Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Kazachstan

Geografie

Kazachstan ligt in Centraal-Azië en grenst aan Rusland, China, Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan en in het zuidwesten aan de Kaspische Zee. Met zijn grote oppervlakte siert het op de 9de plaats wat betreft grootste landen ter wereld.

In Kazachstan vind je bergen met eeuwige sneeuw die in groot contrast staan met de grote vlaktes, bestaande uit steppe en woestijn. Het hoogste punt is de Khan-Thengri met 6.995 m in het Tian-Shangebergte. Het laagste punt bij de Kaspische Zee, ligt 132 m onder zeeniveau.

Het Aralmeer grenst met Oezbekistan waar de grootste rivier van Kazachstan, de Syr Darya, uitmondt. Helaas wordt heel wat water ontrokken uit dit meer met desastreuze gevolgen: uitsterven van vis (minder vissers) en meer onvruchtbaarheid door een overschot aan zout.

Fauna en flora

In Kazachstan zijn de steppe en woestijn schaars begroeid met gras en planten die de droogte en hitte goed doorstaan. Langs de rivieren groeien wel verschillende loofbomen. De berghellingen zijn dan wel weer bedekt met naaldwouden.

Het zeldzame en prachtige sneeuwluipaard heeft in Kazachstan zijn leefgebied. De kans is echter onbestaand dat je deze te zien krijgt. Op de steppe leven vossen en roofvogels, in de woestijn gazellen, slangen en schorpioenen, in de bergen de wilde kat, de lynx en de wolf.

Staatsvorm

Kazachstan is een presidentiële republiek onder leiding van president Kassym-Jomart Tokajev. De macht die de president heeft is ongekend groot: zo mag hij bijvoorbeeld zijn veto stellen bij het aanstellen van hoger-geplaatsten of nieuwe goedgekeurde wetten door het parlement.

Bevolking

In Kazachstan wonen ruim 18 miljoen inwoners en is met ca. 6 inwoners per vierkante kilometer één van de landen met de laagste bevolkingsdichtheid.

Kazachstan is een etnisch gevarieerd land en kent maar liefst 50 nationaliteiten. Tot de belangrijkste bevolkingsgroepen horen de Kazachen. De grootste minderheid vormen de Russen (30%).

Economie

De economie van Kazachstan is vooral gebaseerd op grondstoffen. Dankzij hoge olieprijzen groeide het BNP van Kazachstan sinds 2000 met gemiddeld 10%, tot de economische crisis. Naast olie zijn de voornaamste exportproducten graan, textiel en vee.

Religie

In Kazachstan zijn de meesten moslim die het soennisme beoefenen, meteen gevolgd door de Russisch-orthodoxe godsdienst. Er zou een vrijheid van godsdienst bestaan hoewel dat door de internationale gemeenschap wel betwijfeld wordt.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

In Kazachstan is het tijdsverschil 5 uur in de winter en 4 uur in de zomer.

Elektriciteit

De netspanning is 220 Volt in Kazachstan. Een verlooptstekker is niet nodig.

Veiligheid

Er kan veilig gereisd worden in Kazachstan.

In de steden komt kleine criminaliteit voor: denk aan zakkenrollers, auto-inbraken of berovingen. Over het algemeen is het veilig ‘s nachts alleen op straat te wandelen of te rijden, zeker in centra van grote steden. De meeste overvallen op buitenlanders gebeuren in de buurt van bars of nachtclubs.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl .