Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Oostenrijk

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Wenen

Wenen Brussel Brussels Airlines 01/11/22 - 14/12/22
01/01/23 - 31/03/23
Boek tot 31/03/23 vanaf € 176 Boek of kies andere reisdata

Partners

Over  Oostenrijk

Geografie

Oostenrijk ligt in midden-Europa en wordt begrensd door maar liefst acht landen. Het heeft dan ook geen toegang tot een oceaan of zee.

In het westen van het land is het erg bergachtig. Driekwart van Oostenrijk ligt dan ook in het gebergte, de Alpen. Het hoogste punt van Oostenrijk is de Großglockner (3798m). Het oosten en noorden van het land zijn vlakker.

De belangrijkste rivier die door het land stroomt is de Donau. Deze rivier stroomt in het oosten van het land. Hierdoor ontstond het typische heuvelachtige en vlakke landschap.

De grootste stad op Oostenrijks grondgebied is Wenen. Dit is tevens de hoofdstad. Ook Linz, Graz, Innsbruck en Salzburg zijn bekende steden.

Fauna en flora

Oostenrijk heeft geen gebrek aan bossen en wondermooie natuur. 38% van het land bestaat uit bos. Verdere begroeiing is vaak afhankelijk van de hoogte. Dit kan gaan van naald- en loofwouden tot alpenweide op grotere hoogte.

Het bekendste bloemetje dat Oostenrijk kenmerkt is edelweiss. Je kan deze witte bloemetjes vinden in de bergen en op rotsen waar ze bloeien van juni tot augustus.

Ook op het gebied van fauna heeft Oostenrijk heel wat te bieden. Zo kan je er wilde herten, reeën, zwijnen, vossen en dassen terugvinden. In het verleden de lynx en de wilde kat geïntroduceerd in de Oostenrijkse natuur. In het hooggebergte vind je dan weer gemzen, steenbokken en Alpenmarmotten. Deze laatste zijn knaagdieren en komen in groep voor. Ze laten zich graag zien overdag. Als je echter te dicht bij komt, dan zal je hun scherpe en luide alarmroep horen. Qua vogels vind je er o.a. enkele van de grootste roofvogels van Europa, nl. de lammergier en visarend. Ook reptielen en amfibieën kan je in Oostenrijk tegenkomen. De bekendste is de alpensalamander.

Staatsvorm

Staatkundig gezien is Oostenrijk een federale parlementaire republiek met negen deelstaten of Bundesländer.

Het staatshoofd is de Bondspresident en hij of zij wordt verkozen voor een ambtstermijn zes jaar. De Bondspresident benoemt de Bondskanselier.

De drie belangrijkste partijen zijn de sociaaldemocratische partij SPÖ, de conservatieve partij ÖVP en de FPÖ, tot april 2005 de partij van de vaak neopopulist en uiterst rechts genoemde Jörg Haider. In april 2005 verlieten Jörg Haider en vele prominente partijleden de partij en richtten de gematigdere BZÖ op. Andere partijen zijn Die Grünen (de Groenen), de KPÖ (communisten), de LiF (liberalen) en de SLP (uiterst links).

Oostenrijk is lid van de Europese Unie, de Verenigde Naties en een groot aantal andere internationale organisaties.

Bevolking

Oostenrijk heeft meer dan 8,5 miljoen inwoners.

Duits is de officiële taal in Oostenrijk, en wordt door zo'n 90% van de bevolking gesproken. In Burgenland worden ook Kroatisch en Hongaars officieel erkend, en in Stiermarken en Karinthië wordt Sloveens erkend.

Economie

Ongeveer 5% van de bevolking is actief in (meestal kleinschalige) landbouw. Oostenrijk is dan ook bijna zelfvoorzienend in termen van voedselproductie. De belangrijkste gewassen zijn aardappels, suikerbieten, fruit, gerst, rogge en haver.

De productie is divers en vertegenwoordigt ongeveer 35% van het bruto nationaal product. Veel van de industrieën van het land werden genationaliseerd na de Tweede Wereldoorlog. Ook worden er vele mineralen gedolven die noodzakelijk zijn voor de industrie, o.a. grafiet, ijzer, magnesium, en koper. Het land heeft daarnaast ook reserves van aardolie, aardgas, zout en uranium en is rijk aan hydro-elektrische energie.

De laatste jaren is de dienstensector, waaronder een groot bankwezen, belangrijk voor de economie van Oostenrijk geworden. In deze sector zijn nu meer dan de helft van het aantal arbeidskrachten van de natie actief.

Religie

Het lutheranisme boekte in de 16e eeuw in het tegenwoordige Oostenrijk grote successen, maar werd door de Katholieke Reformatie grotendeels teruggedrongen. In 1861 kregen de protestanten door het zogenaamde Protestantenpatent gelijke rechten als de katholieken. In 1925 sloten de luthersen en gereformeerden zich aaneen tot de Evangelische Kirche Augsburgischen und Helvetischen Bekentnisses Oesterreich met aan het hoofd ervan een bisschop. De Protestantenwet van 1961 verleende aan de Evangelische Kirche volledige autonomie en de garantie van financiële staatssteun.

Tegenwoordig beschouwd nog ongeveer driekwart van de bevolking zichzelf als katholiek. Andere religies die er belijd worden zijn protestantisme (vooral luthers) en islam. Een alsmaar groter deel van de bevolking heeft geen religie.

Lokale gebruiken en gewoonten

Oostenrijkers houden van traditie en gewoontes. Zo vinden ze het maar al te gewoon om mensen steeds uitgebreid te begroeten. Ergens weggaan zonder 'dag' te zeggen is dus ook geen goed idee.

De traditionele klederdracht wordt Tracht genoemd. Deze nationale kledij wordt versierd met een motief van edelweiss. Ook koffiehuizen, een directe afstammeling van de Turkse periode, zijn erg populair.

De meeste Oostenrijkse tradities gaan terug naar het christelijke geloof. Er zijn echter enkele gewoontes die een andere oorsprong hebben.

Zo zijn er rond de maanden december en januari in de Alpen processies van de angstaanjagende Krampus (half man/half geit die stoute kinderen straft) en Perchten (een soort geesten die het einde van de winter aankondigen). Een andere traditie in de Alpen vindt plaats in oktober. Boeren gaan dan alle koeien gaan halen die rondgrazen in de bergen en brengen hen, in de vorm van een koeientrein of Almabtried, terug naar hun stal in de vallei. De koeien krijgen vaak kransen en andere decoratie en de stoet wordt begeleid door dansers en muzikanten.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Oostenrijk en België.

Elektriciteit

Je hoeft geen wisselstekker te kopen als je naar Oostenrijk gaat.

Veiligheid

Reizen in Oostenrijk houdt geen specifieke risico's in.

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen.