Overslaan en naar de inhoud gaan

Georgië brengt ons een fantastische mix van natuur en cultuur.  We maken meerdaagse trekkings doorheen adembenemende landschappen omringd door bergen tot wel 5000m.  We dompelen ons onder in de rijke geschiedenis in  de steden en afgelegen kloosters.

De hoogtepunten van deze reis

Georgië groepsreizen

De fantastische uitzichten tijdens de beklimming van Atsunta pas waren dé beloning tijdens deze uitdagende trekking. 

Georgië groepsreizen

De gastvrijheid van de lokale bevolking met het overvloedige en lekkere eten  in Omalo en Telavi.

Georgië groepsreizen

De afgelegen kloosters omgeven door mooie landschappen.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-2
Tbilisi

Tbilisi is een bruisende stad met een heerlijk negentiende eeuws stadscentrum met historische kerken, kloosters, synagoge en moskee, waarvan de oudste zelfs terug gaat tot de 7° eeuw. De historische lanen zijn afgezet met statige bomen, de vlakte rond de rivier is ingenomen met prestigieuze moderne architectuur en ’s avonds vind je er een levendige café- en restaurantcultuur.

2 dag 3
Khaketi

In Khaketi groeien de wijnranken zowat overal tussen de historische steden en kloosters. We bezoeken het 1000 jarige Alaverdi klooster en de 16° eeuwse vesting Gremi. De wereldwijde wijncultuur ontstond in deze regio, een wijnproeverij staat dan ook hoog op de agenda en een traditionele ongefilterd wijntje van één van de vele lokale druivensoorten hoort zeker bij de toppers.

3 dag 4-9
Trekking in Tusheti

Tusheti is een bijna mythische vallei die in de winter haast onbewoond is. Met 4X4’s rijden we over de Abano pas (2.826 m hoogte) naar Omalo, het belangrijkste dorp in Tusheti. Boven elk van de dorpen hier hoog in de Kaukasus rijzen de eeuwenoude verdedigingstorens op, ze boden bescherming tegen invallen uit het noorden. En ook al is het Christendom heel aanwezig in Georgië, hier hoog in de bergen vind je nog overal sporen van oeroude animistische gebruiken. Vanuit Omalo trekken we in 5 dagen over de Atsunta pas (3.464 m) naar Shatili in Khevsureti. Onze hoofdbagage gaat mee op paarden, we overnachten in tenten en zorgen zelf voor onze maaltijden.

4 dag 10-11
Mtscheta en Kutaisi

Vanuit het hooggebergte rond Shatili dalen we af naar Mtscheta, een gezellige oude stad met centraal het 6° eeuws Jvari klooster en de 11° eeuwse Svetiskhoveli kathedraal (UNESCO wereldefgoed). Van hier uit rijden we verder westwaarts en bezoeken we de grottenstad Uplistsikhe, die bewoond werd van de vroege ijzertijd tot de late middeleeuwen. Het Gelati klooster bij Kutaisi is niet enkel de begraafplaats van vele Georgische koningen maar herbergde ook een belangrijke academie voor geleerden, kunstenaars, filosofen en theologen (UNESCO wereldefgoed). Het centrum van Kutaisi leent zich tot flaneren, inkopen doen in de bazaar of een bezoekje aan één van de vele gezellige restaurants en bars.

5 dag 12-16
Stappen in Svaneti

Svaneti is een afgelegen bergregio op de zuidflanken van de Kaukasus, omringd door bergen tussen de 3.500 m en 5.000 m. De vele honderden torens die een veilig onderkomen moesten bieden aan de dorpelingen, dateren van de 9 – 12° eeuw en vele zijn nog intact. Gedurende 4 dagen combineren hier meerdere stevige tochten in de omgeving van Mestia en Ushguli waarbij we uitzicht hebben op mount Ushba en verschillende hoog gelegen gletsjers. We slapen en eten in guesthouses en dragen een (kleine) rugzak met bagage voor deze 4 dagen. De botanische rijkdom van de hooggelegen bergflanken is zeker in juli overweldigend.

6 dag 17-18
Batumi

Na een stevige rit vanuit Svaneti komen we in de subtropische badstad Batumi aan. Het Belle Epoque centrum van de stad is helemaal gerestaureerd en langsheen de stranden liggen lange boulevards met blitse moderne architectuur. Een laatste maaltijd met khinkali, khachapuri, een lokaal wijntje en de zon die ondergaat in de Zwarte Zee sluit de reis gepast af.

Data en prijzen

Vertrek: 04/07/2024
Terug: 21/07/2024
Basisprijs: €1.480
+ 1.290 EUR budget
Vertrekvergadering op: 11/05/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 03/07/2025
Terug: 20/07/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Tbilisi en Batumi - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.

 

 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort, de meerdaagse trektochten met min.6u/dag stappen op grote hoogte, het slapen in tenten en je eigen potje te koken.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2024
Belangrijke documenten

U heeft een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig als u naar Georgië reist, waarmee u zich kunt identificeren.

Voor Georgië geldt dat uw paspoort of ID-kaart nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u weer uit Georgië vertrekt.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Vervoer ter plaatse

In Georgië leggen we sommige afstanden tussen steden af met lokaal openbaar vervoer, meestal hebben we een busje voor onszelf gezien de grootte van de groep. Voor het vervoer in de bergen moeten we meermaals beroep doen op comfortabele 4*4 voertuigen.

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 04/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 04/07/24 - 14:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 04/07/24 - 19:15
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 04/07/24 - 23:55
TBILISI - NOVO ALEXEYEVKA INT. 05/07/24 - 03:15
BATUMI - ALEX. KARTVELI INT. 21/07/24 - 10:25
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 21/07/24 - 11:30
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 21/07/24 - 15:30
BRUSSELS - BRU AIRPORT 21/07/24 - 17:55
Bagagelijst

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Grote rugzak of soepele reistas
 • Dagrugzak
 • Warme slaapzak
 • Isolerend slaapmatje
 • Goede regenjas (ademend)
 • Warme kledij
 • Stapschoenen (type B)

Duurzame Tips:

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen
Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet. 

Tijdens het kamperen wordt er van de deelnemers een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (opzetten tenten, koken, afwassen,...).

Logies

In de steden overnachten we voornamelijk in hostels, in dorpen eerder in guesthouses. Tijdens de trekking in Tusheti NP kamperen we, dus slapen we in tenten. In Svaneti wandelen we van guesthouse naar guesthouse. Het comfort van de logementen kan zeer sterk variëren.

Joker zorgt voor degelijk kampeermateriaal. Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde ‘tenten’-indeling soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij een wisselende tentenverdeling.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak, ...) moet je zelf zorgen.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie om volgende redenen:

 • Meerdaagse trekking met dagrugzak
 • Minstens 6u stappen per dag
 • Stijgen en dalen tot boven de 3000m hoogte
 • Als je veel hoogtevrees hebt, kan je het soms best lastig krijgen
 • Slapen in tenten  en eigen potje koken tijdens de eerste trekking
 • Beperkt comfort met weinig privacy
 • Wisselende weersomstandigheden.

Tijdens de meerdaagse wandeltochten dragen we slechts een dagrugzak, de hoofdbagage gaat mee op paarden.

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

We reizen in de zomermaanden, dit maakt dat er goed kan gewandeld worden in de bergen. Op grote hoogte tijdens het kamperen kan het 's avonds en 's nachts wel flink afkoelen. De hoogtezon kan tijdens de dag erg sterk zijn.
In deze maanden kan het in de steden behoorlijk warm of zelfs heet worden, daar beperken we onze fysieke inspanningen. Aan de kust is het klimaat wat gematigder maar ook vochtiger.
Zeker in het centrum en in het oosten van het land is het klimaat eerder droog. In de bergen kan het stevig regenen, ook in de zomermaanden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Georgië groepsreizen

Wat andere reizigers vinden

We hadden een superfijne groep met een hele leuke sfeer. Dit heeft voor mij een groot deel van de reis bepaald. Nog nooit met zo"n fijne groep
gereisd!!

Katrien De Bruyn

De Georgische keuken is enorm uitgebreid en lekker en het delen van gerechten is ideaal om zoveel mogelijk te ontdekken.

Robin Peiremans

Het logeren bij de bevolking was dé manier een zicht te krijgen op hun dagelijks leven.

Els Lybaert

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".