Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek de pracht en praal van steden zoals Boedapest, Pécs en Sopron in dit sprookjesachtige land met Turkse invloeden! Hongarije verrast steeds opnieuw. De vele cultuurschatten nodigen uit tot verdwalen in de historische straten. De natuur is het speelterrein voor een heerlijke zwempartij, wandeling en verkenning per fiets. Het Balaton- en Fertöd-meer staan zeker op onze lijst!

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Hongarije

De natuur en cultuur rond het Balatonmeer

Groepsreis Hongarije

De boottocht naar Boedapest

Groepsreis Hongarije

Met de fiets op pad in de omgeving van Sopron

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Boedapest

Na aankomst in Boedapest zetten we onze reis meteen verder naar de inspirerende stad Pécs. 

2 Dag 1-2
Pécs

Pécs wordt - na Boedapest - de mooiste stad van Hongarije genoemd. Met de vele musea en kunstgalerijen, een plezier voor de cultuurliefhebber! In de bosrijke omgeving van de Mecsekheuvels ontsnappen we even aan de brandende zomerzon. We hebben er van op de tv-toren zicht over de knappe omgeving.

3 Dag 3-5
Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste binnenmeer van Europa en is vanwege het aangename klimaat een toeristische trekpleister bij zowel Hongaren als buitenlanders. We verblijven er enkele dagen, verkennen de omgeving, genieten van de natuurpracht én de lekkere wijn. Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in de stad Veszprém met haar oude stadscentrum en historische gebouwen. Waterratten kunnen zich uitleven in en rond het meer. Ook een wandeling op het Tihany-schiereiland behoort tot de mogelijkheden.

4 Dag 6-7
Sportief in Sopron

Sopron wordt de ‘meest historische stad van Hongarije’ genoemd omdat ze nooit werd veroverd door de Turken en de oude gebouwen dus intact bleven. Met de fiets verkennen we de omgeving van het prachtige Fertődmeer, vlakbij Oostenrijk. Dit meer wordt omgeven door het nationale park Fertőd-Hanság. In de moerassige rietvelden vinden vele vogelsoorten hun thuis. Dit is het schilderachtige decor van een zeer mooie, maar ook zeer stevige fietstocht waarbij we het Esterházypaleis passeren en tussen de wijngaarden rijden.

5 Dag 8-11
Langs de Donau

We reizen verder naar de Donauknie, waar we op zoek gaan naar cultuurschatten. We verkennen Visegrád voor we ons in de metropool storten. Met de boot varen we ’s avonds Boedapest in.

6 Dag 12-14
Boedapest

Boedapest is één van de mooiste steden van Europa. We kuieren door de kronkelende straten van Buda met pittoreske huisjes, kleine kerken en het koninklijk kasteel. In Pest, aan de oostelijke oever, vinden we het imposante parlementsgebouw, oude synagogen, de belangrijkste musea en de opera. Een bezoek aan één van de talrijke badhuizen kan niet ontbreken. We sluiten de reis af met een drankje in één van de vele ruïnecafés of bars met uitzicht op de Donau. 

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 18/07/2023
Terug: 31/07/2023
Basisprijs: €910
+ 800 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2022
Vertrek: 15/08/2023
Terug: 28/08/2023
Basisprijs: €910
+ 800 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2022

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Boedapest en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschotten overnachtingen t.w.v. €200
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Btw en bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 03 / 11 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

 • wandelen, fietsen en zwemmen in de omgeving van het Balatonmeer
 • fietstocht (80 km) rond de Neusiedler See
 • wandelen naar de tv-toren in Pécs
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Tijdens de reis gebruiken we enkel het openbaar vervoer. We reizen met de trein, met een bus, met een boot.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Onze ritten op het openbaar vervoer zijn uitgelezen momenten om in contact te komen met de lokale bevolking. Enkele woordjes Duits komen hier zeker van pas.

Documenten

Voor Hongarije volstaat uw Belgische identiteitskaart of een internationaal reispaspoort dat 3 maanden geldig is na aankomst.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 18/07/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 18/07/23 - 15:15
BUDAPEST - LISZT FERENC INT. 18/07/23 - 17:10
BUDAPEST - LISZT FERENC INT. 31/07/23 - 18:00
BRUSSELS - BRU AIRPORT 31/07/23 - 20:05

Reis met vertrek op 15/08/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 15/08/23 - 15:15
BUDAPEST - LISZT FERENC INT. 15/08/23 - 17:10
BUDAPEST - LISZT FERENC INT. 28/08/23 - 18:00
BRUSSELS - BRU AIRPORT 28/08/23 - 20:05
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens de reis maken we gebruik van verschillende vervoermiddelen. Zo leggen we stukken af per trein, per bus, per boot en met de fiets. In Boedapest gebruiken we ook de tram en de metro.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We verblijven voornamelijk in hostels en kleinere hotels.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

eenvoudige, smaakvolle gerechten, zoals goulash en schotels met het bekende Hongaarse paprikapoeder. Traditionele ingrediënten en moderne smaak worden in balans gebracht met gebruik van groenten, kruiden, vlees en verschillende soort vis. Naast de goulash vind je nog meer lekkere gerechten zoals:

 • Pörkölt een vleesragout met uien, paprikasaus met noedels, rijst of aardappelen
 • Tejföl slagroom en wordt aangewend om soepen, schotels, groenten en salades klaar te maken
 • het Somlóigebak
 • de Gundelpannenkoek

Het klimaat en de grond lenen zich erg goed voor wijnteelt. Er zijn 22 verschillende wijngebieden verspreid over Hongarije zoals de Tokaji, Egri Bikavér (Stierenbloed), Badacsony, of de Pálinka (vruchtenbrandewijn).

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

 • een soepele reistas of rugzak
 • klein dagrugzakje
 • sportieve kledij voor de fietstocht
 • gemakkelijke sportschoenen (voor het fietsen en wandelen) - bergschoenen zijn niet nodig
 • sweater, regenkledij/windjack
 • badpak, badmuts, slippers
 • slaapzak of lakenzak
 • drinkbus
 • EHBO-kit
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Hongarije is de officiële munteenheid de Hongaarse forint (HUF).

Richtkoers (op 29/10/2020): 100 forint = 0,27 euro

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

Er zijn voldoende geldautomaten waar je met een Bancontactkaart geld uit de muur kan halen. Check wel met je bank of de MAESTRO-module geactiveerd is.

Geld afhalen met een kredietkaart kan ook maar kost over het algemeen meer. Euro's kan je overal vlot wisselen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor Hongarije zijn er geen verplichte inentingen. Een vaccinatie tegen tetanus (klem) wordt wel aangeraden.

We raden je aan je Europese ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) mee te nemen. Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

De fietstochten en wandelingen hebben een sportief karakter, maar zijn geen uitputtingsslagen. De fietstocht in de buurt van Sopron is een dagtocht en is uitdagender van karakter vanwege de afstand die afgelegd wordt. We nemen onze dagrugzak en een picknick mee.

Reisperiode en klimaat

Hongarije heeft een landklimaat met invloeden van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Voor reizigers wil dat zeggen: een lange, soms hete zomer met weinig kans op regen. Vanaf april kan het behoorlijk warm worden.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Hongarije
Geografie

Hongarije ligt ingesloten tussen Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Roemenië, Servië, Oekraïne en Slowakije. De Donau snijdt het land in 2 delen. Ten oosten van de Donau ligt het lagergelegen gedeelte van Hongarije, aan de westkant het hoger gelegen stuk. Centraal in het westelijk gedeelte ligt het Balatonmeer, het grootste binnenmeer van Midden-Europa met een oppervlakte van 592 km², dat is bijna 3 keer groter dan de stad Antwerpen.

De hoogste toppen komen voor in het noorden, tegen de grens met Slowakije.

Fauna en flora

Vroeger was Hongarije voor het grootste stuk bebost met voornamelijk loofbossen (eik en beuk). Momenteel vormt het Bakonywoud het grootste bosgebied. Verder zijn ook de bergruggen Börzsöny, Bükk, en Mátra met bossen bedekt. De vroegere zoutsteppen zijn nog erger ontbost wat zorgt voor een serieuze verschraling van de flora. De tulp is de nationale bloem van Hongarije.

Ook de fauna had zwaar te lijden onder de ontbossing en groot wild, zoals het grijze rund, de buffel en het Szalontavarken, komen enkel nog voor in reservaten. Trekvogels zijn er nog in groten getale, zoals reigers, ibissen en trapganzen. Zoetwatervissen als karpers, voorns en baarzen lijden erg onder overbevissing en vervuiling.

Staatsvorm

Hongarije is een parlementaire republiek, waarin de president, Katalin Novák, vooral ceremoniële taken heeft. De minister-president, Viktor Orbán, is de feitelijke regeringsleider. Hij kan zelf ministers benoemen en ontslaan.

Het parlement, Országgyülés, wordt telkens voor 4 jaar gekozen en telt 386 leden. Het kiesstelsel is zeer ingewikkeld met stemmen per persoon, landelijke en districtslijsten en de mogelijkheid om op een persoon en een partij te stemmen waarbij de persoon niet noodzakelijk tot dezelfde partij moet behoren.

Bevolking

Hongarije telt iets minder dan 10 miljoen inwoners. De grootste minderheid zijn de Roma met ongeveer 3% van het aantal inwoners. Sinds 1981 kent het bevolkingsaantal van Hongarije een negatieve groei.

Economie

De belangrijkste industrieën van Hongarije zijn vooral de zogenaamde zware industrie zoals mijn- en metaalnijverheid. 17% van de export zijn auto's met grote fabrieken van Audi, Opel, Mercedes en Suzuki.

De Hongaarse industrie had en heeft nog steeds zwaar te lijden onder de economische crisis.

Hoewel Hongarije deel uitmaakt van de Europese Unie betaal je in Hongarije met de Hongaarse forint (HUF).

Religie

De meerderheid van de Hongaren zijn katholiek. De grootste groep volgt de rooms-katholieke leer, verder zijn er ook calvinisten en Grieks-orthodoxen.

Voor 1940 was er in Hongarije ook een grote groep joden, meer dan een half miljoen werd gedeporteerd, slechts weinigen hebben dit overleefd. Enkel in Boedapest is er nog een kleine joodse gemeenschap.

Lokale gebruiken en gewoonten

Enkele woordjes Hongaars worden sterk geapprecieerd.

Kijk goed na voor je iets koopt of een winkel wel degelijk creditcards accepteert. Ook al hebben ze een sticker op de deur hangen waarop wordt aangegeven dat ze creditcards aanvaarden, dit hoeft nog niet te betekenen dat ze dit effectief ook doen.

Vrienden die elkaar begroeten, geven een kus op beide wangen.

Als je proost, klink dan niet met je bierglazen. Hongaren hebben dit niet meer gedaan sinds dat de Oostenrijkers de Hongaarse generaals hebben opgehangen, wat leidde tot de revolutie in 1848, toen ze proostten op de executies met ... bier.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Hongarije.

Elektriciteit

In Hongarije gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Hongarije is een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden.

In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits- en/of reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig identiteits- en/of reisdocument af te halen.

Opgelet voor bars die o.a. jonge vrouwen op pad sturen om je aan te spreken op straat en je uit te nodigen voor een glas in een 'leuke bar'. Mogelijk is het de bedoeling je af te zetten door je overdreven dure drankjes aan te smeren. De portier zal weigeren je buiten te laten tot je het volledige bedrag betaald hebt. Het gaat vaak om vele honderden euro’s. Mijd deze gelegenheden en raadpleeg op voorhand een gedetailleerde prijslijst.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Boedapest

Wat andere reizigers vinden

Een heel leuke reis, prachtig land en leuke mensen. Ik hou er zeker enkele vrienden aan over!

Anoniem

Een ontspannen ervaring met de cultuur en natuur van Hongarije. Een smakelijke beleving van de culinaire hoogtepunten en een fijne groepsbeleving.

Riet Verdure

Een leuke reis met veel afwisseling : inspanning (wandelingen, fietsen), cultuur, natuur, city-trip in Boedapest en ontspanning.

Yolanda Kuppens

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".