Overslaan en naar de inhoud gaan

Reizen door de Verenigde Staten dat kan alle kanten uit want in dit immense land is diversiteit troef. Met Texas en New Mexico kiezen we voor de mix van mannen met cowboyhoed, of ze nu oliemagnaat, saloonhanger of kleermaker zijn, en een hispanic sfeertje van luide Mexicaanse muziek en kraampjes met geroosterde zoete maiskolven. Engels of Spaans? Je kan hier met beide talen op pad.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Houston en NASA Space Center

Vanuit Brussel vliegen we naar Houston, de grootste stad van Texas. Net zoals in Montréal beschikt deze stad over ondergrondse tunnels, maar hier niet tegen de winterse koude maar als bescherming tegen de zomerse hitte. Ook een bezoek aan NASA-space center kan niet ontbreken.

2 Dag 3-6
Roadtrip dwars door Texas

We rijden door het door bluebonnets  gekleurde farmland naar de hoofdstad van Texas: “Austin”. Live western music komt ons hier zeker tegemoet. Austin wordt niet voor niets “the life Music capital of Texas” genoemd.

In San Antonio bezoeken we de bakermat van de onafhankelijkheid van Texas: Fort Alamo”.We verdiepen ons in de heroïsche strijd die een 100-tal soldaten hier voerden tegen Mexico. Het hart van de stad bezoeken we via de “riverwalk”. Een wandelpad langsheen oude Spaanse missieposten, saloons, het koloniaal paleis van de Gouverneur, pleintjes, restaurantjes, bars en een wirwar van kanaaltjes. Een stukje Mexico buiten Mexico!

3 Dag 7-10
Te voet en met de boot op verkenning in Big Bend N.P.

We verlaten het stadsleven en trekken de wijdse natuur in. We leren wat “big” eigenlijk betekent in Texas. Het Big Bend natuurpark herbergt de Chisos Mountains en de in menig cowboyfilm vertoonde imposante Rio Grande-rivier die de grens met Mexico afbakent. Natuurpracht alom! We trekken dan ook tijd uit om een stuk van het 1252 mijl² grote nationale park te verkennen. Hoe je ogen open, zowel in de dag als ‘s avonds. Texas is trouwens één van de mooiste plekken van de VS om sterren te observeren.

4 Dag 11-12
Woestijnen en Carlsbad Caverns N.P. in New Mexico

We zoeken de koelte op van het Carlsbad Caverns National Park en duiken de diepte in naar de “Big Room”, één van de grootste grottenkamers ter wereld.
In de buurt van het door Spaanse ontdekkingreizigers gestichtte El Paso, zoeken we onze uitvalsbasis om White Sands NP te bezoeken. Deze unieke woestijn dankt haar witte kleur aan natuurlijke gipskorrels die het landschap haast oogverblindend maken.
We doorkruisen verder het land waar vroeger de “Apache-indianen” en de befaamde bandiet “Billy the Kid” de streek onveilig maakten. We ontdekken waarom de staat New Mexico de bijnaam "Land van betovering" heeft gekregen. Is het omwille van zijn wijdse mysterieuse landschappen, zijn rijkgevulde Indianencultuur of omdat enkele "aliens" de staat per UFO zouden bezocht hebben in 1947?

5 Dag 13-16
De levenswijze van de Native Americans en eindigen in Santa Fe

We maken tijd vrij om de regio rondom Santa Fe te verkennen die bekend staat als "het land van de Pueblo". Het is de woonplaats van vele oude indianenstammen. We bezoeken de door UNESCO beschermde Taos Pueblos en leren hoe deze Indianen overleefden in barre omstandigheden.
Ook het Bandelier National Monument, gelegen in de ruige kliffen en ravijnen van het Pajarito Plateau bevat pueblo-restanten. Hier vinden we ook de karakteristieke “pithouses” of ondergrondse ruimtes terug. Durf je af te dalen?
We eindigen onze trip in Santa Fe. Een stad die echt geschiedenis ademt. Overal zijn sporen van het Spaanse koloniale verleden te vinden. We wandelen er door oude buurten vol typische adobe-gebouwen (van vochtige leem gemaakt), langs winkeltjes met inheemse kunst en sieraden en strijken neer op het altijd levendige centrale plein “La Plaza”. Door een mix van Spaanse, Indiaanse en Anglo-Amerikaanse cultuur heerst er hier een levendig sfeertje. Ideaal om terug te blikken op de voorbije ervaringen.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel-Houston en Albuquerque-Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 15 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (art. 7.2)
 • Brandstof huurwagens
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 08 / 01 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Zo gaan we te voet op verkenning in enkele grootsteden (o.a. Houston, Austin,Santa Fe), fietsen we langsheen de oude Spaanse missieposten en varen we door de kanaaltjes van het Venetië van de V.S. te San Antonio. In het uitgestrekte Big Bend NP kiezen we enkele van de talrijke, maar heel diverse, mogelijke wandelingen. In het Bandelier NP klimmen we dan weer via ladders naar oude Indianenhuisjes met een fantastisch panorama.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We verkennen Texas en New Mexico met huurwagens, en dat is een noodzakelijke keuze om deze regio zo flexibel en afwisselend mogelijk te verkennen. Regelmatig vertoeven we immers op heel afgelegen plekken die niet of amper bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

We compenseren de ecologische voetafdruk met enkele bewuste duurzame keuzes: zo verkennen we de nationale parken voornamelijk te voet voor een vollediger natuurbeleving. Indien de weergoden ons goedgezind zijn trekken er ook op uit met de fiets of de boot. Wanneer we uit eten gaan, kiezen we liever voor een “locally owned” restaurantje, dan voor de typische Amerikaanse (internationale) ketens.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Amerikanen praten graag overal met iedereen. Deze reis biedt ons kansen te over om iedere dag opnieuw met “de Amerikaan” nader kennis te maken. Eens voorbij de zogenaamde “Hi-how are-you/where-are-you-from-small talk” zal je gauw genoeg merken dat ons westers beeld hier en daar wat bijgeschaafd dient te worden want “de Amerikaan” bestaat gewoonweg niet. We komen in contact met de Cowboy-Indianen-mentaliteit maar evenzeer met de Mexicaanse en Duitse invloeden die we in de door ons bezochte regio’s zeker zullen tegenkomen. In ieder geval kom je in contact met de eigenheid en eigenaardigheden van de Amerikaanse cultuur.

Documenten

Om naar de VS te reizen moet men beschikken over

 • een geldige internationale reispas, geldig tijdens de volledige reis
 • elektronische toestemming 'ESTA'

Deze elektronische reistoestemming kost 14 USD en moet voor afreis met een kredietkaart betaald worden. Dit is ook verplicht indien je naar een andere bestemming vliegt en enkel overstapt in de USA. Er zijn veel malafide websites te vinden waar deze toestemming tot 60 USD kost! Gebruik dus enkel de officiële website.

Aanvraag ESTA

De elektronische toestemming is 2 jaar geldig en kan meerdere keren gebruikt worden. Best print je je toestemming af en neem je dit document mee bij vertrek.

OPGELET

Vanaf 21/01/2016 gelden er striktere regels als je na 01/03/2011 in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Somalië of Syrië geweest bent. De kans dat je dan met een ESTA kan reizen is erg klein en dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.

De te volgen visum-procedure in stappen:

 • sessie starten op "https://ceac.state.gov/genniv/" waarbij Online Nonimmigrant Visa Application (DS-160) type B2 (Tourism) wordt ingevuld
 • account creëeren op Visum website 2
 • invoeren informatie inzake DS-160 op Visum Website 2
 • betalen van MRV-kosten (144 euro) via bankoverschrijving of "debet"-Mastercard/Visa op Visum Website 2
 • betalen van transportkosten (26 euro) via "krediet"-Mastercard/Visa op Visum Website 2
 • online maken van afspraak op Visum Website 2
 • interview op consulaat (paspoort wordt daar bijgehouden)
 • paspoort met ingeplakt visum wordt naar opgegeven adres verstuurd

De afspraken voor het interview op het consulaat worden niet telefonisch gemaakt maar uitsluitend online!

Meer info op de website van buitenlandse zaken
Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Voor deze reis vliegen we met United.

 • Heenreis: vertrek in Brussel om 11u via Chicago met aankomst in Houston om 18u33
 • Terugreis: vertrek in Albuquerque om 12u30 via Chicago met aankomst in Brussel om 9u05 de dag erna

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
Voor deze “roadtrip” dwars door Texas en New Mexico beschikken we voor de volledige periode over enkele comfortabele huurwagens of één of twee minivans, afhankelijk van de grootte van de groep. Dit laat ons toe op een flexibele manier plaatsen te bereiken die weinig of niet door openbaar vervoer worden aangedaan. Tijdens onze ritten zullen we meermaals vaststellen dat het landschap bij “sunset” of “sunrise” iets betoverend heeft, niet toevallig de bijnaam van de staat New Mexico: “Land of enchantment”.

We maken eerder korte ritten, zeker naar Amerikaanse normen. In de grootsteden laten we de wagen zoveel mogelijk op stal staan en gebruiken we alternatieven. Af en toe zijn er ook enkele langere trajecten gepland die een groter deel van de dag in beslag nemen. Deze worden dan wel gebroken door een “pitstop” om iets kort te bezoeken of gewoonweg om eens de beentjes te strekken.

Naast de begeleider fungeren ook enkele deelnemers als chauffeur en co-chauffeur. Het is dan ook echt nodig dat sommigen zullen autorijden, anderen hun kwaliteit als kaartlezer bovenhalen of op andere manier actief participeren aan de reis.

Zoals in de reisvoorwaarden (art. 7.2) beschreven moet iedereen en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing, soms kunnen glas-, bodem- en bandenschade niet verzekerd worden. Bij schade worden dergelijke kosten dan door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Voor de chauffeurs: vergeet zeker je rijbewijs niet! Bovendien moet elke hoofdchauffeur over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
We overnachten afhankelijk van de beschikbaarheid en de plek, in kleine charmante motels, in hostels of in grotere hotels wanneer de ligging (bijvoorbeeld om korter bij het oude centrum te verblijven) dit noodzakelijk maakt.

We logeren dus soms in “dormitories”, die we voor zover mogelijk alleen delen met onze groepsleden. In de kleinere motels en grotere hotels delen we de kamer meestal met vier. We slapen er veelal met twee personen in één dubbel bed. Een lakenzak kan handig zijn, gewone lakens zijn steeds ter plaatse aanwezig. Handdoeken zijn er op de meeste plekken meestal ook, maar neem er toch zeker één mee voor de staptochten en de eventuele wateractiviteiten.

Het wisselen van kamerindeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Tijdens onze reis kunnen we haast niet naast de befaamde “longhorn” koeien kijken, die grazen op de uitgestrekte vlaktes. Texas was het startpunt van de “cattle trails” in het Wilde Westen van de 19de eeuw. Iconischer dan een cowboy te paard met lasso die koeien dwars over de prairies dreef doorheen vijandige indianenstammen kan het niet worden. En dat merk je dus ook op je bord. Je vindt er talrijke steak- en BBQ-restaurants.

In de grootsteden van Texas en New-Mexico gaan we veelal uit eten om de “lokale” (wereld)keuken uit te proberen. Naast steak, zul je zeker ook de Mexicaanse culinaire invloed kunnen proeven. Ten slotte bevinden we ons niet zover van de Mexicaanse grens en dat uit zich in het tex-mex-food: taco’s, fajita’s, enchillada’s, chili peppers,…. Probeer als tussendoortje zeker ook eens de Texaanse biltong!

Indien de gelegenheid zich voordoet en het weer het toelaat maken we werk van een picknick en kopen we onze benodigdheden in een lokale supermarkt. Tijdens de iets langere trajecten hebben we niet altijd veel keuze. Stoppen bij een “couleur locale”- wegrestaurant of dan toch eens één van de vele minder gekende “American way of life”-fastfoodketen restaurants uitproberen?

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
Hou rekening met zeer afwisselende omstandigheden: warm en koud, droog en nat, woestijn en bergen, stad en platteland. Op sommige plekken heb je temperaturen die vlotjes boven de 25 °C kunnen gaan gedurende de dag maar waar het ’s avonds snel afkoelt tot zelfs tegen het vriespunt! Vergeet niet dat je zowel steden, woestijnen, grotten, prairies als bergen bezoekt!

Voorzie zeker zonbescherming (pet, bril, lippenbalsem,zonnecrème,…), lichte kledij (T-shirts, afritsbare broek en shorts) maar evenzeer een warme trui en een warmere regenjas.

Neem vooral comfortabele kledij mee die je in verschillende omstandigheden kan dragen (stadswandelingen, hikes in de NP, autotrips, klimmen in Bandelier NP,…).

Er wordt wat afgewandeld tijdens onze trip in steden en in de nationale parken, voorzie dus goed zittende wandelschoenen maar ook licht schoeisel voor de warmere gebieden

Omdat we met huurwagens reizen, vragen we slechts een beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Koffers of rugzakken met uitwendig frame zijn uitgesloten.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Het budget voor deze reis bedraagt 1.425 USD.

Best neem je een deel van het budget cash mee in dollars. Op de meeste plekken kan je terecht met je bankkaart of kredietkaart. Vergeet zeker voor vertrek niet eens langs te gaan bij je bank om de maestro functie te activeren voor de VS.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte inentingen. Vaccinaties tegen tetanus (klem) en hepatitis zijn aanbevolen. Raadpleeg hierover best tijdig je arts.

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale lichamelijke conditie.

De stadswandelingen, maar evenzeer de wandelingen in de nationale parken op soms moeilijker terrein, met stijgen en dalen in wisselende temperaturen, vereisen een sportieve en positieve ingesteldheid. Zo verteer je beter het afwisselende klimaat en de vermoeidheid na de geleverde inspanningen.

We verwachten ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid. Je leeft immers een tijdje kort op elkaar waardoor je privacy inboet.

Reisperiode en klimaat

Texas en New Mexico zijn beide twee van de grootste staten van de VS waardoor ze ook veel verschillende klimaatsoorten kennen.

We reizen bewust tijdens de paasvakantie, tijdens de zomermaanden kan het kwik immers gemakkelijk boven de 40 °C stijgen en is het onaangenaam warm in de grote steden.

Texas kent een tweetal klimaatsoorten. Het grootste deel van Texas heeft een warm zeeklimaat met (zeer) warme zomers en milde winters. Het westen van Texas heeft dankzij de vrij geringe hoeveelheden neerslag een warm steppeklimaat. Zo valt er in El Paso slechts 225 millimeter neerslag per jaar (langjarig gemiddelde), terwijl in het uiterste oosten van Texas men veel meer kans heeft op hevige regenbuien.

Hou er rekening mee dat Texas soms zeer wispelturig weer kent, waarbij er redelijk veel van de langjarige klimaatgemiddeldes (zon, warmte, neerslag) afgeweken wordt.

Het merendeel van New Mexico heeft te maken met aride klimaattypes zoals het koude steppeklimaat en in de droogste gebieden een koud woestijnklimaat. Lokaal, met name in de bergachtige gebieden in centraal New Mexico, komen continentale klimaattypes voor. In New Mexico komen vrij grote contrasten voor tussen zomer en winter.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Verenigde Staten
Geografie

De oppervlakte van de Verenigde Staten beslaat 9.833.571 km² waarmee het het 3de grootste land ter wereld is. De VS heeft landgrenzen met Canada en Mexico.

In het oosten en langs de kust aan de Mexicaanse Golf is het landschap vrij vlak en laaggelegen. Centraal komen de hogergelegen vlaktes voor. Helemaal in het westen komen de echte hooggelegen gebieden voor in de vorm van de Rocky Mountains die bijna tot aan de Stille Oceaan doorlopen.

Er zijn 2 staten die geologisch gezien totaal verschillend zijn met de rest en dat zijn Alaska en Hawaii.

De hoogste berg van de VS is Mount McKinley in Alaska en meet 6.194 meter.

Fauna en flora

De fauna en flora van de VS zijn heel divers dankzij de grote oppervlakte, de verschillende klimaatzones en de verschillende bodemstructuren. Aangenomen wordt dat er in de VS meer dan 100.000 verschillende dieren voorkomen.

Van de oorspronkelijke prairie op het centrale plateau, de lage en hoge grassen blijft maar weinig meer over door de ontginning van de gronden voor gigantische landbouwbedrijven.

In de Rocky Mountains en Alaska komen nog veel roofdieren voor zoals bruine, zwarte en grizzlyberen, lynxen, poema's en coyotes. In de swamps in het zuidoosten komen aligators en krokodillen voor.

In de VS zijn er bijna 7.000 nationale parken en beschermde gebieden, goed voor een oppervlakte van 2.607.131 km², ofwel een gebied zo groot als 85 keer België!

Staatsvorm

De Verenigde Staten van Amerika verklaarden zich op 4 juli 1776 onafhankelijk van het Britse Rijk maar werden pas op 3 september 1783 erkend als onafhankelijke staat.

Sindsdien is de VS een federale republiek met een president aan het hoofd. George Washington was de eerste president van Amerika. Donald Trump is de 45ste president sinds 20 januari 2017. Een president wordt voor een termijn van 4 jaar verkozen en kan maximaal 1 keer herverkozen worden. De president wordt samen met de vicepresident door het volk verkozen.

Het Amerikaanse parlement zetelt in Washington en heeft 2 kamers. De senaat met 100 zetels (2 zetels per staat) en House of Representatives met 435 zetels. Senatoren worden voor 6 jaar verkozen maar om de 2 jaar wordt 1/3 vervangen. Volksvertegenwoordigers worden voor 2 jaar verkozen.

In de VS zijn 4 partijen: de democraten, de republikeinen, de libertijnen en de groene partij.

Bevolking

In de VS wonen 321,5 miljoen mensen. De oorspronkelijke bewoners, de Indianen, komen slechts in zeer gering aantal voor (ongeveer 1% van de bevolking) en dan vooral in reservaten in het westen.

In New York wonen bijna 19 miljoen mensen, Los Angeles is goed voor 12,5 miljoen mensen en is de 2de grootste stad.

Blanken vormen de grootste bevolkingsgroep van de VS. Zij zijn goed voor een kleine 70% van de inwoners. Ongeveer 13% van de Amerikanen heeft een zwarte huidskleur en iets meer dan 10% van de inwoners zijn afkomstig uit Mexico, Puerto Rico, Dominicaanse Republiek en Cuba. Er wonen ook 4% mensen van Aziatische origine in de VS.

Economie

Amerika is de grootste economische macht ter wereld. De markt is extreem vrij en weinig door de overheid gestuurd.

De economie had en heeft zwaar te leiden onder de economische crisis. Dit heeft ook z'n weerslag op de overheidsuitgaven die de pan uit swingen. In 2010 en 2011 bedroeg het tekort 9% van het BNP. In 2013 kwam het zelfs zover dat de overheid z'n betalingen niet meer kon verrichten voor het toegelaten schuldplafond verhoogd werd. Hierdoor moesten veel overheidsdiensten tijdelijk de deuren sluiten.

Computertechnologie is een heel belangrijke economische sector in de VS met grote bedrijven als Google, Facebook, Apple, HP.

Er is een kleine groep superrijken en een grote groep mensen die moeite heeft om rond te komen. De kloof tussen arm en rijk wordt helaas elk jaar groter wegens het ontbreken van een degelijk sociaal vangnet.

In de VS wordt er met US dollar (USD) betaald. 1 USD = 0,83 EUR (wisselkoers op 15 november 2017).

Religie

Iets meer dan de helft van de Amerikanen is protestant en een kwart is rooms-katholiek. Ongetwijfeld heeft de immigratie vanuit Europa hier veel mee te maken.

Een kleine 2% is mormoon, net zoals 2% moslim is.

Lokale gebruiken en gewoonten

In de meeste restaurants wordt er gratis water aangeboden bij de maaltijd. Ook in de nationale parken kan je gratis je waterfles bijvullen. Niet alleen goed voor je budget maar ook voor het milieu aangezien we zo geen plastieken wegwerpflessen gebruiken.

De regels rond alcohol zijn vrij strikt in de VS. Zo is het verboden om een open 'verpakking' in de wagen te hebben, zelfs al bevindt deze zich op de 3de rij van de minibus. Ben je jonger dan 21? Verwacht je er dan aan dat je niet toegelaten zal worden in cafés en bars. Er is wel degelijk toegangscontrole.

Tijdsverschil

De VS kent verschillende tijdszones, het kan er 6 tot 11 uur vroeger zijn dan in België.

 • in New York en Miami is het 6 uur vroeger dan in België
 • in New Orleans is het 7 uur vroeger dan in België
 • in Denver en Salt Lake City is het 8 uur vroeger dan in België
 • in Las Vegas en San Francisco is het 9 uur vroeger dan in België
Elektriciteit

De netspanning in de VS bedraagt 120 volt. De stopcontacten zijn van het type A en B. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

De Verenigde Staten zijn een veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten vooral aandacht schenken aan de administratieve procedures bij binnenkomst. Het is aangeraden de instructies van het veiligheidspersoneel strikt na te volgen. Om eventuele onaangename situaties te vermijden, zoals tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst, is het raadzaam om in alle omstandigheden de zelfbeheersing niet te verliezen en de regels van beleefdheid te respecteren. Weerstand bieden heeft geen zin en heeft vaak enkel een averechts effect.

De Verenigde Staten zijn een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit vormen. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. Misdaden kunnen zeer gewelddadig zijn als gevolg van het gebruik van vuurwapens. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, laat paspoort en reisdocumenten in een kluis (maak kopieën) en betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, wees voorzichtig in hun gebruik. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".