Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeroen van Joker is een echte foodie. Daarom ging hij op Food Tour in Zuid-Korea met Intrepid Travel. Samen met een internationale groep gelijkgestemde fijnproevers dompelde hij zich onder in de culinaire tradities van het land. Van streetfood op bruisende markten en zelf kimchi maken tot vreemde vissen proeven en genieten van een echte Koreaanse barbecue. Jeroen neemt je mee op zijn culinaire ontdekkingstocht en vertelt je zijn 7 hoogtepunten. 

1. Gwangjang markt in Seoul

Gwangjang markt in Seoul is een permanente markt waar je heel wat dingen kan vinden. Het meest gekend is het gedeelte met streetfood, te vinden tussen de ‘East Gate, North Gate 2 en South Gate 1’.

Een perfecte introductie voor al het  lekkers dat je kan vinden in Zuid-Korea. Populaire gerechten die je hier kan vinden zijn eomukguk (soep met een soort visbeignets), kimbap (zeewierrolletjes), kalguksu (noedelsoep),…

Voor de durvers is er soondae (een soort bloedworst met graan en noedels).

2. Chimaek - Kip en bier

Chimaek is een combinatie van het woord “chikin” (kip) en “maekju” (bier). Het is niet meer of minder dan dat, maar razend populair in Zuid-Korea, vooral bij de uitgaande jeugd. Er zijn heel wat gespecialiseerde restaurants die enkel gefrituurde kip en bier serveren. Het is vaak aanschuiven om een plaatsje te bemachtigen. Heel gezellig!

3. Kimchi-workshop

Kimchi is wellicht het meest gekende gerecht van Zuid-Korea. Elk gezin heeft wel haar eigen geheime familierecept. Deze gefermenteerde kool zit bovendien boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en is een natuurlijk probioticum. Wij volgden in Jeonju een workshop bij een echte kimchimeesteres.

4. Banchan - een arsenaal aan bijgerechten

Banchan bestaat vaak uit verschillende soorten kimchi, gemarineerde spinazie, sojascheuten, varenscheuten, enzovoort. Voor de Zuid-Koreanen is dit een heel belangrijk en een volwaardig deel van de maaltijd. Voor ons Westerlingen was het een waar festijn om allemaal verschillende smaken te ervaren.

5. De Jagalchi markt in Busan

De Jagalchi markt in Busan is de grootste vismarkt van het land. Je kan kuieren langs de vele kraampjes waar ze werkelijk alles uit de zee verkopen, zowel vers als gedroogd. 

6. Penisvis in Busan

In Busan, de stad van de vismarkt, gingen we in een lokaal restaurant verschillende gerechten proeven, o.a. heerlijk gemarineerde reuzemosselen, sint-jacobsvruchten, garnalen. Allemaal vers gevangen. Het meest merkwaardige dat we aten was ongetwijfeld een stukje penisvis. Waarom het deze naam kreeg, is snel duidelijk als je het ziet. Eigenlijk is het een lepelworm die in het zand leeft. In Zuid-Korea een echte delicatesse.

7. Korean BBQ

Om een Korean bbq kan je niet heen. Er wordt veel vlees gegeten in Zuid-Korea en grillen boven houtskool is de favoriete manier. Bbq’s zijn ingebouwd in de tafel, met daarboven een slurf om de rook op te vangen. Vaak zijn restaurants heel specifiek gericht op een bepaald soort vlees. Wij genoten o.a. van een lamsbbq en in een ander restaurant van een bbq van buikspek. Dat ging steeds hand in hand met enkele glazen soju, een sterke drank (20° tot 45°) gemaakt van rijst. 

Zoals je ziet, sinds deze reis heeft de Zuid-Koreaans keuken geen geheimen meer voor Jeroen. 

Ook zin in een culinair avontuur? 

Bekijk dan de Food Tours van Intrepid Travel. 

Je kan deze reizen boeken op hun website of via je Joker-reiskantoor.

Misschien is dit ook interessant voor jou?