Overslaan en naar de inhoud gaan

Wil je een Afrikaans land ervaren dat niet te vergelijken is met de rest van het Afrikaanse continent? En genieten van couleur locale zonder al te veel westers toerisme? Dan is Madagaskar echt iets voor jou: een (w)arm, gastvrij volk met één van de meest unieke fauna en flora ter wereld (schattige lemuren!), rijstvelden, prachtige natuurparken, baobabs, eindeloos witte stranden en lekkere visgerechten. Laissez rouler le
bon temps sur l'Île Rouge! 

De hoogtepunten van deze reis

Madagscar avontuurlijke groepsreis Allée des Baobabs

De uitzonderlijke natuur, met als hoogtepunt de Allée des baobabs

Indri

De roep van de indri indri is zeer indrukwekkend om van dichtbij te ervaren!

wandeltocht

De klim naar Picque Bobby in Andringitra en de supermooie landschappen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-6
De hooglanden van het oosten en de indri indri

Na aankomst in Antananarivo beginnen we direct met een klepper van formaat, namelijk de indri indri. De kreet van deze lemuursoort gaat door merg en been!

Hiervoor rijden we oostwaarts. In het Andasibe Mantadia National Parc gaan we op zoek naar deze kleine aapjes. We rijden ook verder naar Mitsinjo Community Reserve. Hier maken we al snel kennis met de gastvriendelijkheid van de Malagassiërs, aangezien dit reservaat werd opgericht door de lokale dorpelingen. Dat kan alleen maar goed zijn, ook als je weet dat David Attenborough hier kwam filmen.

2 Dag 7-11
Het iconische ‘Allée des Baobabs’

Nu begint onze lange rit naar de westkust. Op weg stoppen we even in het kuststadje Morondava om op adem te komen. Dat dit het waard is, merken we wanneer we toekomen bij de Allée des Baobabs. Dit natuurfenomeen bestaat uit baobabbomen die tot wel 30m hoog zijn. Deze oude bomen, sommigen zijn wel 800 jaar oud, worden door de lokale bevolking liefkozend renala genoemd, wat ‘moeder van het bos’ betekent. Hier kunnen we enkel respect voor tonen!

Een ander natuurfenomeen is het Tsingy de Bemaraha National Parc. Dit reservaat, dat beschermd is door UNESCO, herbergt talloze bedreigde vogels. Verder staat het bekend om zijn vreemde rotsformaties, tropische regenwouden, meren en mangroven.

3 Dag 12-13
Fietstocht langs kratermeren en afgelegen dorpen

Vanuit Morondava reizen we met een minibus verder. We houden halt in Antsirabe, startpunt van een sportieve fietstocht naar Lac Andraikiba en de krater van Tritriva, en verkennen typische afgelegen dorpen. Terwijl we deze dorpen doorkruisen, ver weg van alle drukte, worden we overal vriendelijk onthaald. Dit is Madagaskar ten top!

4 Dag 14-17
2-daagse trekking in Andringitra National Parc

Nadien gaat het verder richting Ambalavao, misschien wel het mooiste dorp van Madagaskar. We maken ons op voor een inspannende tweedaagse trektocht door de bergen van het Andringitra National Parc en maken kennis met een Betsileogemeenschap. Tijdens deze trekking hoeven we enkel onze dagrugzak te dragen.

Op trekking in Andringitra N.P. beklimmen we de Pic Boby, de tweede hoogste berg van Madagaskar (2.658 m,) en verbroederen we ’s avonds met onze gidsen rond het kampvuur. We smullen van de lekkerste banane flambée en nippen samen van een typische fles rum arrangé. Ze trakteren ons op een avond vol zingen, dansen en sfeer. De omgeving is de natuurlijke habitat van talrijke lemuren, kameleons, vlinders en andere unieke fauna en flora.

5 Dag 18-19
Lemuren spotten in Isalo National Parc

Tijdens een dagtocht in het Isalo National Parc gaan we op zoek naar verschillende soorten - met uitsterven bedreigde - lemuren. Onze lokale gids wijst ons ook andere, kleine, goed aan de omgeving aangepaste en verbazingwekkende wezentjes aan. Omwille van zijn grillige rotsmassieven wordt het ook wel het 'Colorado van Madagaskar' genoemd. Reken op indrukwekkende bergen waartussen bizarre rotsen, diepe kloven, uitgedroogde grotten en dorre graslanden hun plek hebben.

6 Dag 20-22
Vissersdorpen en de kust

We rijden verder naar het vissersdorp Ifaty. Hier maken we kennis met de lokale Vézogemeenschap, bewonderen we het prachtige Renialawoud met zijn rijke diversiteit aan baobabs en wagen ons met een traditionele pirogue op volle zee. Een overheerlijke visbarbecue op het strand mag zeker niet ontbreken!

7 Dag 23-24
Terug naar huis

Na uit te rusten aan de kust nemen we een binnenlandse vlucht terug naar Antananarivo. Hier nemen we definitief afscheid en vliegen we terug naar huis.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Deze reis is helaas volzet. Vind je geen alternatief in het Joker-aanbod, contacteer dan gerust een Joker-reiskantoor. Tussen de groepsreizen van onze internationale partners (G Adventures, Exodus, Intrepid enz.) vinden we misschien een interessante reis voor jou! 

Vertrek: 22/10/2021
Terug: 14/11/2021
Basisprijs: €2.505
+ 1.320 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-352
36-457
46-554
Geslacht
mannen5
vrouwen8
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 28/02/2021
Volzet

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Antananarivo en terug
 • Lijnvluchten Tuléar - Antananarivo
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

 

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, visum, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Madagaskar bezoek je vooral omwille van zijn overweldigende fauna en flora. Onze reis is een aaneenschakeling van prachtige natuurparken die elk hun eigenheid hebben. We genieten dan ook volop door er een ganse dag of - indien nodig - langer op uit te trekken. We vertrekken bij dag en dauw en keren tegen zonsondergang terug. Zo hebben we ook de meeste kans om te genieten van de unieke fauna van dit land. Omdat sommige diersoorten zich van hun mooiste kant laten zien in het donker, doen we ook een aantal nachtwandelingen. We trekken er ook op uit met de fiets, op zoek naar kleinere dorpen om zo dichter bij de lokale bevolking te komen. Aan de kust genieten we al varend van wat de zee te bieden heeft.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Omwille van Madagaskar's unieke fauna en flora besteden we veel aandacht aan de duurzame manier waarop we er rond reizen. Het regenwoud en de bossen verdwijnen er in een ijltempo, gelukkig groeit door toerisme het besef dat juist die unieke fauna en flora beter kan beschermd worden. Indien er lokale initiatieven ter natuurbescherming zijn, zoals het Belgische Honko-project voor behoud en herstel van de mangroven aan de zuid-west-kust, het Anjapark in Ambalavao of het Mitsinjo-initiatief in Andasibe, dan bezoeken we die ook. Op veel plaatsen beginnen mensen zich te organiseren omdat ze beseffen dat de hun omringende natuur ook een bron van andere (lees: niet kappen) inkomsten kan bieden (lees: toerisme). Als reisorganisatie brengen we hier dan ook het grootste respect voor op.

De Malagasische bevolking is arm, maar ook ondernemend en ontwapenend door hun lach en nieuwsgierigheid t.a.v. toeristen. We lopen niet te koop met onze rijkdommen maar tonen respect voor deze hardwerkende mensen door op markten hun producten te kopen of te eten waar zij eten. In Ifaty ontmoeten we de Vezo, een vissersgemeenschap waarmee we een dag op stap gaan. Op trekking in Andringitra worden we geraakt door de equipe die met ons op stap gaat en waarmee we 's avonds rond het kampvuur zitten. Wij smullen samen van de lekkerste 'banane flambée' en nippen samen van een typische fles 'rum arrangé'. Ze trakteren ons verder op een onvergetelijke avond vol zingen, dansen, sfeer en gezelligheid. Overal ontmoeten we volwassenen en kinderen die hun Frans nog eens willen inoefenen met ons, waardoor spontane en wederzijds boeiende gesprekken ontstaan.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Overal waar we komen krijgen we een vriendelijke lach van de lokale bevolking. Van zodra het ijs is gebroken, ervaren we een open en zeer gastvrije bevolking. In het zuiden gaan we een dag op stap met de lokale vissersbevolking, de Vézo. Op trekking worden we begeleid door de Betsileo met hun onafscheidelijke hoed. Wij leren van hen en zij leren van ons en gegarandeerd zitten we al snel in een spel van vraag en antwoord. We gaan op zoek naar de lokale keuken, gaan in het weekend al eens naar een danszaal waar ook de lokale bevolking komt dansen. We krijgen er veel respect voor terug met gegarandeerd iets extra erbij.

Documenten

Voor Madagaskar heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden na aankomst in Madagascar geldig is en minimaal 3 blanco pagina's heeft, evenals een visum. Het visum kopen we op Jokerreizen in de luchthaven bij aankomst. Het visum kost dan 35 euro.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Omwille van de uitgestrektheid van het land en de lange verbindingsritten kiezen we voor gecharterd busje met chauffeur. Op die manier reizen we op ons eigen tempo en stoppen we waar we willen. De chauffeur en zijn bijzitter spreken goed Frans waardoor die ook heel wat uitleg verschaffen over het land. Indien mogelijk trekken we er ook op uit met de fiets om zo dicht bij de lokale bevolking te komen. Ter plekke maken we hier en daar, voor korte afstanden, gebruik van pousse-pousses (fietstaxi's), tuc tucs of de zebu-kar. We nemen één binnenvlucht.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

We slapen in vrij comfortabele pensionnetjes die worden uitgebaat door lokale mensen. Meestal slapen we in 2-persoonskamers maar soms slapen we ook op gemeenschappelijke kamers. De meeste pensionnetjes liggen dicht in de buurt van het nationale park dat we bezoeken zodat we niet veel tijd verliezen met transport van en naar.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Madagaskar heeft een lekkere, sobere keuken die veel gebruik maakt van groenten, rijst en aardappelen. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: bereidingen met (zoete) aardappel, filet van eend, kip of steak met gember- of pepersaus, zelfs hier en daar duurzaam geproduceerde foie gras. Aan de kust zijn de heerlijke visschotels niet te versmaden. Voor de zoetekauwen staan er geregeld pannenkoeken, banane flambée of desserts met chocolade op de kaart.

Wanneer de omstandigheden het toelaten zoeken we ons avondmaal in een lokaal restaurant, los van onze overnachtingsplaats. Reizen is immers ook ... een keuken ontdekken. Voor, tijdens of na zo'n maaltijd proeven we zeker één van de vele 'rum arrangeés' die het eiland te bieden heeft. Er is minstens voor elke dag van het jaar een smaak. Op lokale markten gaan we op zoek naar nieuwe vruchten of groenten om onze lunch te maken. In veel steden in Madagaskar vind je ook 'pain francais' of stokbrood, een restant van toen de Fransen er nog de plak zwaaiden.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - Degelijke rugzak met beschermhoes - Dagrugzak - Zomerkledij - lange broek - Eventueel broek met afritsbare pijpen - Zwemgerief - Fleece - Regenkledij - Ingelopen wandelschoenen - Degelijke wandelsokken - Eventueel wandelstokken - Sandalen
- Waterzak (camelbag) of drinkbus (min. 2L) - Tape - Second skin (compeed) - Zonnecrème en lippenbalsem - Toiletpapier - Aansteker om achtergelaten toiletpapier te verbranden - Trekkershanddoek - biologisch afbreekbare shampoo en douchegel - Zonnebril - Petje - Zak- of hoofdlamp (type Petzl) - Zakmes - Persoonlijke medicatie en EHBO-setje - Plastiekzakken om alles droog te houden - verrekijker

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Madagaskar is de officiële munteenheid de Ariary Malagasy (MGA). Richtkoers (op 24/10/2020): 1000 MGA = € 0,21 Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

De Ariary vervangt sinds 2005 de Malagaskische Franc, de meeste mensen op het platteland rekenen nog in MGF. Bedragen in MGF moet je delen door 5 voor het bedrag in MGA. Neem je budget mee in cash euro's mee. Geld wisselen doe je best in wisselkantoren (buro de change –Cambio’s). In een bank geld wisselen duurt vaak erg lang, omdat je moet aanschuiven tussen klanten met andere vragen.

Op enkele plaatsen in de grote steden kan je in principe ook geld afhalen aan een geldautomaat. Maar ze zijn te schaars en te weinig betrouwbaar om er op te kunnen rekenen. Bankkaarten kan je meenemen als reserve betaalmiddel. Echter opgelet: sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

GELE KOORTS: inenting is niet vereist

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Op sommige plaatsen in Madagaskar komt malaria voor. Zorg dus voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor personen met een goede lichamelijke conditie. We maken enkele flinke staptochten (6 à 7 uur), vooral tijdens de 2-daagse trekking. Deze wandelingen zijn niet overdreven zwaar maar hou wel rekening met de warmte en het heuvelachtige maar op sommige stukken toch zeer steile terrein. We stappen vaak uren in de zon. Maar we stappen vooral om te genieten van en in een overweldigende natuur. We gaan ook een 30-tal km fietsen over zandpistes met een aantal pittige kuitenbijters. Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter het totale gebrek aan comfort & privacy, de andere voedingsgewoonten, de andere cultuur, de lange transporten en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht. Onvoorziene omstandigheden waardoor de reis anders loopt dan gepland, zijn in Madagaskar steeds te verwachten.

Reisperiode en klimaat

Madagaskar is een groot en bergachtig land. Bijgevolg zijn er 6 verschillende klimaatgordels. Wij plannen onze reizen wanneer het in Madagaskar lente is. De temperaturen in de hooglanden zijn daarom erg draaglijk overdag maar 's avonds kan de temperatuur toch serieus dalen waardoor een fleece of dikke trui zeker nuttig zijn. De temperaturen kunnen toch al aardig oplopen (30°-35°) zeker in het zuiden. De oostkust van Madagaskar is natter en dus groener. De wolken van boven de Indische oceaan raken immers niet zomaar over het hooggebergte. Regenbuien zijn daar dan ook niet uit te sluiten.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Madagaskar
Geografie

Madagaskar, het vierde grootste eiland ter wereld, ligt voor de kust van Oost-Afrika en is gescheiden van het zwarte continent door de 400 km brede straat van Mozambique. De omtrek van het eiland bedraagt 4.828 km en met een oppervlakte van 587.040 km² is het eiland 19 keer zo groot als België. Van noord naar zuid is de grootste afstand 1.580 km, en van oost naar west 579 km.
Het eiland heeft 5 geografische regio's: het noordelijke Tsaratanana Massief is vulkanisch van oorsprong en de bergen zijn er rijk aan bossen. Het hoogste punt is Mount Maromokotro (2.876 m), tevens ook het hoogste punt van het eiland. Tropisch regenwoud is de vinden aan de oostkust, woenstijnladschap en een doornige vegetatie in het zuidwesten, en dan zijn er nog de centrale hooglanden en de westkust met een brede, moerassige kustvlakte. Daarnaast zijn er vele waterrijke gebieden met rivieren, meren, watervallen, moerassen en lagunes.

Fauna en flora

De natuur van Madagaskar mag gerust uniek genoemd worden: 80% van alle dieren en planten op het eiland, komt alleen hier voor! Miljoenen jaren geleden geraakte het eiland gescheiden van het vasteland waardoor de evolutie van plant en dier zich op een geheel eigen wijze voltrok. Ook het gevarieerde landschap is een factor die de diversiteit in flora en fauna verklaart, van baobabs en steenwoestijnen, van lemuren en gekko's, tot kameleons en fretkatten (fosa's). De beroemdste boom van Madagaskar is de baobab waarvan er op het eiland 7 soorten voor komen. Ze kunnen 30 m hoog worden en massa's water vasthouden. Daarnaast zijn er vele varens, 170 soorten palmbomen, 1.000 soorten orchideeën, duizenden verschillende cactussen, vetplanten ... Ook op faunavlak is diversiteit troef: ontelbare insecten, 300 kikkersoorten, 270 soorten reptielen, vele zoogdieren waarvan de lemuren of maki's het bekendst zijn. Van deze primaten bestaan er heel wat soorten: sommige leven vooral 's nachts, andere leven overdag. De grootste is de Indri Indri die enkel nog in het noordoosten van Madagaskar voorkomt. Hun kreet gaat door merg en been (check de youtube-filmpjes). Helaas zijn door de vernietiging van de bossen veel lemuursoorten met uitsterven bedreigd.

Staatsvorm

Madagaskar is een republiek met als president Hery Martial Rajaonarimampianina Rakotoarimana. De president wordt aangesteld voor een periode van 5 jaar en kan zich voor een 2de ambtstermijn verkiesbaar stellen. De president duidt de eerste minister aan. Het parlement bestaat uit een senaat en een kamer. Vertegenwoordigers van de 22 regio's zetelen voor 6 jaar in de senaat, leden van de kamer worden om de 4 jaar verkozen.

Bevolking

Madagaskar telt ongeveer 24,89 miljoen inwoners, waarvan een 2.5 miljoen in de hoofdstad Antananarivo woont. De inwoners heten Malagasy en velen zijn van Maleis-Indonesische afkomst maar vermengd met Afrikaanse en Arabische invloeden. De traditionele bevolking is verdeeld in 18 stammen, voornamelijk gebaseerd op de grenzen van de vroegere koninkrijken. De bevolking is jong, 61% is jonger dan 25 jaar en slechts 7.5% is ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 66 jaar, 64 voor de mannen, 67 voor de vrouwen.

Economie

Madagaskar kende tussen 2009 en 2014 een politieke crisis waardoor buitenlandse steun werd ingehouden en het land in een economische crisis belandde. De internationale steun is in 2015 hernomen toen de nieuwe president verkozen werd, die het land politiek in stabieler vaarwater kan leiden. 80% van de mensen leven van de land- en bosbouw en visvangst, goed voor 25% van het BNP. De voornaamste exportgoederen zijn koffie, schaaldieren, suiker, vanille, katoenstoffen, chromiet en aardolieproducten. 50% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en het land staat daarmee op een betreurenswaardige 26ste plaats.

Religie

41% hangt het christendom aan, 7% de islam en 52% inheemse religies. Voorouderverering en taboes (fady) zijn heel belangrijk. De heuvels van Madagascar zijn bezaaid met tijdelijke of permanente, vierkante grafconstructies, al of niet opgesierd met schilderkunst. Begrafenisgebruiken zijn talrijk en verschillen van stam tot stam en zelfs van familie tot familie. Het beroemdste ritueel van Madagaskar is de herbegrafenis of Famadihana, een manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Bij dit ritueel worden de doden uit het graf gehaald, met ze gedanst en gefeest als bewijs dat men de overledenen nog niet vergeten is. Daarnaast is er ook veel geloof in heilige plekken en dieren die een spirituele kracht bezitten. Tenslotte is er, fady, een typisch Malagasisch begrip. Het is een soort bijgeloof, waarbij het verboden is om bepaalde dingen te doen of te betreden, en dat kan van alles zijn!

Lokale gebruiken en gewoonten
 • De fady is een typisch Malagasisch begrip. Een fady is een taboe of een (meestal beperkend) voorschrift, bijvoorbeeld: verbod op het eten van bepaalde diersoorten, niet op het land werken op donderdag, niet met de wijsvinger wijzen naar heilige plaatsen.

 • De familie staat centraal. Ouderen moet je gehoorzamen en respecteren. Overgrootouders, grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen wonen samen in een huis. Trouwen doe je meestal met iemand van dezelfde bevolkingsgroep. Zo zal een Bara (veehouder) niet trouwen met een Merina (landbouwer). Als je een jonge man met een kam in het haar ziet, is hij op zoek naar een vrouw.

Tijdsverschil

In Madagaskar is het tijdens onze wintertijd 2 uur later dan in België. In de zomer is het tjdsverschil 1 uur.

Elektriciteit

De normale netspanning is 220 volt (als er al elektriciteit is). Een wereldstekker is niet nodig, een zaklamp dan weer wel.

Veiligheid

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken geldt volgend advies: 'Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Madagaskar gereisd worden.' Het is interessant om er de veiligheidsmaatregelen op na te lezen op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Madagaskar Joker lemuur kameleon

Wat andere reizigers vinden

Ik heb van A tot Z genoten van de mooie natuur. Elk moment  tijdens het wandelen, varen en fietsen was anders qua natuur en landschap.

Johan De Schutter

Madagaskar  is een wondermooi land, de mensen zijn geweldig gastvrij, de natuur is ongezien,...Ik heb prachtige dingen mogen zien en meemaken tijdens deze reis, het zet ook aan om ooit nog eens terug te keren om dan andere dingen van het land nog te kunnen ontdekken.

Karen De Bot

Madagascar was echt een prachtige bestemming! Veel variatie, leuke dieren, vriendelijke bevolking en aangenaam verrast van het eten.

Marijke Vandebroek

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.