Overslaan en naar de inhoud gaan

De Spaanse camino naar Santiago de Compostella is één van de oudste pelgrimsroutes ter wereld. Fietsen langs graanvelden, weelderige fruit- en olijfboomgaarden en af en toe een pauze nemen in dorpen waar de tijd is blijven stilstaan. Citytrippen in het betoverende León dat onterecht niet vaak bezocht wordt. Via Astorga, het middeleeuwse Molinaseca, de pallazo's van El Cebreiro en de smaakvolle wijnstreek van Bierzo bereik je O Pino. Na 290 km, samen met tientallen andere pelgrims, opgelucht aankomen onder de toren van de kathedraal van Santiago. Dit wordt ongetwijfeld een beklijvende ervaring. 

De hoogtepunten van deze reis

Fietsen via de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

Regelmatig kunnen pauzeren in rustige, pittoreske dorpen en genieten van de gastvrijheid.

Fietsen via de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

Met veel andere fietsers en wandelaars onderweg zijn op 's werelds bekendste pelgrimsroute.

Fietsen via de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

Fietstocht eindigen aan de imposante kathedraal van Santiago de Compostella.

Programma

Programma

A Dag 1
León

Je reist op eigen kracht naar León. Prachtig gelegen in de Spaanse Hoogvlakte en één van de belangrijkste stopplaatsen op de bekende pelgrimsroute Camino Francés richting Santiago de Compostella. De stad heeft talrijke architectonische parels en enkele bijzonder interessante musea. De vele tapasbars en de traditionele taberna's maken de stad extra gezellig.

Als je één van de mooiste Spaans gotische gebouwen wil zien, bezoek dan de Catedral de Santa Maria. Het plein voor de kathedraal is ongetwijfeld één van de drukste plazas van León. Neem je tijd om hier even te pauzeren, je blind te staren op de gevel van het bisschoppelijk paleis of de toeristen die massaal foto's nemen met de letters van de stad. 

Trek 's avonds naar el Barrio Húmedo, een levendige volkse wijk waar je tal van restaurants en leuke winkels vindt. Húmedo betekent vochtig en daarmee verwijst men naar de drank die hier vroeger en nu overvloedig wordt geschonken. 

B Dag 2
León - Astorga

Deze ochtend word je uitgebreid gebriefd over je fietsroute. Alvorens een transfer naar Astorga te nemen in de late namiddag, heb je nog ruim de tijd om meer van León te bezoeken. Kunstliefhebbers kunnen terecht in het Panteón Real in de Basilica of San Isidoro of het Museo de Arte Contemporaneo. De wijk San Martin herbergt mooie paleizen en een tentoonstellingsruimte in de Casa de las Carnecerias.

Wie liever nog van de Spaanse gezelligheid geniet, bezoekt de Plaza Mayor met aan alle zijden van het plein barokke gebouwen en sierlijke arcadebogen. Hier vind je tal van bars voor een heerlijke churros con chocolate terwijl je geniet van de middagzon.

In Astorga wacht je het modernistische bisschoppelijk paleis, één van de 3 gebouwen die door de Spaanse kunstenaar Gaudí buiten Barcelona werd ontworpen. Vandaag is het museum over de pelgrimage. 

C Dag 3
Astorga - Molinaseca
50 km

Vandaag start je eigenlijke fietsreis door de oude Maragatería. Een bergachtige streek bezaaid met typische dorpen omwille van hun geplaveide straten en prachtige herenhuizen. De meer dan 2.100 m hoge Monte Teleno kijkt je toe wanneer je naar het hoogste punt van vandaag klimt. Je passeert een stenen kruis op 1.510 m hoogte waar elke pelgrim een steen achterlaat die hij meebracht uit zijn geboorteland.  

Je daalt af langs de rijke vallei van Bierzo tot aan het middeleeuwse Molinaseca, gelegen aan de rivier Meruelo en prachtig omgeven door de bergen. Het dorp wordt getypeerd door een ondertussen legendarische brug met 7 bogen waarlangs alle pelgrims het centrum binnenstappen. El Santuario de Nuestra Señora de las Angustias ligt hier op indrukwekkende wijze aangebouwd tegen de bergen.

Vandaag fiets je ongeveer 50 km.

D Dag 4
Molinaseca - Ferrerias
50 km

Vandaag fiets je door het heuvelachtige Valle del Bierzo, een regio vol fruit- en wijnboomgaarden. In deze streek worden opvallend veel uitstekende wijnen geproduceerd. Je route passeert in Villafranca del Bierzo, bezaaid met vele religieuze bouwwerken dankzij de passage van de pelgrims. In dit dorp staat de Iglesia de Santiago Apóstol bekend om de Puerta del Perdón. Een poort die jaarlijks toegang verleend aan pelgrims die hun tocht naar Santiago de Compostella niet konden voltooien. Slenter over de Calle del Agua in het oude centrum vol met barokke gebouwen zoals het Palacio de Torquemada. Dit is ook dé plek om te proeven van de wijnen uit deze regio. 

Je rijdt verder naar El Cebreiro dat bekend staat omwille van zijn palloza's, ronde stenen huizen met een rieten dak. De luidende klokken van de enige volledig intacte pre-romaanse kerk op de pelgrimsroute wijzen in de winter de pelgrims de juiste weg. 

Eindbestemming vandaag is Ferrerias waar een heerlijk traditioneel tapasdiner op het menu staat. Vandaag heb je zo'n 50 km in de benen.

E Dag 5
Ferrerias - Goian
52 km

Een transfer brengt je naar de top van de steile berg O'Cebreiro. Hier geniet je van een prachtig panoramisch uitzicht op de met groene velden bedekte vallei en de schilderachtige dorpen. Vanaf de top spring je opnieuw op het zadel en daal je af door bossen en langs bergen naar het dorp Samos. Voor pelgrims is deze plaats een hoogtepunt op hun weg naar Santiago omwille van het majestueuze kloostercomplex uit de Middeleeuwen die schittert in de vallei. Wie zin heeft, kan hier een rondleiding krijgen door één van de overgebleven monniken. 

Fiets rustig verder langs kabbelende beken en rivieren en schuif je voeten onder tafel voor een heerlijk diner in het gerestaureerde Hotel Rectoral de Goian. Je zal ongeveer 52 km fietsen vandaag.

F Dag 6
Goian - Palas de Rei
50 km

Vandaag fiets je over smalle secundaire wegen, rustige bossen en groene weiden. Dit deel wordt door velen het mooiste van de camino genoemd. In Palas de Rei kan je nog enkele merkwaardigheden bewonderen zoals het Pazo de Ulloa of Iglesia de San Tirso. 

Ook deze avond is het avondmaal dat je geniet in Hotel A Parada das Bestas inbegrepen.

Je zit 50 km in het zadel deze dag.

G Dag 7
Palas de Rei - O Pino
59 km

In veel van de mooie dorpen die je met de fiets passeert, lijkt de tijd wel stil te staan. De huizen zijn er nog gemaakt uit steen, de straten zijn er smal en geven de dorpen een sprookjesachtige uitstraling. 

Na 59 km bereik je het Hotel O Muiño de Pena waar je een rijk avondmaal wacht.

H Dag 8 - 9
O Pino - Santiago de Compostella
31 km

De laatste 30 kilometers van deze epische pelgrimstocht met de fiets voeren je naar het hart van Santiago de Compostella, de hoofdstad van Galicië in het noordwesten van Spanje. De weg leidt je recht naar het graf van Sint Jacob, één van de apostelen van Jezus die aanwezig was op belangrijke gebeurtenissen uit de Bijbel. Ook is hij de beschermheilige van Spanje. Volgens legendes reisde hij naar het Iberische schiereiland om het woord van Jezus te verkondigen. Na zijn onthoofding zou zijn hoofd in Jeruzalem onder een altaar zijn begraven terwijl zijn lichaam naar Spanje werd gebracht. 

Je ervaart ongetwijfeld een heroïsch gevoel als je de Plaza de Obradoiro op fietst met uitzicht op de imposante kathedraal die ter ere van Sint-Jacob werd gebouwd. Overnachten doen we in Virxe da Cerca aan de rand van het historische centrum.

Het fietsprogramma eindigt na het ontbijt op dag 9.

Extra nacht(en) in Santiago de Compostella
Wil je nog een dagje bekomen van de fietstocht, boek dan zeker een extra nacht in Santiago. De prijs voor een extra nacht bedraagt € 125 per persoon op basis van een kamer met ontbijt.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Dag 8 - 9:
Extra nacht(en) in Santiago de Compostella Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Alle ontbijten vanaf dag 2 tot en met dag 9
 • Diner op dag 4, 5, 6 en 7
 • Transfers op dag 2 en dag 5
 • Pelgrimspaspoort
 • Uitgebreid roadbook van de fietstochten
 • Bagagevervoer
 • Huurfiets inclusief fietstas ter plaatse
 • BTW en bijdrage Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van België naar León en van Santiago de Compostella naar België
 • Overige maaltijden
 • Toeristentaks
 • Optionele activiteiten
 • Diensten die niet hierboven worden vermeld
 • Dranken
 • Persoonlijke verzekeringen

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

Het vertrek voor deze reis kan iedere dag van de week.

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 1, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. 

Optioneel

 • Huur E-Bike: € 135
 • Extra nacht in Santiago de Compostella: € 125
 • Single kamer: € 257

Heen- en terugreis

 • Met het vliegtuig
 • Met je eigen wagen 

Fietsniveau:

Iedere dag fiets je gemiddeld 50km over een geaccidenteerd parcours en niet alle wegen zijn geasfalteerd. Een goede conditie is aangeraden. 

Hotels

Je verblijft in een gevarieerd aanbod van accommodaties, waaronder omgebouwde watermolens, stijlvolle boerderijen en een gerestaureerd parochiehuis - allemaal vol met antieke kenmerken.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren