Overslaan en naar de inhoud gaan

De Estse hoofdstad Tallinn is absoluut een citytrip waard. Bij ons zijn Estland en de andere Baltische Staten nog niet zo’n populaire reisbestemmingen, maar dat is volledig onterecht. Tallinn ontpopt zich tot een aangename, gezellige stad met een stadshart dat volledig UNESCO-werelderfgoed is. Je vindt er een combinatie van veel folklore, oude industriële sovjetpanden die door artiesten worden omgetoverd in unieke plekken, en klassieke houten huizen die zo typisch zijn voor het noorden van Europa.
 

Citytrip Talinn: dit moet je gezien hebben

Het stadshart van Tallinn verken je eenvoudig te voet, met een reisgids in de hand. De Alexander Nevsky kathedraal, het prachtige stadhuis, het Dominicaans klooster, de stadsmuren en verdedigingstorens, gildegebouwen en koopmanshuizen… De klassieke bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard en liggen niet ver uit elkaar. Maar natuurlijk valt er in en rond Tallinn nog veel meer te ontdekken.

Alternatieve bezienswaardigheden in Tallinn

 • Kadaka: de Russische vlooienmarkt. Perfect voor geschiedenisliefhebbers, want hier vind je naast de traditionele rommelmarkt-waar ook oude Sovjetsouvenirs en –kledingstukken, net als oud speelgoed en iconen uit die tijd. Let wel op, want als je antiek wil kopen, heb je een certificaat nodig. De vlooienmarkt ligt vlakbij het centraal station.

 • Het KGB-museum. Geen museum in de klassieke zin, wel een unieke ervaring met een gids die je meeneemt doorheen de kamers waar de KGB een spionagekantoor had. Je leert er dan ook alles over de spionagetechnieken in die tijd. Het museum ligt op de 23e verdieping van het Viru Hotel. Vooraf reserveren is aangeraden.
   

 • Toompea Hill: volgens velen het mooiste deel van de stad. Het kuieren door smalle steegjes zorgt ervoor dat je je even in de middeleeuwen waant. Heel gezellig! Hier geniet je ook van één van de mooiste uitzichten op het historische Tallinn.

 • Het Rotermann-kwartier. Deze historische plek tussen het centrum, de haven en Viru Square was vroeger een industriële wijk, tot het in de jaren ’90 een ware transformatie onderging. De oude fabrieksgebouwen en –hallen staan er nog steeds, maar werden aangevuld met hypermoderne architectuur, wat een fantastisch contrast oplevert. Het is dan ook een hippe wijk voor kunst- en architectuurliefhebbers.

De sfeervolste Festivals en evenementen in Tallinn

Muziek speelde een belangrijke rol doorheen de geschiedenis van de Baltische landen, en dus ook die van Estland. Denk maar aan de ‘zingende revolutie’, die begin jaren ’90 tot een vernieuwde onafhankelijkheid van de Baltische Staten leidde. Door verboden volksliederen te zingen tijdens demonstraties benadrukten de Esten hun eigen cultuur.

Deze festivals mag je niet missen
 

 • Estonian Song Festival. Dit vindt elke 5 jaar plaats; de volgende editie staat op de agenda in 2017. De organisatoren rekenen op 100.000 bezoekers en 30.000 koorzangers.

 • Tallinn Street Food Festival. Eetkraampjes met smaken uit heel Estland, afgewerkt met een flinke portie muziek. Niet te missen tijdens het tweede weekend van juni.

 • Ollesummer Beer Festival. Vier dagen lang duurt dit grootste festival van Tallinn. Tal van artiesten geven het beste van zichzelf op maar liefst 7 podia.

De lekkerste restaurants en cafés in Tallinn

Buiten het centrum:
 

 • Manna La Roosa (Vana-Viru 15). Smakelijke gerechten en zalige cocktails in een funky interieur met een waanzinnige mix van stijlen. Moet je gezien én geproefd hebben!

 • Frank (sauna 2). Trendy, gezellig en nog onontdekt door de grote hordes toeristen. Wat wil je nog meer?

 • Hell Hunt (Pikk 39). Pub met een sterk Sovjetgevoel, die erg populair is bij locals. De moeite waard om een pint te gaan drinken!

 • F-Hoone (Telliskivi 60). In het hippe Telliskivi-district vind je dit trendy restaurant/bar/concertplaats in een omgebouwde fabriekshal. De inrichting is alternatief, de sfeer gemoedelijk. Ook eentje om te ontdekken voordat alle toeristen hetzelfde doen!

 • Kamahouse (Kopli 25). Een beetje buiten het centrum, maar de omweg waard. Het is een klein restaurant met een experimentele keuken, gevestigd in een oud fabrieksgebouw. Heerlijke smaken en een funky internieur (met zelfs een glimmende auto erin!).

In het stadscentrum:

Eten in het oude stadscentrum van Tallinn zonder in een van de vele tourist traps te belanden is niet eenvoudig. Toch vonden wij 3 adresje die we je zeker willen aanbevelen!
 

 • Rukis (Viru tänav 13). Dit café/restaurant heeft niet alleen zijn eigen bakkerij, ze serveren ook de meest originele salades. Top voor lunch!

 • Kuldse Notsu Korts (Dunkri 8). Een plek waar heel wat toeristen komen, maar waar je desondanks kan proeven van de echte Estse keuken. Degelijke kost zonder teveel franjes, maar lekker.

 • Kompressor (Rataskaevu 3). Echte Estse pannenkoeken met zoete of hartige vulling, en heel goedkoop! Een fijn adresje voor lunch of even tussendoor.

Tips voor een daguitstap vanuit Tallinn

De groene buitenwijk Kadriorg.

Het hoogtepunt hier is het Kadriorgpaleis: gebouwd vanaf 1718 in barokke stijl. Ooit het presidentieel paleis, nu een kunstmuseum in een prachtig park. Rondom het park vind je ook prachtige huizen uit de 19e eeuw, soms zelfs nog in hout. Sommige zijn in verval, maar andere zijn nog prachtig bewaard. Ook de tuinen zijn weelderig. Meer van dit moois vind je ook in de ‘tuinstad’ Nõmme.

De Finse hoofdstad Helsinki.

In de zomer brengt een expressboot je in amper anderhalf uur van Tallinn naar Helsinki. Zo beleef je makkelijk twee citytrips in één!

Nationaal Park Laheema.

40 kilometer ten oosten van Tallinn begint Nationaal Park Laheema, ook wel het ‘land van de baaien’ genoemd. Dit is het grootste én het oudste nationale park van Estland. Je vindt er dennenbossen en een ruige kust, op sommige plaatsen bezaaid met grote zwerfkeien die ooit door gletsjers hierheen meegevoerd werden en bleven liggen toen het ijs smolt. In het nationaal park liggen enkele slaperige, charmante vissersdorpjes maar ook imposante landgoederen.

Laheema kan je te voet of met de fiets verkennen, wie meerdere landgoederen wil zien kan ook met de auto. Het bekendste is waarschijnlijk landgoed Palmse dat dateert uit de 13e eeuw maar uiteraard later verbouwd en gerenoveerd werd. Het landgoed is omgeven door een aangelegd park met vijvers en binnenin ingericht met historisch meubilair. Het voelt als een tripje door het verleden. Andere mooie landgoederen zijn bijvoorbeeld Sagadi of Vihula.

Tips voor een rustige rondreis door Estland

Ga je in de zomer op citytrip naar Tallinn, dan doe je er goed aan om je accommodatie op voorhand te reserveren. Steeds meer mensen ontdekken deze mooie stad immers als vakantie- of citytripbestemming. Vooral in de maanden juli en augustus is het soms behoorlijk druk in de smalle straatjes, zeker als er toevallig net een cruiseschip aangemeerd is.
 

Buiten hoofdstad Tallinn is Estland echter nog een grotendeels onontdekte bestemming. Er zijn amper auto’s op de baan, en zelfs aan toeristische highlights staan vaak slechts een twintigtal auto’s. Een roadtrip Estland is zo een heel relaxed avontuur, zeker wanneer je tussendoor de tijd neemt om te gaan wandelen of fietsen in de mooie natuur, om rustige dorpjes te verkennen of een kajak- of kanotocht te maken (op een rivier, een meer of op zee).
 

Zelf op reis naar Tallinn, Estland?

Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar op deze pagina. 

Misschien is dit ook interessant voor jou?