillige landschap. De bekende Na Pali-kust kan je ervaren door een helikoptervlucht te maken en de natuurpracht van bovenaf te aanschouwen. Niet goedkoop, maar wellicht één van de mooiste helikoptervluchten ter wereld. Ook vanop zee is de indrukwekkende natuur met een boot of zodiac te bewonderen. Je kan er ook snorkelen tussen kleurrijke koraalriffen.

Wandelaars zullen ongetwijfeld hun hart ophalen in de naast elkaar gelegen Waimea Canyon en Koke’e State Park.

Zelf op reis naar Hawaii?

Reisvoorstellen voor een onvergetelijke trip naar de meest bezochte eilanden vind je hieronder. Vul zeker je reisprogramma aan met enkele must-do excursies zoals snorkelen, een helikoptervlucht, walvis spotten en nog veel meer!

Misschien is dit ook interessant voor jou?