Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek de pracht en praal van steden zoals Boedapest, Pécs en Sopron in dit sprookjesachtige land met Turkse invloeden! Hongarije verrast steeds opnieuw. De vele cultuurschatten nodigen uit tot verdwalen in de historische straten en de natuur, die steeds dichtbij is, is het speelterrein voor een heerlijke zwempartij, wandeling en verkenning per fiets. Het Balaton en Fertöd meer staan zeker op onze lijst!

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. Vanaf eind november 2018 vind je alle reizen voor 2019-2020 online (tot en met paasvakantie 2020). Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we melden je meteen als het zo ver is. Boeken kan vanaf 10 maanden op voorhand.

Vertrek: 06/04/2019
Terug: 19/04/2019
Basisprijs: €740
+ 640 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 14/07/2018
Terug: 27/07/2018
Basisprijs: €770
+ 640 EUR budget
Vertrekvergadering op: 30/06/2018
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 08/08/2018
Terug: 21/08/2018
Basisprijs: €725
+ 640 EUR budget
Vertrekvergadering op: 07/07/2018
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Boedapest en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschotten overnachtingen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. 

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 01 / 08 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
- wandelen, fietsen en zwemmen in de omgeving van het Balatonmeer
- fietstocht (80 km) rond de Neusiedler See
- wandelen naar de tv-toren in Pécs

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Tijdens de reis gebruiken we enkel het openbaar vervoer. We reizen met de trein, met een bus, met een boot.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Onze ritten op het openbaar vervoer zijn uitgelezen momenten om in contact te komen met de lokale bevolking. Enkele woordjes Duits komen hier zeker van pas.

Documenten

Voor Hongarije volstaat je Belgische identiteitskaart.
Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
Tijdens de reis maken we gebruik van verschillende vervoermiddelen. Zo leggen we stukken af per trein, per bus, per boot en met de fiets. In Boedapest gebruiken we ook de tram en de metro.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
De Hongaarse keuken kent eenvoudige, smaakvolle gerechten, zoals goulash en gerechten met het bekende
Hongaarse paprikapoeder. Er is een harmonie tussen traditionele ingrediënten en de moderne smaak, en de
keuken maakt dan ook gebruik van groenten, kruiden, vlees en verschillende soort vis. Naast de goulash vind je
nog een aantal erg lekkere gerechten.

 • Pörkölt een vleesragout met uien, paprikasaus met noedels, rijst of aardappelen
 • Tejföl slagroom en wordt aangewend om soepen, schotels, groenten en salades klaar te maken
 • het Somlóigebak
 • de Gundelpannenkoek

Het klimaat en de grond lenen zich erg goed voor wijnteelt. Er zijn 22 verschillende wijngebieden verspreid over Hongarije zoals de Tokaji, Egri Bikavér (Stierenbloed), Badacsony, of de Pálinka (vruchtenbrandewijn).

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
- een soepele reistas of rugzak
- klein dagrugzakje
- sportieve kledij voor de fietstocht
- gemakkelijke sportschoenen (voor het fietsen en wandelen) - bergschoenen zijn niet nodig
- sweater, regenkledij/windjack
- badpak, badmuts, slippers
- slaapzak of lakenzak
- drinkbus
- EHBO-kit

Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Voor deze reis bedraagt het budget 640 euro.

Er zijn voldoende geldautomaten waar je met een Bancontactkaart geld uit de muur kan halen. (Check wel met je bank of de MAESTRO-module geactiveerd is).

Geld afhalen met een kredietkaart kan ook maar kost over het algemeen meer. Euro's kan je overal vlot wisselen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Hongarije zijn er geen verplichte inentingen. Een vaccinatie tegen tetanus (klem) wordt wel aangeraden.

We raden je aan je Europese ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) mee te nemen. Dit kan je gratis
verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

De fietstochten en wandelingen hebben een sportief karakter, maar zijn geen uitputtingsslagen. We nemen onze dagrugzak en een picknick mee.

Reisperiode en klimaat

Hongarije heeft een landklimaat met invloeden van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Voor reizigers wil dat zeggen: een lange, soms hete zomer met weinig kans op regen. Vanaf april kan het behoorlijk warm
worden.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Hongarije
Geografie

Hongarije ligt ingesloten tussen Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Roemenië, Servië, Oekraïne en Slowakije. De Donau snijdt het land in 2 delen. Ten oosten van de Donau ligt het lagergelegen gedeelte van Hongarije, aan de westkant het hogergelegen gedeelte. Centraal in het westelijk gedeelte ligt het Balatonmeer, het grootste binnenmeer van Midden-Europa met een oppervlakte van 592km², dat is bijna 3 keer groter dan de stad Antwerpen.

De hoogste toppen komen voor in het noorden, tegen de grens met Slowakije.

Fauna en flora

Vroeger was Hongarije voor het grootste stuk bebost met voornamelijk loofbossen (eik en beuk). Momenteel vormt het Bakonywoud het grootste bosgebied. Verder zijn ook de bergruggen Börzsöny, Bükk, en Mátra met bossen bedekt. De vroegere zoutsteppen zijn nog erger ontbost wat zorgt voor een serieuze verschraling van de flora. De tulp is de nationale bloem van Hongarije.

Ook de fauna had zwaar te lijden onder de ontbossing en groot wild, zoals het grijze rund, de buffel en het Szalontavarken, komen enkel nog voor in reservaten. Trekvogels zijn er nog in groten getale, zoals reigers, ibissen en trapganzen. Zoetwatervissen als karpers, voorns en baarzen lijden erg onder overbevissing en vervuiling.

Staatsvorm

Hongarije is een parlementaire republiek, waarin de president, János Áder, vooral ceremoniële taken heeft. De minister-president, Viktor Orbán, is de feitelijke regeringsleider. Hij kan zelf ministers benoemen en ontslaan.

Het parlement, Országgyülés, wordt telkens voor 4 jaar gekozen en telt 386 leden. Het kiesstelsel is zeer ingewikkeld met stemmen per persoon, landelijke en districtslijsten en de mogelijkheid om op een persoon en een partij te stemmen waarbij de persoon niet noodzakelijk tot dezelfde partij moet behoren.

Bevolking

Hongarije telt iets minder dan 10 miljoen inwoners. De grootste minderheid zijn de Roma met ongeveer 3% van het aantal inwoners. Sinds 1981 kent het bevolkingsaantal van Hongarije een negatieve groei.

Economie

De belangrijkste industrieën van Hongarije zijn vooral de zogenaamde zware industrie zoals mijn- en metaalnijverheid. 17% van de export zijn auto's met grote fabrieken van Audi, Opel, Mercedes en Suzuki.

De Hongaarse industrie had en heeft nog steeds zwaar te lijden onder de economische crisis.

Hoewel Hongarije deel uitmaakt van de Europese Unie betaal je in Hongarije met de Hongaarse forint (HUF).

Religie

De meerderheid van de Hongaren zijn katholiek. De grootste groep volgt de rooms-katholieke leer, verder zijn er ook calvinisten en Grieks-orthodoxen.

Voor 1940 was er in Hongarije ook een grote groep joden, meer dan een half miljoen werd gedeporteerd, slechts weinigen hebben dit overleefd. Enkel in Boedapest is er nog een kleine joodse gemeenschap.

Lokale gebruiken en gewoonten

Enkele woordjes Hongaars worden sterk geapprecieerd.

Kijk goed na voor je iets koopt of een winkel wel degelijk creditcards accepteert. Ook al hebben ze een sticker op de deur hangen waarop wordt aangegeven dat ze creditcards aanvaarden, dit hoeft nog niet te betekenen dat ze dit effectief ook doen.

Vrienden die elkaar begroeten, geven een kus op beide wangen.

Als je proost, klink dan niet met je bierglazen. Hongaren hebben dit niet meer gedaan sinds dat de Oostenrijkers de Hongaarse generaals hebben opgehangen, wat leidde tot de revolutie in 1848, toen ze proostten op de executies met ... bier.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Hongarije.

Elektriciteit

In Hongarije gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Hongarije is een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden.

In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits- en/of reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig identiteits- en/of reisdocument af te halen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.