Overslaan en naar de inhoud gaan

India is hèt land van kleuren en verwondering. En hoe beter dat te ontdekken dan samen met een groep gelijkgestemde avonturiers tussen 24 en 30 jaar oud?

We laten de nachttreinen ons leiden door dit gigantische land: van de rug van een dromedaris in de woestijn, tot het wereldwonder Taj Mahal en het levendige Delhi. Een rustpuntje vinden we in een yoga-sessie, tijdens een wandeling of tijdens een theemomentje met één van de vele vriendelijke en nieuwsgierige Indiërs.

Je zinnen gezet op deze reis? Schrijf dan zo snel mogelijk in. Door het snel vollopen van de bedjes in de nachttreinen, moeten we deze tijdig kunnen reserveren!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis jongerenreis Thar woestijn dromedaristocht avontuur

Een tweedaagse dromedaristocht in de woestijn en slapen onder de sterrenhemel

Groepsreis India Taj Mahal

Dat eerste zicht op de Taj Mahal: indrukwekkend!

Groepsreis jongerenreis India lokale ontmoeting

Kennismaken met Indiërs, dat is kennismaken met de ziel van India

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Welkom in India!

Welkom in de hoofdstad van India, Delhi! Deze levendige metropool stimuleert alle zintuigen. Een eerst intense kennismaking met dit deel van het land.

Om dit te laten bezinken, reizen we snel verder naar Rajasthan. Onze eerste stop? Jaipur, de grootste stad van deze regio en ook wel de roze stad genoemd. Hier begint onze reis echt!

2 Dag 3-4
Ontdekking van Jaipur

In Jaipur is het fijn om doorheen de straten te wandelen en vele kleuren, geuren en geluiden in ons op te nemen. Het straatbeeld van India is uniek en op zich al een attractie.

Daarnaast maken we natuurlijk ook tijd om de oude stad, met diens paleizen en kleurrijke bazaars, te bezoeken.

Altijd al een Bollywoodfilm willen zien? Nu is het moment! Indien we geluk hebben krijgen we een kunstwerk van henna op onze handen getekend. Die kunnen we laten drogen terwijl we wat chai drinken en met de mensen rondom ons kennismaken. Indien gewild kunnen we ook bij een juwelenmakerij of een stoffenfabriek stoppen.

3 Dag 5-9
In de woestijn van Jaisalmer

Twee dagen de woestijn in trekken op de rug van een dromedaris, dat is zoals een droom! Geen betere plek om dit te doen dan in de nabijheid van het droge Jaisalmer. ’s Nachts slapen we onder de blote sterrenhemel. Wie kan de meeste sterren tellen?

De woestijnstad Jaisalmer zullen we zeker ook bezoeken. Het gele fort dat boven de zandvlakte uitsteekt is prachtig en de warmte meer dan waard!

4 Dag 10-15
Parels uit een ver verleden

Met trein of bus reizen we verder naar Udaipur, nog zo’n gezellige Rajasthaanse stad. Het is er idyllisch vertoeven aan het Picholameer. We verkennen de naburige dorpjes te paard of te voet. In de buurt vinden we zeker nog een oude baoli -een speciale wateropslagplaats met trappen- terug. Een uniek staaltje Indische architectuur.

Hierop volgt Agra, een hoogtepunt van de reis dankzij de pracht en praal van de betoverende Taj Mahal. Dit wereldwonder behoeft geen introductie. Als de ultieme liefdesverklaring van keizer Shah Jahan voor zijn beeldschone koningin, slaat het ons met verstomming.

5 Dag 16-21
Spiritualiteit in Rishikesh of Vrindavan

Augustus & september: Tijdens de afreizen van augustus en september gaan we naar de moeder van alle hindoes, namelijk de Ganges. Deze heilige rivier wordt omgeven door groene heuvels en tempelcomplexen die we graag te voet ontdekken. Rishikesh is niet enkel een mekka van yoga en meditatie, maar ook van rafting (enkel mogelijk als het water niet te hoog staat).

Juli: In juli verdiepen we ons in Rajasthan. De blauwe stad? Check! Afhankelijk van de periode reizen we nog naar de kamelenmarkt van Pushkar of nemen we een lange treinrit tot in de heiligste tempel van de Sikhs in Amritsar. Beide een uitzonderlijke ervaring!

6 Dag 22-23
Drukte in Delhi

Met de trein reizen we terug naar daar waar het begon, Delhi. Hoewel deze stad op het eerste zicht erg chaotisch lijkt, zijn er toch veel mooie plekjes te ontdekken.

Een laatste keer snuisteren we door kleurrijke bazaars om enkele souvenirs te kopen. We kunnen India natuurlijk niet verlaten zonder nog een laatste keer van een samosa of curry te genieten. Namasté!

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 05/07/2024
Terug: 27/07/2024
Basisprijs: €1.599
+ 630 EUR budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2023
Vertrek: 02/09/2024
Terug: 24/09/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

  • Lijnvluchten Brussel - New Delhi en terug
  • Voorafbetaalde luchthaventaksen
  • Transport per trein tijdens de reis
  • Karavaan-lidmaatschap
  • Organisatiekosten
  • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
  • KBC-reisbijstandsverzekering
  • Bijdrage Garantiefonds
  • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

  • Kostenraming voor activiteiten, logies, ander plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
  • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke reservaties in orde brengen. 

Heb je interesse in deze groepsreis, maar heb je niet genoeg verlof? Ga dan zeker mee op deze groepsreis naar India in 16 dagen!

Tip: onze partner Karavaan organiseert workshops die je misschien wel interesseren en je helpen bij de voorbereiding op je reis. Ideaal om al in de reisstemming te komen!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 09 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Tijdens een reis door Rajasthan staat cultuur op de eerste plaats: we dompelen ons onder in het drukke stadsleven, we maken een tocht per dromedaris, lopen verloren in grootse forten, zoeken rust in de tempels en laten ons verwonderen door de veelzijdigheid die een land als India te bieden heeft.

We observeren niet alleen, maar proberen ook zelf enkele typisch Indiase vaardigheden onder de knie te krijgen. Mogelijke opties zijn: tijdens een yoga-sessie verkennen we onze eigen lenigheid en we leren de kneepjes van de wereldvermaarde Indiase keuken.

We zoeken ook de koelte op van de bergen in Rishikesh. In de juli-reis zal er hiervoor echter een alternatief gekozen worden, waarbij we het spirituele opzoeken in een heilige locatie. Deze wordt gekozen wordt naargelang de mogelijkheden die zich voordoen.

In India ligt de nadruk tijdens deze reis misschien net iets meer op de beleving. De interactie die je onderweg tegenkomt, de ervaringen die je thuis niet snel zal meemaken, de treinritten die kunnen verrassen, ...

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

Het land verkennen doen we vaak onder leiding van een aantal gidsen die ons meer te vertellen hebben over hun cultuur en de plaats die we bezoeken. We overnachten in kleine hotels of guesthouses die nog lokaal uitgebaat worden. Reizen doen we zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. We nemen geen binnenlandse vluchten. Reizen zoals de locals dus, een garantie voor boeiende ontmoetingen.

Tijdens de reis bezoeken we mogelijk ook een aantal projecten. De keuze hiervoor is afhankelijk van de evolutie van projecten waar Joker mee in contact staat.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Contact leggen met mensen ter plaatse is in India niet moeilijk. In India ben je immers nooit alleen en vaak zal je in het middelpunt van de belangstelling staan. Op de bus of de trein, op de markt of tijdens een bezoek aan een bezienswaardigheid zal je zien hoe vaak je aangesproken wordt door de Indiase bevolking. Al was het maar om met je op de foto te mogen gaan!

Engels is een van de Indiase landstalen waardoor je al snel een gesprek kan aanknopen. Spontane ontmoetingen en gesprekken zijn in India eerder regel dan uitzondering. Gastvrijheid wordt er erg hoog aangeschreven. Voor je het weet word je uitgenodigd om bijvoorbeeld op de trein te proeven van al het lekkers dat een Indiase familie voor de lange rit heeft voorzien.

Documenten

Voor India heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is op het ogenblik van je binnenkomst in India. Je paspoort moet machinaal leesbaar zijn, met 2 lege pagina's voor je visum.

Enkel indien je met een vlucht aankomt in India kan je gebruik maken van een online visum. Dit dient aangevraagd te worden via de website: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html . Lees bij instructies (Instructions for Applicant en Document Requirement in linkse kolom) zeker wat je allemaal nodig hebt alvorens je start met de aanvraag van je visum.

Je vult alle gevraagde gegevens in en betaalt, afhankelijk van de periode, een kost van 10-25 USD(bovenop de basisprijs en het budget) met je bankkaart (exclusief bankkosten). Je ontvangt een bevestigingsmail van ontvangst en met dat bevestigingsnummer surf je opnieuw naar dezelfde website om je bevestiging met visumnummer af te printen en die neem je mee naar de luchthaven. Aangekomen op de luchthaven in India, moet je dit formulier aanbieden bij de luchthavenautoriteiten.

Er zijn wel enkele opmerkingen (details die India echter regelmatig aanpast en dus dubbel gecontroleerd moeten worden):

  • Je kan het visum maar aanvragen vanaf 30 dagen voor vertrek. Minimum 4 dagen voor vertrek moet je het visum online aangevraagd hebben. Vanaf het moment dat je het visum aanvraagt, heb je 30 dagen om het land binnen te komen. Je bouwt dus best wat ruimte in, rekening houdend met vertragingen van vluchten,... Begin ook zeker niet te laat.

  • Dit visum is maar 30 dagen geldig vanaf de dag dat je aankomt in India, en is geldig voor een double entry.

  • Het is mogelijk dat mensen die werkzaam zijn als schrijver of journalist, of bij media, politie of het leger, problemen hebben bij het verkrijgen van een e-visum. Wij raden aan om voor het opstarten van het e-visum te bellen naar het visa application centre van de Indische ambassade en daar na te gaan of je al dan niet een visum moet aanvragen bij hen. Dit kost ook meer.

Er is voldoende tijd om je visum nog aan te vragen na de vertrekvergadering en zo de laatste info van je begeleider te ontvangen. Bij het invullen van het online aanvraagformulier moet je ook een referentie adres in India geven. Dit contact krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Mocht je om de één of andere reden niet kunnen wachten, neem dan contact op met je Joker reiskantoor.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen!

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen, maar weet dat we zonder je gegevens vast zitten met de organisatie en dat dit gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Om de nodige boekingen en reservaties te maken heeft Joker ten laatste 3 maanden voor vertrek een scan van jouw paspoort nodig.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, het is voordelig en is relatief goed geregeld. Bus- en treinplaatsen zijn veel krapper dan bij ons. Transporttijden vallen niet altijd mee: houd rekening met enkele zeer lange en minder comfortabele trajecten. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van privé-vervoer een alternatief zijn: enkele dagen een dromedaris bijvoorbeeld! Lange bustrajecten zijn noodzakelijk om iets te bezoeken en bieden de mogelijkheid voor intensere contacten met de lokale bevolking.

Tijdig boeken heeft als voordeel dat we als groep samen dezelfde wagon kunnen delen op de treinen! Laattijdige boekingen lopen het risico dat ze in een andere wagon als de rest van de groep geplaatst zullen worden. Wanneer we als groep samen kunnen boeken, zorgen we ervoor dat je altijd samen met de groep of een deel van de groep de wagon deelt.

Je scan van je paspoort hebben we liefst zo snel mogelijk na je reservatie en ten laatste 12 weken voor vertrek nodig zodat we de gewenste treinen kunnen reserveren.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We logeren in pensionnetjes en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Meestal slapen we in comfortabele logies met douche en toilet op de kamer. Soms ook in basic pensions met gemeenschappelijk sanitair waarbij het sanitair vaak rudimentair is. Lakens en handdoeken zijn meestal beschikbaar, maar we raden aan ook zelf een handdoek en lakenzak mee te nemen. Een sarong/omslagdoek kan ook heel handig zijn (te gebruiken als laken, bij douchen buiten de kamer enz.).

We nemen minstens 1 nachttrein, maar vaak meer. Daarbij liggen we zoveel mogelijk samen in een coupé en heeft iedereen een eigen slaapbank. Op de meeste nachttreinen zijn er 2 à 3 slaapbanken boven elkaar. Beddengoed wordt niet steeds voorzien. Een lakenzak komt dan goed van pas.

We overnachten ook een nacht in de woestijn. Onze lokale partners voorzien voor die nacht matrassen en lakens.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Wat uit de Indiase keuken geserveerd wordt, is lekker en afwisselend. Vele gerechten zijn vrij pikant. Rijst is de basis, aangevuld met curry, saffraan, kruiden, pepers, gember, ‘dhal’/linzen, ‘tandoori’... Fruit vind je overal. Vegetariërs hebben in India een ruime keuze, maar ook vleeseters komen zeker aan hun trekken. En dan hebben we het nog niet over de vele soorten gebak gehad…

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

  • een hervulbare drinkbus
  • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
  • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
  • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
  • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Reis licht! Hoe minder bagage, hoe comfortabeler in de bus of trein. Neem zo weinig mogelijk waardevolle of dure dingen mee.

Handig is reizen met een rugzak omdat dit makkelijk is op allerlei transportmiddelen en als we soms wat moeten wandelen in stations of richting hotels.

Eventueel een flight-bag (overtrek) om rugzak in te stoppen als bescherming tijdens vervoer en als bescherming tegen de regen en heel veel stof tijdens de droge periode.

  • schoenen & kousen

  • stevige sandalen

  • sportschoen/gesloten schoen

  • slippers: tijdens douchen, in kamer

  • enkele sokken

  • iets handig: lakenzak

  • katoenen of polyesterkatoenen broek: lichte kleuren zijn frisser!

  • warme trui of fleece: voor de frisse nachten op de trein of bus

  • T-shirts of luchtige hemden/bloesjes

  • hemd of T-shirt met lange mouwen (muggen)

  • regenjas of paraplu

  • badpak/zwembroek

  • zonnehoed of –pet

Hou er rekening mee dat je in een hindoeïstisch en islamitisch land bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: lange broek voor mannen en lange broek of rok en topje mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!) voor vrouwen. Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en hartelijker zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen! Zeker géén shorts en topjes met smalle bandjes!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Eventuele facultatieve activiteiten zijn (prijzen op basis van 2019):

  • zipline bij het fort van Jodhpur: 1.500 INR

  • Ayurvedische massage: 1.500 INR

De in- en uitvoer van de lokale munt is verboden. Vreemde deviezen mogen onbeperkt in- en uitgevoerd worden.

Neem bij voorkeur cash Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Met kredietkaarten kan je enkel in de grote steden terecht, soms is dit een moeilijkheid omdat er dan steevast een bank moet gezocht worden waar men deze wissels wilt doen. Het is aan te raden om grotere coupures mee te nemen, want hiervoor krijg je een betere wisselkoers.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor India zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Gele koorts is niet verplicht tenzij je afreist vanuit een land waar gele koorts voorkomt.

Er is malaria in India. Bespreek na je vertrekvergadering met je arts of preventie voor jou aangewezen is. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

In India komt zika voor, je beschermen met een muggenwerend middel is aangeraden.

Als je in transit bent geweest in een land met risico op gele koorts (zie WHO) dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht, onafhankelijk van de tijd in transit.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902 88 0 88 (24 uur op 24 uur) - website: www.wanda.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkel inspannende elementen in voorkomen maar de wandelingen zijn niet zwaar. Zeer belangrijk is een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort, het helse verkeer en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Veel mensen ervaren een eerste reis naar India als een echte cultuurschok omwille van de mensenmassa, de confrontatie met de armoede, levensstijl en de hitte. Het is niet ongewoon dat mensen tijdens de reis ziek worden van andere eetgewoonten of blootstelling aan de hitte. Neem dus zeker je voorzorgen! Drink voldoende water en extra zout, luister naar de tips die de begeleider je meegeeft en neem genoeg bescherming mee tegen de zon.

In Rishikesh maken we dagtochten met dagrugzak en gaan we - afhankelijk van de periode - enkele uurtjes raften. Voor dat laatste is absoluut geen ervaring vereist.

Reisperiode en klimaat

Van juni tot oktober kan de moesson voor de nodige regen zorgen en blijft de warmte overheersen (sauna gevoel). Bereid je voor op veel zweten. Van maart tot mei is het warm tot heet met af en toe onweer. Gemiddelde temperaturen van 30°C tot 35°C, met soms zelfs uitschieters tot boven de 42°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

India is een immens land, het 6de grootste ter wereld: het langste stuk meet 3.214 km en in de breedte is dat 2.993 km. India is een schiereiland dat omringd is door de Indische Oceaan in het zuiden, de Arabische Zee in het westen, de Golf van Bengalen in het oosten. Het land heeft dan ook een kustlijn van zo'n 7.000 km. Buurlanden in het noorden zijn: Pakistan, China, Bhutan, Nepal, Myanmar, Bangladesh. Bij India horen ook enkele eilandengroepen.

De geografie van India is erg gevarieerd. De Himalaya in het noorden levert het hoogste punt van het land: de Kanchenjunga(8.598 m), in de deelstaat Sikkim, op de grens met Nepal. Achter de westelijke Himalaya ligt Ladakh, een ruw en desolaat woestijngebied van hooggebergte en eeuwige sneeuw. In de bergen ontspringen rivieren die uitgroeien tot indrukwekkende stromen: de Ganges, de Brahmaputra en de Indus. Van die laatste is de naam India afgeleid. De Brahmaputra loopt door het oosten van India naar Bangladesh en de Indus naar Pakistan. Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte, een vruchtbaar landbouwgebied en in het noordwesten, in de deelstaat Rajasthan, ligt de extreem droge Tharwoestijn. Het verdere schiereiland bestaat uit het droge Deccanplateau omzoomd door bergen en doorsneden door rivieren die in de droge tijd meestal geen of weinig water bevatten.

De hoofdstad is New Delhi die in het noorden van het land ligt.

Fauna en flora

India Samenhangend met de gevarieerde geografie zijn ook de fauna en flora erg verscheiden. Helaas zijn de uitgestrekte wouden door houtkap voor een groot stuk verdwenen waardoor een kwart van het totale landoppervlak bedekt is met hoofdzakelijk struikgewas. In het noordoosten zijn nog vele bamboebossen te vinden en in Centraal- en Zuid-India gedijen verschillende palmsoorten en regenwoud. Een groot deel van Rajasthan bestaat uit boomloze woestijn. In deze hete woestijngebieden overleven alleen sterke, droogtebestendige struiken en kleinere planten. Alpenvegetatie komt voor in de Himalaya.

Verschillende nationale parken beschermen planten en dieren. Het meest tot de verbeelding sprekend is de Bengaalse tijger, die onder de hoogste bescherming staat. Want veel zijn er niet meer! Enkel in nationale parken kan je nog met veel geluk dit met uitsterven bedreigde dier spotten. Andere dieren die de parken bevolken zijn: luipaarden, panters, krokodillen, herten, antilopen, pythons, buffels, bizons, apen en jakhalzen... Het schichtige sneeuwluipaard heeft zijn thuis in de hoge Himalaya en in Ladakh kan je wilde ezels en blauwschapen tegen het lijf lopen.

India staat bekend als het land van de heilige dieren. Overal in India liggen de koeien midden op de weg. Maar ook andere dieren kunnen aanspraak maken op een vorm van heiligheid omdat ze bijvoorbeeld geassocieerd worden met een hindoegod (apen, rat ...).

Staatsvorm

India wordt beschouwd als de grootste democratie met aan het hoofd een ceremoniële president die om de 5 jaar wordt gekozen. Een minister-president leidt de raad van ministers. Die minister-president wordt voorgedragen door de regerende politieke partij of door de coalitie.

Het parlement van India kent 2 kamers, het Hogerhuis en het Lagerhuis. Er is algemeen stemrecht vanaf de leeftijd van 18 jaar. India heeft een federale structuur met een onderverdeling in deelstaten. Die deelstaten hebben een eigen regering met een chief minister aan het hoofd.

Het land is onafhankelijk sinds 15 augustus 1947.

Bevolking

Op één na is India het land met de meeste inwoners en kent naar schatting 1,3 miljard inwoners. Het is ook een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Grote delen van het land zijn overbevolkt, maar de verschillen tussen de deelstaten zijn groot. 69% van de bevolking woont op het platteland, 31% in steden, waarvan New Delhi met bijna 26 miljoen inwoners de grootste stad is. In Mumbai wonen ongeveer 21 miljoen mensen, in Kolkata (het vroegere Calcutta) 10 miljoen. 1 op 6 stadsbewoners woont in een sloppenwijk. Het in de hand houden van de bevolkingsomvang is voor de Indiase overheid dan ook een prangend probleem.

In India is 46% van de mensen jonger dan 25 jaar, 13% is ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 68,1 jaar. India kent een mannenoverschot want meisjes zijn minder gewenst dan jongens. Ook het kastensysteem speelt een belangrijke rol bij iemands positie in de maatschappij.

India kent een groot aantal etnische groepen. 72% van de bevolking zijn de lichter gekleurde Indo-Ariërs die in Noord- en Centraal-India wonen, 25% zijn de donkerkleurige Dravidiërs van Zuid-India. Mongoolse types wonen in de bergen in het noorden, en nog vele andere kleine groepen laten zich niet indelen in de hoofdgroepen.

Engels is de officiële taal maar Hindi is de moedertaal van 41% van de mensen. Daarnaast zijn er nog 14 andere officiële talen.

Economie

India is één van de BRIC-landen die beschouwd worden als de snelst groeiende economieën in de wereld. Andere leden van de groep zijn Brazilië, Rusland en China. De economische groei situeert zich voornamelijk in de dienstensector. Dankzij de goed opgeleide Engelssprekende bevolking werd India een belangrijke exporteur van informaticadiensten en softwarewerkzaamheden. Helaas zorgde de economische boom voor weinig tot geen betere levensstandaard voor een groot deel van de bevolking.

Religie

India is een land met vrijheid van godsdienst en er bestaat een scheiding tussen kerk en staat. De 5 grote wereldgodsdiensten zijn er vertegenwoordigd: hindoeïsme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom. De meerderheid van de bevolking is hindoe, maar moslims en sikhs vormen een belangrijke minderheid. Samen met Indonesië en Pakistan behoort India immers tot de top 3 van landen met het grootste aantal moslims. Verder kent India nog het sikhisme en het jaïnisme, 2 godsdiensten die alleen in dit land voorkomen. Het geloof neemt een belangrijke plaats in het dagelijkse leven: het tempelbezoek, de vele festivals met bonte optochten en processies, rituele reinigingen, religieuze feesten, gebruiken en voorschriften maken er allemaal deel van uit.

Lokale gebruiken en gewoonten

India

  • Indiërs zijn vriendelijk, beleefd en zeer geïnteresseerd in buitenlanders. Ze maken graag een praatje en staan graag met je op de foto. Het concept privacy kennen ze echter niet en dus kan je je aan ongegeneerde, nieuwsgierige blikken verwachten.

  • Een bevestigend hoofdgebaar ziet er in India uit als een twijfelende 'neen'.

  • Niet-gelovig zijn of geen godsdienst aanhangen is in India geen optie. Het ganse Indische sociale leven is immers rond een religieuze context opgebouwd. Als je niet wilt beschouwd worden als een zielenpoot, zeg je beter wel dat je opgegroeid bent volgens een bepaalde religieuze traditie.

  • Rond een boeddhistisch bouwwerk loop je in de richting van de klok.

  • Weiger geen eten of drinken zonder een goede reden, dit is voor een Indiër beledigend.

  • Kledij: ook op het vlak van kledij is India een land van tegenstellingen. Modern en traditioneel gaan hand in hand. Indiase vrouwen lopen in kleurige sari’s, die schouders en knieën bedekken maar buik vaak bloot laten. Als reizigster bedek je dus ook best knieën en schouders met niet al te strakzittende kledij. Ook voor mannen geldt een lange broek en T-shirt of hemd met mouwen!

  • 'Rochelen' in India is een reinigingsritueel, bekijk het ook zo.

  • In India gooit iedereen afval op straat. Dat wordt geregeld opgeruimd en verbrand.

  • Toiletten kunnen wc-papier niet verwerken en dus gooi je het in het mandje naast de toilet.

  • Indiërs beschouwen de linkerhand als onrein, zorg er daarom voor dat je niks doorgeeft met je linkerhand en mensen niet aanraakt met die hand.

Tijdsverschil

De tijd in Indië vs. Belgische tijd: + 4u30 (winter) en + 3u30 (zomer).

Elektriciteit

In India is een universele reisstekker niet nodig. Belgische stekkers passen op Indiase stopcontacten. Voltage is 220 volt.

Veiligheid

Het reisadvies voor India kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl. Vandaag kan er veilig gereisd worden naar de regio's waar Joker reizen organiseert.

Wel vragen we om volgende zaken te respecteren:

  • in India kan je gemakkelijk reizen, op voorwaarde dat specifieke veiligheidsmaatregelen en raadgevingen worden nageleefd. Zo is er waakzaamheid geboden in steden en toeristische centra, vooral op drukke momenten of plaatsen waar veel mensen samenkomen (markten, stations, openbare gebouwen, bezienswaardigheden, evenementen)

  • vrouwen, vooral wanneer zij alleen reizen, kunnen kwetsbaar zijn. Rekening houdend met de culturele verschillen tussen onze beide landen, is het belangrijk bij aankomst in India, vooral voor vrouwen, de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen:

    • kledij: draag bij voorkeur lange kleren en bedek de schouders

    • gedrag: gedraag je terughoudend tegenover Indische onderdanen met wie je in contact komt tijdens de reis of het dagelijkse leven (gids, chauffeur, hotel- of huisbediende…)

    • verplaatsingen: het is sterk afgeraden aan vrouwen om na het vallen van de avond te wandelen in weinig gefrequenteerde zones

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
  • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
  • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
  • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

  1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
  2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
  • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
  • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
  • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
  • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
  • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
  • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.