Overslaan en naar de inhoud gaan

Op reis gaan is meer dan alleen je ogen de kost geven. Wat je 's avonds op je bord krijgt, maakt óók deel uit van je avontuur. Niets zo zalig dan je benen onder tafel te schuiven voor een heerlijke maaltijd. Bereid met verse ingrediënten die al je smaakpapillen scherp houden.

De Griekse keuken is er ééntje om van te smullen. Typisch mediterraan. Olijfolie, yoghurt, aubergine, courgette en feta worden er in veel gerechten verwerkt. En ook al zijn Grieken - en dan vooral op het eiland Corfu - bekend om hun uitstekende lamsbereidingen, ook als vegetariër heb je er behoorlijk wat keuze.

Even kijken wat er tijdens een reis naar Corfu allemaal op het menu staat!

De dorstigen laven

5 drankjes die je moet geproefd hebben in Grieks Corfu
 

Bij elk gerecht hoort een gepast drankje. Net zoals er na elke inspanning een verfrissing volgt. En gelukkig vind je op het eiland Corfu een ruim aanbod aan (niet-)alcoholische dranken.

  1. Wanneer je tijdens een wandeling halt houdt in een afgelegen dorp, krijg je ongetwijfeld een glaasje Kumquatlikeur aangeboden. Het is dé specialiteit van Corfu en ondanks het feit dat de hevige oranje kleur je niet meteen verleidt voor een proevertje, is de zoetigheid best wel lekker. De drank komt voor uit een sinaasappelachtige citrusvrucht, de kumquat. Fruit dat héél vaak voorkomt op dit eiland en waar enkel de likeur die in Corfu wordt geproduceerd, deze naam mag dragen.
     
  2. Greek Caffé Frappé is heerlijk verkoelend en ideaal als dorstlesser op warme dagen of wanneer je al enkele kilometers in de benen hebt.
     
  3. Niet zo koffie-minded? Probeer dan absoluut het lokale Ginger Beer. Naast gember wordt er verse citroen, suiker en water aan toegevoegd. Bovendien heeft ginger een bijzonder heilzame werking, al vermoeden we wel dat je er dan liters van moet drinken. Maar in elk geval het proberen waard bij eventuele maag-en darmklachten! 
     
  4. Iedereen kent Ouzo maar niemand weet hoe je het best serveert. Of dat is toch wat veel Grieken beweren. De truc? Vul je glas met Ouzo en giet er het met ijs gekoelde water bij! Dat is dus exclusief de ijsblokjes!
     
  5. Wijn mag niet ontbreken in dit lijstje. We zeggen het niet luidop dat je voor de betere wijnen best elders gaat maar Grieken zijn echt wel fier op hun nationale drank Retsina. Een witte wijn waar tijdens de gisting het dennenhars van de Aleppoboom werd toegevoegd. 

De hongerigen spijzen

5 typische gerechten die je zeker moet proeven

- Op het eiland Corfu wordt op zondag in de huiskamer vaak pastitsada geserveerd. Een stoofschotel met vlees, tomaten en een vleugje rode wijn, gepresenteerd op een bordje van pasta.

- Wie kent er het bekende gerecht met lamsgehakt niet? Moussaka vind je makkelijk in gelijk welk Grieks restaurant in België maar nergens zal het zo goed smaken als de plaats waar het zijn oorsprong kent. De schotel wordt op smaak gebracht met aubergine, tomaten, aardappelschijfjes en kaas.

- Het handelsmerk van de Griekse keuken - om er maar één te noemen - is ongetwijfeld souvlaki. Dit zijn spiesjes van voornamelijk varkensvlees of kip die gegaard worden boven houtskool. Je vindt dit in heel Griekenland als take away. Een beetje de frietjes van bij ons dus.

- De Griekse versie van gehaktballetjes - al dan niet in tomatensaus - is keftedes. Wat het gerecht net dat tikkeltje anders maakt? Peterselie en munt worden toegevoegd aan het gehakt voor een meer frissere smaak. 

- Wie liever zin heeft in vis moet op Corfu zeker bourtedo proeven. Een bereiding waarbij de vis gekookt wordt in een pittige bouillon, op smaak gebracht met tomaten.

Doe mij maar een mezedes!

Vergelijk ze met de Spaanse tapas. Een combinatie van kleine gerechten die je in no time een verzadigd gevoel geven!

De meeste populaire mezedes:

  • Tzatziki: een dipsaus op basis van komkommer, look, yoghurt, olijfolie & kruiden.
  • Dolmades: druivenbladeren gevuld met rijst en groenten, al dan niet met vlees of kip.
  • Hummus: een verse dip op basis van kikkererwten.
  • Saganaki: de betere versie van een kaaskroket. De naam verwijst naar de koekenpan waarin de kaas zijn goudkleurig korstje krijgt.
  • Sykomaitha: gekruide vijgen op smaak gebracht met anijs, peper en Ouzo, verpakt in vijgenbladeren en bereid in de oven. 

Ter aanvulling van je mezedes-plank: olijven, gezouten amandelen, sardines en fetakaas! 

Liever geen vlees of kip

Grieken zijn meesters in het maken van frisse slaatjes. Kruiden zoals rozemarijn, tijm, munt, salie, basilicum, dille en oregano ontbreken nooit. Voeg daar nog eens een lekkere huisbereide olijfolie of een artisanale geitenkaas aan toe, en ook voor vegetariërs is Griekenland een waar eetparadijs.

 

Een extra kilootje graag

Velen voelen niet de nood om naar huis te keren met wat extra kilo's maar in Griekenland kan je er niet om heen. De zoete baklava die je altijd aanstaart, is de ideale afsluiter van de dag. Het nagerecht bestaat uit verschillende laagjes filodeeg waartussen een vulling zit van gemalen noten. Vaak worden er kruiden en een vleugje siroop aan toegevoegd. Voor een extra plakkerig gevoel op een warme zomerdag!

Καλή όρεξη! Eet smakelijk!

Misschien is dit ook interessant voor jou?