Overslaan en naar de inhoud gaan

De eilanden Java en Bali weten al decennia lang reizigers te verbazen. Sumba is minder gekend maar zeker niet minder bemind. De natuur varieert, de cultuur intrigeert, de verschillen onderling zijn enorm. We klimmen naar kraterranden, dwalen door theeplantages en zoeken ontspanning op de paradijselijke stranden. 

De hoogtepunten van deze reis

Indonesië - Java, Sumba & Bali

Zonsopgang met zicht op de Bromovulkaan

Indonesië - Java, Sumba & Bali

Wandelingen door de rijstterrassen

Indonesië - Java, Sumba & Bali

De boeddhistische tempel van Borobodur

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 DAG 1-5
Op ontdekking door Yogyakarta met het ViaVia Joker Reiscafé

In Yogyakarta puzzelen we ons programma samen uit een aanbod van het ViaVia Joker Reiscafé, op individuele maat gesneden. Er is een religietrip of een fietstocht naar de omliggende dorpen, een onderdompeling in de traditionele geneeskunde en massage, een brommertocht voor tempelfreaks, de culinaire, literaire of creatieve toer op met tal van workshops zoals batikken, koken en zilver smeden..., keuze te over! Uiteraard zijn het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan en het boeddhistische Borobudur vaste waarden tijdens deze reis.

2 DAG 6-7
Onderweg naar het oosten

Weelderige natuur, rijke cultuur en lokale geschiedenis maken deel uit van onze tocht naar het oosten. Een bezoek aan een tempel, korte wandelingen in de natuur, drukke marktjes, mogelijkheden om in een minder toeristische omgeving contact te leggen met de lokale bevolking en een intrigerende cultuur, het behoort allemaal tot het avontuur van deze tocht.

3 DAG 8-10
Bromo- en Ijenvulkaan

Vulkanen vormen de ruggengraat van Indonesië en ook op Java zijn de mogelijkheden legio om deze indrukwekkende reuzen te beklimmen. Na de tropische warmte omhelzen we de koelte van het Tenggergebergte. We staan op voor dag en dauw, banen ons een weg door een zandzee en bestijgen de trappen tot aan de Bromokrater. Als afsluiter op Java klimmen we naar de top van de Ijenvulkaan wat gegarandeerd voor een ’wauw‘-effect zorgt. Mannen dragen er vanuit de krater tot 90 kg zwavel af en aan. Met jeep en bus reizen we verder naar Ketapang, de oversteekplaats naar Bali.

4 DAG 11-15
Animisme op het eiland Sumba

We vliegen richting Tambolaka in het westen van het eiland Sumba waar rijke oude culturen en het Merapu-geloof ons met verstomming doen staan. We bezoeken enkele dorpen met huizen die tot aan de hemel reiken, symbool van een sterke samenhang tussen de mens en zijn geestelijke voorouders. De dag sluiten we af op één van de talrijke verlaten stranden die Sumba rijk is en we genieten van een indrukwekkende zonsondergang. De laatste avond verblijven we in een homestay in de omgeving van Pero. We wandelen langs de betoverende kust naar Ratenggaro, waar de hoge daken van de huizen alle verbeelding tarten. In dit vissersdorp is uiteraard verse vis onontbeerlijk. Met een vlucht keren we terug naar Denpasar.

5 DAG 16-21
Ontspannen aan de kust van Bali, cultuur in Ubud

Terug in Bali belanden we prompt in de levendige hindoeïstische cultuur. We bezoeken enkele pagodetempels zoals Besakih of Goa Lawah. Tijdens een offerandefeest dragen de vrouwen torenhoge hoofdtooien van fruit, groenten en bloemen naar de tempel. In Ubud en omgeving maken we een uitstap naar de befaamde rijstterrassen of enkele van de vele historische tempelcomplexen die verborgen liggen tussen weelderig groen. We ontdekken het eiland ook te voet en met de fiets. Zalig snorkelen in de omgeving van Padangbai is de bekroning van deze reis. Vanuit Denpasar keren we huiswaarts.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 05/09/2020
Terug: 25/09/2020
Basisprijs: €1.850
+ 975 EUR budget
al 5 boekingen, waarvan 1 optie.
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-353, met 1 als optie.
36-451
Geslacht
vrouwen5, met 1 als optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2020
Vertrek: 01/07/2021
Terug: 21/07/2021
Basisprijs: €2.255
+ 975 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020
Vertrek: 09/09/2021
Terug: 29/09/2021
Basisprijs: €2.035
+ 975 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2021

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Yogyakarta en Denpasar - Brussel
 • Binnenvlucht Denpasar - Tambolaka en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Yogyakarta
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Engelstalige ViaVia-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 02 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. - Het beklimmen van vulkanen en deze bij zonsopgang mogen bewonderen op Java.

 • Je laten onderdompelen in de hindoeïstische cultuur door het bezoeken van tempels en heiligdommen.

 • Mogelijkheid tot snorkelen en duiken (facultatief) op Bali.

 • Fietsen, wandelen, varen, achter op een brommer, met bus, auto en jeep.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Deze reis gebeurt in samenwerking met het Joker ViaVia Reiscafe Yogyakarta. Enkele lokale gidsen met jarenlange ervaring in deze ViaVia begeleiden de reis. Dat wil concreet zeggen dat de groep wordt opgewacht in Yogyakarta en begeleid wordt tot bij het vertrek in Bali. De voertaal is Engels maar enkelen spreken een aardig mondje Nederlands.

Het directe contact met een lokale begeleider geeft een enorme meerwaarde aan de reis. Zo wordt er tijdens het begin van de reis een gespreksmoment georganiseerd en wordt er met behulp van een dominospel gepraat over culturele verschillen. Dit om de reis en de latere ervaringen beter te leren plaatsen en eveneens om de communicatie tussen de begeleider en de groep te duiden.

Joker ViaVia Reiscafe Yogyakarta draagt duurzaamheid hoog in haar vaandel. Elke toer, elke cursus wordt gewikt en gewogen om een gezonde balans te creëren op zowel sociaal, economisch en ecologisch vlak. Voor elke tour met auto of brommer wordt een boom geplant via het programma Trees4Tours. Waar kan wordt er gewandeld, gefietst of gereisd met openbaar vervoer.

Bezoeken aan en contacten met lokale bevolking gebeurt met kleine goed geïnformeerde groepjes en communicatie in 2 richtingen is mogelijk net dankzij die lokale begeleider.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Deze reis staat in het teken van contact. Begeleiding door jonge lokale gidsen van ViaVia met jarenlange ervaring is een absoluut pluspunt. Tijdens het verblijf in Yogyakarta is er mogelijkheid om kleinere dagtours te maken met studenten en andere lokale freelance gidsen van ViaVia. Bovendien probeert elke begeleidster op haar manier er een soort van homestay-moment op Java in te brengen, op het eiland Sumba is er ook een homestay.

Kortom de lokale begeleiders zijn een facilitator (en tolk waar nodig) tussen de lokale bevolking en cultuur en de groep. Ze staan open voor vragen en geven info over meer dan wat er in de reisgidsen staat.

Deze reis is uniek omdat de beleving veel dieper kan gaan net omwille van de uitgebreide mogelijkheden en kansen tot contact met Indonesiërs.

Documenten

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Indonesië heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden na dag van aankomst geldig is en dit in combinatie met een ticket voor uitreis.

Voor een verblijf tot maximaal 30 dagen heb je als Belg geen visum nodig. Tenminste als je in-en uitreis via een door hun geselecteerde luchthaven is.

Die volledige lijst vind je op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Voor onze Joker groepsreizen heb je geen visum nodig.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens niet de noodzakelijke reservaties kunnen maken en dat dit gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 05/09/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 05/09/20 - 08:55
DOHA INT"L AIRPORT 05/09/20 - 16:20
DOHA INT"L AIRPORT 05/09/20 - 18:45
JAKARTA Soekarno Hatta 06/09/20 - 07:45
JAKARTA Soekarno Hatta 06/09/20 - 09:55
YOGYAKARTA INTERN. AIRPORT 06/09/20 - 11:25
DENPASAR NGURAH RAI 24/09/20 - 18:45
DOHA INT"L AIRPORT 24/09/20 - 23:20
DOHA INT"L AIRPORT 25/09/20 - 01:50
BRUSSELS AIRPORT 25/09/20 - 07:30
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Op Java gebruiken we een hele variatie aan transportmiddelen. Fiets, te voet, achter op een brommer, vooraan in een fietstaxi, achteraan op een paardenkar, eventueel een raft, taxi, bus en auto. Het zit er allemaal in. Ook gebruiken we gecharterd transport omdat er soms grote afstanden moeten worden afgelegd. Er zijn lange ritten in de minibus die onoverkomelijk zijn. Maar ze worden afgewisseld met fantastische wandelingen door ongelofelijk mooie stukken natuur (rijstvelden, theeplantages, vulkanen en regenwoud).

In Bali wordt er weer gezocht naar alternatieve vervoermiddelen zoals fietsen, wandelen, per boot enz. Toch ook hier weer is het onvermijdelijk om grotere verplaatsingen met lokale minibussen te maken.

Om naar en van het eiland Sumba te vliegen maken we gebruik van een vlucht. Tijdig reserveren is de boodschap dus wacht niet te lang om je in te schrijven voor deze reis zodat we de vluchten op de gewenste data kunnen garanderen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

De lokale begeleider probeert in elke reis een homestay ervaring te brengen door een nacht bij mensen thuis te logeren.

Op sommige plekken zijn we in het toeristische hoogseizoen beperkt in de keuze van hotel (zoals bij Bromo). Met een positieve en avontuurlijke ingesteldheid blijven deze ervaringen hangen als hoogtepunten van de reis.

Ook durven we afwijken van platgetreden paden waarbij de accommodatie nog niet voorzien is voor een comfortabel verblijf. De unieke ervaring krijg je er wel bij!

In Bali zoeken we kleine hotels, bij voorkeur met zwembad.

In Sumba staat het toerisme nog in zijn kinderschoenen. We overnachten er in basic voorzieningen.

Hou er dus rekening mee dat je soms enkel maar met koud water kan douchen en er in sommige verblijfplaatsen enkel maar Franse toiletten zijn.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: In Yogyakarta is er mogelijkheid zat om de lokale keuken te leren kennen. De lokale begeleider kan je dan ook een goede introductie geven in alle culinaire weetjes. En uiteraard is er ook het ViaVia Joker Reiscafé als je even wil uitblazen en genieten van een verrassende keuken.

In Oost-Java en Sumba zijn we aangewezen op lokale restaurants. Op enkele plaatsen is er een mogelijkheid om zelf je potje te koken. In Bali zijn de mogelijkheden ruim. Maar uiteraard ook meer prijzig.

Lokaal Bintang bier is vrij makkelijk te krijgen. Wijn kan in Yogya en Bali maar is duur. Sterke drank is heel moeilijk te krijgen. Cocktails vind je vooral in Bali. Voor de rest zijn we aangewezen op vooral veel water en de heerlijkste verse fruitsappen.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - Schoeisel: Een goede wandelschoen (liefst al ingelopen) voor de wandelingen en een paar sandalen. Het is moeilijk aan te geven wat voor jou een goede wandelschoen is. Voor de ene is dat een echte bergschoen voor de andere een degelijke sportschoen. Vergeet niet dat je naar de tropen komt en een dikke bergschoen al snel veel te warm is. Wil je de Merapi vulkaan beklimmen dan raden we zeker een goede stevige bergschoen aan met bescherming van de enkels. Deelnemers die het eerder met sneakers of lichte wandelschoen probeerden, raden dit schoeisel af omwille van bezeerde enkels en oneffen, losse ondergrond.

 • Kledij: Enkele T-shirts, 2 lange broeken en lange short en/of rokjes tot op of onder de knie. Geen minimalistische kledij (blote buiken en blote schouders kunnen niet in een overwegend moslim Java). Een open bloesje kan voor Bali. Open bloesjes zal je op Java veel tegenkomen, zowel bij onwetende toeristen als bij Indonesische vrouwen ... die te koop zijn. We vragen met aandrang dit niet te doen. Korte mouwen van een T-shirt of een hemdje zijn voldoende.
  Een rok tot op de knie is op Java aanvaardbaar (dat wordt zelfs als deftig bekeken), een lange of driekwart broek evenzeer. Lange shorten kunnen zeker tijdens sportieve momenten, je hoeft je niet aan te kleden tot beneden op de enkels.

 • 1 fleece trui. Regenkledij niet echt nodig (warme regen). Indien het onverwacht toch regelmatig regent dan is het altijd mogelijk een lichte goedkope regenmantel te kopen. Of breng een lichte K-way mee.

 • Er is 1 koud moment tijdens de reis, namelijk op Bromo. In het guesthouse zijn voldoende dekens aanwezig, dus een slaapzak is niet nodig. Indien de trui niet voldoende is, kunnen de dekens ook als mantel worden gebruikt!

 • Ondergoed hoeft niet voor elke dag. Je kan al snel een handwasje doen en voor een ventilator of in de zon laten drogen. In de steden en op de plekken waar je iets langer verblijft is goedkope laundry service aanwezig.

 • Toiletgerief: in de meeste hotels krijg je een handdoek. Toch is het altijd handig om 1 handdoek mee te brengen. Kies voor een dunner exemplaar dat ook snel droog is. Sommige deelnemers klagen wel eens over het feit dat ze maar 1 handdoek meebrachten, maar ook hier is het kwestie van persoonlijke keuze tussen een grote zware tas of een frisse malse handdoek. Voor de strandmomenten in Bali is een sarong een handig ding. Een grote batik lap die dienst kan doen als strandlaken, handdoek, sjaal, hoofddeksel en rok.

Toiletgerief van alle merken is te koop in Indonesië en bovendien goedkoop. Neem dus kleine hoeveelheden mee en vul aan, indien nodig. Ook waspoeder is niet echt nodig. Een natuurlijk stuk zeep doet het prima. Je kan eventueel ook kleine, afscheurbare pakjes waspoeder van 1 of 2 wasbeurten kopen in elk winkeltje. Op de meeste plaatsen is er ook een wasservice van het hotel en in Yogyakarta zijn er wasserettes. In het ViaVia Joker Reiscafé verkopen ze natuurvriendelijke waszeep in kleine verpakking.

 • Zonnecrème met een hoge factor is aangeraden.

 • Zaklamp

 • Mes (niet in handbagage steken)

 • Lakenzak is handig. In Indonesië gebruiken de meeste mensen geen bovenlaken. De meeste guesthouses bieden het wel, maar tijdens een homestay of in de meer lokale plekken is een eigen lakenzak handig.

 • Snorkelgerief is niet nodig, je kan het er voor een prikje huren.

 • Zwemgerief. Sommige deelnemers dragen liever een badpak uit respect naar de lokale bevolking.

 • Oordopjes. Indonesië is een land van uitersten. Het kan er heel erg stil zijn maar ook ontzettend lawaaierig.

 • Muggenmelk (ook verkrijgbaar in Indonesië), een muskietennet is niet nodig.

 • Pet of hoedje is handig

 • Een kleine rugzak voor je uitstappen

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Activiteiten niet inbegrepen in het budget:

 • Beklimming Merapi (indien veilig, steeds in overleg met ViaVia Joker Reiscafé, ongeveer 400.000 IDR op basis van 2 personen)

 • Duiken in Bali (ongeveer 80€)

Een deel meenemen in cash en ter plaatse afhalen is een goede combinatie. Meer details op de vertrekvergadering.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Je kan op heel wat plekken betalen met een visa kaart, maar soms moet je er 2 tot 3 % extra voor betalen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Indonesië zijn er geen verplichte inentingen nodig.

Medische voorzieningen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Malaria: er is vrijwel geen malariarisico op Java en Bali. Op Sumba echter is er nog een hoog malariarisico en is het preventief innemen van medicatie aangewezen. Voor 'correct' advies raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem zeker een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die vooral van zonsopgang tot de middag actief zijn. Er bestaat geen andere preventie dan je altijd insmeren voor een goede bescherming!

Ook Zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Meest voorkomende ziekte bij reizigers in Indonesië zijn overigens verkoudheden. Wees voorzichtig met extra koude dranken, ventilatoren en air conditioning.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902 88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen zijn niet zwaar en voor iedereen haalbaar.

Indien je voor een zwaardere uitdaging wil gaan, kan je opteren om de Merapi te beklimmen. Ter plaatse kan je inschatten of dit iets voor jou is.

Voor de Merapi start je om 01u00, in het holst van de nacht. Je klimt een hele tijd over rotsen en losse aarde, neemt af en toe eens pauze. Het klimmingspercentage is steil en het is een stevige kuitenbijter. Hoe hoger, hoe kouder. Na een 4 tot 5 uur stappen bereik je dan eindelijk de top van de Merapi. Vooral het laatste deel is bijzonder uitdagend: je doet 2 stappen vooruit en zakt er één terug. Allemaal de moeite waard als je boven kan genieten van een stralende zonsopgang. Om 09u00 starten we met de afdaling en komen we rond 11u30 moe maar voldaan aan.

Tijdens deze reis beklimmen we 2 vulkanen: de krater van de Bromo bereik je na een half uur klimmen, de Kawah Ijen beklim je in de vroege ochtend. Je doet er gemiddeld 2 uur over, op je eigen tempo, het eerste deel stijgend, daarna licht hellend.

Op Bali kan je ook enkele fietstochten maken: hierbij is de hitte vooral de bepalende factor.

Reisperiode en klimaat

Indonesie heeft 2 seizoenen, een nat en een droog. Het droge seizoen voor Java en Bali start officieel in mei en eindigt in oktober. Het regenseizoen duurt van oktober tot april. Dat wil niet zeggen dat het tijdens het droge seizoen nooit regent en omgekeerd. Het regenseizoen wordt gekenmerkt door af en toe een hevige regenbui, meestal in de namiddag. Heel af en toe regent het een hele dag of enkele dagen op rij. Maar dat is nooit te voorspellen. Tijdens het droge seizoen zijn de nachten redelijk koel (rond de 23 graden). Sommige jaren (ook afhankelijk van jaren beheerst door de grillen van El Nino of La Nina) kan het tijdens het droge seizoen hevig regenen. Het is altijd warm met temperaturen tussen 26 en 33 graden.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven. De begeleiding van deze reis is in handen van een Engelstalige, lokale reisbegeleider verbonden aan het ViaVia Joker Reiscafé van Yogyakarta.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Indonesië
Geografie

Indonesië is met meer dan 17.000 eilanden niet alleen de grootste eilandengroep ter wereld maar ook het grootste land in Zuidoost-Azië. Door zijn ligging, langs de 'Ring of fire', een seismologisch actieve regio, kent Indonesië jaarlijks een aantal aardbevingen en blijven vulkanen zo actief dat er af en toe eentje van zich laat horen. Helaas soms met desastreuze gevolgen. Laat je er vooral niet door afschrikken want de kans blijft gering dat je het zelf meemaakt en de bevolking weet hier op een correcte manier mee om te gaan. Bovendien zorgt deze activiteit voor heel wat verrassend natuurspektakel dat je van zeer dichtbij kan bewonderen.

Er zijn zo'n 6.000 eilanden die bewoond zijn. Het belangrijkste eiland - maar niet het grootste - is ongetwijfeld Java, het economische hart van Indonesië. Bali ken je ongetwijfeld van populaire badsteden. Daarnaast zijn bekende eilanden: Sumatra, Sulawesi en Lombok. Alle eilanden waren vroeger verbonden met elkaar maar door aardverschuivingen zijn de eilanden ontstaan. Tijdens een rondreis in Indonesië is er dus zonder twijfel ruimte voor ontspanning op een strand.

Ondanks dat het land bestaat uit een eilandengroep, deelt het toch grenzen met drie andere landen: Maleisië, Timor-Leste en Papua Nieuw Guinea. De eilanden bestaan vooral uit laagland aan de kusten, maar de grotere eilanden beschikken over een meer bergachtig gebied in het binnenland. Het hoogste punt van Indonesië is Puncak Jaya (4.884 m) in de provincie Papua.

Fauna en flora

Indonesië kent - na Brazilië - de grootste oppervlakte aan tropisch regenwoud, tenminste als overheden nauw toezien op de illegale houtkap. Dat deze regenwouden rijk zijn aan oeroude bomen, de grootste bloem ter wereld (rafflesia) en een grote variatie aan bloemen en planten hoeven we eigenlijk niet meer te zeggen. Er zijn verschillende flora van Indonesië bedreigd, waaronder de beroemde Rafflesia Arnoldii. De bloem heeft 2 jaar nodig om uit te komen en kan tot een meter in diameter worden. Op Kalimantan vind je de enige zwarte orchidee ter wereld.

En ook de dierenwereld is enorm en kent wel enkele unieke soorten zoals de Sumatraanse tijger en olifant, de orang-oetan en de gevreesde Komodovaraan. Sommigen van hen helaas met uitsterven bedreigd. Dat je op een eiland bezaaid met regenwouden al eens een ongewenst dier of insect tegenkomt, spreekt voor zich.

Staatsvorm

Indonesië is onafhankelijk verklaard sinds 17 augustus 1945. Sinds 1998 ontwikkelde Indonesië zich als een Democratische Republiek die gebaseerd is op de Pancasila, een staatsfilosofie die gebaseerd is op 5 principes: geloof in 1 God, ga altijd op zoek naar een consensus, wees rechtvaardig, draag nationale eenheid en solidariteit hoog in het vaandel. Het parlement heeft de wetgevende macht en de uitvoerende ligt bij de president. Er zijn om de 5 jaar verkiezingen en de huidige president is Joko Widodo.

Bevolking

Indonesië hoort bij de dichtsbevolkte landen ter wereld met in totaal 220 miljoen inwoners. De meesten mensen wonen op Java en Bali waar dan ook de meeste werkgelegenheid is. Er is een enorme etnische diversiteit, elk met hun eigen tradities, geloof en gewoontes. Tijdens je reis kom je ongetwijfeld met deze verschillen in contact, alsook met verschillende stammen die verspreid leven op de eilanden. Ook de uiterlijke verschillen tussen de talrijke identiteiten is enorm, te verklaren door de vele migratiegolven vanuit -vooral- Azië. Reizen langsheen meerdere eilanden, voelt ook alsof je telkens in een andere cultuur terecht komt. Er leven verschillende bevolkingsgroepen in Indonesië, waaronder de Javanen die met 40% de grootste bevolkingsgroep is. Verder heb je bijvoorbeeld nog de Soendanezen, de Maleisiërs en de Batak.

De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 29.6 jaar. De levensverwachting is momenteel 72 jaar.

Economie

Vooral Java is op economisch vlak zeer belangrijk. In het algemeen kan je stellen dat hoe oostelijker je gaat, hoe minder economisch ontwikkeld de eilanden zijn. De verschillen in inkomsten zijn hierdoor enorm, ook werkloosheidscijfers liegen hier niet om.

De meeste mensen zijn werkzaam in de landbouw waar de belangrijkste voedingsgewassen rijst, maïs, cassave en suiker zijn. Rubber, palmolie, tabak, thee en koffie zijn bekende handelsgewassen. Er is 1 industrie die een sterke groei kent en dat zijn de krètèk-sigaretten, gemaakt van tabak, vermengd met grof gemalen kruidnagel.

Religie

Godsdienst is zeer belangrijk. Eerder vermelden we al dat het geloof in een almachtige God één van de vijf principes van hun ideologie is. De wet zegt dat je vrij bent in het kiezen van een godsdienst hoewel er wel beperkingen zijn. Met 220 miljoen inwoners en verschillende achtergronden bestaat er geen ander land ter wereld waar zoveel godsdiensten geaccepteerd worden. Ongeveer 87% van de bevolking hangt vast aan de islam wat meteen betekent dat Indonesië de grootste islamitische gemeenschap ter wereld heeft. Doch leven alle godsdiensten vredig samen.

Op elk eiland overheerst een bepaalde godsdienst dat meteen hun manier van leven bepaalt. Op Java komt men in aanraking met de tradities van de islam, Bali wordt dan weer overheerst door het hindoeïsme (de 2de grootste godsdienst van Indonesië), Flores en Sulawesi is meer het catholicisme toegewijd. Sumatra zijn toegewijde aanhangers van de islam. Boeddhisme is een godsdienst die weinig voorkomt.

Daarnaast zijn er nog heel wat traditionele godsdiensten waar het animisme als gemeenschappelijk element naar voor komt.

Lokale gebruiken en gewoonten

De cultuur, waarden en normen van de plaatselijke bevolking zijn anders dan wat we hier gewoon zijn. Probeer hier dus altijd rekening mee te houden, ga er bewust mee om en respecteer ten allen tijde hun tradities.

Pas je kledij zeker aan, afhankelijk van de regio waar je naartoe trekt. Uitdagende, opvallende kledij is in hun straatbeeld echt niet aanwezig. Je zal merken dat je sneller contact legt wanneer je op een voor hen aanvaardbare manier gekleed bent.

Als buitenlander denken kinderen snel dat je Engels spreekt. Ze komen maar al te graag een praatje slaan om hun Engels te oefenen. Vaak is dit ook een schoolopdracht: met de klas trekken ze naar een toeristische trekpleister en moeten ze via vragen hun Engels oefenen met buitenlanders. Bovendien zijn ze altijd geïnteresseerd in wie je bent.

Geef nooit dingen aan iemand met je linkerhand, dit toont van weinig respect.

In Indonesië gaat men discussies of ruzies uit de weg, daarom is het vinden van een consensus tussen beide partijen voor hen enorm belangrijk.

Tijdsverschil

Indonesië heeft 3 tijdzones. Zo kent het eiland Java een tijdverschil van 7 uur in de winter en 6 uur in de zomer met ons land. Sumatra slechts 6 uur later dan bij ons in de winter.

Elektriciteit

Een wereldstekker is niet nodig. Belgische stekkers passen op Indonesische stopcontacten. Voltage is 230.

Veiligheid

Het reisadvies voor Indonesië kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

We onthouden alvast dat in Indonesië algemeen veilig kan gereisd worden. Toch kampt het land, net zoals België, met terreurdreiging. Omdat de veiligheid van onze deelnemers voorop staat volgen wij de situatie nauw op. Mocht door verdere ontwikkelingen de veiligheid in het gedrang komen, zullen wij in dat geval de gepaste maatregelen nemen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips