Overslaan en naar de inhoud gaan

3 klimaten in amper één land! Van de jungle in het Amazonewoud, besneeuwde landschappen in het Andesgebergte tot aan de kuststreek van de Stille Oceaan. Pittige dagtochten naar vulkanen en kratermeren, een 2-daagse jungletocht, charmante koloniale dorpjes en marktjes en tenslotte uitblazen aan de Ecuadoriaanse kust. Living ’la vida loca'!

De hoogtepunten van deze reis

Ecuador

Beklimming van de Chimborazo en Cotopaxi-vulkaan

Ecuador

Kleurrijke indianenmarkten van Otavalo, Guamote en/of Cañar

Ecuador

2-daagse jungletour in het Amazonewoud: kanovaren, slapen in cabañas en meer leren over de Siona Tarapu-indianen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Kleurrijke indigenamarkt Otovalo en Quito

Eens aangekomen in Quito zetten we meteen koers naar Otovalo. We verkennen het kratermeer van Cuicocha waar we een fikse wandeltocht maken. De wekelijkse zaterdagmarkt van Otovalo mag hier niet ontbreken. Het is de meest schilderachtige, traditionele en belangrijke van heel Ecuador! De markten zijn van levensbelang voor de indígenas die vanuit de kleinste bergdorpen hun koopwaar (truien, tapijten, houtsnijwerk, muziekinstrumenten en sieraden) komen aanprijzen. Terug in Quito kuieren we door het oude, koloniale stadsgedeelte met smalle klinkerstraten, witte huizen, fraaie kerken en gezellige plazas.

2 Dag 5
Binnenlandse vlucht van Quito naar Lago Agrio
3 Dag 5-7
Onderdompeling in de Amazonejungle

De binnenvlucht naar Lago Agrio brengt ons naar Cuyabeno in het Amazonewoud. We varen met een kano de rivier op, de start van een 2-daags jungle avontuur. Onze wandelingen doorheen het regenwoud lopen over modderige paden. Ingewijd door een lokale gids, leren we over de geneeskundige krachten van exotische planten. Dieren zijn moeilijk te bespeuren maar de tochten door het dichte struikgewas zijn overweldigend. Na een verfrissende duik in de lagune, storten we ons in het nachtelijke avontuur waar een spannende wandeling en kanotrip op het programma staan. We bezoeken tevens een gemeenschap van Siona Tarapu-indianen die ons leren over hun cultuur, woningen en ambachten. We verblijven in een ecolodge in hartje Amazonejungle, in the middle of nowhere.

4 Dag 8-10
Quilotoa kratermeer

We vliegen terug naar Quito en reizen door naar het Quilotoa kratermeer. Tijdens een 10 km lange wandeltocht ontdekken we, diep verscholen tussen de traditionele bergdorpjes, dit turkooisblauwe kratermeer.

5 Dag 11-13
Letterlijk hoogtepunt op de Cotopaxi of Chimborazo

Met een truck rijden we tot op 4.500 m hoogte en dan is het aan ons om de 4.850 m grens van de Cotopaxi te bereiken. De pittige staptocht op grote hoogte is behoorlijk inspannend. In het toeristische plaatsje Baños de Agua Santa kunnen we de ruta de las cascadas fietsen of relaxen we in de natuurlijke warmwaterbronnen. Facultatieve activiteiten zijn een paardentocht (richtprijs 12 USD), rafting (richtprijs 40 USD), een canopytour of canyoning (beide richtprijs 25 USD). Ook beklimmen we de Chimborazo (5.000 m)!

.

6 Dag 14-15
Indianenmarkten

De dierenmarkt in Guamote (waar we ook het Ecuadoriaans-Belgisch educatief project Inti Sisa bezoeken) of Cañar, zijn ware attracties. We geven onze ogen de kost en wie weet proberen de durvers onder ons wel de lokale specialiteit cuy, cavia. Vanop Ingapirca, de grootste Incaruïne van Ecuador, hebben we een prachtig zicht over de Andes

7 Dag 16-17
Koloniaal Cuenca en Parque Naçional Cajas

We verkennen Cuenca, een fiere koloniale stad langs de rivier Tomebamba, en stoppen even bij een echte panamahoedenfabriek. Vanuit Cuenca verkennen we Cajas, een natuurreservaat op een hoogte tussen 3.000 m en 4.000 m, met ruim 250 meren en een unieke paramó vegetatie. We spotten er lama’s, vogels en andere beestjes en maken een stevige wandeling langs gletsjermeren met een hoog ‘Lord of The Rings’-gehalte. In Cuenca is er ook de mogelijkheid om te paragliden (facultatief, richtprijs: 60 USD).

8 Dag 18-21
Uitblazen aan de kust

We trekken naar de stranden van de Pacifische oceaan en de laatste dagen genieten we, met een cocktail in de hand, van de zuiderse sfeer in het relaxte kuststadje Montañita. Veel kans dat we van op het strand bultrugwalvissen spotten. We maken tevens een boottocht naar Isla de la Plata, ook wel ‘The Poor Man’s Galapagos’ genoemd. 

9 Dag 22-23
Terugvlucht vanuit Guayaquil

Met de bus zetten we koers naar Guayaquil om van hieruit terug naar België te vliegen.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 05/09/2020
Terug: 27/09/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 06/09/2019
Terug: 28/09/2019
Basisprijs: €2.144
+ 1.200 USD budget
Vertrekvergadering op: 04/08/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Quito en Guayaquil - Brussel 
 • Lijnvlucht Quito - Lago Agrio en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden, en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 15 / 05 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Beklimming van de Cotopaxi of de Chimborazo, pittige dagtochten, junglewandelingen, stadsverkenningen, paardrijden, walvissen spotten, raften/canopyen (facultatief)...aan actieve elementen geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotelletjes. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. We maken ook zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, dit is voordelig en redelijk goed georganiseerd. We eten zoveel mogelijk in kleine lokale restaurants, op marktjes,...

Tijdens onze jungletrip bezoeken we een ecologisch project gerund door de lokale gemeenschap, de afstammelingen van de Siona Tarapu-indianen.

In Guamote bezoeken we duurzaam Ecuadoriaans-Belgisch project Inti Sisa (wordt onder andere gerund door de Vlaamse Eva). Dit project wil door middel van educatieve workshops verschillende indianengemeenschappen kansen en een kwalitatief onderwijs aanbieden. Dankzij Eva komen we hier in nauw contact met de lokale indianengemeenschappen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
In lokale pensionnetjes/hotels en tijdens onze activiteiten, busritten komen we in snel in contact met de lokale bevolking. Ecuadorianen slaan ook steeds graag een praatje.

Documenten

Je hebt een geldige internationale reispas nodig die nog 6 maanden geldig is na terugkeer.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

We vliegen met KLM en het vluchtschema is het volgende (onder voorbehoud):

 • Afreis 06/09/2019
  06/09 Brussel-Amsterdam 06.10-07.05
  06/09 Amsterdam-Quito 10.00-14.40

27/09 Guayaquil-Amsterdam 18.40-13.15
28/09 Amsterdam-Brussel 16.55-17.40

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.
We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, dit is voordelig en redelijk goed georganiseerd. De staat van het wegennet op de Panamericana, de hoofdweg van de Andes, is in orde maar als je hiervan afwijkt gaat het comfort sterk achteruit. De transporttijden duren over het algemeen een 3 tot 4 uur. Busritten kunnen wel eens langer duren dan voorzien omwille van de slechte staat van de weg. Soms maken we dus lange, vermoeiende busritten.

Tijdens de jungletocht maken we soms gebruik van een gemotoriseerde kano (12 personen) en één namiddag peddelen op autobanden over een rustig riviertje. Misschien maken we ook een tocht per fiets of per paard. Zeker is dat we ook te voet de Cotopaxi en Chimborazo-vulkaan verkennen: we maken dagtochten van gemiddeld 4 tot 6 uur. Het parcours is niet al te zwaar, het is eerder de hoogte (tussen 2.000 en 4.000 m) die belastend werkt.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.
Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotelletjes. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. De kamers zijn over het algemeen proper, soms is er sanitair op de kamer, soms gemeenschappelijke douche op de gang. Soms is er warm water. Meestal zijn er (oude) handdoeken voorzien, en lakens zijn meestal beschikbaar.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Een overnachting in Quilotoa is erg primitief en koud: houten bedden op aangestampte aarde of beton. Een slaapzak iniet nodig, neem wel een lakenzak mee. De toiletten zijn primitief. In de Amazone overnachten we in eenvoudige houten hutten. De hutten, cabañas, zijn voorzien van ecologische toiletten en er zijn muskietennetten, handdoeken, lakens, laarzen, en zelfs zeepjes.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Anders wordt er ‘s avonds in lokale restaurants gegeten, waarbij enkele typische gerechten zoals ‘cuy’(cavia) of ‘ceviche’ (gemarineerde rauwe vis of schaaldieren) kunnen geprobeerd worden. Rijst met kip zal vaak op het menu staan. ‘s Middags houden we meestal een picknick of nemen we een snelle hap.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- dagrugzakje en geldbuidel
- lakenzak
- winter- en zomerkledij in snel drogende materialen
- regenjas en poncho
- stevige wandelschoenen + watersandalen
- zwemgerief

Geldzaken

Budget ter plaatse

*Voorzie USD 1.200 voor uitgaven ter plaatse.**

In Ecuador is de officiële munteenheid de USD

Richtkoers (op 22/10/2018): 1 USD = € 0,88

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

Activiteiten die niet inbegrepen zijn in het budget:

 • canyoning Baños ca. 25 USD

 • rafting Baños ca. 40 USD

 • paadrijden ca. 12 USD

 • puenting ca. 20 USD (is zoals bungee maar dan meer een swing ipv een sprong)

 • paragliden in Cuenca ca. 60 USD

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er is geen malariarisico in de gebieden gelegen boven 1500 m, evenmin in de grote steden (o.a., Quito,de steden in het Andesgebied), noch op de Galapagos-eilanden. Er is matig malariarisico in enkele andere gebieden.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B en GELE KOORTS aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is zeker geen expeditie, maar je mag de fysieke inspanning niet onderschatten. In de Andes ben je voortdurend tussen de 2.000 en de 5.000 m en vooral door de hoogte worden sommige trajecten als vermoeiend ervaren. Het is steeds mogelijk om in plaats van wandel- of fietstochten een alternatief programma te volgen. Anderzijds zijn de wandelingen kort (beklimming van zowel de Cotopaxi als de Chimorazo maximum een uur wandelen met dagrugzak).

Hoogteziekte is mogelijk. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogtes boven de 2.000-2.500 meter. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen,en als die tijd niet gegeven wordt krijg je klachten: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid. We proberen dit wel te vermijden door 'langzaam' te wennen aan de hoogte.

Deelnemers moeten wel over een goede lichamelijke conditie en sportieve ingesteldheid beschikken. Noot: Op grote hoogte is de atmosferische druk veellager dan op zeeniveau. Wie kampt met astmatische aandoeningen, ademhalingsmoeilijkheden, hartziekten of een hoge bloeddruk raadpleegt best zijn huisarts!

Reisperiode en klimaat

Aan de kust is het altijd vochtig warm en tropisch. De gemiddelde temperatuur bedraagt overdag 30°C. In het Andesgebied is het van juli tot september zonnig en droog, het regenseizoen loopt van oktober tot mei. De temperatuur in de bekkens tussen de bergen schommelt tussen 7 en 20°C. In de hooggelegen hoofdstad Quito, die op minder dan 25 km van de evenaar ligt, lijkt het steeds lente alhoewel de nachten serieus koud kunnen zijn. Boven de 4800 meter hoogte kan je spreken over een hooggebergteklimaat met temperaturen onder nul.

Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de hoogte. Het feit dat men op de evenaar zit staat niet noodzakelijk gelijk met de tropen. Dikwijls is er bewolking, en af en toe een bui. In de bergen moet je uitkijken voor de hoogtezon en op grote hoogte zijn mist, regen en zelfs sneeuw mogelijk (wandeling Chimborazo of Cotopaxi). In het Amazonewoud is er een ‘droog' seizoen in september en oktober, wat wil zeggen dat het er iets minder kan regenen dan in het regenseizoen. Nat word je toch: is het niet van de regen, dan wel van de vochtige hitte.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

In Ecuador vind je zowel bergen (de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental), vulkanen, zonnige stranden als regenwoud. Ook vormen de Galapagos-eilanden, die zo'n 1.000 km van de kust verwijderd liggen, een onderdeel van Ecuador.

Het land is zo'n zeven maal België. Ecuador dankt zijn naam aan zijn ligging rond de evenaar of 'equator'. De evenaar ligt ten noorden van de hoofdstad Quito (2.850 m hoog), na La Paz de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld.

Ecuador heeft een aantal hoge (vulkanische) bergen zoals de actieve Chimborazo (6267 m), de hoogste berg van Ecuador met een permanente ijskap, en de Cotopaxi (5897 m) die de de hoogste actieve vulkaan ter wereld is. De meeste van deze bergtoppen zijn bedekt met gigantische gletsjers.

Fauna en flora

Ecuador is een land waar ongelooflijk veel fauna en flora te bewonderen valt. Er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Maar liefst 20.000 plantensoorten (ter vergelijking: er zijn er 'maar' 17.000 in heel Noord-Amerika), 1500 vogelsoorten (kolibries, condors, ara's en toekans) en 300 types zoogdieren: van apen in het Amazonewoud tot de zeldzame Andesbeer in hoger gelegen gebieden. In het regenwoud word je gewekt door het geschreeuw van de brulapen en kun je op zoek naar luipaarden, peccaries (wilde varkens), armadillos (gordeldieren), capibara's en miereneters. En dan zijn er natuurlijk nog de Galapagoseilanden waar je zeehonden, pelikanen, pinguïns, enz... kan spotten.

Staatsvorm

Ecuador werd officieel in 1830 onafhankelijk van Spanje. Sinds de onafhankelijkheid in 1830 wisselden dictatoriale staatsvormen zich af met meer democratische regeringen. Het huidige Ecuador is een republiek met aan het hoofd een president, sinds 2017 is dat Lenín Moreno. Eerder was hij vice-president onder Rafael Correa.
Moreno, zoon van een onderwijzer, werd vernoemd naar Vladimir Lenin. Hij werkte als manager en ambtenaar tot hij in 1998 bij een roofoverval in de rug werd geschoten en gedeeltelijk verlamd raakte. Daarna schreef hij diverse zelfhulpboeken over humor, die hem naar eigen zeggen hielp bij het revalideren. Hij werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2012 vanwege zijn strijd voor de rechten van gehandicapten (de prijs ging uiteindelijk naar de Europese Unie).
In 2007 namen de Ecuadoranen een nieuwe grondwet aan die van het land een moderne socialistische staat moeten maken. De president is zowel staatshoofd als regeringsleider.

Ecuador heeft 21 provincies met aan het hoofd een gouverneur en deze provincies zijn op hun beurt onderverdeeld in cantones met een Alcalde (burgemeester) aan het hoofd.

Bevolking

Ecuador telt 16,6 miljoen inwoners. De grootste bevolkingsgroep (65%) zijn de mestiezen (mix Spaans-Indiaans). Dan heb je 7% indianen uit de Andes, 10% van blanke (Spaanse) afkomst en de rest van Afrikaanse origine. In de steden wonen ook verschillende mensen van Arabische herkomst.

De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 48 inwoners per km2 en is daarmee de hoogste van Zuid-Amerika. De meeste Ecuadorianen wonen in Guayaquil, Quito en Cuenca. 27% van de bevolking is jonger dan 15 jaar, dubbel zoveel als in Europa en Noord-Amerika; 65% van de bevolking is tussen 15 en 64 jaar oud; 7% van de bevolking is 65+.

Ecuador telt tien verschillende inheemse, indiaanse bevolkingsgroepen met vaak hun eigen taal en cultuur. De meeste spreken een dialect dat afgeleid is van het Quechua. De grootste indianenstammen die in het tropische regenwoud leven zijn de Quichuas, de Shuar, de Achuar, de Huaorani, de Siona-Secoya en de Cofán.

Economie

Dankzij de aanwezigheid van aardolie heeft Ecuador zich de laatste decennia kunnen ontwikkelen. Ook bananen, koffie, cacao, suiker en garnalen zijn belangrijke exportproducten. En het toerisme is de laatste 30 jaar steeds belangrijker voor de Ecuadoriaanse economie geworden.

De rijkdommen in het land zijn onevenredig verdeeld. Ongeveer 50% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. In Ecuador betaal je met de Amerikaanse dollar. Tot 2002 was de nationale munt de sucre, maar door een torenhoge inflatie koos de overheid om over te schakelen naar de USD.

Ecuador heeft handelsakkoorden met de V.S en Europa, die zeer belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het land.

Religie

De meeste mensen zijn rooms-katholiek alhoewel er nog verscheidene indianengemeenschappen (met hun eigen tradities en rituelen) wonen.

Maar Pasen en Kerst blijven de belangrijkste feesten. Een van de grootste vieringen is carnaval de maandag en dinsdag voor Aswoensdag. Tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen) heeft bijna iedereen vakantie. Bussen, hotels en binnenlandse vluchten zijn dan volgeboekt en veel Ecuadoranen hebben vakantie. In dorpen en steden vinden processies plaats, waarbij het lijdensverhaal van Jezus wordt uitgebeeld.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je een kerk bezoekt, zie dat je schouders en knieën uit respect bedekt zijn.

Als je een foto van indianengemeenschappen wil maken, vraag dit even op voorhand. Ze zijn meer afstandelijker dan de Ecuadorianen in de rest van het land. De índigenas zoenen elkaar bijvoorbeeld niet tijdens een begroeting, maar geven een hand.

Vele mensen dragen een gele onderbroek op oudjaar. Ze doen dit voor financieel geluk.

Met Oud & Nieuw verbranden de Ecuadorianen een pop, die symbool staat voor het oude jaar.

Een traditioneel drankje in Ecuador is Chicha. Het is gemaakt van yucca, een wortel die bij ons cassave heet. De yucca wordt voor vele gerechten in de Ecuadoriaanse keuken gebruikt.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomer is het in Ecuador 7 uur vroeger, in de wintertijd 6 uur.

Elektriciteit

Ecuador kent 110 volt. Je neemt dus best een wereldstekker of adaptor mee.

Veiligheid

Ecuador is niet onveiliger dan andere Latijns-Amerikaanse landen. Neem geen grote sommen geld mee of draag waardevolle voorwerpen. Steek een fotokopie van je reispas op zak en bewaar het origineel in een kluis van je accommodatie. Aanvaard geen dranken, papier of sigaretten van onbekenden, Haal bij voorkeur geld af in banken of winkelcentra, neem geen officieuze taxi’s op straat en verlies je bagage niet uit het oog.

Meer info vind je via Buitenlandse Zaken op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.